Ten Brinke derde in eerste deel marathonetappe

Orlando Terranova heeft de overwinning gepakt in de zevende etappe van de Dakar Rally. De Argentijnse autocoureur bleef met zijn Mini in de 321 kilometer lange proef van het Chileense Iquique naar het Boliviaanse Uyuni Yazeed Alrahji ruim twee minuten voor. Bernhard ten Brinke werd vlak hierachter knap derde.

Vandaag en morgen rijden de coureurs een marathonetappe. Dit betekent dat er na de dag van vandaag geen service is. Morgen rijden de coureurs terug van Uyuni naar Iquique waarna er een rustdag zal volgen. Er moet dan eerst nog wel even een getimede proef van 784 kilometer afgelegd worden.

In het eerste deel van de marathonetappe werden in ieder geval al grote verschillen gemaakt. Alrahji en Ten Brinke deden goede zaken voor het algemeen klassement, want klassementsleider Nasser Al-Attiyah gaf bijna tien minuten toe op Terranova. Hij leek het iets rustiger aan te hebben gedaan. Dit deed ook nummer twee in het klassement Giniel de Villiers die in de zevende etappe bijna zeven minuten prijsgaf. Ook Erik van Loon hield zijn rechtervoet gedeisd, want hij werd dertiende op bijna achttien minuten.

In het klassement heeft Al-Attiyah acht minuten voorsprong op De Villiers. Alrahji staat op ruim 21 minuten derde. De strijd om plaats vier is spannend, want Krzysztof Holowczyc staat vierde op 54 minuten, terwijl Ten Brinke hier op plaats vijf maar drie minuten achter staat. Van Loon is zesde op 1.15 uur.