Media verdeeld over omroepplannen Dekker

Binnen de televisieomroepen wordt verschillend gereageerd op de toekomstplannen voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) die staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) maandag presenteerde. Landelijke omroepen zijn boos of teleurgesteld, terwijl regionale organisaties de plannen toejuichen.

Volgens Jan Slagter, voorzitter van Omroep MAX, zijn de plannen 'onthutsend'. "De presentatie was een puur VVD-congres. De kijker wordt de dupe, want je gaat zien dat slechts een klein deel nog contact gaat maken met de NPO. Die mensen willen van alles wat, dus ook luchtige programma's."

Slagter legt de nadruk op de toenemende verantwoordelijkheid van de NPO, waarbij de raad van bestuur volgens hem gaat meebeslissen over de inhoud van de programma's. "Wie in de Raad komen is een politieke keuze. De politiek zit veel te dicht op de inhoud. Ik ga kijken of dat niet in strijd is met de Europese regelgeving."

Met het verdwijnen van amusementsprogramma's bestaat ook een kans dat het populaire Heel Holland Bakt van de zender verdwijnt. "Is dat amusement? Of is het infotainment? We leren mensen een taart te bakken. Dat is toch wel de educatie die Dekker wil", aldus Slager, die de komende dagen op bezoek gaat bij enkele politieke partijen.

Regionale omroepen reageren wel positief op de plannen. Volgens hen legt Dekker met zijn visie de vinger op de zere plek, aldus Jack de Vries. Hij is voorzitter van Stichting ROOS, die de regionale omroepen vertegenwoordigt. "De brief is een belangrijke erkenning van de bijzondere positie van de regionale omroep voor de regionale en lokale berichtgeving en ik onderschrijf zeer de noodzaak van het plan dat de staatssecretaris van ROOS verwacht."