Russisch dorp print per ongeluk Luftwaffe-posters

In het Russische dorp Ivanteyevka, nabij Moskou, is een klein foutje gemaakt met geplaatste billboards ter ere van de overwinning op Nazi Duitsland door de Sovjet Unie in de Tweede Wereldoorlog. Op de betreffende borden staan piloten van de Luftwaffe in plaats van piloten van het Rode Leger (VVS) afgebeeld.

De borden zijn neergezet voor de grote herdenking op 9 mei, op die dag is het 70 jaar geleden dat de Nazi's capituleerden. Al snel viel het de lokale bevolking op dat de piloten op de foto het verkeerde uniform droegen. Daarbij stond ook nog de tekst 'ze vochten voor het moederland', wat in combinatie met de foto nogal ongelukkig was. De foto zelf dateert overigens uit 1940, het jaar voordat het Nazi-regime de oorlog aan de Sovjet Unie verklaarde.

Een lokaal nieuwstation dat de opdracht had gegeven twintig billboards te laten plaatsen, heeft de blunder inmiddels toegegeven. Na het 'foutje' bood ook de burgemeester zijn excuses aan en zei dat degene die hier verantwoordelijk voor is gestraft zal worden. inmiddels zijn de al geplaatste borden weer weggehaald.

Het is niet de eerste keer dat er iets fout gaat met een poster die de historie erbij pakt. Afgelopen februari kwam de koffieketen Starbucks nog in opspraak door de Armeense genocide te 'vergeten'.

Foutje met billboards (Foto: Mikhaol Pozharsky, Facebook)
Foutje met billboards (Foto: Mikhaol Pozharsky, Facebook)