'Beurzen in correctiemodus'

De effectenbeurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk opnieuw met een stevig verlies. Ook elders in Europa blijven de aandelenmarkten in een correctiemodus, na de zware koersverliezen van vorige week. Onrust over de economische ontwikkelingen in China blijft de markt in de greep houden.

"De AEX lijkt bij de opening rond 20 punten kwijt te raken, in navolging van flinke koersduikelingen op de Aziatische beurzen. De vrees voor een afkoeling van de Chinese economie en de gevolgen daarvoor voor de wereldeconomie blijft de stemming overheersen. De olieprijzen zakken ook verder weg en de euro wordt weer duurder door de verwachting dat de Fed de Amerikaanse rente niet zal verhogen", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag opnieuw onderuit. Vooral in China waren de koersenborden roodgekleurd. De Chinese Shanghai Composite Index, die vorige week al ruim 11 procent aan waarde kwijtraakte, duikelde tussentijds 9 procent. De Hang Seng-index verloor 5,5 procent en de Nikkei in Tokio noteerde kort voor sluiting van de markt 4,4 procent lager.

Dubai
De daling van de olieprijzen tot het laagste niveau in meer dan zes jaar leidde zondag ook al tot een uitverkoop op de aandelenmarkten in het Midden-Oosten. De hoofdgraadmeter van de effectenbeurs in Dubai kelderde zondag 7 procent. Op de beurzen in Abu Dhabi, Qatar, Saudi-Arabië, Egypte en Israël liepen de verliezen op tot meer dan 5 procent.

De Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen gingen vrijdag met forse verliezen het weekeinde in. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 3,1 procent lager op 16.459,75 punten, waarmee in de laatste twee handelsdagen van de week samen het zwaarste verlies sinds de financiële crisis van eind 2008. De brede S&P 500 leverde 3,2 procent in tot 1970,89 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 3,5 procent omlaag naar 4706,04 punten.

Olie
In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 3,6 procent op 442,87 punten. De hoofdgraadmeter aan het Damrak leverde voor de derde dag op rij minstens 2 procent in en staat nu op het laagste niveau sinds medio januari. De MidKap zakte 1,8 procent naar 653,59 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de hoofdgraadmeters 2,8 tot 3,2 procent omlaag.

De euro stond maandag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,1440 dollar, tegen 1,1350 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent tot 39,45 dollar. Een vat Brentolie werd 2,4 procent goedkoper en kostte 44,36 dollar.