Riiber wint níet op de noordse combinatie, Geiger sprint naar zege in Seefeld

De World Cup in de noordse combinatie wordt dit weekeinde afgewerkt in het Oostenrijkse Seefeld, met de Seefeld Triple: drie dagen lang een wedstrijd. De tweede wedstrijd, met tien kilometer langlaufen na het schansspringen, leverde een ander beeld op dan normaal, maar was wel bijzonder vermakelijk.

De Est Kristjan Ilves deed het bij het schansspringen beter dan wie dan ook en hij sloeg zelfs een flink gat: de Duitser Terence Weber mocht het langlaufen pas na 40 seconden beginnen, de Oostenrijkers Martin Fritz en Johannes Lamparter stonden op 46 en 55 seconden. Het Duitse Oberstdorf-duo Julian Schmid/Vinzenz Geiger vertrok na 56 seconden, vijf seconden later gevolgd door landgenoot Eric Frenzel.

De grote man van de afgelopen jaren, de Noor Jarl Magnus Riiber, viel tegen op de schans en moest 1:10 minuten wachten om te vertrekken, wat hij twee tellen na zijn snelle landgenoot Jørgen Gråbak deed - op 1:22 startte de Fin Ilkka Herola, ook een zeer snelle langlaufer.

Ilves werd na een paar kilometer langlaufen al bijgehaald door een grote groep, met onder meer Lamparter, Frenzel, Weber, Schmid en ook al Gråbak en Riiber. Verrassend genoeg moest Riiber ook vrij snel weer lossen, samen met Ilves, een situatie die we toch niet vaak te zien krijgen van de dominante Noor.

In de laatste ronde wisten Gråbak, Geiger en Lamparter zich los te werken van de rest, waarna het tempo vooral op de laatste grote klim opgevoerd werd door Lamparter. De jonge Oostenrijker zag Gråbak afhaken, maar Geiger bleef bij en in het laatste korte klimmetje sloeg de Duitser zijn slag. Geiger pakte de overwinning, Lamparter moest genoegen nemen met plek twee en Gråbak eindigde voor het eerst in twee jaar weer eens op het podium.