Dubbele skivliegoverwinning voor Granerud op Kulm, Althaus wint in eigen land

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde: er stonden vier wedstrijden op het programma in de World Cup schansspringen. De mannen mochten skivliegen op de grote Kulm van Bad Mitterndorf, de vrouwen kregen twee wedstrijden voor de kiezen in het Duitse Hinterzarten.

Mannen Bad Mitterndorf, wedstrijd één
De Noor Halvor Egner Granerud kon het ook op de grote vliegschans, want na één ronde stond hij gewoon bovenaan de ranglijst. De Sloveen Domen Prevc volgde, voor thuisfavoriet Stefan Kraft. Verder leek alleen de Pool Piotr Zyla nog serieus mee te doen wat de podiumplekken betreft, de door de Sloveen Ziga Jelar aangevoerde rest stond al op flinke achterstand.

In de finaleronde leverde Jelar twee plekken in, waarna Zyla met een heerlijke vlucht zijn positie ruimschoots wist te verdedigen. Ook Kraft liet een uitstekende vlucht zien en zijn podiumplek was alvast binnen, waarna Prevc een positie inleverde bij de Oostenrijker. Granerud mocht het afmaken en dat deed de Noor met een prima vlucht: hij won, voor Kraft en Prevc.

Mannen Bad Mitterndorf, wedstrijd twee
Granerud was wederom de beste in de eerste ronde, hoewel de verschillen dit keer beduidend kleiner waren: Kraft en de Sloveen Timi Zajc zaten er bovenop, nummer vier Andreas Wellinger uit Duitsland leverde wel meer in. Hij verzilverde zijn vierde plek in de finaleronde, terwijl Zajc met een mooie vlucht voorbij Kraft ging. Op Granerud stond echter geen maat en de Noor boekte zijn tweede zege op rij.

Vrouwen Hinterzarten, wedstrijd één
De Duitse Katharina Althaus stak in de eerste ronde mijlenver boven de rest uit, wat in de finaleronde met geen mogelijkheid meer goedgemaakt kon worden. Ze won voor eigen publiek zo ruimschoots, voor de Sloveense Ema Klinec, die in ronde twee van de zesde plek naar boven klom. De Canadese Abigail Strate hield Sara Takanashi uit Japan van zich af en pakte haar eerste World Cup-podium.

Vrouwen Hinterzarten, wedstrijd twee
Het was niet nog een keer de dag van Althaus, maar zeker wel die van de Noorse Anna Odine Strøm: in ronde één was ze iets beter dan de rest en in de finaleronde wist ze dat verschil nog wat te vergroten. Klinec klom wederom in ronde twee, dit keer kwam de Sloveense van plek vijf opzetten naar de tweede plaats. De Oostenrijkse World Cup-leidster Eva Pinkelnig eindigde als derde, vlak voor haar landgenote Chiara Kreuzer.