Subsidie monumenten stuwt huizenprijzen

Door investeringen in cultureel erfgoed stijgen de huizenprijzen in de buurt eromheen. De omgeving wordt daardoor kennelijk aantrekkelijker voor huizenkopers, blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de economen Hans Koster en Jan Rouwendal van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Zij onderzochten gesubsidieerde investeringen voor restauraties van monumenten, die een zeer groot deel uitmaken van alle investeringen in cultureel erfgoed. Een investering van honderd procent blijkt grofweg 115 procent van dat bedrag op te leveren, gekeken naar de huizenprijzen van omliggende panden.

"Als we dus alleen kijken naar het effect op de omgeving, is het dus al de moeite waard om een mooi gebouw met cultuurhistorische waarde, dat achterstallig onderhoud heeft, te restaureren", zegt Hans Koster.

De onderzoekers maakten hun berekeningen op basis van metingen in heel Nederland in de afgelopen twintig jaar. Hun informatie, van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, bestaat uit twee miljoen huizentransacties met bijbehorende huizenprijzen en twaalfduizend investeringen in monumenten. De gemiddelde investering in een restauratieproject was 250 duizend euro.