Koning naar herdenking einde WO2 bij Indisch monument

Koning Willem-Alexander is volgende maand bij de herdenking van de Japanse capitulatie in 1945. Ook premier Mark Rutte woont de ceremonie bij het Indisch Monument in Den Haag op 15 augustus bij. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag.

Door de capitulatie van Japan kwam zeventig jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor Nederlands-Indië en het gehele Koninkrijk der Nederlanden.

Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten zo'n 100.000 Nederlanders vast in interneringskampen. Velen van hen overleden daar. Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid worden door de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging kransen gelegd op erevelden waar Nederlandse oorlogsslachtoffers zijn begraven. De erevelden liggen onder meer in Indonesië, Thailand, Birma en Singapore.

Kransen
Koning Willem-Alexander, premier Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen kransen bij het monument ter nagedachtenis aan de burger- en militaire slachtoffers van de Japanse bezetting. Na afloop opent de koning het defilé langs het Indisch Monument dat in de Scheveningse bosjes staat.

De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 bestaat dit jaar 35 jaar. Daarom wordt een jubileumboek uitgegeven met een bloemlezing van de vele voordrachten die in de loop der jaren werden gehouden bij het monument.

Koning naar herdenking Indisch monument
Koning naar herdenking einde WO2 bij Indisch monument (Foto: ANP)