AEX is jaarwinst kwijt

De toch al forse verliezen op de aandelenbeurs in Amsterdam liepen maandagmiddag nog verder op. De AEX-index raakte daardoor alle sinds de jaarwisseling opgebouwde winst kwijt.

Rond 13.30 uur noteerde de AEX 4,6 procent in de min op 422,31 punten. De index van 25 hoofdfondsen eindigde 2014 op 424,47 punten. Eind april werd een voorlopig hoogtepunt van 510,55 punten bereikt.

De AEX staat maandag voor de vierde achtereenvolgende handelsdag minstens 2 procent in het rood. De huidige verliesreeks begon op 11 augustus, de dag waarop de Chinese overheid een schokgolf door de internationale markten zond met een stevige devaluatie van de eigen munt. De AEX zakte sindsdien al ongeveer 15 procent.

TNT
Ook op andere Europese beurzen ging de uitverkoop maandag door. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs, Londen, Madrid en Milaan stonden 3,3 tot 4 procent in het rood. In New York staan de signalen ook op rood en wijzen de openingsindicatoren op verliezen van circa 2,5 procent voor de Dow Jones en de S&P 500.

Net als vrijdag staan alle fondsen in de AEX diep in de min. Koeriersbedrijf TNT hield de schade met een verlies van iets minder dan 1 procent nog het meest beperkt, maar de koers van dat aandeel wordt vooral bepaald door het overnamebod van FedEx.

Na TNT boekte Aalberts Industries met een min van 3 procent het kleinste verlies. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van ruim 7 procent. Kabelexploitant Altice en verzekeraars Delta Lloyd en Aegon werden ruim 6 procent minder waard.