Haase zegt af voor Daviscup

Tennisser Robin Haase heeft zich afgemeld voor het komende duel in de Daviscup tegen titelhouder Zwitserland. De kopman van Oranje geeft in die periode de voorkeur aan het spelen van challengertoernooien om zijn positie op de wereldranglijst te verbeteren.

Bij absentie van Haase fungeert Thiemo de Bakker als kopman van Oranje. Captain Jan Siemerink heeft ook Jean-Julien Rojer, Jesse Huta Galung, Matwé Middelkoop en Tim van Rijthoven voor de loodzware wedstrijd geselecteerd.

Het duel met Zwitserland vindt in het weekeinde van 18-20 september plaats in Genève, op een hardcourtbaan in complex Palexpo. Nederland plaatste zich in juli dankzij een overwinning van 3-2 op Oostenrijk voor het voorportaal van de wereldgroep. Bij een overwinning promoveert Nederland naar het hoogste niveau . Het verliezende land speelt volgend jaar in de Europees/Afrikaanse zone Groep 1.

Siemerink betreurde dinsdag in Alphen aan den Rijn de afmelding van Haase. "Robin heeft een fantastische staat van dienst in de Daviscup, dus natuurlijk is het teleurstellend dat hij zich niet beschikbaar stelt voor het cruciale duel tegen Zwitserland. Ik ga altijd in gesprek met spelers en heb hem ook dingen voorgehouden. Maar hij maakt die keuze. Mijn keuze zou het niet zijn."

Ook Igor Sijsling is niet van de partij, hij is net terug van een knieblessure en acht zichzelf niet fit. Begrijpelijk, aldus Siemerink. "Het is jammer, want als captain wil je met de sterkste spelers aantreden. Maar gelukkig beschikken we ook over andere spelers die hebben bewezen dat ze in Daviscupverband boven zichzelf uit kunnen stijgen. We zullen onze huid duur verkopen."

De selectie van de achttienjarige Van Rijthoven is een verrassing. "Dit is een goede gelegenheid om hem mee te nemen. Hij kan dan ervaren hoe het is. We moeten vooruitkijken en dit is een signaal dat hij in de toekomst een rol kan gaan spelen."

De Zwitsers teamcaptain Severin Lüthi maakte eind vorige maand bekend dat Roger Federer en Stan Wawrinka in Genève van de partij zullen zijn, mits voldoende fit. Zonder het topduo verloor Zwitserland in de eerste ronde van de wereldgroep met 3-2 van België.

Haase zegt af voor Daviscup
Haase zegt af voor Daviscup (Foto: ANP)