Klinec wint eerste skivliegwedstrijd vrouwen ooit, ook winst Kraft en Granerud

In het Noorse Vikersund hebben 's werelds beste schansspringers de afgelopen dagen het RAW AIR-toernooi afgesloten - bijna twee weken lang schansspringen, waarbij ook de kwalificatiesprongen meetellen voor het eindklassement. In Vikersund stond het skivliegen op het programma, voor het eerst ooit ook voor de vrouwen - vanwege het geringe deelnemersveld was het voor de vrouwen geen World Cup-wedstrijd, maar dat mocht de pret niet drukken.

Vikersund mannen 1
In de eerste ronde was de Noor Halvor Egner Granerud voor eigen publiek de beste. Stefan Kraft uit Oostenrijk volgde nog wel redelijk, maar achter hem waren de verschillen fors. De Duitser Andreas Wellinger voerde de rest van het veld aan, voor Michael Hayböck uit Oostenrijk en de Slovenen Domen Prevc en Anze Lanisek.

Lanisek leverde in de tweede ronde twee plekken in, Prevc verloor er zelfs drie. Daniel Tschofenig uit Oostenrijk en Ryoyu Kobayashi stonden zo op één en twee en ook Hayböck kon dat niet veranderen, hij zakte drie plekken terug. Wellinger kreeg een windvlaag te verwerken en verloor negen plekken, Kraft behield dan weer ruimschoots zijn positie en pakte de leiding. Dat leverde plek twee op, want Granerud bleef hem voor en pakte als vijfde Noor de winst op de enorme schans van Vikersund, voor Kraft en Tschofenig.

Vikersund vrouwen
Ema Klinec was in de toch wel historische eerste ronde de beste en bekroonde dat met een heus wereldrecord: 226 meter, vier meter verder dan de Canadese Alexandria Loutitt in de trainingen had gedaan. De Noorse Silje Opseth bleef als enige een beetje in de buurt, op grote afstand streden vooral de Duitse Katharina Althaus en Yuki Ito uit Japan om de vierde plek.

Om de Japanse was in de aanloop naar de wedstrijd nog veel te doen: het skivliegen was alleen voor de top-15 in RAW AIR, maar er waren wat afmeldingen. Ito mocht aanvankelijk niet vliegen, maar de schansspringfamilie kwam bijeen onder de noemer #letyukifly - Ito staat bekend als potentieel uitstekend vlieger - en de internationale federatie besloot haar toch te laten starten.

Ito wist haar positie in de tweede ronde netjes te verdedigen en vloog zelfs naar het podium, want Althaus bleef er niet voor en dat zorgde voor fraaie emoties bij de Japanse. Opseth bleef overtuigend voor beide dames, waarna Klinec het af mocht maken en de eerste echte skivliegwedstrijd voor de vrouwen ooit op haar naam schreef.

Vikersund mannen 2
Granerud sprong in de eerste ronde wederom naar de leiding, en ook dit keer was het Kraft die de tweede plek in handen nam. Prevc en Lanisek streden onderling om de derde plek, maar hadden concurrentie van landgenoot Timi Zajc en de Noor Robert Johansson.

Johansson leverde in ronde twee een plek in bij Hayböck, Zajc kwam achter beide heren terecht. Lanisek vloog naar de leidende positie, Prevc verloor twee posities, waarna de strijd om de winst echt kon beginnen. Kraft nam ruimschoots de eerste plek over, Granerud mocht proberen hem daar vanaf te springen. Dat lukte net niet: Kraft pakte de overwinning, voor Granerud en Lanisek.

Eindklassementen
Het RAW AIR-klassement bij de vrouwen werd gewonnen door klinec, die al aan de leiding stond en die haar voorsprong ruim kon vergroten. Althaus werd er tweede, voor Freitag. Bij de mannen hield Granerud zijn leidende positie vast, Kraft werd - ruim voor Lanisek - tweede in de eindstand.