Snowden, Ai Weiwei en Pussy Riot in protest

Bekende activisten zoals Ai Weiwei, Pussy Riot en klokkenluider Edward Snowden, protesteren zaterdag tijdens World Day Against Cyber Censorship tegen de groeiende overheidsrestricties op het gebied van vrijheid van meningsuiting op internet. Dat meldt The Guardian.

De activisten werken samen met AdBlock. Gebruikers van de tool, waarmee advertenties geweerd kunnen worden, krijgen in plaats van reclame verschillende videoboodschappen te zien tijdens het internetten. Die boodschappen zijn opgenomen door bekende activisten. Zo zal Snowden zeggen: "Zelfs als je niets verkeerd doet, word je in de gaten gehouden en opgenomen".

Ook de Chinese activist en kunstenaar Ai Weiwei komt aan het woord. Hij zegt: "Zonder vrijheid van meningsuiting is er geen moderne wereld, alleen een barbaarse wereld". Ai heeft zelf de druk en censuur van de Chinese overheid ondervonden.

Andere boodschappen komen van de Russische politieke punkrockband Pussy Riot en van 'gewone' Noord-Koreanen. Amnesty International zegt dat de mensen in dat land als geen ander weten hoe het is om onder een totalitair regime te moeten leven.

Snowden, Ai Weiwei en Pussy Riot in protest
Snowden, Ai Weiwei en Pussy Riot in protest (Foto: BuzzT)