'Pinkpopgangers zijn geen voetbalhooligans'

Drie dagen lang staren talloze speciaal getrainde ogen onafgebroken naar een tiental enorme schermen in het Pinkpop Controle Centrum (PCC). Brandweer, politie, GGD en festivalorganisatie werken dit weekend voor de tweede keer nauw samen in een gezamenlijke 'controlekeet' op het Pinkpopterrein in Landgraaf, om het verloop van het massale evenement scherp in de gaten te houden en te kunnen ingrijpen wanneer ergens iets misgaat.

Of liever nog, wanneer ergens iets mis dreigt te gaan. "Op het veld hangen tientallen camera's waarmee we tot op het kleinste detail haarscherp kunnen inzoomen", vertelt Huub Kruijen, coordinator evenementen bij de regionale GGD en al 42 jaar betrokken bij de veiligheid van het publiek op Pinkpop. "Duw- en trekwerk in de massa, flauwvallende fans vooraan het podium, zakkenrollers. Binnen enkele seconden is het voor ons zichtbaar en kunnen we snel anticiperen om te voorkomen dat de situatie escaleert."

Vorig jaar werkten de diensten voor het eerst op deze manier met elkaar samen. De proef bleek een groot succes en dus werd ook dit jaar weer een PCC opgetuigd op het festivalterrein. "We zitten met iedereen bij elkaar in één ruimte, waardoor de lijnen heel kort zijn. Dat werkt voortreffelijk." Van de veiligheidsinspectie kreeg het festival in Zuid-Limburg onlangs nog een groot compliment voor de gezamenlijke aanpak. "Ze noemden ons een groot voorbeeld voor evenementen in heel Nederland."

Rustig verlopen
Het festival is volgens Kruijen bijzonder rustig verlopen dit jaar. "Het was prachtig weer, dat helpt. Mensen zijn vriendelijk en blij als het weer goed is en wij merken dat meteen in het aantal meldingen. Sowieso zijn Pinkpopgangers geen voetbalhooligans. Het publiek komt voor de muziek en om een fijne tijd te hebben. De sfeer is hier altijd relaxt. We hoeven ook nooit massaal mensen af te voeren met te veel drugs op."

De medewerkers van het Rode Kruis en de GGD moesten vooral in actie komen de afgelopen dagen om flauwgevallen fans bij te staan. "Vooraan de podia kan het nog wel eens heel druk en benauwd worden. Soms valt er dan iemand flauw. Dan pikken we ze er snel tussenuit en staan ze zo weer op het veld." "Met 65.000 mensen per dag en drie campings is Pinkpop een stad op zich. In elke stad krijgen ze elke dag wel een paar mensen een blaasontsteking, buikpijn of andere klachten. Hier gebeurt dat ook." Om mensen met gezondheidsproblemen snel te kunnen helpen, is op het terrein een voorpost van het regionale ziekenhuis aanwezig, inclusief huisartsenpost, eerstehulpverpleegkundigen en een aantal eigen ambulances.

Weersverwachtingen
Zoals altijd worden ook nu de lokale weersverwachtingen van minuut tot minuut in de gaten gehouden. Zeker na de gebeurtenissen vorig weekend op Rock am Ring in Duitsland, waar tientallen bezoekers gewond raakten door de bliksem. "Natuurverschijnselen kun je niet in de hand houden, maar je kunt je er wel zo goed mogelijk op voorbereiden. Iedereen weet wat hij moet doen in het geval van noodweer en alle rampscenario's zijn uitgebreid geoefend." Volgens de laatste voorspellingen lijkt het allemaal binnen de perken te blijven, met waarschijnlijk nog een enkele bui maar geen noodweer boven Landgraaf.

Ook in de laatste paar uren van de 47e editie van Pinkpop verwacht de GGD-coordinator geen grote problemen meer. "Lionel Richie en Paul McCartney zijn wat softere acts, waar toch wat ouder publiek op afkomt. Het zal daar waarschijnlijk niet heel grimmig worden." En wat de regen betreft: "We hebben gisteren nog eens extra gewezen op de verwachtingen. Volgens mij heeft bijna iedereen wel een poncho of regenjas bij zich. En anders zijn ze op het terrein te koop."

'Pinkpopgangers zijn geen voetbalhooligans'
'Pinkpopgangers zijn geen voetbalhooligans' (Foto: BuzzE)