FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 februari 2023

AI Picture Gallery #111

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #849

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zoogdieren met een sterk sociaal leven worden ouder

Zoogdieren met een uitgesproken sociaal leven worden beduidend ouder. Dat blijkt uit een Australisch-Chinese studie. Onderzoekers hebben bijna 1.000 diersoorten vergeleken.

Sommige zoogdieren leven maar kort, andere hebben een vrij lang leven. Een huismuis wordt bijvoorbeeld maar twee jaar, terwijl bepaalde walvissen wel tweehonderd jaar kunnen worden. Er zijn veel redenen geïdentificeerd voor deze verschillen in levensverwachting, waaronder grootte, lichaamstemperatuur en genen.

In hun onderzoek vermoeden de onderzoekers dat het sociale aspect belangrijker zou kunnen zijn dan de andere genoemde factoren. Muizen leven bijvoorbeeld vrij kort als solitaire dieren. Evenzo kunnen kleine vleermuizen tot 30 jaar oud worden. De reden voor het grote leeftijdsverschil zou dus kunnen zijn dat vleermuizen in groepen leven. Het wetenschapsteam is van mening dat dit sociaal gedrag de overlevingskansen vergroot waardoor de dieren ouder worden. 

Voor Beter OV: 'NS moet verbod ICE voor Interrail terugdraaien'

Voor Beter OV eist dat de door de NS aangekondigde uitsluiting van veel ICE-treinen voor houders van Interrail- en Eurailkaarten wordt teruggedraaid. Nadat reizigers deze kaarten hadden aangeschaft, bleek de gebruiksmogelijkheid door de NS te zijn ingeperkt. De gedupeerde klanten mogen niet reizen met ICE-treinen die tussen 6 en 16 uur uit Amsterdam vertrekken, aldus de NS in een mededeling die niet te zien is wanneer reizigers meteen een Interrail- of Eurailkaart boekten.

Op het moment dat reizigers een Eurail- of Interrailkaart aanschaften, konden zij niet goed zien dat de toegang tot ICE-treinen met een vertrektijd tussen 6 en 16 uur opeens zou zijn uitgesloten. Dit stond en staat slecht vermeld en ontbreekt op overzichten. Sterker nog, de ICE-treinen worden zelfs als beschikbaar in een overzicht opgenomen.

De reizigersorganisatie sluit trouwens niet uit dat het bericht op internet over de uitsluiting van de meeste ICE-treinen vanuit Amsterdam op eigen houtje is geplaats door de internetafdeling van de NS. Iets soortgelijks is al eerder gebeurd toen op Koningsdag 2022 opeens het bericht verscheen dat de samenreiskorting op die dag niet geldig was; een bericht dat later die dag door NS weer werd ingetrokken nadat bleek dat de internetafdeling dit op eigen houtje had geplaatst.

Voor Beter OV spreekt van misleiding. In een brief aan de NS schrijft de reizigersclub onder meer: “Wij nemen uw mededeling dat de meeste ICE-treinen vanaf Amsterdam verboden zijn voor houders van Eurail- en Interrailkaarten hoog op. Bovendien is zulks slecht voor de promotie van de internationale trein als duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Daarom zonden wij afschriften van deze brief ter kennisname aan de Inspectie Leefomgeving en Transport, onze Duitse zusterorganisatie Pro Bahn, de Europese Passagiersfederatie en DB.”

Indien de NS niet spoedig op zijn schreden terugkeert, zal Voor Beter OV de Inspectie Leefomgeving en Transport verzoeken handhavend op te treden.

Reizen met ICE International tijdens de zomer in 2023

Reizen met ICE International tijdens de zomer in 2023

DC Universe gaat van start met eerste hoofdstuk: Gods & Monsters

Nu James Gunn en Peter Safran aan het roer van DC Studios staan wordt het tijd om te gaan bekijken wat voor plannen de heren hebben voor de films en series die ze gaan uitbrengen. Deze week lichtte Gunn een eerste tipje van de sluier op: een nieuwe Superman, een nieuwe Batman, animatie en nieuwe personages.

Gunn, altijd erg actief op social media, gebruikte zijn kanalen om zijn volgers en DC-fans direct toe te spreken en te vertellen over de plannen. Het filmuniversum van DC, dat tot nu toe DC Extended Universe heette, gaat verder onder de naam DC Universe (verwarrend, wat dat is doorgaans de term voor het comics-universum én was korte tijd de naam voor een DC-specifieke streamingdienst van Warner Bros.) en loopt min of meer moeiteloos door vanuit het heden.

Dat heden begint volgende maand met Shazam! Fury of the Gods, dat net als de andere drie films die dit jaar uitkomen, nog voortkomt uit het DCEU. In juni volgt dan het langverwachte The Flash, dat toevallig voor een reset van het filmuniversum zorgt en mooi kan helpen bij het implementeren van de veranderingen. Een nieuwe titel, Blue Beetle, stond ook al een tijdje gepland voor augustus, gevolgd door Aquaman and the Lost Kingdom in december.

So far, so good. Voor Aquaman hebben zowel Michael Keaton als Ben Affleck scènes als Bruce Wayne/Batman opgenomen en hoewel nog niet bekend is of ze ook beiden te zien zullen zijn, zal het DCU sowieso een geheel nieuwe Batman krijgen. Deze Batman zal een grote rol spelen in het eerste hoofdstuk van het DCU, terwijl intussen de Matt Reeves-Batman (gespeeld door Robert Pattinson) zijn gang blijft gaan in een eigen, apart universum (gelabeld onder DC Elseworlds, net als Todd Philips' Joker: Folie à Deux).

De introductie van de nieuwe Bruce Wayne komt in The Brave and the Bold, een film over Bruce en zijn zoon Damian Wayne, die in de comics sinds 2006 de Robin naast Batman is. Deze film zal zich baseren op het werk van Grant Morrison, die Damian als Robin introduceerde en wiens tijd als schrijver van de Batman-comics populair was onder fans.

De eerste DCU-film met een releasedatum is Superman: Legacy, die in juli 2025 verschijnt. James Gunn is deze film momenteel aan het schrijven en hierin zal een nieuwe acteur (dus niet Henry Cavill of Tyler Hoechlin) te zien zijn, als een jongere Clark Kent/Superman. De film wordt echter geen nieuwe origin story. Volgens Gunn is deze film het 'ware begin' van het DCU.

Supermans nichtje Supergirl heeft op tv het podium alweer verlaten en zal dit jaar te zien zijn in The Flash. Ze krijgt daarna echter ook weer haar eigen film: Supergirl: Woman of Tomorrow. De film wordt gebaseerd op de gelijknamige comic van Tom King en zou een nieuwe actrice in de rol kunnen casten (in de tv-serie werd zij gespeeld door Melissa Benoist, in The Flash door Sasha Calle).

Meer onbekende figuren zullen te zien zijn in de films Swamp Thing en The Authority. Het personage Swamp Thing was al kort te zien in de gelijknamige tv-serie voor de streamingdienst DC Universe (in Nederland te zien op HBO Max), dat al snel werd geannuleerd. Nu krijgt hij een film, dat een duister horrorverhaal moet worden. The Authority is een groep superhelden die vinden dat de wereld kapot is en koste wat kost gerepareerd moet worden.

Het DCU heeft ook uitingen op televisie, om precies te zijn op HBO Max. DC volgt daarmee netjes het model dat Marvel al heeft neergezet met films naast series die op Disney+ verschijnen. Naast de series die al in ontwikkeling zijn (zoals een Penguin-serie met Colin Farrell) keert Viola Davis terug als Amanda Waller in Waller. Ze was eerder te zien in de twee Suicide Squad-films en in de tv-serie Peacemaker en hierin vervolgt haar verhaal zich. 

Alle plannen voor Green Lantern-films uit het verleden kun je vergeten (inclusief die ene film die het wel tot in de bioscoop heeft weten te schoppen); de introductie van de nieuwe lanterns zal plaatsvinden in Lanterns, dat focust op Hal Jordan en John Stewart. Deze twee Green Lanterns zullen, True Detective-stijl, een mysterie tegenkomen dat samenhangt met het grotere universum.

Paradise Lost is een tv-serie over Paradise Island, oftewel Themyscira, de thuisbasis van Diana/Wonder Woman. Gunn vergelijkt de serie met Game of Thrones, maar mogelijk alleen om te onderstrepen dat het zich op een eiland afspeelt.

De cultheld Booster Gold, een loser uit de toekomst die toekomsttechniek in het heden gebruikt om er goed uit te zien en een superheld te zijn, krijgt een eigen serie, genaamd Booster Gold.

En de serie Creature Commandos wordt een animatieserie, waarvan sommige personages ook in live-action te zien zullen zijn, en die dan door dezelfde acteurs gespeeld worden. Gunn heeft deze serie al helemaal geschreven.

Daar heeft Gunn het voorlopig bij gehouden. Het eerste hoofstuk bevat nog meer titels, maar die worden later bekend gemaakt.

Met deze bekendmakingen ziet het DCU-schema er de komende tijd zo uit:

DC Universe Chapter 1: Gods & Monsters

titeldatumfilm/serie
Shazam! Fury of the Gods 16 maart 2023 film
The Flash 15 juni 2023 film
Blue Beetle augustus 2023 film 
Aquaman and the Lost Kingdom  december 2023 film 
Superman: Legacy  juli 2025 film 
The Authority onbekend film
The Brave and the Bold  onbekend  film 
Supergirl: Woman of Tomorrow  onbekend  film 
Swamp Thing onbekend  film 
Lanterns onbekend  serie
Booster Gold onbekend  serie
Waller onbekend  serie
Paradise Lost onbekend  serie
Creature Commandos onbekend  serie (animatie)

Overigens verschijnt Joker: Folie à Deux in oktober 2024 en The Batman Part II in oktober 2025. De tv-serie The Flash (te zien op Netflix) begint volgende week aan het negende en laatste seizoen, Superman & Lois (te zien op HBO Max) begint in maart aan het derde seizoen, tegelijk met het eerste seizoen van Gotham Knights (nog geen Nederlands kanaal bekend). Voor de Penguin-serie (HBO Max) is nog geen datum bekend; productie begint naar verluidt deze maand.

OM eist 22 maanden cel en 8500 euro boete tegen Richard de Mos

Het openbaar ministerie (OM) heeft woensdag bij de rechtbank Rotterdam tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui gevangenisstraffen van 22 maanden en 16 maanden waarvan 6 voorwaardelijk geëist vanwege ambtelijke omkoping, meineed, schending van de wettelijke geheimhoudingsplicht en deelname aan een criminele organisatie.

Ook wil het OM dat zij voor een periode van vier jaar ontzet worden uit het recht een bestuurlijk ambt te bekleden. Tegen De Mos eiste het OM bovendien een geldboete van 8500 euro. Beiden hebben zich volgens het OM laten omkopen door giften, beloften en diensten aan te nemen in ruil voor gunsten.

Tegen drie vastgoed- en twee horecaondernemers eiste het OM vanwege omkoping gevangenisstraffen van 11 tot 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het OM eiste tegen N.D., oud-raadslid van Groep De Mos/Hart voor Den Haag, een werkstraf van 240 uur vanwege meineed. Het OM ziet haar als pion in de criminele organisatie van de oud-wethouders en ondernemers.

Op de tenlastelegging van De Mos staat verder nog het inhuren van een illegale klusjesman. Een van de ondernemers staat ook terecht vanwege het bezit van een vuurwapen met munitie.

Veelvoud aan corruptie
De officieren van justitie schetsten hoe het onderzoek van de rijksrecherche een veelvoud aan corruptie heeft blootgelegd. “Corruptie schaadt een ieder wiens leven, levensonderhoud of geluk afhankelijk is van de integriteit van mensen in een gezagspositie. Het draait dus om de ongerechtvaardigde beïnvloeding van gezaghebbers en hun criminele netwerk, wat door de ondermijnende werking ervan het goed functioneren van de rechtsstaat zal aantasten”, aldus het OM

Volgens het OM gaat het bij corruptiezaken veelal om personen die binnen de ambtelijke en bestuurlijke organisatie te boek staan als opvallende, kleurrijke en geslepen regelaars. “Zij eisen vaak - subtiel of minder subtiel - de vrijheid om zelfstandig zaken te regelen en staan bekend als doortastend en ondernemend. Meestal kennen de omkoper en omgekochte elkaar voorafgaand aan het strafbaar handelen al goed.”

De officieren van justitie wezen de rechtbank op de voedingsbodem voor het ontstaan van corruptie bij lokale overheden. “De integriteit van bestuurders is echter van fundamenteel belang voor een zo goed mogelijk functionerende overheid en het vertrouwen van de burger in die overheid; zij dienen objectief en onafhankelijk te zijn. Een beetje integer bestaat niet.”

Vriendjespolitiek
“Ongeacht of zij nu landelijk of lokaal opereren, als politici of bestuurders dat vertrouwen beschamen, schaadt dat de democratie. Het aanzicht van de volksvertegenwoordiging wordt ermee geschaad”, zo beklemtoonde het OM. De officieren noemden het van niet te onderschatten belang dat corruptie blijvend wordt onderzocht en waar nodig aangepakt om zo de integriteit van het bestuur zoveel als mogelijk te kunnen waarborgen.

De door De Mos en Guernaoui gepropageerde ‘ombudspolitiek’ klinkt volgens het OM heel sympathiek, maar is in de praktijk pijnlijk ondemocratisch. De wijze waarop door hen politiek werd bedreven is pure vriendjespolitiek. “Er is dan sprake van verrotting van het politieke en democratische proces en de besluitvorming in het toch al kwetsbare politieke domein. Integere bestuurders worden weggespeeld en de werking van de rechtsstaat wordt in de kern aangetast. Daarmee wordt een voedingsbodem geschapen voor de zware georganiseerde misdaad."

Zucht naar macht
In de ogen van het OM heeft De Mos jarenlang zijn politiek positie strafbaar ingezet. Hij heeft daarin ook anderen meegesleurd. “De Mos werkte hard, ook voor de stad waar hij zonder twijfel oprecht van houdt. Als leider van zijn politieke partij is hij de essentiële cultuurdrager en rolmodel. Dat had positief kunnen uitpakken. Hij heeft zich echter laten leiden door zijn zucht naar macht, prestige en status, en misbruikte de verworven macht en status.” De conclusie van het OM is dat een stevige onvoorwaardelijke gevangenisstraf gerechtvaardigd is.

Het strafproces wordt de komende dagen en volgend week voortgezet met de pleidooien van de advocaten van de verdachten. De strafzaak tegen een medeverdachte vastgoedondernemer wordt op 7 maart door de rechtbank behandeld.

70 jaar na de Watersnoodramp

Zeventig jaar geleden ziet de wereld er in de nacht van 31 januari op 1 februari op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden en in westelijk Noord-Brabant heel anders uit. In de avond heeft een noordwesterstorm, met springtij, zich meester gemaakt van de Noordzee. De dijken zijn er niet tegen bestand en het kolkende water neemt die nacht genadeloos en met verwoestende kracht bezit van onze huizen, boerderijen, natuurgebieden en alle bedrijvigheid.

Ook grote delen van Zuid-Holland lopen onder water. Goeree-Overflakkee en Tholen verdwijnen voor een groot deel onder het wateroppervlak. Maar ook de wat lager gelegen gebieden in het achterland krijgen het zwaar te verduren. Als zelfs de Groenendijk, een van onze zeedijken bij Nieuwerkerk aan den IJssel doorbreekt, gelast de burgemeester twee moedige binnenvaartschippers, Arie Evegroen en Cor Heuvelman, het schip De Twee Gebroeders in het gat in de dijk te varen. Het plan slaagt. Het schip zet zich vast in het dijkgat en voorkomt zo verdere overstroming van de Randstad.

De vliegbases Gilze-Rijen, Valkenburg en Woensdrecht worden in allerijl opengesteld voor vliegtuigen en helikopters uit Amerika, Engeland, Zwitserland, België en Frankrijk. Uiteindelijk telt de luchtvloot 200 vliegtuigen en 46 helikopters

De watersnood herdenken
De zee heeft ons die nacht in 1953 verrast en liet een spoor aan vernielingen achter, waarbij 1836 mensen het leven lieten. Zij die de ramp overleefden verloren huis en haard en moesten leren leven met de verschrikkelijke herinneringen aan en de gevolgen van deze watersnoodramp. Deze gitzwarte nacht mag dan ook niet vergeten worden en wordt elk jaar nationaal herdacht. Niet alleen vanwege alle slachtoffers, maar ook om ons onszelf en elkaar bewust te maken van het belang van onze waterveiligheid.

Geschenkwoningen als stille getuigen
Bij de ramp raakten in Nederland 100.000 mensen dakloos. Wereldwijd kwam in de weken na de ramp de hulp op gang. Onderdeel daarvan waren geschenkwoningen uit Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Frankrijk en Oostenrijk. Dit waren houten prefab bouwpakketten voor in totaal 860 complete woningen, waarvan er in Zuid-Holland 248 geplaatst konden worden. De houten huizen boden aan vele gezinnen snel een nieuw thuis. Ter gelegenheid van deze 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp vragen de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland aan staatsecretaris Uslu te onderzoeken of een aantal geschenkwoningen kan worden aangewezen als rijksmonument. De woningen vormen een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, daar deze houten huizen het verhaal van de Watersnoodramp letterlijk zichtbaar maken.

“De geschenkwoningen vormen een waardevolle fysieke herinnering aan de Watersnoodramp die 70 jaar geleden plaatsvond. Aanwijzing van deze woningen als rijksmonument bevordert onder meer dat we dit erfgoed en het indrukwekkende historische verhaal over de ramp nog beter kunnen doorgeven aan de huidige en toekomstige generaties. Bovendien biedt het de eigenaren van deze geschenkwoningen meer kansen en mogelijkheden voor restauratie en onderhoud, omdat hiervoor bijvoorbeeld subsidie kan worden aangevraagd”, aldus Willy de Zoete, gedeputeerde voor Zuid-Holland.

Ook uit het buitenland komt hulp. Uit alle windstreken komen hulpgoederen, voedsel, menskracht en geld. Bijzonder is een gift uit Noorwegen, Zweden en Denemarken. Zij sturen houten prefab geschenkwoningen. Een groot deel van deze woningen is nog steeds bewoond. Duitsland stuurt 200 knuffels, speelgoed en chocolade. Uit Italië komen 10 schrijfmachines, 10 buitenboordmotoren, 2500 plaids en 415 stuks speelgoed van plastic.

Heel anders zijn de hulpgoederen uit Liechtenstein: 364 kilo aardappelen. Oostenrijk stuurt 6 kisten thermosflessen, 75.000 kilo Portland cement en 13 kisten chocolade en suikerwerk. Uit Zwitserland komen 3000 zakdoeken en 1000 kussens en matrassen. Het Zwitserse Jeugd Rode Kruis schenkt 2400 schooltassen. Deze worden uitgedeeld aan leerlingen in Nieuw-Vossemeer, Stavenisse, Middelharnis en Zierikzee.

Uit Algiers komen levensmiddelen en Zuid-Afrika stuurt 180 flessen Port. Indonesië draagt 2000 zandzakken bij en de Rode Halvemaan schenkt 9000 kilo rijst. Israël stuurt 49 brilmonturen en 6500 kisten sinaasappelen. Uit Suriname komen 10 ton suiker en 75 balen kokosnoten en Turkije stuurt dekens. Uit Nieuw-Zeeland komt schoeisel en uit Jamaica ruim 1000 kilo koffie. Amerika en Canada sturen goederen ter waarde van miljoenen guldens.

Waterveiligheid en waterbewustzijn hoog in het vaandel
Om herhaling van deze Watersnood te voorkomen werd het Deltaplan bedacht. De omvangrijke aanleg van dammen, dijken en keringen moest voortaan het water buiten houden. Dijken, dammen en waterkeringen werden ontworpen en geplaatst, want een ramp zoals die van 1953 moest koste wat het kost in de toekomst voorkomen worden. Sinds die tijd, en nu nog steeds, staat zeker in de Zuidwestelijke Delta dan ook waterveiligheid en waterbewustzijn hoog in het vaandel. Zuid-Holland slaat daarvoor de handen ineen met de provincies Zeeland en Noord-Brabant, het Rijk en de waterschappen. Niet alleen in de strijd met storm en springtij, maar ook bijvoorbeeld voor de gevolgen van het veranderende klimaat, zoals de stijging van de zeespiegel en de droge zomers.

 
 
 
 
 

Atypische variant BSE aangetroffen bij rund in Zuid Holland

Er is deze week een positief geval van BSE (‘Gekke koeien ziekte’) gevonden bij het kadaver van een 8-jarige koe in Zuid Holland. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft onderzocht welke variant van BSE het betreft. Het resultaat van WBVR geeft aan dat het hier een atypische variant betreft.

Atypische gevallen van BSE komen sporadisch voor bij oudere koeien, een soort ‘ouderdoms BSE’. De laatste keer dat dat in Nederland voorkwam was 2011. Wetenschappers denken dat de atypische varianten spontaan kunnen ontstaan. In Nederland zijn tot nu toe vier atypische gevallen vastgesteld.

Vervolg
Het bedrijf van de houder van het positief bevonden geval is per direct geblokkeerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bron- en contact onderzoek uitgevoerd waarbij de nakomelingen van deze koe jonger dan 2 jaar gedood en getest worden. Om BSE testen te kunnen doen op hersenmateriaal moet het dier eerst gedood worden.

Uit het bron- en contactonderzoek van de NVWA is gebleken dat het besmette rund vijf nakomelingen heeft gekregen, waarvan er nog één op hetzelfde bedrijf in leven is. Dit rund is jonger dan 2 jaar. Deze wordt gedood en getest. De overige vier nakomelingen zijn ouder dan twee jaar, waardoor het niet waarschijnlijk is dat overdracht van moeder op deze kalveren heeft kunnen plaatsvinden. Zij vormen dus geen risico voor de volksgezondheid.

Ook alle runderen die op hetzelfde bedrijf als het besmette rund binnen twaalf maanden vóór of na de geboorte van dit rund zijn geboren zullen gedood en getest worden, als ook alle runderen die in hun eerste levensjaar samen met dit besmette rund in haar eerste levensjaar zijn gehouden en die volgens het onderzoek in die periode hetzelfde potentieel besmette voeder gekregen hebben.

In totaal zijn 13 runderen opgespoord, deze worden afgevoerd om gedood en getest te worden. Hiermee komen de producten van deze dieren niet in de voedselketen en zijn daarmee geen risico voor voedselveiligheid. De maatregelen worden zo spoedig mogelijk uitgevoerd.

Wat is BSE?
BSE (Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) is een dodelijke ziekte die voorkomt bij rundvee waarbij het centrale zenuwstel wordt aangetast. Het is ook een zoönose die bij mensen de dodelijke hersenziekte variant Creutzfeldt-Jacob kan veroorzaken. Besmetting kan plaatsvinden door consumptie van geïnfecteerde runderen. Er is daarom een Europees monitoring programma waarbij alle kadavers in bepaalde risicogroepen worden getest op de aanwezigheid van BSE. Het rund dat nu positief bevonden is, is door middel van deze actieve surveillance opgespoord.

Er zijn twee varianten: De atypische variant waar nu sprake van is, en de ‘klassieke variant’ die in Europa in de jaren tachtig tot de BSE-crisis heeft geleid. Hergebruik van dierlijke eiwitten in diervoer was een belangrijke oorzaak van de verspreiding van klassieke BSE. Daarop volgde een verbod op het gebruik van bepaalde soorten verwerkte dierlijke eiwitten in diervoeding voor runderen.

Eerste gameplaybeelden WWE 2K23

2K heeft nieuwe WWE 2K23 in-game beelden onthuld met de trailer genaamd 'Your Time is Now'. De trailer biedt een eerste blik op het debuut van het fan-favoriete en chaotische WarGames, dat 3v3 en 4v4 singleplayer of multiplayer chaos biedt in twee naast elkaar liggende ringen, allemaal omgeven door een dubbele stalen kooi.

De nieuwe beelden tonen ook match-ups tussen WWE Superstars en Legends, waaronder cover Superstar John Cena, The Rock, Bianca Belair, Logan Paul, "The Undertaker", Rhea Ripley, Bobby Lashley en meer.

WWE 2K23 Deluxe Edition en Icon Edition staan gepland voor release op dinsdag 14 maart 2023 via Early Access, gevolgd door de Standard Edition en Cross-Gen op vrijdag 17 maart 2023.

Record: bijna 1,5 miljoen mensen gewisseld van zorgverzekeraar

Bijna 1,5 miljoen mensen zijn gewisseld van zorgverzekeraar, volgens definitieve cijfers die kenniscentrum Vektis heeft gepubliceerd. Dat is 8,2 procent van de verzekerden, een recordaantal. Sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 stapten nog nooit zoveel mensen over.

Uit voorlopige cijfers werd eerder deze maand al duidelijk dat het aantal overstappers dit seizoen hoger is dan ooit. Voor de jaarwisseling kwam het percentage al uit op 8 procent. Daar is dus nog twee tiende van een procent bijgekomen. De definitieve balans kan nu worden opgemaakt, omdat mensen die hun oude verzekering eind 2022 hadden opgezegd nog heel januari de tijd hadden om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen. Meer hierover bij Skipr.

IsraŽl overweegt wapenleveranties aan OekraÔne

De Israëlische premier Netanyahu overweegt om militaire hulp te verlenen aan Oekraïne, zo vertelde hij aan de Amerikaanse omroep CNN. In het interview werd het raketafweersysteem Iron Dome als voorbeeld genoemd.

Tegelijkertijd bood Netanyahu zichzelf aan als mogelijke bemiddelaar – als hij gevraagd zou worden door de strijdende partijen en de VS. Onder andere de VS heeft Israël met klem verzocht om Oekraïne actief te steunen in de strijd tegen de Russische agressors. De regeringen van Israël hebben zich tot nu toe buiten deze kwestie gehouden. Het Russische leger controleert het luchtruim in het naburige, door burgeroorlog verscheurde Syrië. Er woont een grote joodse gemeenschap in Rusland en veel Israëli's hebben Russische roots. 

EU: sterftecijfer kanker in Nederland hoger dan EU-gemiddelde

In Nederland overlijden volgens de Europese Commissie jaarlijks meer mensen aan kanker dan gemiddeld in de Europese Unie, al liep dat sterftecijfer in ons land tussen 2011 en 2019 met ruim een tiende terug. Het aantal nieuwe kankerpatiënten in Nederland is het op een na hoogste van de 27 landen.

Dat staat in de eerste set ‘kankerprofielen’ van alle lidstaten die het dagelijks EU-bestuur heeft laten opstellen met talloze gegevens over de ontwikkeling, preventie en de bestrijding van de ziekte in de EU. De data werden in 2019 en 2020 op verzoek van de commissie verzameld door de OESO. Volgens die organisatie stierven in 2019 267 op 100.000 inwoners van Nederland aan de ziekte, terwijl het EU-gemiddelde toen 247 bedroeg. In Nederland komen long-, borst- en darmkanker het vaakst voor. Meer hierover bij Skipr.

Stakingen leggen het Britse openbare leven gedeeltelijk lam

In het Verenigd Koninkrijk zijn honderdduizenden ambtenaren in staking gegaan.

De ambtenaren staken voor een hoger loon. Veel scholen in het land bleven hierdoor gesloten. Ook het treinverkeer wordt zwaar getroffen door de staking. Volgens de vakbonden hebben ongeveer een half miljoen leraren, administratief personeel en machinisten het werk neergelegd.

De aanhoudend hoge inflatie in Groot-Brittannië van meer dan tien procent heeft al geleid tot verschillende stakingsgolven - onder meer in de transportsector en bij de post. Gezondheidswerkers en hulpverleners willen de komende week gaan staken.


Vliegtuigfabrikant Boeing levert de laatste 'jumbojet' 747 af

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het laatste exemplaar van zijn 747 wide-body jet afgeleverd.

De allerlaatste jumbojet werd tijdens een ceremonie in de fabriek in Everett bij Seattle overgedragen aan een Amerikaanse chartermaatschappij. Het ooit grootste passagiersvliegtuig ter wereld met de karakteristieke bult maakte in 1969 zijn eerste vlucht. Een jaar later ging het eerste exemplaar in lijndienst bij de toenmalige luchtvaartmaatschappij PanAm.

In totaal zijn er meer dan 1.570 jumbo's vervaardigd. In 2020 kondigde Boeing het einde van de productie aan wegens een verminderde belangstelling voor het toestel. Veel luchtvaartmaatschappijen geven de voorkeur aan kleinere en zuinigere modellen op langeafstandsroutes.

Boeing-concurrent Airbus had begin 2019 al het einde aangekondigd van zijn A380, die als grootste passagiersvliegtuig ter wereld de jumbo had vervangen. Uiteindelijk werd de 747 vooral voor vrachtverkeer geproduceerd.


Dubbele skivliegoverwinning voor Granerud op Kulm, Althaus wint in eigen land

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde: er stonden vier wedstrijden op het programma in de World Cup schansspringen. De mannen mochten skivliegen op de grote Kulm van Bad Mitterndorf, de vrouwen kregen twee wedstrijden voor de kiezen in het Duitse Hinterzarten.

Mannen Bad Mitterndorf, wedstrijd één
De Noor Halvor Egner Granerud kon het ook op de grote vliegschans, want na één ronde stond hij gewoon bovenaan de ranglijst. De Sloveen Domen Prevc volgde, voor thuisfavoriet Stefan Kraft. Verder leek alleen de Pool Piotr Zyla nog serieus mee te doen wat de podiumplekken betreft, de door de Sloveen Ziga Jelar aangevoerde rest stond al op flinke achterstand.

In de finaleronde leverde Jelar twee plekken in, waarna Zyla met een heerlijke vlucht zijn positie ruimschoots wist te verdedigen. Ook Kraft liet een uitstekende vlucht zien en zijn podiumplek was alvast binnen, waarna Prevc een positie inleverde bij de Oostenrijker. Granerud mocht het afmaken en dat deed de Noor met een prima vlucht: hij won, voor Kraft en Prevc.

Mannen Bad Mitterndorf, wedstrijd twee
Granerud was wederom de beste in de eerste ronde, hoewel de verschillen dit keer beduidend kleiner waren: Kraft en de Sloveen Timi Zajc zaten er bovenop, nummer vier Andreas Wellinger uit Duitsland leverde wel meer in. Hij verzilverde zijn vierde plek in de finaleronde, terwijl Zajc met een mooie vlucht voorbij Kraft ging. Op Granerud stond echter geen maat en de Noor boekte zijn tweede zege op rij.

Vrouwen Hinterzarten, wedstrijd één
De Duitse Katharina Althaus stak in de eerste ronde mijlenver boven de rest uit, wat in de finaleronde met geen mogelijkheid meer goedgemaakt kon worden. Ze won voor eigen publiek zo ruimschoots, voor de Sloveense Ema Klinec, die in ronde twee van de zesde plek naar boven klom. De Canadese Abigail Strate hield Sara Takanashi uit Japan van zich af en pakte haar eerste World Cup-podium.

Vrouwen Hinterzarten, wedstrijd twee
Het was niet nog een keer de dag van Althaus, maar zeker wel die van de Noorse Anna Odine Strøm: in ronde één was ze iets beter dan de rest en in de finaleronde wist ze dat verschil nog wat te vergroten. Klinec klom wederom in ronde twee, dit keer kwam de Sloveense van plek vijf opzetten naar de tweede plaats. De Oostenrijkse World Cup-leidster Eva Pinkelnig eindigde als derde, vlak voor haar landgenote Chiara Kreuzer.

Coldcase: Wie stak Theo Kroon in Haarlem dood?

Op dinsdagavond 16 juli 1991 rond 20.15 uur wordt de 34-jarige Theo Kroon uit Haarlem zwaargewond aangetroffen. Hij ligt in het park De Haarlemmerhout in Haarlem, ter hoogte van restaurant Dreefzicht. Theo heeft meerdere steekwonden en overlijdt korte tijd later.

De Haarlemmerhout ligt dichtbij het centrum van Haarlem en staat bekend als een ontmoetingsplaats voor homoseksuelen. Theo had relaties met mannen en kwam vaak in De Haarlemmerhout. Hij gebruikte af en toe softdrugs en ging uit in Haarlemse coffeeshops en Amsterdamse homogelegenheden. Theo was gokverslaafd en had wat kleine schulden bij diverse personen.

Theo was kok van beroep en was een sociaal en vriendelijk mens. Weet u wie Theo Kroon heeft doodgestoken en waarom? Laat het alstublieft weten via het tipformulier op de website van de politie. 

Theo Kroon (Afbeelding: Politie.nl)
Theo Kroon (Afbeelding: Politie.nl)

Age of Empires II: Definitive Edition nu beschikbaar op Xbox-consoles

Age of Empires II: Definitive Edition is nu beschikbaar op Xbox-consoles en Xbox Cloud Gaming. De game is aangepast om het intuïtief en toegankelijk te maken voor consolespelers, met behoud van alle features die spelers al lang kennen van pc.

De console editie heeft online multiplayer op Xbox-consoles en optionele crossplay tussen Xbox-consoles en pc. Er is muis- en toetsenbordondersteuning op consoles.

Age of Empires II: Definitive Edition is vanaf nu beschikbaar op Xbox Game Pass voor Xbox Series X|S, Xbox One en Xbox Cloud Gaming (bèta), en te koop voor €19,99 in de Xbox Store. De Deluxe-versie van Age of Empires II: Definitive Edition is ook beschikbaar voor €39,99 en bevat de uitbreidingen 'The Lords of the West', 'Dawn of the Dukes' en 'Dynasties of India'.

De Sims brengt nieuwe videoreeks uit om updates te delen

Electronic Arts en Maxis hebben een 'Behind The Sims' online gezet. Dit is een nieuwe videoreeks met de laatste updates, sneakpeeks en analyses voor de community. In de eerste video wordt het laatste nieuws over Project Rene, de nieuwe De Sims-game die in de maak is, maar ook nieuwe content voor De Sims 4 en nog veel meer besproken.

Het team van De Sims streeft ernaar spelers op de hoogte te houden van alles wat er gebeurt, terwijl zij werken aan het uitbreiden van zelfverkenningsopties en creëeren van diepe connecties met Sims. Lees hieronder de onderwerpen waar de ontwikkelaars tijdens de eerste Behind The Sims-video dieper op ingaan:

 • Korte update over Project Rene dat nu in playtest gaat voor een kleine groep testers
 • The Sims 4 Infants dat op 14 maart naar De Sims 4 komt
 • Maak op 2 februari kennis met de Michaelsons, de nieuwste familie van De Sims 4
 • Nieuwe updates voor De Sims FreePlay en De Sims Mobile

Exotische wapens van Destiny 2: Lightfall getoond

Bungie heeft een nieuwe trailer van Destiny 2: Lightfall uitgebracht. De trailer toont nieuwe wapens en armor die spelers in de aankomende uitbreiding kunnen verkrijgen.

Daarnaast toont de trailer zogenoemde 'tangles'. Tangles zijn bundels met quantum strands. Spelers die de nieuwe subklasse Strand gebruiken, kunnen hiermee voorwerpen en wezens weven. Ook kunnen ze tangles inzetten voor wapengerelateerde doeleinden.

De wapens in deze showcase:

 • Final Warning – Deze Strand Sidearm schiet tracking-kogels die vijanden in de buurt opzoeken.
 • Deterministic Chaos – Een Void Machine Gun die vijanden ritmisch verzwakt terwijl hij schiet.
 • Winterbite – Een Stasis Exotic Glaive die vijanden bevriest door middel van ijsbollen. Vijanden worden hierdoor kwetsbaar voor een vervolgaanval.
 • Cyrtarachne’s Façade – Deze Exotic helm geeft extra bescherming. Hunters krijgen namelijk armor en flinch resistance wanneer zij de grapple-actie gebruiken.
 • Abeyant Leap – Wanneer Titans hun barricade gebruiken met deze Exotic leg armor, spawnen er zoekende projectielen en geeft het de drager armor.
 • Swarmers – Met deze nieuwe Exotic leg armor kunnen Warlocks een Threadling creëren die vijanden infecteert en aanvalt wanneer ze tangles vernietigen.
 • Quicksilver Storm catalyst-upgrade. Hiermee creëren de granaatkogels van de Exotic Auto Rifle tangles die naar vijanden kunnen worden gegooid. Quicksilver Storm is nu beschikbaar voor alle Guardians die Lightfall pre-orderen.

Destiny 2: Lightfall komt op 28 februari 2023 uit voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Spelers kunnen momenteel met Season of the Seraph en Moments of Triumph aan de slag om zich voor te bereiden op het volgende hoofdstuk in de Light and Darkness-saga.

Afscherming bezoekadres in Handelsregister voor politieke ambtsdragers en hun partners/huisgenoten

Op dinsdag 31 januari zijn de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Kamer van Koophandel (KVK) en de verschillende beroepsverenigingen het Convenant voor afscherming bezoekadressen politieke ambtsdagers in Handelsregister overeengekomen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld wethouders en raadsleden en hun partners/huisgenoten met een eigen onderneming hun bezoekadres voortaan eenvoudig afschermen in het Handelsregister.

Minister Hanke Bruins Slot: ‘Het is echt zorgelijk dat dit soort maatregelen nodig zijn. Bedreigingen van politieke ambtsdragers, online én offline, zijn onacceptabel. Het afschermen van bezoekadressen in het Handelsregister maakt het werken voor bijvoorbeeld raadsleden en hun gezin veiliger. Dit helpt om hun woonomgeving te beschermen’.

Veiligheid politieke ambtsdragers
Bijna de helft (49%) van de decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, waterschapsbestuurders en Statenleden heeft het afgelopen jaar te maken gehad met agressie of intimidatie. In 2014 was dit nog 26%. De laatste twee jaar is sprake van een forse toename, zowel van minder ernstige als ernstig ervaren incidenten (bron: Monitor Integriteit en Veiligheid 2022).

Kamer van Koophandel (KVK): ‘Helaas komen intimidatie en verschillende vormen van dreiging aan huis steeds vaker voor. KVK vindt het belangrijk dat politieke ambtsdragers in een veilige omgeving hun maatschappelijke rol kunnen vervullen en juicht het toe dat er nu wettelijke mogelijkheden zijn om hun bezoekadres af te schermen.’

Beroepsverenigingen politieke ambtsdragers
Het convenant is ondertekend door de volgende beroepsverenigingen of vertegenwoordigers van beroepsgroepen: het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), de bestuurlijk vertegenwoordiger namens Commissarissen van de Koning, de Kring Voorzitters van Waterschappen (KVW), de Wethoudersvereniging, de bestuurlijk vertegenwoordiger namens gedeputeerden, de Vereniging Dagelijks Bestuurders Waterschappen, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Statenlidnu en de Vereniging Belangenbehartiging Algemeen Bestuurders van Waterschappen.

Datavisie Handelregister
Het afschermen van het bezoekadres van politieke ambtsdragers en hun partners/huisgenoten in het Handelsregister is onderdeel van de Datavisie Handelsregister van de minister van Economische Zaken en Klimaat. Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is een belangrijke bron voor veilig en verantwoord zakendoen. De afgelopen jaren hebben echter steeds meer ondernemers last van ongewenst gebruik van hun zakelijke gegevens. Minister Adriaansens (EZK) neemt daarom 8 maatregelen in het Handelsregister, zodat de privacy en daardoor ook de veiligheid van ondernemers omhoog gaat. Tegelijkertijd blijft het mogelijk bepaalde gegevens te controleren om de rechtszekerheid in het economisch verkeer te behouden en fraude tegen te gaan.

De verschillende manieren om afscherming in het Handelsregister aan te vragen, zijn hier terug te vinden.

Inflatie in januari 7,6 procent bij snelle raming

Bij de snelle raming was de inflatie in januari 7,6 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In december waren consumentengoederen en -diensten 9,6 procent duurder dan een jaar eerder. Op 9 februari worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.

Een inflatie van 7,6 procent in januari 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 7,6 procent hoger zijn dan in januari 2022. De inflatie van 7,6 procent in januari komt dus niet bovenop de inflatie van 9,6 procent in december.

Prijsontwikkeling speciale aggregaten
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van enkele speciale aggregaten bekend. Dit zijn groepen waarin verschillende productcategorieën op thema zijn samengevoegd. Vier speciale aggregaten vormen gezamenlijk de totale bestedingen van de CPI: industriële goederen exclusief energie en motorbrandstoffen; energie inclusief motorbrandstoffen; voedingsmiddelen, dranken en tabak; en diensten.

Snelle raming HICP
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in januari 8,4 procent. In december was de inflatie 11,0 procent.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Eurostat berekent op basis van de HICP-cijfers van alle EU-landen de inflatie voor de eurozone en de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Aanleg vangrail tussen rijstroken N59 in augustus 2023

De provincies Zuid-Holland en Zeeland, Rijkswaterstaat, en gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland werken als samenwerkingspartners aan de N59. Op de N59 plaatst provincie Zuid-Holland een vangrail tussen de rijstroken, op Goeree-Overflakkee tussen het Hellegatsplein en de kruising met de Schaapsweg. Met deze rijbaanscheiding wordt de weg veiliger. Van 7 tot 28 augustus 2023 is de weg daarom afgesloten.

Verbeteren veiligheid N59
Het verbeteren van de verkeersveiligheid op de N59 heeft de hoogste prioriteit van de samenwerkingspartners Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, provincie Zeeland en gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Door het plaatsen van een vangrail tussen de twee rijstroken op de N59 kunnen weggebruikers niet meer op de andere weghelft raken. Deze fysieke rijbaanscheiding zorgt voor minder gevaarlijke situaties en ongelukken, en minder vertraging en overlast voor weggebruikers en de omgeving.

N59 afgesloten 7 tot 28 augustus 2023
De N59 is afgesloten tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) tot afslag Den Bommel (Schaapsweg) van maandag 7 augustus 2023 tot maandag 28 augustus 2023.

De parallelweg is gesloten voor de reguliere weggebruiker. De parallelweg is wel open voor lijnbussen, nood- en hulpdiensten, fietsverkeer en langzaam lokaal verkeer.

Kijk voor meer informatie en omleidingsroutes op: N59 van de toekomst - Provincie Zuid-Holland of op www.n59vandetoekomst.nl.

N59 en Heinenoordtunnel tegelijkertijd afgesloten
De Heinenoordtunnel is deels tegelijkertijd in beide rijrichtingen afgesloten, namelijk van maandag 7 augustus tot vrijdag 1 september 2023.

De Heinenoordtunnel (A29) en N59 zijn onderdeel van de route van Rotterdam naar Goeree-Overflakkee en andersom. Ongeveer een derde van de weggebruikers op de N59 rijdt ook over de A29 en door de Heinenoordtunnel. Veel van deze weggebruikers zouden tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel geen gebruik maken van de N59 en omgeleid worden via de N57. Door het combineren van de werkzaamheden is er maar één periode van hinder voor gebruikers van de N59.

Vervoersarmoede - 26 minuten en 34 seconden

Voorzieningen en werk zijn in ons land zonder auto niet altijd makkelijk te bereiken, stelt PBL-onderzoeker Jeroen Bastiaanssen in deze aflevering van de PBL-podcast 26 minuten en 34 seconden. Per woonlocatie in Nederland berekende hij samen met collega Marnix Breedijk de bereikbaarheid van onder andere zorglocaties, scholen en werklocaties. Een van de conclusies is dat bij het bouwen van huizen, en dan vooral bij sociale woningbouw, goed gelet moet worden op bereikbaarheid.

Deze podcast werd gemaakt door Laura Westendorp en Marc Hanou, beide PBL-ers. Het is de zesde aflevering van een serie podcasts over de leefomgeving, waarbij het duo verschillende PBL-onderzoekers aan het woord laat en vanuit nieuwsgierigheid en actualiteit bevraagt.

Aandeel OekraÔense vluchtelingen met werk toegenomen

Van de circa 65.000 Oekraïense vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar die op 1 november 2022 in Nederland verbleven, had 46 procent betaald werk als werknemer. Op 1 juli was dat nog 35 procent. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over Oekraïense vluchtelingen in loondienst.

De Oekraïense vluchtelingen die na de Russische invasie van eind februari 2022 naar Nederland kwamen, hebben geen werkvergunning nodig om te mogen werken. Hiermee hebben zij een uitzonderingspositie ten opzichte van andere migranten van buiten de Europese Unie of de landen uit de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Ongeveer 65.000 van de Oekraïners in Nederland waren tussen de 15 en 65 jaar oud. Ruim 30.000 van hen werkten in loondienst voor een Nederlandse werkgever. Dat komt neer op 46 procent.

Meestal flexibel contract en deeltijdwerk
De meeste Oekraïense vluchtelingen waren werkzaam als oproepkracht (26 procent), uitzendkracht (43 procent), of hadden een ander tijdelijk dienstverband (28 procent). Het grootste deel van de vluchtelingen werkte in deeltijd: 58 procent werkte minder dan 25 uur per week; 13 procent werkte voltijds (35 uur of meer). Ze werkten gemiddeld meer uren per week dan begin juli. Het aandeel dat meer dan 20 uur per week werkte nam met 38 procent toe. Ook werkte een groter percentage dan in juli als uitzendkracht en een kleiner percentage als oproepkracht.

De meeste Oekraïense vluchtelingen waren werkzaam in de sector zakelijke dienstverlening (56 procent). Onder deze bedrijfstak vallen de uitzendbureaus. Vaak is niet na te gaan naar welke bedrijfstak uitzendkrachten worden uitgezonden. Behalve in de zakelijke dienstverlening werkten er naar verhouding ook veel Oekraïense vluchtelingen in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca. Van hen werkten de meesten in de horeca.

Vluchtelingen met niet-Oekraïense nationaliteit vaker werkzaam
Van de vluchtelingen uit Oekraïne heeft 8 procent niet de Oekraïense nationaliteit. Het gaat om 6.800 mensen, van wie de meesten de Nigeriaanse of Marokkaanse nationaliteit hebben, of die van een land behorende tot de voormalige Sovjet-Unie. Van deze groep is drie kwart man (75 procent). Bij de vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit vormen mannen juist de minderheid (38 procent).

Van de groep met een niet-Oekraïense nationaliteit werkte een groter deel dan van de groep met de Oekraïense nationaliteit (68 procent tegenover 44 procent). Dat ging vooral op voor jonge mannen (77 procent tegenover 38 procent in de leeftijdscategorie 15 tot 25 jaar). Ook begin juli was dat al het geval, maar het verschil was in november groter geworden. Verder had 16 procent van degenen met een niet-Oekraïense nationaliteit meer dan één baan tegelijkertijd. Dat is meer dan twee keer zo vaak als in de groep met de Oekraïense nationaliteit.

FOK! Wat een weer: veel wind en enkele buien

winterbanner

Goede morgen!

Momenteel is het vrijwel overal droog, maar dat blijft het niet. Vanuit het noordwesten komen buien aan land wat vooral in het noordelijke kustgebied niet onopgemerkt zal gaan. Daarom is er ook code geel afgegeven vanaf 10 uur tot 14 uur wegens windstoten tussen de 75 km/u en 90 km/u in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen en op de wadden.

Ook vanmidag zijn er vooral in het midden en noorden van het land buien, daar kan hagel en hagel in zitten, echter is die kans niet groot. De maximumtemperatuur wordt zo'n 8 graden. Landinwaarts is de wind matig tot vrij krachtig, windkracht 4-5. Vanavond zien we wat buien in het zuiden, ook de nacht naar donderdag verloopt niet droog, net als morgen overdag.

Daarna wordt het droger maar ook wat kouder met maximumtemperaturen van 2 graden en lichte vorst in de nacht.

Diversiteit in de Winterswijkse buurtschappen (Foto: Anouk)
Diversiteit in de Winterswijkse buurtschappen (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
special
Weekend gifdump #110
special
AI Picture Gallery #138 - Midjourney v5 is er!
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #149
©FOK.nl e.a.