Nieuwe dinosaurussoort gevonden in Alaska

Maak kennis met 'Ugrunaaluk kuukpikensis' ('ouder grazer' in de taal van de Inupiat Inuit), een nieuwe dinosaurussoort waarvan de fossielen werden opgegraven in het noorden van Alaska. Wetenschappers van de Universiteit van Alaska publiceerden vandaag hun onderzoek in de Acta Palaeontologica Polonica.

De gevonden hadrosaures van een nog onbekende soort, was een planteneter met een eendesnavelachtige bek met honderden tanden om taaie vegatie te kunnen eten. Een volwassen exemplaar was ongeveer 9 meter lang en leefde in kuddes. Hij liep voornamelijk op zijn achterpoten maar kon ook op vier poten lopen.

Tijdperk en klimaat
De 'Ugrunaaluk kuukpikensis' leefde aan het einde van het late Krijt Tijdperk, zo'n 69 miljoen jaar geleden. Volgens de paleontologen is de dinosaurus de noordelijkste die ooit geleefd heeft. Het klimaat was in die tijd relatief warm met een gemiddelde temperatuur van 6 graden celcius. Dat is warmer dan de hedendaagse temperatuur en Noord-Alaska was waarschijnlijk begroeid met bomen. De dinosaurus leefde in de wintermaanden in het donker. 

Herontdekking
Er zijn zo'n 6.000 botten gevonden van vooral jonge exemplaren. De eerste exemplaren werden al in 1961 gevonden door een geoloog, die land in kaart bracht voor Shell Oil Company.

De jonge dinosaurus was maar 2,7 meter lang en leek erg op de Edmontosaurus, een soort die goed bekend is in Canada en de Verenigde Staten. Na zeker 25 jaar ontdekte men bij heronderzoek dat er verschillen te vinden waren in de kenmerken van de schedel en de mond. Ook bleek de groeicurve anders te zijn dan die van de Edmontosaurus. Zodoende kon men de 'Ugrunaaluk kuukpikensis' als nieuwe soort aanmerken.

Op de vindplaats langs de Colville rivier zijn nog meer botten gevonden van onbekende dinosaurussen. Men is nog bezig die een naam te geven.