Hersenetende parasiet doodt 10-jarig meisje

Enkele weken geleden was de 10-jarige Lily Mae Avant uit de Amerikaanse staat Texas gewoon een Amerikaans meisje van 10. Ruim twee weken terug ging ze met haar familie een dagje zwemmen, zoals zoveel kinderen wel eens doen, en nu is ze er niet meer: een hersenetende parasiet heeft Lily gedood.

Lily kreeg kort na het zwemmen last van hevige hoofdpijn en koorts, waarna haar gezondheid steeds slechter werd. Het meisje werd met spoed naar een kinderziekenhuis gebracht, waar artsen tot een vreselijke ontdekking kwamen: de parasitaire amoebe naegleria fowleri was haar lichaam binnengedrongen. Deze amoebe wordt ook wel de hersenetende parasiet genoemd en veroorzaakt de herseninfectie naegleriasis.

Met die diagnose ontstond terechte paniek: in de afgelopen zestig jaar zijn zo'n 450 mensen getroffen door de ziekte, slechts zeven van hen overleefden het - één daarvan met permanente hersenschade. Lily kreeg een 'vechtpil' tegen de amoebe en werd in een kunstmatige coma gebracht om haar lichaam de kans te geven de infectie te bestrijden, maar het ging alleen maar slechter en twee weken na het op het oog zo onschuldige zwempartijtje overleed het arme kind.

Naegleria fowleri dringt vooral via de neus bij mensen naar binnen, bijvoorbeeld wanneer iemand tijdens het zwemmen per ongeluk een teug water inademt.