FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 januari 2015

Darter Adams na thriller in finale Lakeside

Martin Adams staat in de finale van het wereldkampioenschap darts van de BDO. In een zeer spannende halve finale wist hij met 6-5 te winnen van Glen Durrant. Pas in de verlenging van de laatste set wist Adams af te rekenen met zijn landgenoot.

De partij in de Lakeside Country Club te Frimley Green ging de hele tijd gelijk op. Vanaf 2-2 was het Durrant die telkens op voorsprong kwam en was het Adams die vervolgens zijn begonnen set hield om op gelijke hoogte te komen. In beslissende set kreeg Durrant matchdarts, maar kon de partij niet beslissen. Adams trok uiteindelijk via dubbel dertien aan het langste eind.

De 58-jarige Adams staat voor de vijfde keer in de WK-finale van de BDO. Wolfie werd in 2007, 2010 en 2011 wereldkampioen. In 2005 verloor hij de finale van Raymond van Barneveld. Hij staat zondag in de eindstrijd tegenover zijn 44-jarige landgenoot Scott Mitchel, die in de halve finale een einde maakte aan het sprookje van de Canadese qualifier Jeff Smith (6-0).

Loprais klopt De Rooy in Dakar

Ales Loprais is winnaar geworden van de zevende etappe in de Dakar Rally. De Tsjechische MAN-trucker reed in het eerste deel van de marathonetappe rond Iquique de snelste tijd. Gerard de Rooy werd met zijn Iveco beste Nederlander op plaats twee op ruim vijf minuten achterstand.

Slechts enkele tellen achter De Rooy eindigde Andrey Karginov met de Kamaz. Hans Stacey eindigde met zijn Iveco op plaats zes op 26 minuten. Ook Martin van den Brink (zevende op ruim 28 minuten) eindigde vandaag in de top tien. Klassementsleider Eduard Nikolaev verloor door problemen ruim een uur en is de leiding in het klassement kwijt.

Deze is nu in handen van Airat Mardeev die nu 22 minuten voorsprong heeft op Karginov. Dmitry Sotnikov staat derde op ruim 44 minuten, op de voet gevolgd door Nikolaev. De beste niet-Kamaz is Loprais op plaats vijf op 1.11 uur. Beste Nederlander is Stacey die inmiddels 1.47 uur aan de broek heeft en zevende staat. Marcel van Vliet is achtste op 2.29 uur, terwijl Wuf van Ginkel met 3.12 uur achterstand de top tien afsluit.

Vannacht is er geen service voor de vrachtwagens, waarna morgen deel twee van de marathonetappe volgt. De coureurs rijden weer terug naar Iquique en doen dat over een proef van 273 kilometer.

De Boer vreest Veltman te moeten missen

Trainer Frank de Boer van Ajax verwacht het vrijdag in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen te moeten stellen zonder Joël Veltman. De verdediger haakte zaterdag na een kwartier geblesseerd af in de gewonnen oefenwedstrijd tegen Schalke 04 (2-0). Onderzoek wees uit dat Veltman een lichte verrekking van de hamstring opgelopen heeft.

"Het is zuur voor hem en voor het team", zei De Boer op de website van Ajax. "Joël is belangrijk als verdediger en ook als persoon binnen het team. Dat is wel een smet op week. Maar over de hele linie ben ik tevreden over het trainingskamp. We hebben een heel goede week achter de rug. En Mike van der Hoorn heeft laten zien dat hij er ook klaar voor is", zo doelde De Boer op de waarschijnlijke vervanger van Veltman in de seizoenshervatting in Amsterdam tegen FC Groningen.

Overzicht LCS-teams

Vandaag presenteerde H2k zijn nieuwe midlaner Ryu en daardoor zijn de line-ups van alle Europese LCS-teams bekend. 22 januari begint de grootste competitie van ons continent weer, tijd voor een overzicht. 

Ryu in actie

League of Legends is een Multiplayer Online Battle Arena (MOBA). In het spel spelen twee teams met ieder vijf spelers met als doel de vijandige basis te vernietigen. Iedere speler heeft hierin een eigen positie: Toplaner, jungler, midlaner, ad carry en support. De beste teams van Europa spelen in de LCS - League of Legends Championship Series -, een twee-jaarlijks Europees Kampioenschap.

Copenhagen Wolves

Land ID Naam Positie
YoungBuck Joey Steltenpool Top
Airwacks Karim Benghalia Jungle
SorenxD Søren Holdt Frederiksen Mid
Freeze Aleš Kně¸ínek AD
Unlimited Petar Georgiev Support

Elements

Land ID Naam Positie
  Wickd Mike Petersen Top
  Shook Ilyas Hartsema Jungle
  Froggen Henrik Hansen Mid
  Rekkles  Martin Larsson  AD
  Nyph  Patrick Funke  Support

Fnatic

Land ID Naam Positie
  Huni  SeungoHoon Heo  Top
ReignOver  Kim Ui-jin  Jungle
  Febiven  Fabian Diepstraten Mid
  Steeelback  Pierre Medjaldi  AD
  YellOwStaR  Bora Kim  Support

Gambit Gaming 

Land ID Naam Positie
  Cabochard  Lucas Simon-Meslet Top
  Diamondprox  Danil Reshetnikov Jungle
  NiQ  Sebastian Robak  Mid
  P1noy  Kristoffer Pedersen  AD
  Edward  Edward Abgaryan Support

GIANTS! Gaming

Land ID Naam Positie
  Werlyb  Jorge Casanovas  Top
  Fr3deric  Federico Lizondoà  Jungle
  Pepirino Isaac Flores Mid
  Adryh Adrián Pérez AD
  Rydle Fernando Soria  Support

H2k Gaming 

Land ID Naam Positie
  Odoamne  Andrei Pascu Top
  Loulex  Jean-Victor Burgevin Jungle
  Ryu Ryu Sang-ook Mid
  Hjärnan Petter Freyschuss  AD
  Voidle Erih Sommermann Support

MeetYourMakers 

Land ID Naam Positie
  Mimer  Mimer Ahlström Top
  H0r0  Cho Jae-Hwan Jungle
  Selfie Marcin Wolski Mid
  MrRallez Rasmus Skinneholm AD
  Nisbeth Nicolai Nisbeth Support

SK Gaming

Land ID Naam Positie
  Freddy112  Simon Payne Top
  Svenskeren Dennis Johnsen Jungle
  Fox  Hampus Myhre Mid
  FORG1VEN Konstantinos Tzortziou AD
  nRated Christoph Seitz Support

Team ROCCAT

Land ID Naam Positie
  Overpow  Remigiusz Pusch Top
  Jankos Marcin Jankowski  Jungle
  Nukeduck Erlend Våtevik Holm  Mid
  Woolite Paweł Pruski  AD
  VandeR Oskar Bogdan  Support

Unicorns of Love

Land ID Naam Positie
  Vizicsacsi  Tamás Kiss Top
  Kikis  Mateusz Szkudlarek Jungle
  PowerOfEvil  Tristan Schrage  Mid
  Vardags Pontus Dahlblom  AD
  Hylissang Zdravets Galabov  Support

Ten Brinke derde in eerste deel marathonetappe

Orlando Terranova heeft de overwinning gepakt in de zevende etappe van de Dakar Rally. De Argentijnse autocoureur bleef met zijn Mini in de 321 kilometer lange proef van het Chileense Iquique naar het Boliviaanse Uyuni Yazeed Alrahji ruim twee minuten voor. Bernhard ten Brinke werd vlak hierachter knap derde.

Vandaag en morgen rijden de coureurs een marathonetappe. Dit betekent dat er na de dag van vandaag geen service is. Morgen rijden de coureurs terug van Uyuni naar Iquique waarna er een rustdag zal volgen. Er moet dan eerst nog wel even een getimede proef van 784 kilometer afgelegd worden.

In het eerste deel van de marathonetappe werden in ieder geval al grote verschillen gemaakt. Alrahji en Ten Brinke deden goede zaken voor het algemeen klassement, want klassementsleider Nasser Al-Attiyah gaf bijna tien minuten toe op Terranova. Hij leek het iets rustiger aan te hebben gedaan. Dit deed ook nummer twee in het klassement Giniel de Villiers die in de zevende etappe bijna zeven minuten prijsgaf. Ook Erik van Loon hield zijn rechtervoet gedeisd, want hij werd dertiende op bijna achttien minuten.

In het klassement heeft Al-Attiyah acht minuten voorsprong op De Villiers. Alrahji staat op ruim 21 minuten derde. De strijd om plaats vier is spannend, want Krzysztof Holowczyc staat vierde op 54 minuten, terwijl Ten Brinke hier op plaats vijf maar drie minuten achter staat. Van Loon is zesde op 1.15 uur.

Fiorentina haalt Diamanti terug

Fiorentina heeft Alessandro Diamanti zaterdag teruggehaald naar de Italiaanse voetbalcompetitie. De club uit Florence huurt de 31-jarige schaduwspits voor de rest van dit seizoen van Guangzhou Evergrande, de kampioen van China. Diamanti speelde in 2003 ook al even voor La Viola. De zeventienvoudig international van Italië kwam de laatste jaren uit voor Livorno, West Ham United, Brescia en Bologna.

Diamanti deed met de Azzurri mee aan het EK van 2012 en de Confederations Cup van 2013 in Brazilië. Mede dankzij een doelpunt van hem pakte Italië toen het brons.

Giri en Carlsen gelijk in opener Wijk aan Zee

De topper tussen Anish Giri en de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen op de eerste dag van het internationale schaaktoernooi Tata Steel Chess in Wijk aan Zee is zaterdag uitgedraaid op remise. Na dertig zetten in een kleine drie uur eindigde de partij waarin de Nederlander met wit speelde onbeslist.

Ook de partij tussen de Armeniër Levon Aronian (zwart) en de Kroaat Ivan Saric eindigde in remise. Beide spelers kwamen na 31 zetten een puntdeling overeen.

Het prestigieuze toernooi in Noord-Holland, waaraan veertien schakers deelnemen, duurt tot en met zondag 25 januari.

Uitslagen speelronde I - zaterdag 10 januari

Teimour Radjabov - Loek van Wely ½-½
Vasil Ivanchuk - Baadur Jobava 1-0
Maxime Vachier-Lagrave - Yifan Hou 1-0
Liren Ding - Fabiano Caruana 0-1
Ivan Saric - Levon Aronian ½-½
Anish Giri - Magnus Carlsen ½-½
Wesley So- Radoslaw Wojtaszek ½-½

Filmregisseur Francesco Rosi (92) overleden

De Italiaanse filmregisseur Francesco Rosi is zaterdagochtend in Rome overleden. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Rosi, die 92 jaar is geworden, stond bekend om zijn geëngageerde films.

Rosi's doorbraak kwam in 1958 met de film La Sfida (De Uitdaging), waarin hij corruptie aan de kaak stelde. Zijn film Il Caso Mattei (De Zaak-Mattei), over de corrupte zakenman Enrico Mattei, werd in in 1972 onderscheiden met de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

In 2012 kreeg Rosi een Gouden Leeuw voor zijn gehele carrière op het filmfestival van Venetië.

Familie betreurt videobeelden dood agent Parijs

De nabestaanden van de Franse agent die gedood werd door de twee terroristen die Frankrijk afgelopen dagen in hun ban hadden betreuren het dat de videobeelden van zijn dood zo snel via internet werden verspreid. De moord op Ahmet Merabet vond woensdag plaats vlakbij de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo, waar de twee schutters even eerder een bloedbad hadden aangericht.

De partner van Merabet zag de beelden in een restaurant op televisie, zonder het besef dat het om haar geliefde ging. De beelden tonen hoe de gewonde Merabet op het trottoir ligt, terwijl de schutters op hem afkomen. Hij heft zijn hoofd naar hen en houdt zijn hand omhoog, waarna een van de twee hem doodschiet.

Op beelden van de tv-zender iTele doet een broer van de agent in tranen een beroep op 'alle racisten, islamofoben en antisemieten' geen onschuldigen meer aan te vallen.

Leids Filmfestival toont Back to the Future 2

De nieuwe editie van het Leiden International Film Festival is pas in oktober, maar één programma-onderdeel is al zeker. Op 21 oktober wordt eenmalig de klassieker Back to the Future 2 op groot doek vertoond.

Die specifieke dag is gekozen omdat dit de datum is waar hoofdpersonen Marty McFly (Michael J. Fox) en Doc Brown (Christopher Lloyd) vanuit het toenmalige heden heenreizen. Het publiek kan dan dus aanschouwen wat er waarheid is geworden van het beeld van de toekomst dat regisseur Robert Zemeckis ruim 25 jaar geleden schetste.

De legendarische Back to the Future-trilogie vertelt over een tienerjongen die met de tijdmachine van een bevriende geleerde door de tijd reist om ervoor te zorgen dat zijn familie niet in de problemen belandt. De serie was een enorm succes, won talloze prijzen en geldt als één van de beste trilogieën ooit gemaakt.

Experts hebben de laatste weken al geconstateerd dat veel van de toekomst die Back to the Future 2 schetst niet realistisch is. Zo zou men zich nu voortbewegen op hoverboards, zouden we zelfdrogende jassen en schoenen dragen en zou inmiddels Jaws 19 in de bioscopen te zien moeten zijn. Maar andere futuristische foefjes die in de film worden geschetst zijn inmiddels wel gemeengoed. Zo zijn videoconferenties anno 2015 de normaalste zaak van de wereld en bestaan er al prototypes voor vliegende auto's. Het is nog niet duidelijk wanneer de kaartverkoop voor deze bijzondere avond van start gaat.

'Voetballer Wolfsburg omgekomen bij ongeval'

De Belgische voetballer Junior Malanda van VfL Wolfsburg is zaterdag bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Dat meldt het Duitse blad Bild op de website. De 20-jarige Malanda was op weg naar het vliegveld, om samen met zijn ploeggenoten op trainingskamp naar Zuid-Afrika te gaan.

De ploeggenoot van Bas Dost zat op de achterbank in een auto die bij slecht weer tegen een boom knalde. Volgens de politie reed de auto bijzonder snel, waarna het ongeluk gebeurde bij Porta Westfalica op de weg naar Hannover.

De Belgische jeugdinternational speelde dit seizoen tien wedstrijden in de Bundesliga voor Wolfsburg, dat op de tweede plaats staat achter Bayern München. De Duitse club nam Malanda in 2013 over van Zulte Waregem, de Belgische ploeg waarbij hij zijn doorbraak beleefde.

Wolfsburg heeft de berichten in Duitse media nog niet bevestigd, maar de officiële site van de club is zaterdagavond niet bereikbaar.

Ajax verslaat Schalke 04 in Doha, Excelsior en Utrecht winnen niet

Ajax heeft zaterdag in Doha de oefenwedstrijd tegen Schalke 04 met 2-0 gewonnen. Arek Milik schoot na ruim een uur knap binnen op aangeven van Nick Viergever. Anwar El Ghazi tikte in blessuretijd de 2-0 binnen, na voorbereidend werk van Lasse Schöne.

Tegenvaller voor de ploeg van trainer Frank de Boer was het uitvallen van Joël Veltman, al na een kwartier spelen. De verdediger heeft volgens de eerste prognose een lichte verrekking van de hamstring opgelopen.

In het uitgestorven stadion in de Qatarese hoofdstad Doha speelde oud-Ajacied Klaas-Jan Huntelaar de eerste helft bij Schalke 04.


FC Utrecht heeft zaterdag op het trainingskamp in Zuid-Spanje de oefenwedstrijd tegen AA Gent verloren. In La Nucia werd het 1-0 voor de Belgische club, door een doelpunt van Laurent Depoitre. De Belg kopte na zes minuten raak uit een voorzet van Thomas Foket.

AA Gent staat vijfde in België, FC Utrecht is de nummer negen van Nederland. De Utrechters hervatten de competitie zondag 18 januari thuis tegen sc Heerenveen.


Excelsior heeft zaterdag op het trainingskamp in Marbella de oefenwedstrijd tegen de Belgische club Zulte-Waregem gelijkgespeeld. De Kralingers kwamen halverwege de eerste helft op voorsprong via Daan Bovenberg, die raak kopte uit een vrije trap van Jeff Stans. Een kwartier voor tijd kwam de Belgische middenmoter langszij via Thorgan Hazard, de jongere broer van Chelsea-speler Eden (1-1).

Excelsior hervat de eredivisie zondag 18 januari met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.

Puntenverlies Manchester City bij Everton, Koploper Chelsea wint

Manchester City heeft zaterdag twee punten verspeeld in de race om de titel in de Engelse Premier League. De ploeg van trainer Manuel Pellegrini kwam bij Everton een kwartier voor tijd op voorsprong, maar de thuisploeg maakte vlak daarna weer gelijk: 1-1.

De Braziliaan Fernandinho kopte City diep in de tweede helft op voorsprong, waarna Steven Naismith een paar minuten later de gelijkmaker binnen knikte uit een vrije trap van Leighton Baines. City staat daardoor nu twee punten achter koploper Chelsea. De Londenaren wonnen thuis met 2-0 van Newcastle United door doelpunten van Oscar en Diego Costa.

Everton klimt door het gelijkspel naar de twaalfde plaats.


Chelsea heeft zaterdag de koppositie van de Premier League verstevigd. De ploeg van manager José Mourinho klopte Newcastle United op het eigen Stamford Bridge met 2-0, door doelpunten van Oscar en Diego Costa. Costa kwam daardoor op vijftien treffers, waarmee hij nu alleen topschutter van de Engelse topcompetitie is.

Bij Newcastle maakte Tim Krul zijn rentree onder de lat, nadat een enkelblessure hem ruim een maand aan de kant had gehouden. Met Daryl Janmaat en Vurnon Anita stonden nog twee Nederlanders in de basis bij de Magpies. Het elftal van interim-coach John Carver maakte het Chelsea bijzonder lastig, maar de thuisclub bleek een stuk effectiever.


Liverpool heeft zaterdag een minieme zege geboekt in het uitduel met Sunderland. De ploeg van trainer Brendan Rodgers won in het Stadium of Light met 1-0. Die stand kwam al na acht minuten op het scorebord. De Serviër Lazar Markovic maakte het enige doelpunt.

Patrick van Aanholt speelde het hele duel bij Sunderland. Hij bediende vlak na het begin van de tweede helft Adam Johnson, die met een verraderlijk dwarrelschot de lat trof. Sunderland was even daarvoor met tien man komen te staan, nadat Liam Bridcutt zijn tweede gele kaart had gepakt.

Door de zege klimt Liverpool naar de voorlopig achtste plaats op de ranglijst. Sunderland staat veertiende en moet naar beneden kijken.


Overige uitslagen

Burnley FC 2-1 Queens Park Rangers
Leicester City 1-0 Aston Villa
Swansea City 1-1 West Ham United
West Bromwich Albion 1-0 Hull City

'Nederland wordt overspoeld door moslimhaat'

Terwijl in Frankrijk de laatste kruitdampen nog niet eens opgetrokken zijn wordt Nederland inmiddels overspoeld door een tsunami van bier moslimhaat. Althans, dat beweren de opiniemakers wegkijkers van het extreem-linkse VARA bolwerk joop.nl. Op de website valt te lezen dat een aantal Nederlandse moslima's uit de Randstad in de afgelopen dagen te maken kregen met uitbarstingen van moslimhaat. Volgens Joop lijken de daders hun woede over de terreur in Parijs af te wentelen op willekeurige moslima's.

Zo schrijft ene Noor E. op het 'uiterst betrouwbare medium' Facebook dat ze zonder enige aanleiding op Amsterdam Centraal werd overgoten met bier en uitgescholden voor terrorist. Daarbij schreeuwde 'deze onmenselijke gozer': "HET WORDT EENS TIJD DAT JE BOEKJE VERBRAND WORDT EN JE JE DOEKJE AF MOET DOEN, MAROKKAAN". Noor E. is vooral geschokt door het feit dat op een enkeling na geen van de groep omstanders, waaronder ook een aantal moslims, ingreep.

Ook Malika O., redacteur bij de Kleurrijke Lijst, werd volgens eigen zeggen gisteren bij het boodschappen doen in de lokale hamsterwinkel lastig gevallen door een moslimhater. De vrouw kreeg van de 'mawfakker' te horen dat ze weg moest gaan en was daarvan zo geschrokken dat ze bijna met haar handtas ging gooien. Ook in Alkmaar en Rotterdam zouden islamitische vrouwen uitgescholden zijn.

De geitenwollensokken van GroenLinks Midden-Drenthe, de provincie die volgens sommige verhalen ontstond nadat Duitsers met varkens hadden geneukt, kropen eerder vandaag ook al onder hun hunebed vandaan en lieten via het medium Twitter weten dat we deze tsunami van zwaar op hol geslagen moslimhaat te danken hebben aan niemand minder dan Geert Wilders, de PVV en natuurlijk niet te vergeten GeenStijl! Nu alleen nog maar hopen dat het niet weer een aantal gevalletjes niqaab zijn.

Ashton opnieuw wereldkampioene darts bij de BDO

Lisa Ashton mag zich opnieuw een jaar wereldkampioene darts bij de BDO noemen. De Engelse prolongeerde haar wereldtitel door in de finale haar landgenote Fallon Sherrock te verslaan. Het werd 3-1 (3-1, 3-2, 0-3, 3-1).

Sherrock kwam in eerste en tweede set op voorsprong, maar kon toch de set telkens niet naar zich toe trekken. In de twede set kwam ze zelfs 2-0 voor en kreeg diverse kansen om te set te pakken, maar vond de beslissende dubbel niet. Ashton sloeg direct toe op de momenten dat het moest en won de partij.

Ashton had een dit toernooizware loting. In de eerste ronde moest ze langs de nummer één geplaatst Deta Hedman (2-1). In de kwartfinale won ze van negenvoudig wereldkampioene Trina Gulliver (2-0). In de halve finale was ze te sterk voor Lisa Prins (2-0).

The Lancashire Rose mag door het winnen van de wereldtitel 12.000 Britse pond (15.350 euro) bijschrijven. Sherrock, met twintig jaar de jongste finalist allertijden, moest genoegen nemen met 5.000 Britse pond, zo'n 6.400 euro. 

Zoon opperrabbijn onder doden in winkel

Yoav Hattab, de 21-jarige zoon van de opperrabbijn in de Tunesische hoofdstad Tunis, behoort tot de vier mensen die vrijdag zijn omgekomen bij de gijzelingsactie in een joodse supermarkt in het oosten van Parijs.

Dat blijkt uit de lijst die de CRIF, de raad voor Joodse instellingen in Frankrijk, zaterdag heeft gepubliceerd. Amedy Coulibaly doodde hen kort nadat hij de winkel was binnengevallen, zo bleek vrijdagavond, nadat een antiterreureenheid een einde aan de gijzeling had gemaakt.

Tot de vier doden behoort naast Hattab de 22-jarige Yohan Cohen. Ook Philip Braham en François-Michel Saada zijn omgekomen. Van Braham is alleen bekend dat hij in de veertig was. Saada was in de zestig.

Zoon opperrabbijn onder doden in winkel
Zoon opperrabbijn onder doden in winkel (Foto: ANP)

Meest gezochte vrouw van Frankrijk is in Syrië

De meest gezochte vrouw van Frankrijk, Hayat Boumeddiene, zou zich in Syrië ophouden. Dat meldt de Franse krant Le Parisien zaterdagmiddag. De partner van Amedy Coulibaly, die vrijdag mensen gijzelde in een supermarkt in Parijs, zou begin januari van Madrid naar Istanbul gevlogen zijn en vervolgens de grens met Syrië zijn overgestoken.

Meest gezochte vrouw van Frankrijk is in Syrië
Meest gezochte vrouw van Frankrijk is in Syrië (Foto: ANP)

Justin Bieber klaagt website aan om gefotoshopte foto

Afgelopen week was zangeres Justin Bieber in het nieuws gekomen omdat de foto, waarop hij poseert in niets meer dan een boxershort voor Calvin Klein, zou zijn gephotoshopt. De website breatheheavy.com publiceerde naar eigen zeggen de originele foto waarop die opgepompte sixpack ineens een zesje werd en er een stuk minder inhoud zat in zijn boxershort.

Biebers management heeft meteen een brief naar de website gestuurd waarin ze vragen om een rectificatie. Als deze uitblijft, zal Justin Bieber naar de rechter gaan om alsnog zijn gelijk te halen.

Kramer wint 5000 meter, Verweij aan de leiding

Sven Kramer heeft bij het EK allround de 5000 meter op zijn naam geschreven. Hij reed in Chelyabinsk een nieuw baanrecord van 6:17.32. In het algemeen klassement staat hij daarmee voorlopig op de tweede plaats. De leider in het klassement na de eerste dag is Koen Verweij. Op de vijf kilometer werd hij vierde in 6:23.86.  

Ook de derde plaats in het algemeen klassement is voor een Nederlander: Wouter Olde Heuvel. Hij reed de 12,5 ronden in 6:22.32, een tijd die goed was voor een zilveren medaille op deze afstand. Het afstandsbrons was voor Sverre Lunde Pedersen. De Noor werd derde in 6:22.98 en staat vierde in het algemeen klassement. 

Zondag rijden de heren nog de 1500 meter en de beste acht mannen zullen nog de tien kilometer gaan schaatsen. 

Uitslag 5000 meter

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 6:17.32
2 Wouter olde Heuvel Ned 6:22.32
3 Sverre Lunde Pedersen Noo 6:22.98
4 Koen Verweij Ned 6:23.86
5 Bart Swings Bel 6:26.42
6 Denis Yuskov Rus 6:27.43
7 Haralds Silovs Let 6:31.68
8 Danil Sinitsyn Rus 6:32.61
9 Håvard Bøkko Noo 6:33.97
10 Jonas Pflug Dui 6:36.45

Klassement na 5000 meter 

# Naam Land Tijd Verschil op 1500 meter
1 Koen Verweij Ned 74.586  
2 Sven Kramer Ned 74.762 +0.53
3 Wouter olde Heuvel Ned 75.082 +1.49
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 75.178 +1.78
5 Denis Yuskov Rus 75.233 +1.95
6 Haralds Silovs Let 75.958 +4.12
7 Jan Szymanski Pol 76.119 +4.60
8 Danil Sinitsyn Rus 76.591 +6.02
9 Andrea Giovannini Ita 77.284 +8.10
10 Simen Spieler Nilsen Noo 77.625 +9.12

Honderdduizenden Fransen op de been

Honderdduizenden Fransen zijn zaterdagmiddag de straat opgegaan voor stille tochten vanwege de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. In steden als Nantes, Toulouse, Pau, Nice en Orléans kwamen mensen in stilte bijeen. De stille tochten vinden plaats op de dag voor de grote betoging in Parijs voor de slachtoffers van de terreuracties van afgelopen dagen.

In het Zuid-Franse Pau liepen 30.000 tot 40.000 mensen stil door de straten achter een spandoek gedragen door scholieren. De optocht was meer dan 2 kilometer lang. "Het is een formidabele volksbeweging. Het is mooi en belangrijk, van onschatbare waarde", zei de burgemeester van Pau volgens de krant Le Parisien.

In Nice kwamen zeker 23.000 mensen opdagen, in Orléans ongeveer evenveel. In alle steden droegen de mensen spandoeken en borden met zich mee met daarop de tekst Je suis Charlie.

Honderdduizenden Fransen op de been
Honderdduizenden Fransen op de been (Foto: ANP)

10 duurste auto's van 2014 #9

In deze 10-delige blog neem ik je mee naar de duurste auto's van afgelopen jaar. Kijkend naar voornamelijk tweezitters (enkele brute uitzonderingen nagelaten), daarnaast is gekozen om van elk merk maar één model mee te nemen in de lijst. Een stukje autoporno dat de komende 10 dagen rond de klok van 17.00 uur op je beeldscherm zal verschijnen. Veel plezier en schroom niet om een reactie achter te laten!

Vandaag behandelen we de nummer 9 van de lijst:

Vorige blogs; #10

A2 na autobrand weer begaanbaar

De snelweg A2 tussen Utrecht en Den Bosch is zaterdag rond het middaguur ter hoogte van Enspijk in beide richtingen enige tijd afgesloten geweest. Oorzaak was een brandend busje met aanhanger. De brand kon geblust worden, waarna de weg weer is vrijgegeven. Volgens de ANWB is de file ook weer opgelost.

De weg werd door de politie afgesloten omdat automobilisten door de rook het zicht werd belemmerd. De politie leidde het verkeer om.

De oorzaak van de brand is onbekend. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

Bezwangeren Kim Kardashian lukt maar niet

Hoe graag ze het ook wil, het lukt Kim Kardashian maar niet om voor de tweede keer zwanger te worden. De 34-jarige realityster vertelt de Britse krant Daily Mail dat het de eerste keer een stuk sneller ging.

Na de bevalling van haar dochter North anderhalf jaar geleden, wil Kim graag nog een kleintje. Maar dat is volgens haar een grote uitdaging. "Als je het niet plant, gebeurt het. Alleen God weet hoe het werkt. Als je het zo graag wilt, gebeurt het niet...", zegt ze tegen de krant. Op kerstavond ontkende de brunette nog geruchten dat ze in verwachting zou zijn. Ze zou onlangs hebben gezegd dat zij en rapper Kanye West een ivf-behandeling overwegen.

Kims strubbelingen bij het krijgen van een tweede kind zijn te zien in het nieuwe seizoen van Keeping Up With the Kardashians. Door haar ervaring te delen, hoopt Kardashian andere vrouwen te kunnen helpen.

Nieuw hondje Paris Hilton heet Princess Paris

Het hondje dat Paris Hilton onlangs voor duizenden dollars heeft gekocht, heeft een naam gekregen. "Heb eindelijk mijn nieuwe kleine engel een naam gegeven", aldus de socialite op Instagram. "Haar nieuwe naam is Princess Paris Jr."

Deze week werd bekend dat Paris twee keeshondjes kocht in een Canadese dierenwinkel. Daar zou ze volgens entertainmentwebsite TMZ 25 duizend dollar aan hebben uitgegeven. Een van de viervoeters gaf ze weg aan haar moeder Kathy, de andere hield ze zelf.

Princess Paris Jr. heeft ook al een eigen Instagram-account, waarop het hondje laat weten het erg naar haar zin te hebben in haar nieuwe huis. Ook is er een foto waarop ze geknuffeld wordt door Paris, met de tekst: "Ik heb zoveel geluk! Ik heb de beste mama van de wereld! Hou zo van haar!"

Verhoogde waterstanden door zware windstoten

De stormwind met zeer zware windstoten heeft zaterdag geleid tot verhoogde waterstanden langs de kust. Volgens Rijkswaterstaat is de waterveiligheid niet in het geding.

Rijkswaterstaat neemt wel maatregelen en informeert onder meer de waterschappen, hoogheemraadschappen en veiligheidsregio's. Zij kunnen waar nodig voorbereidingen kunnen treffen voor het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het sluiten van dijkdoorgangen.

De dienst verwacht zaterdag en zondag verhoogde waterstanden langs de kust van Hoek van Holland tot Delfzijl. De hoogste standen worden verwacht in de nacht van zaterdag op zondag in het noordelijk kustgebied.

Zaterdagmiddag gaat in Zuid-Holland de Hollandsche IJsselkering, tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, dicht. Naar verwachting gaat die zondag aan het eind van de ochtend weer open. Sluiting van deze kering komt een paar keer per jaar voor en leidt tot vertraging voor de scheepvaart.

Franse politie jaagt op vriendin gijzelnemer

De Franse politie jaagt op de vriendin van de gijzelnemer die vrijdag in een joodse supermarkt in Parijs de dood vond. De vrouw is mogelijk gewapend en wordt als gevaarlijk beschouwd. Haar arrestatie kan bijdragen aan het ontmantelen van een potentieel terreurnetwerk, zei de politie.

Hayat Boumedienne (26) trad in juli 2009 tijdens een informele islamitische ceremonie in de echt met Amedy Coulibaly. Samen zouden zij de gijzeling in de joodse supermarkt vrijdag hebben uitgevoerd. Coulibaly schoot daar, voor hij zelf door de politie werd gedood, vier gijzelaars dood. Een dag eerder had hij in het zuiden van Parijs een agente vermoord.

Boumedienne is nooit veroordeeld voor een misdrijf, maar uit juridische documenten blijkt dat ze nauwe banden heeft met islamitische radicalen die bekend zijn bij de Franse veiligheidsdiensten. Ooit poseerde ze voor een foto in islamitisch gewaad en met een kruisboog in haar hand.

In het verleden is ze verhoord door de autoriteiten over haar reactie op terreurdaden van Al-Qaida. "Ik heb geen mening", was haar antwoord, waarna ze opmerkte dat onschuldige mensen door de Amerikanen worden gedood en beschermd moeten worden. Informatie in de media noemde ze verdacht.

PSV met 1-0 langs Celtic, Sparta verslaat GAE

PSV heeft de eerste wedstrijd van 2015 gewonnen. De Eindhovenaren wonnen zaterdag op trainingskamp op Gran Canaria de oefenwedstrijd tegen Celtic met 1-0. Memphis Depay maakte na een half uur het enige doelpunt op het Canarische eiland. Oscar Hiljemark maakte in de tweede helft zijn rentree na maandenlang blessureleed. Virgil van Dijk speelde bij de Schotten de hele wedstrijd.

PSV oefent zondag nog tegen Sparta Praag en keert maandag terug naar Nederland, waar het zaterdag 17 januari de eredivisie hervat met de uitwedstrijd tegen Vitesse.

Go Ahead Eagles heeft zaterdag in het Portugese Ferreiras met ruime cijfers verloren van Sparta. De Rotterdamse eerstedivisieclub won het oefenduel met liefst 5-1 van de Deventer eredivisionist.

Het betekende na het verlies tegen Lierse SK (1-0) de eerste overwinning voor de per 1 januari begonnen trainer Alex Pastoor. Voor Eagles was het de tweede nederlaag op het trainingskamp in de Algarve na de 1-0 tegen de Portugese tweededivisionist Farense eerder deze week.

Johan Voskamp zette Sparta na een kwartier op voorsprong, waarna Paul Gladon en Thomas Verhaar de ruststand op 3-0 brachten. Vlak na rust scoorde Verhaar wederom, waarna Sjoerd Overgoor na een uur wat terugdeed voor de ploeg van trainer Foeke Booy. Daniël Breedijk bepaalde de stand op 5-1.

Willem II heeft zaterdag op het trainingskamp in Turkije de oefenwedstrijd tegen Charleroi gelijkgespeeld. In Belek werd het 1-1 tussen de nummer twaalf van Nederland en de nummer vier van België.

Karel Geraerts kopte tegen het einde van de eerste helft de 1-0 binnen uit een hoekschop. In de tweede helft bracht Robert Braber Willem II langszij. Hij kopte raak uit een vrije trap van invaller Frenkie de Jong.

Luchtaanvallen op IS-doelen bij Kobani

De internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft bij de Syrische plaats Kobani elf luchtaanvallen uitgevoerd. Gevechtsvliegtuigen hebben twee grote eenheden van IS onder vuur genomen. Vijftien posities zijn vernietigd, aldus het Amerikaanse leger zaterdag.

De coalitie heeft ook een luchtaanval uitgevoerd op wachtposten van IS bij de noordoostelijke plaats al-Hasakah.

In Irak waren drie luchtaanvallen, waarbij twee voertuigen en twee gevechtsposities zijn vernietigd. De aanvallen werden nabij Erbil, Ramadi en Mosul uitgevoerd.

Tennissers Polen winnaars Hopman Cup

Jerzy Janowicz en Agnieszka Radwanska hebben Polen zaterdag de eindzege in de Hopman Cup bezorgd. Zij waren in de finale van het officieuze WK voor gemengde teams te sterk voor John Isner en Serena Williams uit de Verenigde Staten. De beslissing viel pas in het gemengd dubbel, dat door Janowicz en Radwanska met 7-5 en 6-3 werd gewonnen.

Radwanska zorgde er in Perth voor dat Polen verrassend op voorsprong kwam. Zij versloeg in het vrouwenenkelspel Serena Williams, de aanvoerder van de wereldranglijst, in drie sets: 6-4 6-7 (3) en 6-1. Janowicz kon in het mannenenkel de eindzege daarna al veiligstellen, maar hij verloor van Isner: 6-7 (10) en 4-6. In het gemengd dubbel stelden Janowicz en Radwanska orde op zaken.

Vorig jaar verloor Polen nog de finale van Frankrijk.

Afghanen steunen terroristen Parijs

In Zuid-Afghanistan zijn vrijdag honderden mensen de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de daders van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. De demonstratie begon na het vrijdaggebed voor een moskee in de plaats Chora, zei de lokale politiechef Abdul Qawi zaterdag.

De Afghanen noemden de twee schutters "helden" en protesteerden tegen de Afghaanse president Ashraf Ghani, omdat hij de aanslag heeft veroordeeld. De politie was van tevoren op de hoogte van de bijeenkomst. De demonstratie was toegestaan, omdat de vrijheid van meningsuiting in de Afghaanse grondwet is opgenomen.

Bij de aanslag op Charlie Hebdo kwamen woensdag twaalf mensen om het leven. Ghani veroordeelde de aanslag donderdag en noemde het een onrechtvaardige "brute daad".

Sábliková wint 3000 meter, Wüst behoudt leiding in klassement

Het Europees kampioenschap allroundschaatsen bij de dames is nog lang niet beslist. Ireen Wüst staat na de eerste dag op de in Chelyabinsk aan de leiding, maar Martina Sábliková zette een goede stap richting de titel door de 3000 meter te winnen. De Tsjechische won de 3.000 meter in 4:05.23, een baanrecord.

Wust, die eerder op de dag de 500 meter won, moest op de drie kilometer genoegen nemen met de tweede plaats (4:07.49). De titelverdediger was daarmee slechts één honderdste sneller dan de nummer drie, Linda de Vries.

Sábliková klom door haar winst op de 3.000 meter van de zesde naar de tweede plaats in het klassement. Ze moet zondag op de 1.500 meter 1.33 seconden goedmaken op Wüst. De Vries neemt de derde plek. Jorien Voorhuis werd vijfde op de 3000 meter en vierde in het klassement na de eerste dag. 

Uitslag 3000 meter

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 4:05.23
2 Ireen Wüst Ned 4:07.49
3 Linda de Vries Ned 4:07.50
4 Olga Graf Rus 4:08.93
5 Jorien Voorhuis Ned 4:10.94
6 Ida Njåtun Noo 4:11.33
7 Yuliya Skokova Rus 4:13.02
8 Natalya Voronina Rus 4:13.60
9 Katarzyna Wozniak Pol 4:16.43
10 Jelena Peeters Bel 4:16.96

Klassement na 3000 meter

# Naam Land Punten Verschil op 1500 meter
1 Ireen Wüst Ned 80.488  
2 Martina Sábliková Tsj 80.931 +1.33
3 Linda de Vries Ned 81.300 +2.44
4 Jorien Voorhuis Ned 81.933 +4.34
5 Olga Graf Rus 82.088 +4.80
6 Katarzyna Wozniak Pol 83.898 +10.23
7 Isabell Ost Dui 84.218 +11.19
8 Marina Zueva WRu 84.231 +11.23
9 Jelena Peeters Bel 84.306 +11.46
10 Nikola Zdráhalova Tsj 84.531 +12.13

Vuelta dit jaar opnieuw voor de klimmers

De Ronde van Spanje is dit jaar opnieuw een koers waar het klassement door de klimmers zal worden bepaald. De Vuelta van 2015 kent liefst dertien bergetappes, waarvan er negen eindigen in een slotklim. De organisatie maakte zaterdag het rittenschema officieel bekend. Dat was grotendeels gelijk aan het parcours dat eind december al was uitgelekt.

De ronde begint op zaterdag 22 augustus met een ploegentijdrit over 7,4 kilometer van Puerto Banús naar Marbella. Naast de ploegentijdrit is er in de laatste week een individuele race tegen de klok over 39 kilometer, met start en finish in Burgos. De Vuelta eindigt met een korte etappe over 93,7 kilometer van Alcalá de Henares naar Madrid.

'Mossad viel Charlie Hebdo aan'

We hebben het allemaal verkeerd gezien. De aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo was niet het werk van overenthousiaste islamitische relikneuzen. Dat kan natuurlijk helemaal nooit. Moslims doen zoiets niet. In plaats daarvan komt de BDS-movement, een internationale organisatie die de staat Israel wil ontmantelen, met een veel logischer verklaring: het waren de joden. De Mossad, om precies te zijn.

Hiermee bevestigt de BDS (Boycott, Divestment and Sanctions Movement) maar weer eens zijn onverhuld antisemitische karakter. De BDS is invloedrijke club met hooggeplaatste zakenmensen, politici en andersoortige verlichte geesten over de hele wereld.

Het opvallende is dat uit reacties op de sociale media blijkt dat veel moslims meer waarde hechten aan de vergezochte complottheorie van de BDS, dan de officiële lezing van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Ook Martin Vrijland was er uiteraard als de kippen bij om zijn visie over het geheel te delen met zijn uiterst kritische volgelingen.

De verklaring van de BDS werd gedaan door een advocate van de beweging, Greta Berlin. Schijnbaar horen antisemieten 'Greta' of 'Gretta' te heten

"In een onhandige poging om een false flag-aanval te ensceneren, heeft de Mossad zojuist de kantoren van Charlie Hebdo in Parijs aangevallen", zo verklaart Greta. "De bedoeling hiervan is om het akkoord tussen Palestina en Frankrijk in duigen te laten vallen. Laten we hopen dat de Franse politie erin slaagt om te laten zien dat dit het werk is van goedgetrainde mannen van de Israëlische veiligheidsdienst en dat ze niet de foute aanname maken dat dit het werk is van moslims. Iets wat raar zou zijn, daar Frankrijk hun vriend is."

De goed geïnformeerde advocate vervolgt: "Israel heeft eerder al laten weten dat Franse ondersteuning aan een Palestijnse staat zeker consequenties zal gaan hebben. Een kleuter kan zien wie er dus verantwoordelijk is voor deze aanval".

Een collega van haar, een huismoedertje genaamd Mary Hughes-Thompson, zocht meer heil in de sociale media. Zo twitterde zij onder andere: "De Hebdo-moorden zijn onverdedigbaar, toch kan ik niet helpen dat dit op een JSIL False Flag lijkt". Met JSIL wordt Jewish State in the Levant bedoeld. Een flauwe verwijzing naar de ISIL, of ISIS. Deze sympathieke dame is mede-oprichter van Free Gaza, een beweging die de opvatting van Hamas deelt dat de staat Israel vernietigd dient te worden.

Kritiek op BDS of Free Gaza gaat gewoonlijk vergezeld met persoonlijke aanvallen en demonisering. Wees dus voorzichtig hiermee!

Nieuw beleid KNVB 'werpt vruchten af'

De KNVB heeft het beleid flink aangepast na de dood van assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond ziet dat dit effect heeft.

De voetbalbond heeft het beleid aangepast rondom de manier waarop spelers zich gedragen. Door het nieuwe beleid is het protesteren tegen arbitrage afgenomen. "Het werpt zijn vruchten af. Op protesteren staat geel, zonder dat we daar meteen in door willen schieten. Niet bij elk opgestoken handje een gele kaart, maar wel bij feller protest. Dat werkt", vertelt Van Egmond aan NUsport.

Ook een aantal andere regels is verscherpt. "Bij hands gaat het vooral over wanneer het wel of geen hands is en waar je moet staan om dat het best te kunnen beoordelen. En bij ernstig gemeen spel draait het om slidings op de enkels. En ook om de stampende beweging op de enkels, die je de laatste jaren steeds vaker ziet", vervolgt de voormalig arbiter. "Dat is direct rood, al is het soms lastig te beoordelen omdat de tegenstander de overtreding nog weleens erger wil laten lijken dan het is."

De scheidsrechtersbaas kijkt tevreden naar de prestaties van de Nederlandse scheidsrechters in het afgelopen jaar. Vooral naar die van Björn Kuipers. "Hij heeft de Champions League-finale gefloten en het heel goed gedaan op het WK, het kan niet succesvoller", aldus Van Egmond.

Afgelopen kreeg Kuipers samen met zes andere Nederlandse arbiters en tien assistent-scheidsrechters een FIFA-badge uitgereikt. Zij zijn volgend jaar ook op Europees niveau actief. "Ook die andere scheidsrechters ontwikkelen zich goed, in de eredivisie, maar ook internationaal."

"Het doel is om één van hen op te leiden tot de opvolger van Kuipers. Die potentie is er. Het is zeker mogelijk dat een van de andere scheidsrechters die stappen gaat zetten, zonder dat ik daar direct een naam aan wil verbinden."

Verweij: "Geen zorgen voor Kramer."

Schaatser Koen Verweij was zaterdag bij de EK allround in Rusland blij met zijn zege op de 500 meter in 36,20, maar over de uitvoering was hij minder tevreden. "Jammer van mijn opening", doelde de wereldkampioen allround op zijn tijd van 10,28. "Ik kon mijn kracht niet goed kwijt, waardoor ik moeilijk in mijn slag kwam. Maar verder was het een mooie rit. Ik kan echter nog veel sneller."

Verweij bouwde voor de 5000 meter, later op zaterdag, een voorsprong op van ruim acht seconden op titelfavoriet Sven Kramer (37,03). "Maar hij hoeft zich wat mij betreft niet veel zorgen te maken hoor. Dat gat is voor hem wel overbrugbaar. Kijk maar naar onze tijden eind december bij de NK allround."

Kampioen Kramer reed in Thialf bijna elf seconden sneller dan Verweij, die op de lange afstand nog steeds moeite heeft om zijn topniveau van vorig seizoen te halen. "Ik ga er hard in, meer kan ik niet doen. In Wouter olde Heuvel heb ik in elk geval een prima tegenstander."

Cilic meldt zich af voor Australian Open

Marin Cilic doet dit jaar niet mee aan de Australian Open. De Kroatische nummer negen van de wereldranglijst meldde zaterdag op zijn website dat hij te veel hinder ondervindt van een schouderblessure. Die kwetsuur dwong hem ook al tot afzegging voor het ATP-toernooi van Brisbane, dat deze week wordt gehouden.

"Ik ben erg teleurgesteld dat ik niet mee kan doen aan de Australian Open", aldus de winnaar van de US Open van vorig jaar. "De blessure aan mijn rechterschouder wordt met de dag beter, maar ik denk niet dat ik op het hoogste niveau kan tennissen. De artsen hebben me bovendien geadviseerd voorzichtig aan te doen om geen blijvende schade over te houden."

De Australian Open begint op 19 januari. Eerder meldde de Fransman Jo-Wilfried Tsonga zich al af. Hij heeft een ontsteking in zijn rechteronderarm.

Sharapova begint 2015 met toernooizege

Maria Sharapova heeft zaterdag haar eerste toernooi van 2015 bekroond met de eindzege. De Russin, als eerste geplaatst, won de finale van het WTA-toernooi van Brisbane. Sharapova versloeg in een spannende eindstrijd Ana Ivanovic in drie sets: 6-7 (4), 6-3 en 6-3.

Sharapova had het zeer lastig tegen de Servische. De Russin kwam een break voor in de eerste set, maar moest die even later weer inleveren. Ivanovic haalde de tiebreak op haar eerste setpunt binnen. In het tweede bedrijf was Sharapova wel overtuigend de betere. Ze leek die lijn in de derde set door te trekken met een vroege break. Ivanovic brak andermaal terug, maar leverde haar service op 4-3 weer in. Sharapova serveerde de wedstrijd daarna vakkundig uit.

Raonic en Federer naar tennisfinale Brisbane

Milos Raonic heeft de finale van het ATP-tennistoernooi van Brisbane bereikt. De als derde geplaatste Canadees versloeg zaterdag Kei Nishikori, die één plek hoger ingeschaald was. Raonic was de Japanner in drie sets de baas: 6-7 (4), 7-6 (4) en 7-6 (4).

Raonic speelt in de finale tegen Roger Federer die in de andere halve finale won van Grigor Dimitrov. De Zwitser, titelfavoriet in de Australische stad, won met 6-2 en 6-2 van Dimitrov. Federer kan in Brisbane zijn 1000e zege op de ATP-tour boeken. Dan moet hij het toernooi wel winnen.

Noord-Korea zoekt toenadering tot VS

Noord-Korea is bereid voorlopig te stoppen met nucleaire tests als de Verenigde Staten geplande militaire oefeningen met Zuid-Korea dit jaar schrapt. Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA zaterdag gemeld.

De spanningen tussen Noord-Korea en de VS zijn hoog opgelopen door de verdenking dat Pyongyang achter de omvangrijke hack bij filmstudio Sony zit, vanwege een film waarin de liquidatie van leider Kim Jong Un wordt beraamd.

Pyongyang wil volgens KCNA de vijandigheden tussen beide landen en de oorlogsdreiging wegnemen. Noord-Korea vreest dat de legeroefeningen bedoeld zijn als repetitie voor een eventuele invasie.

Van Gerwen niet onder indruk van vechtpartij

Darter Michael van Gerwen blijkt niet snel van zijn stuk te brengen. De 25-jarige Brabander stond zaterdag in het Australische Melbourne in de finale van een lucratief invitatietoernooi. Die eindstrijd, tegen de Australiër Simon Whitlock, moest worden stilgelegd vanwege een grote vechtpartij in de zaal. Van Gerwen bleek weinig onder de indruk. Na de onderbreking won hij het toernooi.

Van Gerwen stond 5-1 achter tegen Whitlock toen de vechtpartij losbrak. Stoelen en tafels vlogen door de lucht. De gemoederen liepen dusdanig hoog op dat de darters het podium verlieten. Toen ze terugkeerden bleek Van Gerwen het beste om te kunnen gaan met de opschudding. Hij won de partij met 9-8 en daarmee het toernooi.

In de halve finale had Van Gerwen nog Raymond van Barneveld uitgeschakeld.

Een kleine impressie van hoe het uit de hand liep (Bron: YouTube)

Richardson noteert toptijd op 500 meter

Heather Richardson heeft zaterdag de snelste tijd ooit op de 500 meter op een laaglandbaan laten noteren. De Amerikaanse schaatsster klokte in Milwaukee bij de nationale kampioenschappen 37,24. Richardson verbeterde daarmee het oude record van de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa met drie honderdsten.

De pupil van Jillert Anema en vriendin van Jorrit Bergsma vestigde de nieuwe toptijd in haar tweede 500 meter. In de eerste race op de kortste afstand kwam ze na 37,53 over de finish. Dat was al een verbetering van het baanrecord van de Chinese Wang Mangli (37,83).

De snelste tijd ooit op de 500 meter is nog altijd in handen van Lee, die in november 2013 in Salt Lake City tot de tijd van 36,36 kwam.

A2 afgesloten door brandende bus

De snelweg A2 tussen Utrecht en Den Bosch is zaterdag rond het middaguur in beide richtingen afgesloten in verband met een bus met aanhanger die in brand staat. Dat heeft de politie gemeld.

Volgens een woordvoerder is er sprake van aanzienlijke rookontwikkeling. In combinatie met de harde wind leidt dit tot slecht zicht voor automobilisten.

De oorzaak van de brand is onbekend. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Het verkeer in beide richtingen wordt omgeleid. Volgens de politie kan de afsluiting nog geruime tijd duren.

Turkse groep trekt claim aanslag in

De extreemlinkse Revolutionaire Volksbevrijdingspartij (DHKP-C) in Turkije heeft haar claim, dat zij achter een zelfmoordaanslag op een politiebureau in Istanbul zat, ingetrokken. De groepering werkte naar eigen zeggen aan een andere actie en zegt per abuis haar eigen hand te hebben herkend in de aanslag.

Bij de aanslag vond een agent de dood en raakte een ander gewond. De DHKP-C stelde eerder dat de aanslag was gepleegd door zelfmoordterroriste Elif Sultan Kalsen, maar familieleden van Kalsen, die naar het mortuarium waren geroepen om het lichaam te identificeren, ontkenden dat het om hun naaste ging.

Sommige Turkse media meldden dat de terrorist een Rus van Tsjetsjeense afkomst was.

Verweij wint 500 meter, Kramer tiende

Koen Verweij heeft de 500 meter op zijn naam geschreven tijdens het EK allround in Chelyabinsk. De Nederlander zegevierde in een tijd van 36.20. Het zilver was voor de Zweed David Andersson (36.27), de Pool Jan Szymanski werd derde in een tijd van 36.47. Denis Yuskov heeft met 36.49 ook een basis gelegd voor een goede klassering. 

Topfavoriet Sven Kramer viel een beetje tegen met een tijd van 37.03, goed voor de tiende plaats. Wouter olde Heuvel werd met 36.85 achtste. Verweij heeft op de 5000 meter ruim acht seconden voorsprong op Kramer.   

# Naam Land Tijd Verschil op 5000 meter
1 Koen Verweij Ned 36.20  
2 David Andersson Zwe 36.27 +0.70
3 Jan Szymanski Pol 36.47 +2.70
4 Denis Yuskov Rus 36.49 +2.90
5 Håvard Bøkko Noo 36.54 +3.40
6 Simen Spieler Nilsen Noo 36.73 +5.30
7 Haralds Silovs Let 36.79 +6.50
8 Wouter olde Heuvel Net 36.85 +6.80
9 Sverre Lunde Pedersen Noo 36.88 +8.30
10 Sven Kramer Ned 37.03 +8.60

Verweij na de 500 meter die hij won (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Verweij na de 500 meter die hij won (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Zwager (18) van terreursbroers vrijgelaten

De jongen van achttien die vastzat als verdachte van de terreuraanslag in Parijs, is vrijgelaten. Dat melden Franse media zaterdag.

Hamyd Mourad had zich in de nacht van woensdag op donderdag bij de politie gemeld toen hij via sociale media had vernomen dat hij werd gezocht. Hij zat tijdens de aanslag woensdagochtend op school, hebben docenten verklaard.

Mourad is de zwager van Chérif Kouachi, een van de aanslagplegers. Hij kwam vrijdagavond vrij.

Van der Wal bezig aan laatste marathons

Foske Tamer van der Wal zet na dit seizoen een punt achter haar carrière als marathonschaatsster. Dat maakte de 28-jarige Groningse zaterdag bekend in het Dagblad van het Noorden. "De mensen die dichtbij me staan reageerden verbaasd", aldus Van der Wal in de regionale krant. "Maar ik vind dit een mooi moment, ik doe nog mee."

Van der Wal wil stoppen voordat ze met tegenzin het ijs op stapt. Ze pakte in 2006 voor het eerst de nationale titel op de marathon op kunstijs. Toen was ze pas negentien jaar oud en daarmee is ze nog steeds de jongste winnares ooit. Ook in 2014 kroonde ze zich tot Nederlands kampioene op kunstijs. In 2010 was Van der Wal de beste bij het NK marathon op natuurijs, dat werd verreden op de Belterweide.

Van der Wal tijdens het NK marathon afgelopen weekend (PRO SHOTS/Jan Kanning)
Van der Wal tijdens het NK marathon afgelopen weekend (PRO SHOTS/Jan Kanning)

Wüst opent EK allround met winst op 500 meter

Ireen Wüst is het Europees kampienschap allroundschaatsen in Chelyabinsk begonnen met een zege op de 500 meter. Ze was de snelste in een tijd van 39.24. Het afstandszilver was voor Ida Njåtun met 39.66 en Yuliya Skokova pakte het brons (39.72). 

Martina Sábliková noteerde met 40.06 voor haar doen een goede tijd ën kan het Wüst nog lastig maken. Linda de Vries en Jorien Voorhuis werden respectievelijk vijfde en zevende. 

Het EK gaat zo verder met de 500 meter bij de heren. De dames rijden vandaag nog de 3000 meter. De heren sluiten de eerste dag af met de 5000 meter. 

# Naam Land Tijd Verschil op 3000 meter
1 Ireen Wüst Ned 39.24  
2 Ida Njåtun Noo 39.66 +2.52
3 Yuliya Skokova Rus 39.72 +2.88
4 Hege Bøkko Noo 39.89 +3.90
5 Linda de Vries Ned 40.05 +4.86
6 Martina Sábliková Tsj 40.06 +4.92
7 Jorien Voorhuis Ned 40.11 +5.22
8 Olga Graf Rus 40.60 +8.16
9 Natalya Voronina Rus 40.64 +8.40
10 Nikola Zdráhalova Tsj 40.97 +10.38

Wüst op de door haar gewonnen 500 meter (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Wüst op de door haar gewonnen 500 meter (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Hawks en Warriors winnen weer in NBA

De basketballers van de Atlanta Hawks hebben zaterdag hun 28e overwinning van het seizoen geboekt. Al Horford en Paul Millsap leidden hun ploeg naar de zege (103-106) in Detroit op de Pistons. Het tweetal was samen goed voor 36 punten.

De Hawks, koploper in de Eastern Conference, hadden halverwege het duel een comfortabele voorsprong van negentien punten. Toch kwam de zege nog in gevaar. De Pistons brachten de achterstand in het derde kwart terug tot 75-90 en verkleinden de marge in de slotperiode nog eens met twaalf punten. Verder kwam de thuisploeg echter niet.

Ook de koploper van de Western Conference, de Golden State Warriors, boekte zaterdag een zege. Zij waren op eigen veld te sterk voor de Cleveland Cavaliers, die nog zonder de geblesseerde sterspeler LeBron James aantraden. De Warriors wonnen met 112-94, mede dankzij 24 punten van Klay Thompson en 23 van Stephen Curry. Dat betekende de 29e zege van het seizoen voor de ploeg uit Oakland.

Alle uitslagen van vrijdag:

Indiana - Boston 107 - 103 wnv
Brooklyn - Philadelphia 88 - 90
Detroit - Atlanta 103 - 106
New Orleans - Memphis 106 - 95
Oklahoma - Utah 99 - 94
Washington - Chicago 102 - 86
Milwaukee - Minnesota 98 - 84
San Antonio - Phoenix 100 - 95
Sacramento - Denver 108 - 118
Golden State - Cleveland 112 - 94
LA Lakers - Orlando 101 - 84

Afdaling in Oostenrijk afgelast om harde wind

De skiesters die van plan waren zaterdag mee te doen aan de wereldbekerwedstrijd in het Oostenrijkse Bad Kleinkirchheim kunnen hun plannen wijzigen. De wedstrijdleiding besloot zaterdagmorgen om de afdaling, die geprogrammeerd stond voor 11.30 uur, af te gelasten. Door harde wind en hoge temperaturen is het niet verantwoord om te skiën.

Mogelijk wordt ook de Super-G, die voor zondag op de agenda staat, afgelast. Daar wordt later op de dag over beslist. De Amerikaanse ski-diva Lindsey Vonn baalde van de afgelasting. "Heb ik eindelijk het parcours onder de knie, krijgen we een storm... Ugh, wedstrijd afgelast", liet ze via Twitter weten.

Xzibit reed na bruiloft dronken naar huis

Xzibit moet binnenkort voor de rechter verschijnen. De rapper is aangeklaagd omdat hij na zijn bruiloft met te veel drank op achter het stuur kroop, meldt TMZ.

Agenten hielden hem en zijn kersverse bruid Krista Joiner eind november vlak na het feest aan omdat hij te hard naar huis reed. De Pimp My Ride-ster rook naar drank en werd meegenomen naar het bureau.

Hij zou twee keer zo veel alcohol in zijn bloed hebben gehad als toegestaan.

Jennifer Lopez: ik ben nog steeds single

Jennifer Lopez heeft nog eens duidelijk gemaakt dat geruchten over een verzoening met haar ex Casper Smart onzin zijn. "Ik ben op dit moment vrijgezel", zei de zangeres en actrice beslist tegen Us Weekly.

Jennifer kreeg in 2011 iets met haar achtergronddanser Casper. Afgelopen juni werd bekend dat de twee uit elkaar gingen. Sindsdien werden ze nog wel diverse keren samen gespot. Maar meer dan vriendschap is dat volgens Jennifer niet.

"Het is heel goed voor me geweest om een tijdje alleen te zijn, zei ze. Een tijdlang had ik ook geen behoefte aan gezelschap. Nu ga ik er voorzichtig weer aan beginnen. Maar op dit moment speelt er niets om bekend te maken."

JLo was drie keer getrouwd, de laatste keer met Marc Anthony.

Venus Williams wint tennistoernooi Auckland

Venus Williams heeft zaterdag haar eerste toernooizege van het jaar 2015 geboekt. De 34-jarige Amerikaanse tennisster schreef het WTA-tennistoernooi van Auckland op haar naam. Williams versloeg in de finale Caroline Wozniacki uit Denemarken: 2-6, 6-3 en 6-3.

Williams werd vorig jaar nog verslagen in de eindstrijd van het toernooi in de Nieuw-Zeelandse stad. Destijds was de Servische Ana Ivanovic te sterk voor haar. Een jaar later, met nog een jaar meer ervaring kroonde ze zich wel tot winnares. "Ik ben een oude tennisster nu", zei Williams met een knipoog. Slechts drie speelsters boekten ooit op een nog oudere leeftijd een toernooizege op de WTA-tour.

SpaceX lanceert 'terugkeerraket'

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zaterdag een raket gelanceerd met voorraden voor het internationale ruimtestation ISS. Niet zozeer de bevoorradingsmissie zelf is deze keer het interessantste aspect, maar de terugkeer van de stuwraket Falcon 9.

De Falcon brengt een onbemande Dragon-capsule met 2200 kilo voorraden en wetenschappelijke experimenten aan boord voor het ISS in de ruimte en keert daarna terug naar aarde. Het is de bedoeling dat de raket een verticale landing inzet en op een platform voor de kust van Florida terechtkomt, een ongekende manoeuvre die moet resulteren in het hergebruik van de raket. Normaal gesproken stortten stuwraketten opgebruikt en onbruikbaar geworden neer voor een zeemansgraf.

Hergebruik van de raket zou de kosten van de ruimtevaart verder terugdringen en lanceringen bovendien kunnen versnellen.

Aanvankelijk zou de raket dinsdag worden gelanceerd, maar door problemen met een motor werd de lancering afgelast.

Update 12.05 uur
Zojuist is bekend geworden dat de landing is mislukt. De Falcon bereikte het platform, maar maakte vervolgens een te harde landing waardoor de raket brak. "Bijna, maar nog niet helemaal", was de laconieke reactie van SpaceX-eigenaar Elon Musk. Volgens hem belooft de mislukte landing veel goeds voor de toekomst.

Zeges voor Zuid-Korea en Uzbekistan op Azië Cup

Zuid-Korea heeft de eerste wedstrijd op de Azië Cup gewonnen. In groep A werd Oman met 1-0 verslagen. De enige treffer van de wedstrijd werd gemaakt door Cho Young-Cheol. 

De zege is belangrijk voor Zuid-Korea, want Oman is op papier de belangrijkste concurrent in de strijd om een plek in de tweede ronde. Normaal gesproken eindigen Zuid-Korea en gastland Australië bij de eerste twee in de poule, Oman leek als enige roet in het eten te kunnen gooien. Het vierde land in de groep, Koeweit, is aanmerkelijk zwakker en ging vrijdag in de openingswedstrijd al met 4-1 onderuit tegen Australië.

13 januari kunnen Zuid-Korea en Australië zich al verzekeren van een plek bij de laatste acht. De Zuid-Koreanen spelen dan tegen Koeweit, de Socceroos nemen het op tegen Oman.


Uzbekistan is de Azië Cup begonnen met een 1-0 zege op Noord-Korea. Het winnende doelpunt viel na een uur en werd gemaakt door Igor Sergeev. Uzbekistan probeert hun resultaat van vier jaar geleden te verbeteren, toen werden ze vierde. 

China won zijn openingsduel door Saudi-Arabië met 1-0 te verslaan. Yu Hai scoorde in de 80e minuut vanuit deze vrije trap. 

Saudi-Arabië miste na een uur spelen nog wel een strafschop. Over vier dagen spelen de winnaars en de verliezers van de eerste wedstrijd tegen elkaar. China speelt tegen Uzbekistan en Saudi-Arabië neemt het op tegen Noord-Korea. 

Zondag zijn de eerste wedstrijden in groep C. Bahrain zal aantreden tegen Iran en Qatar speelt tegen de Verenigde Arabische Emiraten. 

Minder testdagen tijdens seizoen Formule 1

De Formule 1 telt komend seizoen minder testdagen tijdens het seizoen. Alleen na de Grand Prix van Spanje op 10 mei in Barcelona en de Grand Prix van Oostenrijk in Spielberg zijn twee testdagen, meldde Autosport vrijdag. Afgelopen seizoen waren er nog testdagen na de races in Bahrein, Spanje, Groot-Brittannië en Abu Dhabi.

De teams uit de Formule 1 hebben zelf aangegeven dat ze minder testdagen willen gedurende het seizoen, omdat de voordelen niet opwegen tegen de hoge kosten.

Het aantal testdagen in aanloop naar de eerste grand prix op 15 maart in Melbourne is ook al minder dan vorig jaar. Op de rol staat drie vierdaagse sessies in plaats van vier in 2014.

Olympisch stadion Rio heropend

De renovatie van het olympisch stadion van Rio de Janeiro is na bijna twee jaar gereed. Het stadion, dat is vernoemd naar de Braziliaanse sportbestuurder João Havelange, ging in maart 2013 dicht en zal volgende maand worden heropend. Dat zei vrijdag de voorzitter van voetbalclub Botafogo, dat de gebruiker is van het stadion waar in 2016 bij de Spelen van Rio de atletiekwedstrijden worden afgewerkt.

Het stadion moest twee jaar geleden dicht omdat het dak dreigde in te storten. Het was pas sinds 2007 open.

Er is nog een twist gaande over de naam van de gerenoveerde sporttempel, waar plek is voor 45.000 toeschouwers. Botafogo wil de naam veranderen in Nilton Santos, ter ere van de verdediger die met Brazilië de wereldbeker won in 1958 en 1962. Officials van het Braziliaans olympisch comité hechten aan de naam Havelange, voormalig voorzitter van de wereldbond FIFA en tot 2011 lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Ramkraak op juwelier in Rijswijk (ZH)

Criminelen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een ramkraak gepleegd op een juwelier in Rijswijk (ZH). Een auto is rond 02.30 uur door de pui van de zaak aan de Prins Johan Friso Promenade in winkelcentrum In de Bogaard naar binnen gereden.

Het is volgens de politie nog onduidelijk of er ook buit is gemaakt. "Daarvoor moeten we eerst in gesprek met personeel van de juwelier. Het lijkt er wel op dat de verdachten binnen zijn geweest", verklaarde een woordvoerster.

Korte tijd na het misdrijf is er op de Twickelstraat in Den Haag een brandend voertuig aangetroffen. Mogelijk is deze bij de ramkraak gebruikt.

Automobilist rijdt door na aanrijding meisjes

Een onbekende automobilist heeft vrijdagavond in Someren (Noord-Brabant) een groep fietsende meisjes aangereden. Drie van hen raakten gewond. De bestuurder van de auto reed hierna door. De politie is op zoek naar de automobilist en roept getuigen op zich te melden.

De meisjes fietsten in een groep van acht over de Lavallestraat. Ze werden van achteren aangereden. De twee achterste meisjes, beiden 14 jaar oud, raakten zodanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten. Een derde meisje raakte lichtgewond.

Staartstuk vermist toestel Air Asia boven water

Het staartsuk van het gecrashte vliegtuig van Air Asia is zaterdag opgevist uit de Javazee. De vondst is van belang, omdat het onderdeel mogelijk de zwarte dozen bevat, de recorders met vluchtgegevens die inzicht kunnen bieden in wat er precies gebeurde toen het toestel eind december verongelukte.

Het rode metalen brokstuk met het woord Asia werd met behulp van ballonnen boven water gebracht. De staart lag op een diepte van zo'n dertig meter.

Vrijdag werden signalen opgepikt op ongeveer een kilometer afstand van de locatie waar het staartstuk lag. Onduidelijk is of deze afkomstig waren van de datarecorders of van iets anders. Ter plaatse werd geen metaal waargenomen, zei een onderzoeker van de Nationale Commissie voor Transportveiligheid.

De lokalisering van het staartstuk eerder deze week betekende een grote doorbraak in de zoektocht naar het wrak. Desondanks wordt naarstig verder gezocht naar de romp, waarin waarschijnlijk de meeste lichamen van inzittenden vastzitten. In totaal zijn nu 48 lichamen van de 162 inzittenden geborgen.

Publiek verstoort optreden Bill Cosby

Een optreden van Bill Cosby in het Canadese Hamilton is vrijdagavond verstoord door demonstranten in het publiek. Zo'n 30 vrouwen gingen staan en riepen: "Wij geloven de vrouwen!", meldt The Hollywood Reporter.

Het incident vond plaats tijdens het derde en laatste optreden dat de komiek deed in Canada. Bij de eerste twee waren ook al demonstraties buiten het theater. Tijdens de show in Londen werden twee mannen de zaal uitgezet nadat ze dingen schreeuwden. Ze riepen onder meer: "Je bent een verkrachter."

Cosby refereerde tijdens de optredens aan de beschuldigingen van seksueel misbruik aan zijn adres. In Hamilton stond hij nog maar vijf minuten op het podium toen de protesterende vrouwen opstonden. Ze trokken hun jassen uit en lieten T-shirts zien met de tekst 'We believe the women' erop.

Toen beveiligers naar de vrouwen toe gingen, zei Cosby: "Stop, stop, laat ze maar, laat ze hun zegje doen." Hij probeerde het publiek te kalmeren. Cosby kreeg daarna de wind van voren van een mannelijke demonstrant, die hem een verkrachter noemde. Toen de demonstranten waren verwijderd, ging Cosby door met zijn show voor een halflege zaal.

Nike MAG's met power laces

Menig kind van de jaren 80 en 90 zal een nerdgasm krijgen bij dit nieuws; Nike gaat Marty McFly's sneakers uit Back to the Future 2 dit jaar nog uitbrengen. Met de welbekende power laces.

Hoewel een exacte releasedatum niet bekend is gemaakt, heeft Nike-ontwerper Tinker Hatfield gezegd dat de schoenen zeker dit jaar beschikbaar komen.

Overigens heeft Nike het patent op de automatische veters al in 2009 verkregen.


Power laces, allright!

Containerschip vermoedelijk zondag in haven

Het grootste containerschip ter wereld, de CSCL Globe, kan naar verwachting in de vroege ochtend van zondag de Rotterdamse haven binnenlopen. Dat zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam. De stormwind verhinderde zaterdag de aankomst.

De voorspelling is dat de wind in de nacht van zaterdag op zondag afneemt.

De CSCL Globe is 400 meter lang, ruim 58 meter breed en kan in totaal 19.000 containers vervoeren. Het is het eerst gebouwde schip in een serie van vijf grootste containerschepen ter wereld.

Donderdag meerde een ander reuzenschip af aan de Tweede Maasvlakte, de Pieter Schelte (382 meter lang en 124 meter breed). Het vaartuig wordt daar afgemonteerd en blijft de komende vier maanden in Rotterdam liggen.

Frans spoedoverleg over veiligheid

De Franse president François Hollande heeft zaterdag een spoedbijeenkomst belegd met ministers en hoofden van de veiligheidsdiensten om te bespreken hoe nieuwe terreuraanvallen op Franse bodem voorkomen kunnen worden. Alle korpscheffen van politie, premier Manuel Valls, minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve en minister van justitie Christine Taubira waren aanwezig.

De aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, de daaropvolgende ontsnapping van het tweetal schutters en de gijzelingen in en boven Parijs kostten aan twintig mensen het leven, onder wie drie terroristen. Het land is in rouw door de dood van gijzelaars, cartoonisten en agenten, maar Hollande maant zijn landgenoten tot waakzaamheid. De vriendin van de gijzelnemer in Parijs is nog op de loop en zou gewapend zijn.

Extra veiligheidstroepen zijn ingezet in de Franse hoofdstad om gebedshuizen en toeristische locaties te beveiligen.

Zondag is een grote demonstratie georganiseerd om de eensgezindheid tegen extremisme te tonen. Hierbij zullen naar verwachting ook wereldleiders aanwezig zijn, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron.

'Toezicht broers Kouachi was opgeheven'

Ondanks dat Chérif en Saïd Kouachi bekend waren bij de veiligheidsdiensten, is het toezicht op de broers afgelopen zomer gestopt. Dat meldt de krant Le Parisien zaterdag.

De twee mannen die woensdag dood en verderf zaaiden bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo werden van 2009 tot in 2014 met tussenpozen in de gaten gehouden. De afgelopen jaren hadden ze volgens de bronnen van Parisien niets verdachts gedaan.

De Franse veiligheidsdiensten proberen nu te achterhalen of ze handlangers hadden, of en van wie ze instructies hebben gekregen en wie ze heeft gefinancierd.

'Toezicht broers Kouachi was opgeheven'
'Toezicht broers Kouachi was opgeheven' (Foto: ANP)

Robin van Persie ging geblesseerd naar het WK

Robin van Persie onthult zaterdag in De Telegraaf dat hij geblesseerd naar het wereldkampioenschap in Brazilië vloog. Een blessure die geheim moest blijven, want de verwachtingen bij het publiek waren al laag.

Van Persie, net terug van een wekenlange blessure, mocht in de uitzwaaiwedstrijd tegen Wales voor het eerst 90 minuten spelen. "Na een half uur verstijfde opeens mijn linkerlies. Dat had ik nog nooit meegemaakt", zegt hij tegen de krant. In de media werd bericht over een niet zorgwekkende, lichte liesblessure, maar Van Persie geeft toe dat hij bezorgd op het vliegtuig stapte. "Niemand wist het. De bondscoach, de medische staf en ik wilden niemand ongerust maken."

In interviews verhulde hij dat er iets aan de hand was. "Ik wil het niet eens een blessure noemen", zei hij een paar dagen voor de aftrap tegen Spanje. Nu geeft hij toe dat hij toen nog 'op de tanden moest bijten' tijdens de training.

Tennisster Hogenkamp door zonder te spelen, Bertens klaar

Kiki Bertens is er niet in geslaagd het hoofdschema van het WTA-tennistoernooi van Hobart te bereiken. De 23-jarige Wateringse was als tweede geplaatst in het kwalificatietoernooi, maar kon die rol zaterdag niet waarmaken. Bertens ging al in de tweede ronde van de kwalificaties onderuit tegen de Tsjechische Barbora Krejcikova: 4-6 en 6-7 (1).

Bertens werd maandag uitgeschakeld in de eerste ronde van het toernooi in Auckland. Daar was ze wel toegelaten tot het hoofdschema. "Niet de start zoals ik die graag gezien had! Hard door blijven trainen en volgende toernooi weer knallen", liet ze toen via Twitter weten. In Hobart ging het echter niet veel beter.

Richel Hogenkamp is wel door naar de laatste kwalificatieronde, maar hoefde daar niets voor te doen. De Belgische An-Sophie Mestach gaf een walk-over aan de Nederlander, die in de eerste kwalificatieronde ook al doorging na een opgave. Toen gooide Mayr-Achleitner na anderhalve set de handdoek in de ring. Voor een plek in het hoofdschema speelt Hogenkamp tegen de Lin Zhu. De Chinese staat zeven plaatsen hoger op de wereldranglijst dan Hogenkamp.

Igor Sijsling maakt nog wel kans om het hoofdtoernooi in Sydney te bereiken. De 27-jarige Amsterdammer versloeg in de eerste ronde van de kwalificaties de Chileen Gonzalo Lama. Sijsling deed dat in twee sets: 6-2 en 6-4.

Kruijswijk gretig op weg naar Giro

Steven Kruijswijk kwam vrijdag even over uit Girona voor de teampresentatie van LottoNL-Jumbo, de opvolger van Belkin. De Brabantse wielrenner woont grote delen van het jaar in Noord-Spanje, waar hij zich voorbereidt op een jaar dat vooral in het teken staat van de Ronde van Italië. In 2011 werd Kruijswijk negende in de Giro en hij won kort erna ook nog een rit in de Ronde van Zwitserland. Nederland had er weer een beloftevol ronderenner bij, zo heette het.

Maar Kruijswijk (27) brak niet door. De kennismaking met de Tour in 2012 verliep dramatisch. "Het was die Tour waarin we de ene na de andere tegenslag hadden. We haalden met vier man het einde." Zelf lag hij er ook een keer bij. Het Giro-gevoel kreeg hij in Frankrijk niet terug. Kruijswijk ging erna ook sukkelen, bleek uiteindelijk een vernauwde liesslagader in zijn linkerbeen te hebben en werd eind 2013 operatief geholpen. "Vorig jaar dacht ik eindelijk weer blessurevrij te kunnen koersen, maar liep ik bij een val in de Giro een scheurtje in de schouder op."

In de Tour keerde hij terug met de vijftiende plaats in de schaduw van Bau en Lau en constateerde hij dat de tegenslag in de Giro was verwerkt. "Ik won in augustus de Arctic Race of Norway, een rittenkoers. Dat zei me dat ik goed uit een grote ronde kan komen. Ik ben een renner die een bepaald niveau lang kan volhouden. Dat is zeker met het oog op de loodzware laatste week in de Giro handig."

Kruijswijk
Steven Kruijswijk (l) hier nog in het shirt van Belkin. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Alle ballen op de Giro, al haast Kruijswijk zich te zeggen dat hij toch echt ook graag in de Tour de France start. "Dat blijft natuurlijk de grootste wielerwedstrijd die er is en hij start in Nederland. Maar de Giro is mooi. Het is net iets kleiner en minder hectisch. Je ziet de oude wielerromantiek en de mensen houden echt van de koers. Voor de Tour heb ik ook te maken met concurrentie binnen de ploeg. Je moet realistisch zijn. Maar ik wil in de Giro wel een stap zetten."

Op de presentatie meldde Kruijswijk dat het bereiken van de top 10 het doel is. Te bescheiden voor iemand die al eens negende werd? "Ach, het hangt heel erg van de wedstrijd af. Als je als nummer vijf de laatste week ingaat en je wordt tiende, ben je niet tevreden natuurlijk."

Storm zorgt vooral op Schiphol voor overlast

Het luchtverkeer van en naar Schiphol heeft zaterdag last van het onstuimige weer. Door de harde windstoten zijn verschillende vluchten vertraagd. Er zijn geen vluchten geannuleerd, zei een woordvoerster van de luchthaven.

Reizigers krijgen het advies informatie over hun vlucht in te winnen op de website van Schiphol of bij hun luchtvaartmaatschappij.

De storm heeft in de kustprovincies her en der schade opgeleverd, maar van grote incidenten is geen sprake. De brandweer in de regio's Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid moest verschillende keren uitrukken. Zo viel in Maassluis (Zuid-Holland) een boom op een auto en waaide er in Vlaardingen een grote partytent om.

Boko Haram slacht 2000 kinderen, vrouwen en bejaarden

Het bloedbad dat het islamitische Boko Haram heeft aangericht in het Nigeriaanse Baga is het ernstigste in de geschiedenis van de terreurbeweging. Dat zegt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie sluit niet uit dat er tweeduizend doden zijn gevallen. Het merendeel van de slachtoffers zou bestaan uit vrouwen, kinderen en bejaarden.

Om de stad in het noordoosten van Nigeria, aan de grens met Tsjaad, wordt volgens de Nigeriaanse regering nog altijd gevochten. Vorige week namen strijders van Boko Haram er een legerbasis in. Woensdag zetten de moslimextremisten opnieuw de aanval in op de stad. Wie niet in staat was de aanvallers voor te blijven werd over de kling gejaagd.

Een burgermilitie die het in het getroffen gebied tegen Boko Haram opneemt zegt bij het tellen van de doden de tel kwijt te zijn geraakt. "Niemand kon zich om de lijken en de zwaargewonden bekommeren, en die laatste zullen nu ook wel zijn overleden", zei woordvoerder Muhammad Abba Gava van de burgerwacht.

Gesprek Coulibaly en gijzelaars vrijgegeven

De Franse zender RTL heeft zaterdag delen vrijgegeven van een gesprek vrijdag tussen gijzelnemer Amedy Coulibaly en zijn gijzelaars in een joodse supermarkt.

Hij zegt dat de Fransen "de oorlog in Mali" financieren door het betalen van belasting. "Wij moeten belasting betalen", antwoordt een gijzelaar. "Dat hoeft niet, ik betaal geen belasting", zegt Coulibaly daarop. "Laat de moslims met rust, dan laten wij jullie met rust. Waarom doen jullie dat niet?" gaat hij verder.

RTL ving de gesprekken op nadat de telefoon in de supermarkt niet goed was opgehangen. Met het vrijgeven van een deel van het gesprek wil de zender laten zien "dat er geen enkele ruimte was voor onderhandeling" met de gijzelnemer.

Frankrijk besloot in 2013 om orde op zaken te stellen in Mali, nadat islamistische groepen de macht dreigden over te nemen. Daarna stuurde de VN een vredesmissie.

AnsaldoBreda ziet af van stappen tegen België

De Italiaanse treinenfabrikant AnsaldoBreda ziet af van een schadevergoedingsprocedure tegen de Belgische staat. Dat blijkt uit een arrest van het Hof van Cassatie, waarover L'Echo zaterdag bericht.

België weigerde de definitieve toelating van de ondeugdelijk gebleken Fyra-treinen van de Italiaanse producent, die tussen Brussel en Amsterdam moesten gaan rijden. De treinen vertoonden te veel gebreken.

AnsaldoBreda had met de Belgische spoorwegen NMBS al een regeling getroffen en betaalde ongeveer 2,5 miljoen euro schadevergoeding. Ook met infrastructuurbeheerder Infrabel werd een schikking getroffen.

Miljoenen aan buis gekluisterd om gijzelingen

Miljoenen Nederlanders hebben vrijdag de ontwikkelingen rond de gijzelingen in Frankrijk op televisie gevolgd. Zo trok het door de NOS extra ingelaste journaal om 16.00 uur  maar liefst 1.249.000 kijkers. Om 18.00 uur keken 2.361.000 mensen naar het NOS Journaal. De nieuwsbulletins van RTL en NOS vrijdagavond om 19.30 en 20.00 uur trokken bij elkaar opgeteld 4,6 miljoen kijkers.

Dat bleek zaterdag uit kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De wereld was vrijdag in de ban van twee gijzelingen in Frankrijk die volgden op de bloedige aanslag woensdag bij het satirisch weekblad Charlie Hebdo. Antiterreureenheden van de politie maakten aan het eind van de middag een einde aan de gijzelingen. Drie gijzelnemers en vier gijzelaars kwamen om.

Hackers verklaren moslimextremisten de oorlog

De hackers van Anonymous hebben vrijdag de oorlog verklaard aan moslimextremisten. Dat meldt CNN. De hackers beloven in een video, geplaatst op hun Belgische Youtube-account, dat ze wraak willen nemen voor de aanslagen in Parijs van woensdag.

"Wij, de wereldwijde hackers van Anonymous, verklaren de oorlog aan jullie, terroristen," zeggen ze in de video. Anonymous wil sites en sociale media die gelinkt zijn aan terroristen platleggen. De boodschap is gericht aan "al-Qaeda, IS en andere terroristen."

"We houden jullie online activiteiten in de gaten en zorgen dat al jullie accounts op sociale media op zwart gaan," zegt de hackersgroepering, die in het verleden vaker sites van overheden en bedrijven platlegde.

Hackers verklaren moslimextremisten de oorlog
Hackers verklaren moslimextremisten de oorlog (Foto: ANP)

Gratis met FOK! naar de bios: Taken 3

Liam Neeson keert deze maand terug naar zijn bekendste actierol van recente jaren: die van CIA-veteraan Bryan Mills. Mills heeft het lastig gehad in de Taken-serie: zijn (ex-)vrouw en dochter werden ontvoerd door Albanese criminelen en hij moest zelf zorgen voor een goede afloop. In Taken 3, de laatste in de serie, wordt voor de verandering eens niemand ontvoerd, maar van een rustig leventje is ook geen sprake.

Taken 3:  Liam Neeson

In Taken 3, dat vanaf 15 januari in IMAX en normale bioscopen te zien is, wordt Mills beschuldigd van een moord die erg dicht bij huis staat. In de vlucht voor de autoriteiten moet hij opnieuw zijn specifieke CIA-vaardigheden inzetten om de echte daders tot gerechtigheid te brengen.

Regisseur Olivier Megaton, ook verantwoordelijk voor de regie van Taken 2, omschrijft de nieuwe wending van deze film als "meer verrassend en totaal anders". Of dat ook echt zo is, kun je zelf als één van de eerste in Nederland gaan zien: we beginnen het jaar met een nieuwe FOK!voorvertoning op 10 januari in Utrecht. We hebben plek voor 430 FOK!kers (of 215 FOK!kers met een introducé).

Heb je hier wel trek in? Dan nog even de details:

De vertoning is op zaterdag 10 januari 2015 om 16.00 uur in Wolff Catharijne in Utrecht. Je kunt je aanmelden (of later weer afmelden) via de ticketpagina, tot 12.00 uur op 10 januari, wanneer de actie sluit.

Tot volgende week!

Update: de bevestigingen worden vandaag na 12.00 uur verzonden. Tot die tijd heb je nog de mogelijkheid om je aan (of af) te melden. Er is nog plek!

Al-Qaeda dreigt Frankrijk met nieuwe aanslagen

Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) in Jemen waarschuwt Frankrijk voor meer aanslagen. De Jemenitische tak van de terreurorganisatie gaat tot actie over als Frankrijk niet stopt met het ,,bestrijden van de islam, haar symbolen en de moslims." Verschillende Franse media maken daar vrijdagavond melding van.

Zij beroepen zich op een videoboodschap die is opgedoken van Harith bin Ghasi al-Nadhari. Hij wordt gezien als een belangrijk religieus leider van al-Qaeda in Jemen. In de geluidsopname zegt hij: ,,Sommige zonen van Frankrijk waren respectloos richting de profeten van Allah."

Een leider van al-Qaeda In Jemen eiste eerder op vrijdag de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, meldde onder meer de krant Le Parisien.

Hoe zwaar bewapend waren de terroristen?

Bij het veroveren van de twee gebouwen waar de twee terroristen zich verschansten, ontdekte de politie grote hoeveelheden wapens en munitie.

In de supermarkt in Vincennes had Amedy Coulibaly het volgende verzameld:

* twee Russische Tokareff-pistolen van groot kaliber (9mm)
* twee machinegeweren van het merk Kalasjnikov
* een combat vest met munitie en een jachtmes
* explosieven voor commercieel gebruik met ontsteking

De twee broers in de drukkerij bij Dammartin beschikten over dit arsenaal:

* een raketwerper van het type M82, compleet met raket
* tien rookgranaten
* twee machinegeweren van het merk Kalasjnikov
* twee automatische pistolen

Parijs: nieuwe feiten

De openbaar aanklager van Parijs hield vrijdagavond rond 23.15 uur een persconferentie waarin de gebeurtenissen van gisteren en vandaag op een rijtje werden gezet. Door de lezing vallen veel puzzelstukjes op hun plek. 

Woensdag was al bekend dat de gebroeders Kouachi achter de aanslagen op Charlie Hebdo zaten. De klopjacht tijdens de nacht van donderdag op vrijdag werd bemoeilijkt door het donker, waardoor ze niet werden gevonden. Vrijdagochtend verlieten de broers het bos waar ze zich sinds donderdagmiddag schuilhielden en roofden ze een auto van een voorbijganger, tegen wie ze riepen dat ze de profeet wilden wreken. Tijdens hun vlucht stuitten ze op een politiepatrouille, waarna een kort vuurgevecht uitbrak.

Tijdens het vuurgevecht raakte een van de broers lichtgewond aan zijn hals. Vervolgens zijn de twee op een industrieterrein een drukkerij binnengevlucht. Daarbij gijzelden ze korte tijd de manager. Rond 10.20 uur werd de man weer vrijgelaten.

Volgens de vrijgelaten gijzelaar waren de broers zeer zwaar bewapend. De eerdergenoemde verwonding stelde volgens de man niet veel voor. Hij wist verder ook te melden dat de terroristen zich op de eerste verdieping schuilhielden.

Ondertussen was een medewerker van de drukkerij ingesloten op de tweede etage van het gebouw. In de kantine kroop hij onder het aanrecht. Zijn aanwezigheid werd de rest van de dag niet opgemerkt door de broers.

Rond de middag probeerde de openbaar aanklager contact te krijgen met de aanslagplegers via hun telefoon, maar ze reageerden niet op de oproepen. Hun telefoons werden echter getapt en daaruit bleek dat ze meer dan 500 berichten wisselden met Amedy Coulibaly; de derde man bij de aanslag op Charlie Hebdo en ook de verantwoordelijke voor de moord op de politieagent gisteren.

Het was deze man die rond 13.45 uur de joodse supermarkt binnendrong en gijzelaars nam. Hij werd meteen herkend op videobeelden. Volgens een tv-station dat hij gebeld had, was het zijn doel om politieagenten 'koud te maken'.

Hij dreigde ook om alle gijzelaars te doden zodra de politie de drukkerij waarin de broers zich schuilhielden zou bestormen.

Ondertussen gingen de broers niet in op onderhandelingen. Rond 17.00 uur openden zij de voordeur enkele centimeters en begonnen ze te schieten op de politie. In het vuurgevecht dat daarop volgde zijn beiden gedood en raakte een politieagent lichtgewond.

De medewerker van de drukkerij kon veilig en wel bevrijd worden. Gedurende de middag hield hij de politie op de hoogte van de gang van zaken in de drukkerij.

Bij het binnendringen van dat gebouw stelde de politie vast dat de broers geprobeerd hadden om boobytraps aan de deuren te bevestigen.

Bij de supermarkt te Vincennes werd de aanval op ongeveer hetzelfde moment gelanceerd, omdat Coulibaly gedreigd had gijzelaars te doden als de drukkerij aangevallen werd. Er vond een telefoongesprek via de vaste telefoon plaats tussen politie en Coulibaly, waarna de laatste vergat om de hoorn erop te leggen. Hierdoor wist de politie wanneer het tijdstip gunstig zou zijn om beide operaties te beginnen: op het moment dat de gijzelnemer zat te bidden.

Coulibaly overleefde de aanval niet, evenals vier gijzelaars. Zij zijn met zekerheid gedood op het moment dat de gijzelnemer de winkel binnendrong, en niet tijdens de bevrijdingsactie. Verder raakten nog vier politieagenten gewond.

Ook hier werden explosieven teruggevonden en had Coulibaly geprobeerd de deur van boobytraps te voorzien. Deze waren echter nog niet verbonden met de explosieven.

De zoektocht duurt voort en focust zich nu op Hayat Boumeddiene, de vriendin van Coulibaly. Verder gaat men de financieringsbronnen van deze operatie na. In Frankrijk en in het buitenland, tot in Jemen.

Op dit moment zitten nog vijf mensen vast in verband met de gebeurtenissen die sinds woensdag hebben plaatsgevonden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.