Pakistan bijzondere rechtspraak tegen terroristen

De Pakistaanse regering wil de grondwet en de legerwet aanpassen om speciale rechtbanken te vormen voor het berechten van terreurverdachten. Dat is volgens minister van informatie Pervaiz Rasheed vrijdag besloten op een marathonvergadering van de voltallige politieke en militaire leiding onder voorzitterschap van premier Nawaz Sharif.

"De bijzondere rechtspraak zal worden ingezet tegen alle terroristen die onschuldige burgers hebben vermoord in de straten en bazaars en scholen in het land en die betrokken waren bij het vermoorden van veiligheidspersoneel en aanvallen op militaire installaties", zei Rasheed.

Het noodzakelijke voorstel tot wijziging van de grondwet wordt zaterdag ingediend bij het lagerhuis, om waarschijnlijk maandag te worden behandeld en goedgekeurd. Dinsdag ligt het dan bij het hogerhuis.

Sharif liet zich in een verklaring lovend uit over de collectieve stellingname van de politieke en militaire leiding van het land. Hij sprak van 'een demonstratie van nationale eenheid en overeenstemming'.

Pakistan besloot tot hardere maatregelen tegen terroristen na een aanval vorige maand op een school in Peshawar, waarbij 150 mensen onder wie 134 kinderen werden gedood. Van de 25 antiterreurmaatregelen die premier Sharif daarop voorstelde was de oprichting van speciale antiterreurrechtbanken de controversieelste.

Het lukt vaak niet om terreurverdachten voor gewone rechtbanken veroordeeld te krijgen, door slordig onderzoekswerk van de politie of intimidatie van getuigen en rechters. De speciale rechtbanken, die waarschijnlijk door militairen geleid zullen worden, zouden daarin verandering moeten brengen en de rechtspleging aanzienlijk moeten versnellen. Critici zeggen echter dat de nieuwe rechtbanken ook weer de rol van het leger versterken, dat in het verleden in Pakistan drie staatsgrepen pleegde en ook nu met een burgerregering grote invloed uitoefent achter de schermen.