'Mensheid kan Mars niet leefbaar maken'

Als er één planeet is waar 'terravorming' - het manipuleren van een planeet om deze (in ons geval) voor mensen leefbaar te maken - mogelijk geacht werd, was het wel Mars. Uit een nieuw onderzoek, hier te vinden, blijkt dat echter (nog) niet mogelijk te zijn.

CO2 is van aanzienlijk belang, maar op Mars blijkt veel te weinig CO2 te zijn. In het oppervlak van de rode planeet is koolstofdioxide aanwezig, met name in de poolkappen, minderalen en de grond van de planeet, en de voornaamste bedoeling was dan ook om dat vrij te laten.

Op die manier moest de atmosfeer van Mars dikker gemaakt worden, waardoor deze als een 'deken' zou werken om de planeet te verwarmen. Als wij als mensen íets goed kunnen is het immers wel een planeet verwarmen, maar niet in dit geval: de hoeveelheid CO2 is bij lange na niet genoeg.

De huidige atmosfeer van Mars bestaat vooral uit CO2, maar is veel te dun. Daardoor is de planeet veel te koud en de druk veel te laag om stabiel vloeibaar water mogelijk te maken: door de extreem lage druk smelt het ijs niet als het warmer wordt, maar verdampt het gelijk.

De atmosferische druk op Mars is ongeveer 0,6 procent van de druk op aarde, terwijl een vergelijkbare druk nodig is. Volgens het nieuwe onderzoek lukt het met alle bronnen aan koolstofdioxide echter slechts om tot zo'n zeven procent van de aardse druk te komen, lang niet genoeg. 

Hoofdonderzoeker Bruce Jakosky: "Het gros van het CO2 is moeilijk te bereiken en zelfs met die hoeveelheid is er niet genoeg om een significante broeikasopwarming mogelijk te maken als het in de atmosfeer wordt gebracht. Terravorming op Mars is op dit moment, met onze huidige technologie, niet mogelijk."