12 procent maakte bevrijding in 1945 mee

Van de huidige Nederlandse bevolking leefde bijna 12 procent toen in 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Bijna twee derde van deze groep was toen vijf jaar of ouder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De bevrijding is dinsdag zeventig jaar geleden. Het aandeel zeventigplussers per gemeente in Nederland loopt uiteen van 6 tot 20 procent. In Laren, Bergen en Rozendaal ligt het aandeel zeventigplussers met ongeveer 20 procent het hoogst. In Almere en Urk is het met 6 procent het laagst. Almere is een vrij jonge gemeente en Urk heeft een hoog geboortecijfer.

12 procent staat voor bijna twee miljoen mensen. Het CBS denkt dat over tien jaar ruim 5 procent van de bevolking de oorlog nog heeft meegemaakt. Over 20 jaar is dat vermoedelijk iets meer dan 1 procent van de mensen in Nederland. In 2045, 100 jaar na de bevrijding, leven naar verwachting zo'n 12.000 mensen in Nederland die er in 1945 al waren. Drie kwart van hen is vrouw, een kwart man.