Erdogan zuivert het overheidsapparaat

President Erdogan van Turkije grijpt de mislukte coup van vrijdag aan om het overheidsapparaat te ontdoen van potentiële vijanden. Talloze officieren en soldaten, alsmede leden van de rechterlijke macht en het politieapparaat waren al ontslagen, opgepakt of geschorst. De rest van het ambtenarenapparaat kwam maandag aan de beurt.

Om te beginnen mogen de ruim drie miljoen overheidsdienaren de komende vakantieperiode het land niet uit. Wie al in het buitenland zit, wordt geacht terug te keren. Bij het ministerie van Financiën zijn 1500 ambtenaren geschorst. Ze worden verdacht van banden met Fethullah Gülen, Erdogans vijand die in de Verenigde Staten woont.

Erdogan zegt dat deze islamitische geleerde achter de couppoging zit. Gülen op zijn beurt beschuldigt Erdogan van machtswellust. Bovendien zou de president dubbelspel spelen en zelf achter de mislukte coup zitten. De macht heeft hem vergiftigd en de coup is een middel om zich van zijn tegenstanders te ontdoen, riposteerde Gülen.

Koenders
Het buitenland staat vooralsnog achter de democratisch gekozen Erdogan. De Verenigde Staten en de Europese Unie zitten in deze op één lijn. De twee maken zich wel zorgen over de zuiveringen in Turkije. De Europese Unie maakt er bovendien nadrukkelijk een punt van dat Turkije de doodstraf niet mag herinvoeren, wat Erdogan suggereerde. Gebeurt dat, dan zijn de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap voor Turkije van de baan.

De Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, in Brussel met zijn ambtgenoten bijeen, keek ook om naar het eigen land. Turken in Nederland moeten geen geweld gebruiken maar de dialoog aangaan, sprak hij.

Erdogan zuivert het overheidsapparaat
Erdogan zuivert het overheidsapparaat (Foto: ANP)