Noorse skiesters hebben na 13 jaar weer World Cup-zege

Alpineskiester Nina Løseth heeft in het Italiaanse Santa Caterina de World Cup-slalom gewonnen. De 26-jarige Noorse domineerde beide runs en pakte zo als eerste Noorse in ruim 13 jaar een World Cup-zege. Andrine Flemmen won in oktober 2002 in Sölden de reuzenslalom, tot de komst van Løseth overigens ook de laatste podiumplek voor de Noorse dames. Løseth doorbrak dat vorig jaar al, door in januari een derde plek te pakken.

Na de eerste run kende Løseth een voorsprong van 0,25 seconden op de verrassende Zwitserse Charlotte Chable, die pas haar tiende World Cup-wedstrijd skiede. Sarka Strachova uit Tsjechië (+0,33) nam de derde plek in beslag, gevolgd door de Zwitserse Michelle Gisin (+0,60) en de Oostenrijkse Carmen Thalmann (+0,61).

Twee vrouwen maakten een grote sprong in de tweede run. Vooral Veronika Velez-Zuzulova maakte grote indruk en de Slovaakse rukte van plek dertien op naar de derde plaats. Michaela Kirchgasser stond halverwege zevende, maar pakte nog een knappe vierde plek na de tweede run. Voor de jonge Zwitserse skiesters liep de tweede heat uit op een drama. Gisin was goed onderweg, maar maakte kort voor het einde een fout en moest stoppen. Chable leek op weg naar het podium, maar drie poorten voor het einde lag ze in de sneeuw. Strachova verdedigde haar tweede plek en Løseth was opnieuw niet te stoppen.

"Het was vrij lastig, maar ik heb alles gegeven", liet Løseth na afloop weten tegenover ARD"Ik schrok toen ik over de finish kwam en zag dat ik gewonnen had! We stappen zometeen in de auto en moeten een uur of zes rijden naar de volgende wedstrijd, maar ik denk dat er wel een flesje champagne geopend gaat worden."