Erdogan wil 'te softe' premier dumpen

De Turkse regeringspartij AKP wil premier Ahmet Davutoglu vervangen als partijleider. Dat hebben bronnen bij de AKP woensdag gezegd. Voor de stemming wordt uiterlijk 6 juni een tussentijds partijcongres georganiseerd.

De laatste tijd zijn er meningsverschillen tussen de premier en president Recep Tayyip Erdogan in de openbaarheid gekomen. De twee zouden het oneens zijn over onder meer de betrekkingen met Europa en de vervolging van critici van de regering. De premier en president spraken woensdag ruim 1,5 uur met elkaar, maar over de bijeenkomst werden geen mededelingen gedaan.

Davutoglu werd lang gezien als het 'vriendelijke gezicht' van de hardere Erdogan. Volgens de Financial Times heeft de premier zich tot groot ongenoegen van de president gedistantieerd van Erdogans aanvallen op de persvrijheid en op academici.

Davutoglu zou juist hameren op het belang van het in goede banen leiden van de vluchtelingen-overeenkomst tussen de EU en Turkije. Spanningen tussen de hardere vleugel van de AKP met betrekking tot de Koerden zouden een wig tussen de president en zijn premier hebben gedreven.

Donderdag geeft Davutoglu een persconferentie over zijn politieke toekomst. Die kan van groot belang zijn voor het slagen van de vluchtelingendeal.  

'Turkse AKP wil nieuwe partijleider´
Erdogan wil 'te softe' premier dumpen (Foto: ANP)