'Coup Turkije nog niet voorbij'

De coup d'état die vrijdagavond werd gepleegd door het Turkse leger lijkt nog niet te zijn afgeslagen, getuige een bericht vanuit Recep Tayyip Erdogan. Die heeft vanochtend een sms laten versturen naar alle mobiele telefoons in Turkije met daarin de volgende (vrij vertaalde) tekst:

"Waarde kinderen van het Turkse volk. Deze beweging is een opstand van een smal kader, dat in Ankara en Istanbul tanks en wapens heeft geroofd en die zich tegen het volk opstellen zoals in de jaren 70 gebeurde. Waardig Turks volk, kom op voor je democratie en je rust. Ik roep jullie op om de straat op te gaan tegen dit nauwe kader dat denkt het Turkse volk over te kunnen nemen, en op te komen voor de straten en jullie volk. Kom op voor je staat en voor je volk. Recep Tayyip Erdogan"

Er wordt ook gemeld dat er bij de marinebasis in Golcuk een fregat is gegijzeld en onderweg zou zijn richting Griekenland. Daarbij zou tevens het hoofd van de Turkse marinevloot zijn gegijzeld.

Het volk dat zich tegen het leger heeft gekeerd lijkt ook het recht in eigen hand te hebben genomen. Er komen steeds meer beelden vrij van mogelijk lynchpartijen, voornamelijk rond de Bosporus brug in Istanboel. In deze video is te zien hoe een bloedende militair wordt afgetuigd, kijken op eigen risico.