Incirlick nog steeds zonder stroom

Erdogan is niet van plan om militaire basissen op korte termijn weer van stroom te voorzien. De Turkse dictatoriale democraat vreest dat stroom voor militaire basissen de kans op staatsgrepen vergroot. Deze paranoia raakt ook de NAVO-basis Incirlik die nu nog steeds op noodstroomgeneratoren draait.

Tot nu zijn er nog geen problemen op de NAVO-basis en gaan de aanvallen tegen de terroristen van Islamitische Staat gewoon door. Op de langere termijn wordt het uiteindelijk wel een probleem. Daarom zijn de Amerikanen nu bezig met voorbereidingen om de aanvallen ook vanaf andere locaties te kunnen gaan uitvoeren.

Een gesprek tussen de Amerikaanse Defensieminister Carter en zijn Turkse collega Isik hebben nog niet tot zicht op herstel van de stroomvoorziening geleidt.

Het is niet bekend of de onbereidwilligheid van de VS om Fethullah Gülen onvoorwaardelijk uit te leveren een rol speelt. Erdogan beschouwt Gülen als het brein achter de recente mislukte staatsgreep en er is hem veel aan gelegen om Gülen in handen te krijgen.