Fransen 'sweepen' skipodium Kitzbühel, Svindal en Hirscher falen

De alpinecombinatie tijdens de World Cup skiën in het Oostenrijkse Kitzbühel is gedomineerd door de Fransen. Alexis Pinturault pakte de zege, voor landgenoten Victor Muffat-Jeandet en Thomas Mermillod Blondin. Het was de eerste keer in 46 jaar dat Frankrijk voor een 'sweep' zorgde tijdens een World Cup alpineskiën.

De alpinecombinatie bestaat uit een super-G en een slalom, in die volgorde. Op de super-G ging de overwinning naar de Noor Aksel Lund Svindal, dé grote man van dit seizoen als het om de snelheidsdisciplines gaat. Hij nam een voorsprong van 0,31 seconden op Andrew Weibrecht uit de VS, terwijl de Oostenrijker Hannes Reichelt voor eigen publiek 0,42 seconden toe moest geven. Pinturault was de beste van de skiërs die ook een slalom van wereldniveau in de benen hebben: hij stond na de super-G op plek dertien, 1,22 seconden achter de grote Noor.

De slalom zorgde uiteraard voor een ander verhaal. De Slovaak Adam Zampa - 'specialist' op de combinatie - zette de eerste echt goede tijd neer, wat hem uiteindelijk plek vijf opleverde. Voor World Cup-aanvoerder Marcel Hirscher ging het op de slalom fout. Na een verdienstelijke 23e plek op de super-G op minder dan twee seconden van Svindal maakte hij op de slalom een foutje. Bij één van de poortjes ging hij met een ski over één van de stokken van het poortje heen, in plaats van er met beide ski's omheen te gaan zoals de regels voorschrijven. Het koste hem uiteindelijk de zege, want zijn eindtijd - die hem afgenomen werd - was ruim sneller dan de winnende tijd van Pinturault.

Mermillod Blondin liet even later een uitmuntende slalom zien en wist daardoor op te schuiven naar de derde plek. Dat was wel achter Muffat-Jeandet, die de snelste slalomrun van allemaal op de sneeuw toverde. Dat afdalers niet gemaakt zijn voor een slalom werd overigens ook maar weer eens duidelijk. Vooral de manier waarop de Duitser Andreas Sander - tiende na de super-G - en de Noor Kjetil Jansrud - vierde - naar beneden gingen was eerder pijnlijk om te zien, hoewel in elk geval Sander er duidelijk plezier aan beleefde. Dat gold niet voor afdalingskanonnen Peter Fill en Svindal, want die haalden beiden de finish niet.

Svindal is duidelijk niet gemaakt voor het gepiel met de kleine slalompoortjes en gaat liever met 130 kilometer per uur een afdalingspiste af (Bron: YouTube)