ISW: uitgeputte Wagner-huurlingen worden vervangen door Russisch leger

Huurlingen van de Wagner Group hebben half januari de stad Soledar bij Bakhmut veroverd. Sindsdien lijkt het Russische offensief echter tot stilstand gekomen, volgens de Amerikaanse denktank ISW. Er zijn aanwijzingen dat de huurlingen worden vervangen door conventionele Russische soldaten.

Soldaten van het Russische leger hebben uitgeputte Wagner-strijders in Bakhmut vervangen. Dat meldt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) in zijn dagelijkse oorlogsupdate. De strijdkrachten van de Wagner-groep hebben sinds de inname van Soledar geen noemenswaardige vooruitgang geboekt, schrijven de experts. Op die manier zou het vastgelopen offensief in Bachmut na het hoogtepunt rond 12 januari weer in een stroomversnelling kunnen komen. 

Conventionele Russische eenheden zouden daarom deel gaan nemen aan de gevechten in Bakhmut, zo wordt gezegd. Gevechtsbeelden die op 20 januari zijn vrijgegeven, laten zien dat dat Russische luchtlandingstroepen opereerden in het Bakhmut-gebied. Op de beelden is een Russische BMD-4M te zien: een tank die uitsluitend door de luchtlandingstroepen wordt gebruikt.

Volgens het Russische ministerie van Defensie opereren sinds begin januari Russische elite WDV-eenheden in het Bakhmut-gebied. Volgens de ISW is dit een verder bewijs dat conventionele Russische troepen de waarschijnlijk verzwakte Wagner-huurlingen in dit gebied aan moeten vullen, zo niet vervangen.

Groot Bachmut-offensief nog niet voorbij
Troepen van de Wagner Group, met name veroordeelden, hebben sinds de herfst van 2022 zware verliezen geleden bij Bachmut. Een anonieme Amerikaanse functionaris zei op 5 januari dat er in het privéleger van de Russische oligarch Yevgeny Prigozhin meer dan 4.100 doden zijn gevallen en meer 10.000 gewond zijn geraakt - hiervan meer dan 1.000 doden tussen eind november en begin december in de buurt van Bakhmut.

Volgens de ISW heeft het Wagner-offensief zijn hoogtepunt bereikt. Het instituut schat echter dat het grote offensief van het Russische leger in Bakhmut nog niet voorbij is en dat conventionele eenheden de strijd zullen voortzetten. Sinds afgelopen zomer proberen Russische troepen Bakhmut, dat voor de oorlog 70.000 inwoners telde, te veroveren. Ondanks voortdurende aanvallen zijn ze er tot nu toe echter niet in geslaagd de stad in te nemen.