Beurzen pessimistisch over wereldeconomie vanwege China

De Europese aandelenmarkten sloten donderdag met forse verliezen doordat beleggers zich zorgen maken over de economische ontwikkelingen. Ze vrezen vooral dat in navolging van de Chinese economie ook de wereldeconomie gaat haperen. Ahold, Boskalis en BAM onttrokken zich aan de negatieve teneur en boekten forse winsten na de bekendmaking van hun resultaten over de afgelopen maanden. Ook beleggers op Wall Street tonen zich bezorgd.

De AEX sloot 2,2 procent lager op 459,17 punten en de MidKap-index daalde 1,6 procent tot 665,26 punten. De hoofdindices in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 2,3 en 2,1 procent, terwijl de schade voor de FTSE in Londen beperkt bleef tot 0,5 procent.

"Het nieuws uit China en de rest van Azië is al enige tijd negatief en de grondstoffenprijzen staan al geruime tijd onder druk. Dat alles leidt tot pessimisme over de staat van de wereldeconomie", zei een handelaar in Frankfurt. Een ander element dat leidde tot kopzorgen bij beleggers was de timing van de eerste renteverhoging in jaren door de Amerikaanse centrale bank. Hoewel de meeste marktkenners uitgaan van een rentestap in september, verschaften de notulen van de beleidsvergadering in juli geen concrete termijn.

Goud
De onzekerheid over de economie en de Amerikaanse rente leidde tot een verhoogde interesse in goud, dat te boek staat als veilige belegging. Mede door koerswinsten voor mijnbouwers en gouddelvers in het bijzonder, bleef het verlies voor de Londense aandelenbeurs beperkt. Fresnillo (plus 5,6 procent) en Randgold (plus 5,8 procent) behoorden tot de sterkste stijgers.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis en supermarktconcern Ahold waren de enige stijgers in de AEX. Boskalis werd 8,8 procent meer waard na de presentatie van veel beter dan verwachte halfjaarcijfers. Supermarktconcern Ahold won 2,1 procent dankzij goede kwartaalresultaten.

BAM
In de MidKap prijkte BAM bovenaan met een winst van 8,9 procent. Het bouwbedrijf plukt langzamerhand de vruchten van de reorganisatie die is ingezet. Rivaal Heijmans (min 14,8 procent), dat woensdag met teleurstellende resultaten kwam, werd opnieuw hard geraakt.

De euro noteerde op 1,1199 dollar, tegen 1,1064 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,7 procent tot 41,10 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,2 procent goedkoper werd op 47,08 dollar per vat.

Wall Street
Ook beleggers op de Amerikaanse aandelenmarkten maken zich zorgen. De Dow-index koerste halverwege de handelssessie 1,4 procent lager op 17.108 punten. De S&P 500 leverde 1,4 procent in tot 2051 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,1 procent tot 4915 punten.

De mediasector presteerde het slechts na een afwaardering van de sector door zakenbank Sanford Bernstein. Volgens marktkenners van de bank kunnen Amerikaanse tv-zenders zich opmaken voor een langere periode van structurele krimp omdat meer en meer consumenten films en series kijken op mobiele apparaten waarop steeds minder reclame-onderbrekingen zijn.

Netflix
Netflix deed het de afgelopen maanden goed op de beurs, terwijl Walt Disney, CBS en andere mediaconcerns flink aan beurswaarde inleverden. Donderdag volgde een correctie voor Netflix, dat met een min van 7,5 procent het grootste koersverlies leed sinds oktober vorig jaar. Disney, CBS, Viacom en Time Warner verloren tussen 3,4 en 5,2 procent.

Ook banken en technologiebedrijven kregen flinke klappen. Bank of America, Citigroup en JPMorgan stonden tot 3,6 procent lager, terwijl Apple, Amazon en Facebook tot 3,8 procent inleverden.

Forse verliezen door zorgen over economie
Beurzen pessimistisch over wereldeconomie vanwege China (Foto: ANP)