Fill wint Hahnenkamm-afdaling, zware val Svindal en Reichelt

Alpineskiër Peter Fill heeft in Kitzbühel de afdaling van de Hahnenkamm gewonnen. De Italiaan was op de Streif-piste de snelste in een wedstrijd met wisselende omstandigheden. Vooral skiërs in het latere deel van de startlijst hadden de nodige problemen met de vallende sneeuw. Na dertig van de 57 skiërs werd de wedstrijd stilgelegd en ook niet meer hervat. De uitslag telt overigens wel gewoon, doordat de top-30 van de wereldranglijst naar beneden is geweest.

De omstandigheden op de piste waren lastig en dat werd bij de zevende skiër, Georg Streitberger, voor het eerst echt duidelijk. De Oostenrijker ging op de Hausbergkante de fout in en knalde hard in de netten. Hij moest met een helikopter vervoerd worden en dus duurde het een tijd voor de wedstrijd verder kon. Na de onderbreking nam Carlo Janka de leiding over, waarna ook Steven Nyman de fout in ging. Janka's Zwitserse landgenoot Beat Feuz mocht vervolgens de Streif af en dat ging bijzonder snel. De net als Janka zeer blessuregevoelige Feuz noteerde uiteindelijk de tweede tijd, goed voor zijn achttiende podiumplek.

Nadat Johan Clarey de uiteindelijk vierde tijd neerzette was het de beurt aan Fill en de Italiaan ging heel hard. Vooral op het onderste deel skiede Fill fenomenaal en won hij veel tijd op de rest. Aan de finish bleek hij 0,37 seconden sneller dan Feuz, maar veel favorieten moesten nog naar beneden. De eerste daarvan was Hannes Reichelt, de winnaar van 2014. Hij was al niet onderweg naar de gewenste topklassering, maar op de Hausbergkante ging het helemaal fout. Reichelt raakte de controle kwijt en knalde hard in de netten, waar hij overigens zelf weer uit kon komen. Toch moest ook de Oostenrijker met de helikopter vervoerd worden.

De val van Reichelt (Bron: YouTube)

Topfavoriet Svindal had schijnbaar niet geleerd van de twee gevallen Oostenrijkers, want wederom op de Hausbergkante ging het mis. De grote Noor raakte uit balans, vloog met een indrukwekkende draai om de lengteas door de lucht en belandde in de netten. Ook hij kwam er weer uit, maar de wedstrijd was beslist. Na Svindal slaagde alleen de Zwitser Marc Gisin er met plek vijf nog in om bij het podium in de buurt te komen. Overigens lijkt het erop dat de skiërs geen zware blessures hebben overgehouden aan hun val.

Ook voor Svindal ging het flink fout (Bron: YouTube)

De Oostenrijkse tv vergeleek de drie grote valpartijen, waar te zien is dat ze op exact hetzelfde moment de mist in gaan (Bron: YouTube)