FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 oktober 2014

AdŔle Bloemendaal weer thuis na herseninfarct

Adèle Bloemendaal is een paar weken geleden ontslagen uit het revalidatiecentrum. Daar verbleef de 81-jarige comédienne nadat ze in juni werd getroffen door een herseninfarct. "Ze woont sinds een paar weken weer thuis, in het verzorgingstehuis waar ze kort voor haar beroerte naartoe is verhuisd", heeft Bloemendaals zoon John Jones laten weten aan het AD.

De familie is volgens Jones hoopvol. "We weten nog steeds niet of ze blijvende schade heeft overgehouden, maar het feit dat ze zo snel weer terug kan naar huis is hoopvol." Bloemendaal zet haar herstelproces voort in het verzorgingstehuis. De comédienne loopt weer met een rollator en praten gaat volgens Jones ook steeds beter. "Al heeft ze ook haar slechte dagen waarop het bij wat fluisteren blijft."

Bij de pakken neer zitten doet Bloemendaal volgens haar zoon niet. "Het had ook heel anders kunnen aflopen. Voor hetzelfde geld had ze alleen nog maar naar buiten kunnen staren."

ECB ziet lager schuldenniveau banken eurozone

Banken in de eurozone hadden eind vorig jaar gezondere financiering en lagere schulden. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank maakt zich wel zorgen over de sterke opkomst van schaduwbanken.

De ECB constateert dat banken voor een groter deel op spaargeld rekenen voor de financiering van hun leningen. Tegelijkertijd wordt minder gevaren op alternatieve financiering en geld van de centrale banken.

"Het rapport laat zien dat de Europese bankensector blijft doorgaan met het terugbrengen van schulden", stelt vicepresident van de ECB Vitor Constancio. "Dit wordt echter tenietgedaan door de toenemende activiteit van de zogenoemde schaduwbanken. Daar moeten we onderzoek naar gaan doen."

De winstgevendheid van banken staat volgens de ECB nog altijd onder druk, vanwege de lage rente en nog altijd toenemende portefeuille met slechte leningen. Wel is in geen enkele nationale bankensector is bij elkaar opgeteld sprake meer van een operationeel verlies.

De activa van banken bedroegen eind vorig jaar 26,8 miljard euro, tegen 29,6 miljard in 2013 en 33,5 miljard in 2008. Ongeveer de helft van de verlaging komt doordat grote banken hun derivatenposities hebben teruggebracht. Door het terugbrengen van risicovolle bezittingen en het verhogen van het kapitaal kwam de kernkapitaalratio van de Europese banken gemiddeld uit op 13 procent, van 12,1 procent in 2012.

Vijf miljoen koelkasten 'over datum'

Bijna de helft van de Nederlandse koelkasten is verouderd en het is beter die snel te vervangen. Dat stelt Milieu Centraal maandag na onderzoek. Het vervangen van de koelkasten kan huishoudens tot honderd euro per jaar besparen.

Nederlanders hebben in totaal 10,8 miljoen koelkasten. 51 procent daarvan is zeven jaar of ouder, maar een nieuwe koelkast is veel zuiniger, aldus Milieu Centraal. Consumenten besparen op hun energierekening als het oude model wordt ingeruild. "We proberen mensen bewust te maken om een koelkast sneller weg te doen dan hem vijftien jaar te laten staan", aldus een woordvoerder.

Ook is een nieuwe koelkast zuiniger voor het milieu. "Voor het milieu is het vaak goed spullen langer te bewaren, maar dat geldt niet voor koelkasten. De huidige koelkasten zijn zeker zestig procent zuiniger", aldus de woordvoerder.

De besparingen kunnen, afhankelijk van het model, oplopen tot honderd euro per jaar. De organisatie heeft een website gestart waarmee de besparing kan worden berekend.

Torenhoge boetes voor grootste cruiseschip

Bij werkzaamheden op het grootste cruiseschip ter wereld, dat op de werf van Keppel Verolme in de Botlek ligt, zijn diverse overtredingen ontdekt. Werknemers hadden geen werkvergunning of werden onderbetaald en vermoedelijk is de arbeidstijdenwet overtreden. De eigenaar van het schip kan boetes van enkele tonnen tegemoetzien.

Dat heeft de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maandag bevestigd na een bericht hierover van de regionale omroep RTV Rijnmond.

Het schip Oasis of the Seas werd de afgelopen 2 weken grondig gerenoveerd. "Om het werk uit te voeren zijn honderden mensen ingevlogen", aldus een woordvoerder van SZW.

CataloniŰ: geen referendum op 9 november

Het op 9 november geplande referendum over onafhankelijkheid van Catalonië is van de baan. Dat meldde de Spaanse krant El Pais maandag.

De regeringsleider in Catalonië, Artur Mas, heeft toegegeven dat de volksraadpleging niet door kan gaan. Er is geen juridische basis, zei hij. Het Spaanse grondwettelijke hof bepaalde eind september al dat er geen referendum kan komen zolang de opperrechters zich daarover buigen. De centrale regering van premier Mariano Rajoy had het hof gevraagd om te bekijken of het referendum in strijd is met de grondwet.

Mas zoekt nu naar alternatieven.

Veel mensen naar schoolbijeenkomst Voorburg

Een bijeenkomst op de school in Voorburg waar vrijdag een leerling werd doodgestoken heeft ruim 150 belangstellenden getrokken. Onder meer ouders, leerkrachten, politie en justitie waren maandag bij elkaar gekomen om te praten over het incident. Ook de burgemeester van Leidschendam-Voorburg Hans van der Sluijs was aanwezig, meldt de school.

Interim-directeur van het Corbulo College, Kees van der Zweep, ging onder meer in op de vraag of de school de steekpartij had kunnen voorkomen. "Ik heb mezelf die vraag wel honderd keer gesteld en ook alle mensen binnen deze school hebben zichzelf deze vraag gesteld. Hebben we iets over het hoofd gezien, en zo ja, wat?", zei hij.

Van der Sluijs toonde onder meer zijn medeleven met de aanwezigen in de zaal en met de familie van beide jongens. Hij vertelde dat hij met de moeder van het slachtoffer contact heeft gehad en dat hij deze week opnieuw contact zal hebben.

Bij de steekpartij stak een 16-jarige jongen een 15-jarige medescholier dood. De dader zou jarenlang zijn gepest door een groep jongens waar het slachtoffer deel uit maakte. Hij heeft inmiddels een bekentenis afgelegd, zo liet de advocaat van de jongen maandag weten aan Omroep West.

Rouhani hoopt op akkoord over atoomprogramma

De Iraanse president Hassan Rouhani hoopt nog altijd dat voor het verstrijken van de deadline op 24 november een akkoord kan worden gesloten over het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft hij maandag gezegd.

Iran heeft volgens Rouhani de 'politieke wil' om tot overeenstemming te komen met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Er zijn echter nog altijd grote verschillen die overbrugd moeten worden.

Rouhani hield maandag een televisietoespraak. Zijn uitspraken staan haaks op die van de Iraanse onderhandelaar Abbas Aragchi die vrijdag nog zei dat de gesprekken moeten worden verlengd en de deadline moet worden opgeschoven.

Eerder dit jaar werden de gesprekken al eens verlengd. Grootste struikelblok was toen naar verluidt de omvang van het uraniumverrijkingsprogramma. Het Westen vreest dat Iran dit programma gebruikt voor de ontwikkeling van een kernwapen.

Uitslagen EK-kwalificatie 13/10/2014

Vandaag stonden negen duels in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal van 2016 op het programma. Nederland verloor met 2-0 van IJsland. Hieronder vind je alle uitslagen, bijzonderheden, standen en programma's van de landen die spelen in de groepen A, B en H.

Groep A

Kazachstan - Tsjechië 2-4
13' Dockal 0-1
44' Lafata 0-2
56' Krejci 0-3
84' Logvinenko 1-3
88' Necid 1-4
90+1' Logvinenko 2-4

IJsland - Nederland 2-0
10' Sigurdsson (pen) 1-0
44' Sigurdsson 2-0

Letland - Turkije 1-1
47' Kisa 0-1
54' Sabala (pen) 1-1
90+2' Freimanis (2xg) (Letland)

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 IJsland 3 3 0 0 9 8-0
2 Tsjechië 3 3 0 0 9 8-4
3 Nederland 3 1 0 2 3 4-5
4 Letland 3 0 2 1 2 1-4
5 Kazachstan 3 0 1 2 1 3-7
6 Turkije 3 0 1 2 1 2-6


Programma 16 november
Nederland - Letland
Tsjechië - IJsland
Turkije - Kazachstan


Groep B

Andorra - Israël 1-4
3' Damari 0-1
15' Lima (pen) 1-1
41' Damari 1-2
82' Damari 1-3
90+6' Hemed (pen) 1-4

Bosnië-Herzegovina - België 1-1
28' Dzeko 1-0
51' Nainggolan 1-1

Wales - Cyprus 2-1
13' Cotterril 1-0
23' Robson-Kanu 2-0
36' Laban 2-1
47' King (Wales)

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Wales 3 2 1 1 7 4-2
2 Israël 2 2 0 0 6 6-2
3 België 2 1 1 0 4 7-1
4 Cyprus 3 1 0 2 3 4-5
5 Bosnië-Herzegovina 3 0 2 1 2 2-3
6 Andorra 3 0 0 3 0 2-12


Programma 16 november
België - Wales
Cyprus - Andorra
Israël - Bosnië-Herzegovina


Groep H

Kroatië - Azerbeidzjan 6-0
11' Kramaric 1-0
34' Perisic 2-0
45' Perisic 3-0
45+1' Brozovic 4-0
57' Modric (pen) 5-0
61' Sadygov (e.d.) 6-0

Malta - Italië 0-1
24' Pellè 0-1
28' Mifsud (Malta)
73' Bonucci (Italië)

Noorwegen - Bulgarije 2-1
13' Elyounoussi 1-0
43' Bodurov 1-1
72' Nielsen 2-1

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Kroatië 3 3 0 0 9 9-0
2 Italië 3 3 0 0 9 5-1
3 Noorwegen 3 2 0 1 6 5-3
4 Bulgarije 3 1 0 2 3 3-4
5 Azerbeidzjan 3 0 0 3 0 2-10
6 Malta 3 0 0 3 0 0-6


Programma 16 november
Azerbeidzjan - Noorwegen
Bulgarije - Malta
Italië - Kroatië

Uitslag IJsland - Nederland

Het Nederlands elftal heeft het derde kwalificatieduel voor het EK 2016 verloren van IJsland. In Reykjavik leidde Oranje de derde nederlaag onder leiding van Guus Hiddink: 2-0.

Oranje beleefde een heet avondje in Reykjavik, waar de temperatuur het vriespunt naderde. De mannen van Guus Hiddink hielden een goed gevoel over aan de 3-1 zege op Kazachstan van afgelopen vrijdag. Op IJsland wilde het allemaal niet echt vlotten. Het tempo lag te laag, strijd werd er amper geleverd, een paar spelers haalden het gewenste niveau niet en er was diverse keren sprake van miscommunicatie. Daarbij was de passing vaak niet in orde.

In de eerste helft had Oranje weliswaar het overwicht. Er werd gekozen voor een rustige opbouw en er werd gewacht op een gaatje. Dat gaatje werd maar niet gevonden. IJsland wachtte z'n beurt geduldig af en wachtte op de tegenaanval. Ook uit standaardsituaties probeerde de thuisploeg gevaarlijk te worden. Na tien minuten ging het al helemaal mis voor Nederland. Gregory van der Wiel raakte de bal niet goed, waarna Stefan de Vrij het duel van Bödvarsson won. De mandekker raakte de aanvaller echter, waardoor IJsland een strafschop kreeg.

Gylfi Sigurdsson is de man in vorm namens IJsland. Hij ging achter de bal staan en faalde niet in zijn afronding. De middenvelder van Swansea City zag Jasper Cillessen wel naar de goede hoek duiken, maar de goalie was een fractie van een seconde te laat in de hoek. Oranje zag zich daarna genoodzaakt om meer druk te zetten. Dat lukte aardig, maar het spel was slordig. IJsland loerde op balverlies van Nederland en daar slaagden de mannen van bondscoach Lagerbäck prima in.

Nederland drukte daarna wel, maar de achterstand werd drie minuten voor rust nog groter. Na een volgende counter van IJsland, was het uiteindelijk Sigurdsson die kon scoren. De thuisploeg kreeg een hoekschop en deze werd niet goed uitverdedigd door Oranje. Sigurdsson was er als de kippen bij en rondde vervolgens fraai af. Met veel gevoel en techniek raakte hij de bal dusdanig, dat Cillessen - die gestrekt ging - er niet bij kon. Totaal gedesillusioneerd ging Oranje naar de kleedkamers toe. Het strijdplan voor de tweede helft leek duidelijk: alles of niets.

Met die intentie begon Nederland het tweede bedrijf ook. Direct was er de nodige dreiging. Blind gaf al snel na het fluitsignaal een goede voorzet. Invaller Klaas-Jan Huntelaar - hij kwam in de ploeg voor Wesley Sneijder - kopte, maar de Schalke-aanvaller miste nog de nodige scherpte. De drang naar voren bleef daarna in de hele helft aanwezig, maar de slordigheid voerde nog altijd de boventoon. IJsland kon er een aantal keren zeer gevaarlijk uit komen, Nederland mocht van geluk spreken dat dit niet goed werd uitgespeeld.

Voorzet op voorzet volgde vervolgen bij Nederland. Van der Wiel kon zijn voorzetten op twee handen tellen, maar geen enkele keer kwam de bal aan bij een ploeggenoot. Het alles of niets van Nederland liep vooral uit op een teleurstelling. De onmacht spatte er vanaf. De dikbetaalde profs verloren op alle fronten van de hard werkende IJslanders. Daar viel niet veel op aan te merken. Een totale off day voor Oranje. De druk op Guus Hiddink zal in de komende dagen toenemen. De keuzeheer verliest alweer zijn derde duel sinds zijn aanstelling.

IJsland

2 - 0

Nederland

 10' G. Sigurdsson(pen)
  42' G. Sigurdsson
   
 
 Gele kaart: de Jong (Nederland)
 
Stadion: Laugardalsvöllur-stadion, Reykjavik
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Halldórsson
T.Bjarnason
Árnason
R.Sigurdsson
A.Skúlason (Saevarsson/46)
Hallfredsson
Gunnarsson
G.Sigurdsson
B.Bjarnason
Bödvarsson (Gislason/89)
Sigthórsson
  Cillessen
v.d.Wiel
De Vrij
Martins Indi
Blind
Afellay (Fer/78)
De Jong
Sneijder (Huntelaar/46)
Robben
v.Persie
Lens (Promes/68)

Geen staking ziekenhuispersoneel Liberia om ebola

Gezondheidswerkers in Liberia zijn maandag gewoon aan het werk gegaan, ondanks oproepen tot een staking. Ziekenhuispersoneel had gedreigd het werk neer te leggen als ze niet meer gevarengeld zouden krijgen, zoals beloofd door de Liberiaanse regering. Daardoor zou de verzorging van ebolapatiënten, die toch al erg lastig is, alleen maar lastiger worden.

Gezondheidswerkers in West-Afrika, waar de ebola-uitbraak om zich heen grijpt, lopen grote risico's. Ze werken vaak in overvolle ziekenhuizen zonder beschermende kleding. Ook is een groot tekort aan personeel. Desondanks is het meeste personeel maandag gewoon aan de slag gegaan. "Gezien de situatie waarin we zitten is volgens ons staken niet de juiste weg", aldus arts Jerry Brown, die werkt in een ziekenhuis aan de rand van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. "Als we nu staken, dan blijven meer en meer patiënten thuis. En hoe meer patiënten er thuis blijven, hoe meer nieuwe gevallen er bijkomen en dat is een stap terug."

Volgens Atai Omuruto, een Ugandese arts die ook in een ziekenhuis in Monrovia werkt is iedereen gewoon aan het werk. Ook in andere ziekenhuizen in de hoofdstad zijn de meeste verpleegkundigen en artsen aan de slag gegaan. Alleen in een ziekenhuis in Tubmanburg bleven medewerkers thuis.

George Williams van de vakbond voor gezondheidswerkers, die ongeveer tienduizend mensen vertegenwoordigt, meent dat de regering mensen onder druk zet om weer aan het werk te gaan. De Liberiaanse minster van volksgezondheid Lewis Brown zei echter dat de regering mensen slechts heeft gevraagd zich weer te melden op het werk, omdat dat in het landsbelang is.

Het is nog altijd onduidelijk of de gezondheidswerkers meer gevarengeld krijgen, zoals beloofd.

Veel bezittingen slachtoffers MH17 gevonden

Ruim veertig medewerkers van het lokaal Oekraïens agentschap voor rampenbestrijding (SES) en vier Nederlanders hebben maandag persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van vlucht MH17 verzameld. Het gaat onder meer om kleding, koffers, paspoorten, creditcards, sieraden, knuffels en foto's. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie maandagavond bekendgemaakt.

"De actie van vandaag was succesvol. Het is de SES gelukt veel persoonlijke bezittingen, een hoeveelheid van negen kubieke meter, uit het rampgebied op te halen. Daar zijn we ze dankbaar voor", zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie, in een verklaring.

De dag verliep niet zonder incidenten. Rond het middaguur werd er in de nabijheid van de rampplek geschoten. "Dat toont eens te meer aan dat de repatriëringsmissie nog niet kan worden hervat", stelt Aalbersberg. De veiligheid wordt constant door de OVSE gemonitord.

De rampenbestrijders en de brandweer haalden onder meer spullen op bij inzamelpunten in de regio waar het vliegtuig in juli neerstortte. De bezittingen worden via Donetsk overgebracht naar Charkov. Dat zal naar verwachting dinsdag plaatsvinden.

In Charkov voeren experts een eerste forensische check uit. Om dit mogelijk te maken worden acht extra deskundigen ingevlogen. De persoonlijke bezittingen worden daarna zo snel mogelijk naar Nederland overgebracht.

Gezien de instabiele veiligheidssituatie in het rampgebied gaat de SES dinsdag niet meer het gebied in om het verzamelen voort te zetten. De situatie wordt van dag tot dag bekeken om te zien of en wanneer zich nogmaals een mogelijkheid voordoet.

Doden bij zelfmoordaanslag Irak

Een zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft maandag aan zeker twaalf mensen het leven gekost. Dat heeft de Iraakse politie gezegd. Doelwit van de aanslag was een controlepost van de politie in een overwegend sjiitische wijk.

Bij de aanslag vielen naast de twaalf doden ook twintig gewonden. De aanslag had plaats op het moment dat veel mensen in de wijk een sjiitische feestdag vierden. Het was dan ook de druk in de straten.

Vooralsnog heeft niemand de aanslag opgeëist.

Verdachte schoolsteekpartij legt bekentenis af

De 16-jarige jongen die vrijdag een medescholier doodstak op een school in Voorburg heeft een bekentenis afgelegd. Dat heeft zijn advocaat gezegd tegen Omroep West. Het Openbaar Ministerie kan dat desgevraagd bevestigen noch ontkennen.

De Rijswijkse jongen zou het slachtoffer, een 15-jarige jongen uit Den Haag, met een mes in zijn hand hebben geslagen. Dat dat fatale gevolgen had, was volgens advocaat Hajé Weisfelt niet zijn intentie. De dader zou jarenlang zijn gepest door een groep jongens waar het slachtoffer deel van uitmaakte.

Justitie wil zo lang het onderzoek loopt geen details prijsgeven. Volgens een woordvoerder heeft het OM inmiddels camerabeelden van de school opgevraagd en worden getuigen verhoord. Ook wordt de relatie tussen de twee jongens onderzocht.

De rechtbank in Den Haag besloot maandag dat de 16-jarige jongen in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden. De tweede verdachte die zondag werd opgepakt omdat hij het steekwapen zou hebben geleverd, wordt woensdag voorgeleid.

Treinverkeer Almere-Weesp tot woensdag plat

Het treinverkeer tussen Almere en Weesp ligt nog zeker tot woensdagochtend stil. Door diverse tegenvallers lopen voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe spoorbrug over de A1 vertraging op, meldt ProRail.

De spoorbrug moet worden vernieuwd omdat de A1 wordt verbreed en de huidige brug niet lang genoeg is. De aannemer heeft echter meer tijd nodig dan vooraf gepland, aldus de spoorbeheerder. De NS zet stopbussen in en adviseert reizigers op sommige routes om te reizen.

Doden bij etnisch geweld Algerije

Bij gevechten tussen rivaliserende bendes in Berriane, bij Ghardaia, een stad in het zuiden van Algerije, zijn zeker twee doden gevallen. Arabische jongeren en Berbers bekogelden elkaar met brandbommen, brandende autobanden en stenen. Dat heeft het Algerijnse staatspersbureau maandag gemeld. Volgens de politie raakten tientallen mensen gewond.

De regio wordt al maanden geplaagd door bendegeweld. Daarbij zijn inmiddels al meer dan tien mensen om het leven gekomen. De gevechten van afgelopen weekeinde begonnen toen vijf jonge Berbers werden opgepakt. De lokale bevolking ontstak daarop in woede en er braken gevechten uit waarbij drie agenten gewond raakten. Kort daarvoor protesteerden honderden agenten nog tegen het voortdurende geweld in de regio.

Frankrijk overweegt screenings voor ebola

Frankrijk overweegt om reizigers uit West-Afrika op de luchthavens te controleren op ebola. Dat heeft het kantoor van de Franse president bekendgemaakt. President François Hollande heeft met zijn Amerikaanse collega Barack Obama telefonisch overleg gevoerd over de screening van passagiers uit Liberia, Guinee en Sierra Leone.

Tevens werd bekend dat Frankrijk gehoor geeft aan een verzoek van de Guineese autoriteiten om extra behandelcentra voor ebola op te zetten. Op dit moment is Frankrijk al bezig met het opzetten van een dergelijk centrum.

Zaterdag begonnen de Verenigde Staten al met de controles van passagiers uit West-Afrika. Bij reizigers die arriveerden op de luchthaven Kennedy International in New York werd de temperatuur opgenomen. Deze week moeten de controles ook op vier andere luchthavens plaatsvinden. Doel is de verspreiding van ebola tegen te gaan.

Kvitova kopvrouw TsjechiŰ in finale Fed Cup

Petra Kvitova is aangewezen als kopvrouw van Tsjechië voor de finale van de Fed Cup volgende maand tegen Duitsland. Dat maakte captain Petr Pala maandag bekend. Net als de Wimbledon-kampioene werden ook tennissters Karolina Pliskova, Lucie Safarova, Andrea Hlavackova en Lucie Hradecka geselecteerd. Van die groep moet er uiteindelijk nog eentje afvallen.

De finale van de Fed Cup wordt op 8 en 9 november in Praag gespeeld. Tsjechië won het landentoernooi in 2011 en 2012. Duitland, dat pas op 29 oktober de selectie bekendmaakt, wacht al sinds 1992 op een eindzege.

Zevende arrestatie voor lijk in uitgebrande auto

Een 37-jarige vrouw is maandag in haar woning in Den Bosch opgepakt in het onderzoek naar de moord op een 49-jarige man in Sint-Michielsgestel. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij de brandstichting van het voertuig waarin het lichaam van het slachtoffer werd gevonden, meldt de politie. De vrouw is de zevende verdachte die is opgepakt in de zaak.

Het stoffelijk overschot van het slachtoffer Yvon Pfaff werd 22 juni in een uitgebrande auto aan de Pettelaar in de Brabantse plaats aangetroffen. Hij bleek door geweld om het leven te zijn gekomen.

In september werden al zes arrestaties verricht. Deze verdachten zitten nog vast. Een van hen, een 40-jarige man uit Den Bosch, werd aangehouden in Italië. Er is een overleveringsverzoek ingediend, maar wanneer hij aan Nederland wordt uitgeleverd is nog onbekend.

Krakers aangehouden bij ontruimingen Wapenveld

Bij de ontruiming van twee kraakpanden in het Gelderse Wapenveld zijn maandag negen mensen aangehouden. De panden, een voormalig café en een voormalig asielzoekerscentrum, werden ontruimd omdat de krakers veel overlast veroorzaakten.

De ontruimingen van de panden aan de Klapperdijk en de Molenweg verliepen rustig, meldt de politie. In het voormalige café werden een 25-jarige vrouw en een 37-jarige man aangehouden en in het andere pand werden een eveneens 25-jarige vrouw en zes mannen in de leeftijd van 27 tot 41 opgepakt. De krakers werkten mee met hun aanhouding.

De gemeente gaat de panden leeghalen en zorgt er ook voor dat de spullen van de krakers worden opgeslagen. Daarna worden de panden afgesloten om te voorkomen dat de krakers na hun vrijlating terugkeren.

Selena Gomez is blij met zichzelf

Selena Gomez heeft naar eigen zeggen weinig over zichzelf te klagen. "Ik geef mezelf een zeven", zegt de zangeres maandag in de talkshow van Ellen DeGeneres. "Ik zit allang in het vak en mensen zeggen steeds: wees jezelf. Ik ben nog steeds aan het uitvogelen wie ik ben."

De 22-jarige Gomez, die eerder dit jaar in een kliniek verbleef vanwege onbekende redenen, weet wel dat ze nog genoeg te leren heeft. "Ik weet dat ik niet perfect ben, maar ik heb genoeg mensen om me heen die me steunen en van me houden. Ik wil niemand teleurstellen dus ik probeer de beste persoon te zien die ik kan zijn."

De zangeres geniet ervan dat ze sinds kort op zichzelf woont in Los Angeles met een vriendin. "Dat is heerlijk. Ik kan naakt rondlopen", zegt Gomez lachend. "Ik geniet ervan dat ik niet steeds moet laten weten waar ik uithang. Ik heb de liefste moeder ter wereld die me zelfs nu nog controleert."

Toch blijft de zangeres mogelijk niet lang in Los Angeles. Eerder liet Gomez weten dat haar goede vriendin Taylor Swift wil dat ze net als haar in New York komt wonen. "Ze smeekt me elke keer als ik met haar bel dat ik naar New York moet verhuizen omdat zij het daar zo goed heeft", vertelt de zangeres. "We zijn al zeven jaar vriendinnen en zij heeft echt het gevoel dat ze daar heeft ontdekt wie ze is en dat ze een vrouw is geworden. Ze zegt: nu is het jouw beurt. Ik denk dat ik ooit wel ga, maar nu niet."

'Verdachte fatale steekpartij werd gepest'

De 16-jarige jongen die ervan wordt verdacht zijn 15-jarige klasgenoot Wesley te hebben doodgestoken, werd zeker de afgelopen 8 jaar gepest. De advocaat van de verdachte heeft dat maandag gezegd. "Hij werd echt gepest, en niet zo’n beetje ook", aldus Hajé Weisfelt.

Volgens de advocaat gaat het met zijn cliënt, die vrijdag werd opgepakt, 'naar omstandigheden redelijk'. "Maar hij zit diep in de put." De advocaat schetst het beeld van de 16-jarige verdachte Anthony als iemand die door de stelselmatige bedreigingen bijvoorbeeld niet meer naar zijn bijbaan durfde te gaan.

Latenightshow Jinek start met half miljoen kijkers

De nieuwe latenighttalkshow van Eva Jinek is zondag van start gegaan met ruim een half miljoen kijkers. 556.000 Nederlanders stemden af op Jinek, blijkt maandag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Daarmee verovert Jinek de zeventiende plek in de kijkcijfertop 25.

Rond 23.00 uur wisten alleen Gerard Joling en Gordon meer kijkers te trekken. Op de herhaling van Geer & Goor: Waarheen, Waarvoor? stemden 634.000 Nederlanders af.

Ook Alberto Stegeman keerde zondagavond terug op de buis. De nieuwe reeks van zijn Undercover in Nederland ging van start met 869.000 kijkers. In de eerste aflevering was te zien hoe Stegeman met een wapen de rechtbank in Utrecht binnen wist te komen.

Het best bekeken programma van de zondagavond was het achtuurjournaal. Dat trok ruim 2,2 miljoen kijkers. Ook Miljoenenjacht en Studio Sport veroverden een plek in de top drie. Naar Miljoenenjacht keken ruim 2,2 miljoen Nederlanders, Studio Sport trok 1,7 miljoen kijkers.

Caribische eilanden plat door tropische storm

De regering van Sint Maarten heeft alle overheidsdiensten gesloten en adviseert bedrijven op het eiland hetzelfde te doen vanwege de tropische storm die rond middernacht Nederlandse tijd vlakbij voorbij raast. Inwoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius moeten alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen.

Gonzalo, zoals de storm door het Amerikaanse Hurricane Center is genoemd passeert Sint Maarten ten noordwesten op ongeveer vijftig kilometer afstand. De kans is groot dat de storm dan orkaankracht heeft bereikt van de eerste categorie met windsnelheden tot 120 kilometer per uur.

Inwoners van de drie Bovenwindse eilanden is gevraagd om vanaf 16.00 uur (22.00 uur Nederlandse tijd) niet meer de weg op te gaan of naar buiten te gaan. De scholen zijn in de ochtend al gesloten, kranten kwamen maandag niet uit.

Gonzalo is de zevende storm dit seizoen die een naam heeft gekregen. Het Amerikaanse Hurricane Center in Atlanta heeft er twaalf dit orkaanseizoen voorspeld. Een grote orkaan is van de derde categorie en heeft windsnelheden tot 178 kilometer per uur.

Proces tegen Bouterse blijft geschorst

Het strafproces tegen Desi Bouterse om de Decembermoorden blijft geschorst. Dat heeft de krijgsraad in Suriname maandagavond besloten.

Het decembermoordenproces ligt grotendeels stil sinds het parlement van Suriname twee jaar geleden een amnestiewet aannam. Nabestaanden van de vijftien mannen die in december 1982 door het militaire regime van Bouterse zijn omgebracht, hadden de krijgsraad in april echter gevraagd om het strafproces te heropenen.

Dat deden ze omdat een andere verdachte, ex-militair Roy Ritfeld, eerder succesvol beroep had aangetekend tegen de amnestiewet. Hij zegt volstrekt onschuldig te zijn en wil daarom gewoon berecht worden.

De nabestaanden probeerden de krijgsraad daarop zover te krijgen om de zaak tegen alle verdachten te heropenen, maar die heeft hen nu onontvankelijk verklaard. Volgens krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor kan de zaak tegen hoofdverdachte Desi Bouterse niet worden heropend, omdat hij tegen de amnestiewet helemaal geen beroep heeft aangetekend.

Toch zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, na afloop nog een 'klein lichtpuntje' te zien. Aangezien de zaak tegen Ritfeld wel doorgaat, zullen nabestaanden nu op zijn minst een financiële compensatie kunnen eisen.

De nabestaanden hadden vorige maand al aangegeven nog weinig geloof te hebben in de Surinaamse rechtsgang. Zij zijn daarom een procedure begonnen bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington. Via die weg hopen ze dat Suriname wordt veroordeeld tot het nietig verklaren van de amnestiewet.

Veelvoudig rolschaatskampioen geschorst vanwege doping

Kunstrolschaatser Danilo Decembrini is voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de internationale bond FIRS bekendgemaakt. De Italiaan werd betrapt op het gebruik van het middel stanozolol.

De positieve plas werd afgeleverd na een zogenaamde out-of-competitioncontrole op 4 september. Dit werd op 21 september bekend, waardoor de schorsing met terugwerkende kracht op die dag ingaat. Decembrini mag tot en met 21 september 2016 niet meedoen aan competities.

Decembrini is een grote naam in de sport. In 2008 pakte hij op het WK kunstrolschaatsen zilver bij de paren, in 2010, 2011, 2012 en 2013 pakte hij samen met Sara Venerucci de wereldtitel. 

Roermond benoemt nieuwe burgemeester

Rianne Donders wordt waarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Roermond. De CDA'er en huidige burgemeester van Geldrop is maandagavond voorgedragen door de gemeenteraad.

Roermond had eigenlijk twee jaar geleden al een nieuwe burgemeester moeten krijgen, maar dat ging niet door vanwege gesjoemel rond de sollicitatieprocedure. VVD'er Ricardo Offermans zou de baan krijgen maar hij trok zich trok toen duidelijk werd dat hij geheime informatie had verkregen van toenmalig wethouder Jos van Rey.

Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie die zich boog over de burgemeestersbenoeming. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.

Donders volgt na goedkeuring van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) waarnemend burgemeester Peter Cammaert op. Hij zou aanvankelijk maar een jaar blijven, maar hij moest langer aanblijven toen de burgemeestersprocedure werd uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen.

Extreemrechts wint bij verkiezingen Hongarije

De extreemrechtse partij Jobbik heeft bij de Hongaarse gemeenteraadsverkiezingen vooral op het platteland zetels gewonnen. Jobbik is een geduchte tegenstander geworden van de partij van premier Viktor Orban, Fidesz.

Jobbik, dat geleid wordt door Gabor Vona, wist in veertien gemeenten de verkiezingen te winnen. Nog eens zes onafhankelijke politici die gesteund worden door Jobbik kwamen als winnaars uit de bus. In 2010 won Jobbik slechts in drie gemeentes.

Hoewel Fidesz nog altijd de grootste partij in Hongarije is, is Jobbik uitgegroeid tot een belangrijke tegenstrever. "Jobbik is nu een landelijke partij geworden en ze hebben nog groeipotentieel", aldus analiste Kornelia Magyar.

'Joden moeten weer onderduiken in Nederland'

Een onderzoekje van website Jalta leert dat het aantal antisemitische incidenten het afgelopen jaar verviervoudigd is ten opzichte van andere jaren. Tweederde van het geweld op Joodse Nederlanders is toe te schrijven aan mensen die een discutabel boekje - de Koran- serieus nemen.

Uit het onderzoek van Jalta blijkt dat de toestand uiterst alarmerend is. Naambordjes met een Davidster worden aangepast tot meer neutrale bordjes, mensen durven niet meer met een keppeltje op naar het werk, scheldpartijen zijn aan de orde van de dag, ondernemers worden bedreigd, de lijst gaat door en door.

Sinds lange tijd is de Jodenhaat weer openlijk zichtbaar. Tijdens demonstraties worden Hitlergroeten gebracht, bij (in ieder geval) een demonstatie is 'dood aan de joden' gegild, een politica heeft een moderne versie van de Protocollen van Zion in de media geworpen en ooit gematigde figuren als Tofik Dibi geven opeens zelfs blijk van zware partijdigheid. Dit alles is opgelaaid sinds de door de Hamas uitgelokte oorlog in Gaza, waar Israëlische troepen vaak buitensporig hebben huisgehouden.

Let wel: kritiek op Israel wordt in het onderzoek niet als antisemitisme beschouwd. Ook beledigingen aan het adres van de directeur van het CIDI 'Esther Stinkvoet, je bent een smerig mens, een harteloze heks', wordt niet meegenomen. Hetzelfde geldt voor haatzaaiers die continu het woordje 'zionisten' gebruiken, waar ze 'joden' bedoelen, dit omdat zionisten in de strikte zin niet over joden in het algemeen gaat. De praktijk is echter vaak anders.

Joodse scholen en andere gebouwen genieten al wat langer extra bescherming. Dit betaalt de joodse gemeenschap uit eigen zak. Zo kan het dus gebeuren dat het schoolgeld voor een joods gezin tienmaal zo hoog is als voor anderen. Sommige 'incidenten' in Europa spreken volgens Jalta boekdelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Jihadist in Brussel die in een museum begon te schieten of de aanslag op een Joodse school in Toulouse. Zelfs het Anne Frankhuis schijnt tegenwoordig het slachtoffer te zijn van bedreigingen uit islamitische hoek.

De SGP heeft inmiddels Kamervragen gesteld.

Nederlandse bommenzoekers naar Mali

Nederland stuurt vanaf deze maand ook militairen die gespecialiseerd zijn in het opsporen van mijnen en bermbommen naar Mali. Dat schrijft het kabinet maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de uitbreiding van de missie is de veiligheidssituatie in het noorden van het Afrikaanse land, waar regelmatig aanslagen met zelfgemaakte explosieven worden gepleegd. De bomverkenners moeten samen met verkenningseenheden op patrouille. De situatie is volgens het kabinet vooral verslechterd rond de noordelijke stad Kidal. Bij aanslagen kwamen onder meer burgers en VN-militairen om het leven.

Het kabinet benadrukt dat de situatie in Gao, waar het Nederlandse kamp is, relatief stabiel is. Defensie werkt nog aan de bouw van containers waardoor militairen ook beschermd zijn tegen bijvoorbeeld raketaanvallen. Nu zitten de meeste militairen nog in tenten. In april moeten alle containers klaar zijn. In totaal zijn op dit moment 450 Nederlanders naar Mali uitgezonden.

ADO Den Haag geeft Chinezen tot eind 2014

Het Chinese United Vansen heeft nog tot uiterlijk 31 december om met geld naar Den Haag te komen. Dit heeft grootaandeelhouder van ADO Den Haag, Mark van der Kallen, vandaag aan TV West Sport laten weten.

De Aziatische investeringsmaatschappij wil ADO Den Haag graag overnemen, maar krijgt hetn iet voor elkaar om aan de laatste termijn van half oktober te voldoen. "Ik ga niet het hele seizoen wachten", liet Van der Kallen in het gesprek weten. "Maar ik ga er vanuit dat het dit jaar rondkomt. We hebben bij de eigenaar van United Vansen aangegeven dat wij een aanbetaling of bankgarantie willen. Die komt hopelijk deze week."

Het totale bedrag van de overname ligt omstreeks acht miljoen euro. ADO Den Haag en United Vansen bereikten in juni al een akkoord, maar na die tijd kwamen de Chinezen de financiële afspraken niet na.

Walcott traint na negen maanden weer mee

Theo Walcott stond negen maanden aan de zijlijn met een zware knieblessure, maar voltooide eerder vandaag zijn eerste volle training. De Engels international, die in dienst van Arsenal is, maakte het nieuws zelf bekend via Twitter.

Aan het begin van dit jaar scheurde Walcott, tijdens het bekerduel met Tottenham Hotspur, de voorste kruisband van zijn linkerknie af. Hierdoor was een operatie noodzakelijk en miste hij ook het WK voetbal in Brazilië.

De naderende rentree van Walcott is in elk geval goed nieuws voor trainer Arséne Wenger. Onlangs kreeg de oefenmeester namelijk het bericht dat Mesut Özil drie maanden buitenspel staat, ook wegens een zware knieblessure.

Strootman traint weer met groep bij AS Roma

Kevin Strootman heeft de groepstraining maandag hervat bij AS Roma. Dat meldt de Serie A-club. Strootman is sinds begin maart uit de roulatie met een knieblessure en miste daardoor onder meer het WK voetbal in Brazilië.

De Oranje-international maakte ruim een jaar geleden de overstap van PSV naar Rome en maakte daar meteen indruk. Een gescheurde knieband betekende vervolgens het einde van zijn seizoen.

VN-chef boos op IsraŰl om nederzettingen

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft maandag felle kritiek geleverd op het Israëlische nederzettingenbeleid. De VN-chef riep in Jeruzalem de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op 'leiderschap' te tonen en compromissen te sluiten om vrede met de Palestijnen te bereiken.

De Israëlische regering bouwt al langere tijd joodse nederzettingen op Palestijns grondgebied. Vrijwel de hele internationale gemeenschap bestempelt het beleid als illegaal, de Verenigde Staten incluis. Ban noemde de jongste Israëlische bouwplannen om 2500 woningen in Oost-Jeruzalem te bouwen 'een duidelijke schending van het internationaal recht'.

"Dit zendt niet de juiste signalen uit en ik roep de regering van Israël op deze activiteiten te staken", zei Ban. "De status quo is onhoudbaar. Het is duidelijk dat beide partijen moeten terugkeren naar de onderhandelingstafel en bereidheid moeten tonen om lastige maar noodzakelijke compromissen te sluiten."

Israël maakte de goedkeuring van de nieuwe plannen twee weken geleden bekend. Met het project in Givat Hamatos zou een strook van joodse gebieden voltooid worden die Jeruzalem van het nabijgelegen Bethlehem scheidt. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijke staat.

Meer slachtoffers door kapotte auto's GM

De problemen met auto's van General Motors (GM) hebben meer slachtoffers gemaakt dan tot dusver werd aangenomen. Minimaal 27 mensen kwamen om vanwege omdat contactslot in hun voertuig ondeugdelijk was, zo meldt een advocaat van de autofabrikant maandag. Ook het aantal gewonden als gevolg van het defect valt hoger uit.

GM kreeg sinds augustus 178 schadeclaims binnen van nabestaanden en nog eens bijna 1200 claims van mensen die beweerden gewond te zijn geraakt na problemen met het contactslot. In respectievelijk 27 en 25 van de gevallen erkent het bedrijf nu schuld. Een maand geleden sprak GM nog van negentien doden.

De problemen met de auto's kwamen pas in februari van dit jaar naar buiten, terwijl GM al ruim tien jaar van het defect op de hoogte was. Door het gebrek kon de contactsleutel terugdraaien, waardoor niet alleen de auto maar ook de airbags uitvielen. De kapotte contactsloten zaten alleen in kleine auto's.

GM heeft sinds het openbaren van de problemen het aantal slachtoffers meermaals naar boven toe bijgesteld. Het aantal erkende slachtoffers kan bovendien nog hoger uitvallen dan 27, omdat General Motors nog tot eind dit jaar nieuwe claims aanneemt.

'Lorde een van de meest invloedrijke tieners'

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft Lorde weer uitgeroepen tot een van de invloedrijkste tieners wereldwijd. De 17-jarige zangeres is een van de 25 tieners die op een lijst in willekeurige volgorde staat die maandag werd gepubliceerd. Ook vorig jaar stond Lorde op de lijst, die toen voor het eerst werd samengesteld.

Het blad keek voor de lijst onder meer naar het aantal volgers op social media en naar gewonnen awards. Zo wist Lorde begin dit jaar twee Grammy Awards in de wacht te slepen voor haar hit Royals. Ook is ze verantwoordelijk voor de hele soundtrack van de film Hunger Games: Mockingjay - Part 1, die volgende maand uitkomt.

Ook actrice Chloë Grace Moretz, zanger Austin Mahone, Modern Family-acteur Rico Rodriguez en realitysterren Kendall en Kylie Jenner werden gekroond tot meest invloedrijke tieners. De lijst bestaat echter niet enkel uit sterren uit de entertainmentwereld. Zo worden ook honkbalster Mo'ne Davis, de dochters van president Obama en activiste Malala Yousafzai, die vorige week de Nobelprijs voor de Vrede won, genoemd.

Dave Bautista wordt schurk in Bond 24

Nadat we de afgelopen week al in The Daily Mail konden lezen dat de Franse actrice Lea Seydoux een Bond-girl gaat spelen is vandaag weer een naam bekend geworden van de cast van de 24e Bond-film. Volgens Latino Review heeft acteur Dave Bautista de rol van Bond-schurk Hinx te pakken in het volgende deel van de populaire filmreeks.

Bautista, die momenteel schittert als Drax the Destroyer in Guardians of the Galaxy, zal een schurk vertolken die te vergelijken is met iconische tegenstanders als Oddjob en Jaws.

NAC ontslaat trainer Gudelj

NAC heeft trainer Nebojsa Gudelj en assistent-trainer Marino Pusic vanmiddag op non-actief gesteld. Het bestuur heeft het trainersduo op non-actief gesteld omdat er binnen diverse gelederen onvoldoende draagvlak was om door te gaan. Eric Hellemons zal tijdelijk hoofdtrainer zijn van de voetbalclub uit Breda. 

Gudelj werd twee jaar geleden aangesteld als trainer van NAC. Hij nam de positie over na het ontslag van John Karelse en het besluit van Adrie Bogers om geen hoofdtrainer te worden. De coach lag al langere tijd onder vuur vanwege de matige prestaties.

In zijn eerste seizoen aan het roer leidde hij de club naar de dertiende plaats. Vorig seizoen kwam de Noad Advendo Combinatie niet verder dan plek vijftien en werd nacompetitie nipt ontlopen. Momenteel staat NAC wederom vijftiende op de ranglijst met acht punten uit acht wedstrijden. Gudelj werd niet alleen bekritiseerd vanwege de slechte resultaten. Het defensieve en afwachtende voetbal dat hij propageerde was velen een doorn in het oog.

Oekra´ne bevestigt aftocht Russische troepen

Een deel van de Russische troepen die aan de grens met Oekraïne waren samengetrokken zijn inderdaad teruggekeerd naar hun kazernes. Dat heeft woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko maandag gezegd.

Lysenko bestempelde de terugtrekking als een positief proces. Wel merkte hij op dat Russische huurlingen nog steeds de grens naar het oosten van Oekraïne oversteken, waar separatisten eenzijdig twee onafhankelijke volksrepublieken hebben uitgeroepen. Enkele grensposten zijn in handen van de rebellen.

De Russische president Vladimir Poetin liet zaterdagavond weten dat hij de terugtrekking van de militairen had bevolen. Volgens zijn woordvoerder gaat het om ongeveer 17.600 man. Poetin houdt vol dat de militairen aan de grens bivakkeerden voor een oefening. Mogelijk probeer het staatshoofd goede sier te maken aan de vooravond van een reis naar Italië, waar hij spreekt met zijn Oekraïense evenknie Petro Porosjenko en leiders van de Europese Unie.

Het Kremlin ontkent categorisch dat er Russische militairen actief zijn op Oekraïens grondgebied. Ook van steun aan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne is volgens Moskou geen sprake.

Banken milder bij studieschulden nieuwe lichting

Banken gaan de studieschulden van toekomstige huizenkopers minder zwaar meewegen bij het afsluiten van een hypotheek. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag afgesproken met het ministerie van Onderwijs. Het gaat echter alleen om studieschulden die worden opgebouwd in het nieuwe leenstelsel, dat september volgend jaar wordt ingevoerd.

Door de zogeheten wegingsfactor van studieschulden te verlagen, hoeven banken een minder grote veronderstelde maandlast te gebruiken bij het berekenen van het leenbedrag. Daardoor houden de oud-studenten van de toekomst - in de ogen van de bank - maandelijks meer geld over om hun hypotheeklasten te betalen en kunnen ze dus meer lenen.

In de nieuwe afspraken wordt de wegingsfactor verlaagd naar 0,45 procent. Bij een studieschuld van tienduizend euro gaat de bank in zo'n geval uit van 45 euro aan maandlasten. Onder de huidige regels zou zo'n huizenkoper nog een last van 75 euro hebben. Door de maatregel moet het voor starters met een studieschuld in de toekomst gemakkelijker worden om de woningmarkt te betreden

Paul de Leeuw niet blij met schrappen Ranking the Stars

Paul de Leeuw is niet te spreken over het voornemen van staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) om Ranking the Stars te schrappen. Het spelletje moet samen met andere amusementsprogramma's het veld ruimen omdat het niet onderscheidend genoeg zou zijn.

"Ranking the stars wordt bij de NPO geschrapt? Jammer, het is een van de weinige programma's die jonge kijkers trekt bij de NPO", reageert presentator Paul de Leeuw op twitter.

Ook voor Bananasplit zou het doek kunnen vallen. "Bij sommige programma's heb ik zelfs na een uur nadenken werkelijk geen flauw idee waarom er belastinggeld heen moet", zei Dekker in een toelichting op zijn nieuwe omroepplannen.

1,3 miljoen Nederlandse e-mailadressen in hack

Bij de diefstal van 1,2 miljard inloggegevens zaten 1,3 miljoen e-mailadressen en 5600 websites die eindigden op de extensie .nl. Dat heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) maandag bekendgemaakt. De getroffen partijen worden ingelicht.

Het centrum heeft de gegevens gekregen van de firma Hold Security, die begin augustus meldde dat het de dataset van 1,2 miljard inloggegevens gekregen had. Daarop vroeg het NCSC meteen om de gegevens.

Alle betrokken partijen worden geïnformeerd. Zo informeert de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland de houders van de getroffen .nl-websites. Ook worden de betrokken gemeenten, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en het ministerie van Defensie op de hoogte gesteld.

De eigenaren van de betrokken mailadressen worden bereikt via de internetproviders. Gebruikers die geen bericht van hun provider ontvangen kunnen er over het algemeen van uitgaan dat hun e-mailadres niet bij de gegevens zat die het NCSC heeft ontvangen.

Het NCSC informeert verder de getroffen partijen binnen de rijksoverheid en de vitale sectoren. Het centrum schat de impact overigens als beperkt. De veiligheid van websites van bijvoorbeeld de Belastingdienst en DigiD zijn niet in het geding geweest. De impact op vitale sectoren is beperkt, zo denkt het NSCS op het moment.

De gegevens van de dataset van Hold Security omvatten combinaties van inlognamen die meestal bestaan uit e-mailadressen, en wachtwoorden. Het gaat hierbij om de wachtwoorden die zijn gebruikt om in te loggen op de getroffen websites. Deze wachtwoorden zijn niet noodzakelijkerwijs gekoppeld aan e-mailaccounts. Het NCSC heeft geen beschikking over de wachtwoorden.

Afghaanse troepen lopen in hinderlaag Taliban

Een hinderlaag van de Taliban in de Afghaanse bergen heeft aan zeker veertien leden van de Afghaanse veiligheidstroepen het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt. De aanval vond plaats in de regio Sari Pul, waar Talibanstrijders zich de afgelopen dagen hebben samengetrokken.

De gewapende lieden openden het vuur op militairen die op weg naar huis in de hoofdstad Kabul waren nadat zij maanden in de regio gestationeerd waren geweest. Onder de doden waren twaalf militairen en twee politieagenten te betreuren. Daarnaast raakten zeventien mensen gewond en worden zes militairen vermist.

Een politiewoordvoerder liet weten dat er nog hevig gevochten wordt in het gebied en dat het dodental nog kan oplopen. Hij zei dat de krijgsmacht luchtsteun nodig heeft van de internationale strijdkrachten. De woordvoerder beklaagde zich erover buitenlandse bondgenoten ten tijde van de hinderlaag om luchtsteun te hebben gevraagd, maar nul op rekest te hebben gekregen.

U2: belastingroute Nederland 'beetje oneerlijk'

U2 heeft toegegeven dat de papieren verhuizing van U2 naar Nederland in 2006 'niet helemaal eerlijk' was. Dat zegt gitarist The Edge in de Britse krant The Guardian. De Ierse rockband verkaste omdat de Ierse regering in 2006 het belastingvrije inkomen van artiesten aan banden legde.

De verhuizing van de rockband zorgde voor protest in Ierland. Zo werd zanger Bono door demonstranten verweten dat hij beweert zich in te zetten voor ontwikkelingslanden maar ondertussen wel een belastingvoordeel meepakt. The Edge begrijpt die gedachtegang. "Het is wel een vertekend beeld want we betalen veel belasting. Maar als ik hen was geweest, had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan."

Volgens Bono heeft de band niets te verbergen. "Alles is openbaar. Hoe waren mensen er anders achtergekomen? Omdat het is gepubliceerd", zegt de zanger. "Het is pas achterbaks als je niet weet wat er speelt."

Vrouw gepakt om verhuren andermans appartementen

Een 27-jarige vrouw uit Den Haag die via internet andermans appartementen te huur aanbood is vrijdag opgepakt. De vrouw zou ook mensen hebben opgelicht met werkreizen naar Las Vegas. Tegen de Haagse zijn 23 aangiften gedaan, meldt de politie maandag.

De eersten die deze zomer aan de bel trokken, waren de gedupeerden die een reis hadden geboekt. Nadat ze borg hadden betaald voor de reis en persoonlijke gegevens hadden aangeleverd inclusief een kopie van hun identiteitsbewijs, bleek dat ze waren opgelicht. De vrouw zou met de gegevens van enkele gedupeerden ook leningen en abonnementen voor mobiele telefoons hebben afgesloten.

Tijdens het onderzoek bleek dat de vrouw vermoedelijk meer op haar kerfstok heeft. Zo deed een 23-jarige man afgelopen zomer aangifte tegen haar. Hij was via internet met de vrouw in contact gekomen en zij bood hem een appartement aan. Na de bezichtiging van een appartement stelden de twee een huurcontract op en vervolgens ontving het slachtoffer de sleutel. De man betaalde zowel borg als de eerste maand huur, maar toen hij aankwam bij zijn nieuwe woning, bleek het pand al te worden bewoond door een ander stel.

Dit stel gaf direct aan dat meer mensen aan hun deur waren geweest met hetzelfde verhaal. Uiteindelijk bleken minstens twaalf anderen op deze wijze waren opgelicht.

De politie is op zoek naar meer slachtoffers en roept ze op contact op te nemen. De vrouw is vastgezet.

Vier Nederlanders op rampplek MH17

Vier Nederlanders, medewerkers van het ministerie van Defensie, zijn maandag in het gebied geweest in het oosten van Oekraïne waar de MH17 half juli neerstortte. De vier waren onderdeel van een missie van de OVSE, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

De OVSE-missie zat in een konvooi dat naar het gebied trok om daar aanwezig te zijn bij de zoektocht die het lokale Oekraïense agentschap voor rampenbestrijding (SES) begon. Daarbij zijn volgens RTL Nieuws al tien koffers gevonden.

De Nederlanders hebben zelf niet gezocht in het gebied, aldus de woordvoerder. Het is wel voor het eerst sinds Nederland begin augustus de repatriëringsmissie staakte dat er weer Nederlanders in het gebied zijn geweest die onderdeel uitmaakten van zo'n missie.

Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag nog dat het 'onverantwoord' is voor Nederland om terug te keren naar de plek waar het vliegtuig van Malaysia Airlines in juli is neergestort. Zondag werd wel duidelijk dat de Oekraïense rampendienst maandag zou gaan zoeken naar persoonlijke bezittingen en stoffelijke resten van inzittenden van rampvlucht MH17.

Bij de vliegramp boven Oost-Oekraïne verloren alle 298 mensen aan boord van het toestel van Malaysia Airlines het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Vier Nederlanders op rampplek MH17
Vier Nederlanders op rampplek MH17 (Foto: ANP)

Twee arrestaties in zaak lijk Vlaardingen

Een man en een vrouw zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van een 58-jarige man. Het stoffelijk overschot dat vrijdag in het Oeverbos in Vlaardingen werd aangetroffen, is waarschijnlijk van de vermiste man. Dat meldt de politie maandag.

De 58-jarige Colombiaan uit Capelle aan den IJssel is sinds 2 augustus vermist. Eind augustus deed zijn familie aangifte. Het onderzoek leidde tot een zoektocht in het Oeverbos vrijdag. De politie stelde na de vondst van het stoffelijke overschot uit te gaan van een misdrijf.

De vrouw van 38 jaar uit Nieuwerkerk aan den Ijssel werd woensdag opgepakt. Vrijdag werd een 29-jarige Rotterdammer aangehouden in de zaak. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Opgepakte Uberpop-chauffeurs krijgen Ą1500 boete

De vier chauffeurs die zaterdagnacht werden opgepakt omdat ze via de dienst Uberpop in Amsterdam taxiritten aanboden, hebben ieder een boete van 1500 euro gekregen. Als ze dat niet accepteren, moeten ze voor de rechter verschijnen. Dat zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag.

Justitie spreekt van zogeheten 'first offenders'. Als de chauffeurs nogmaals worden betrapt, wordt de boete hoger.

Met Uberpop kunnen niet-professionele chauffeurs via een app taxiritten aanbieden. De dienst werd in juli gelanceerd en leidde tot woede in de taxiwereld. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vindt dat de chauffeurs niet voldoen aan de wettelijke eisen voor taxivervoer.

De vier chauffeurs zijn de eersten die een boete krijgen voor het aanbieden van hun diensten via Uberpop.

ANBO: aanpassingen pensioenwet zwaar onvoldoende

De nieuwe pensioenafspraken kunnen niet op de goedkeuring van ouderenvereniging ANBO rekenen. De aanpassingen voor de pensioenwet die de coalitie met D66, ChristenUnie en SGP overeen kwam, zijn 'zwaar onvoldoende' omdat met de wijzigingen miljoenen gepensioneerden de komende tien nog altijd jaar vijf procent aan koopkracht moeten inleveren, aldus de bond maandag.

Het duurt ook na de wijzigingen nog te lang voordat de achterstand van de indexatie wordt ingehaald, al zijn de huidige plannen wel iets beter dan eerder, vindt de ANBO. "Maar pensioenfondsen zijn er niet om nodeloze buffers te creëren. Pensioenfondsen zijn er om mensen op latere leeftijd te voorzien van een redelijk pensioen", stelt directeur Liane den Haan in een verklaring.

ANBO vindt dat de ouderen hun koopkracht de afgelopen jaren al hard genoeg hebben zien teruglopen. De afgelopen zes jaar zouden 65-plussers er al veertien procent op achteruit zijn gegaan omdat ze indexatie zijn misgelopen. Nog eens zeven procent ging eraf door kortingen, aldus Den Haan.

Niet alleen ouderen zijn de dupe van de plannen, stelt de ouderenvereniging. "Werkenden zien hun latere pensioen ook steeds minder waard worden. ANBO wil geen hogere buffers en wil dat pensioenfondsen meer risico kunnen nemen. Dat zorgt uiteindelijk voor een hoger pensioen."

Binnen de nieuwe pensioenwet moeten pensioenfondsen hogere buffers aanhouden voor een mindere periode. Binnen de nieuwe afspraken mogen fondsen iets sneller de indexatieachterstand inhalen dan aanvankelijk het plan was.

Fiat Chrysler maakt winst bij debuut op Wall Street

Fiat Chrysler heeft maandag met winst zijn debuut gemaakt op de beurs van New York. Het bedrijf dat ontstond na de fusie van de twee naamgevende autobedrijven opende op 8,98 dollar (7,08 euro), iets hoger dan de slotkoers van vrijdag. Na tien minuten koerste Fiat Chrysler zelfs 3,3 procent hoger op 9,19 dollar.

Het aantal aandelen dat op Wall Street wordt verhandeld, is voorlopig overigens nog gering. Het gros van de 85 miljoen stukken die in de verkoop gaan, komt naar verwachting pas later dit jaar in omloop. Naast een notering in de Verenigde Staten blijft de autobouwer ook verhandelbaar op de beurs van Milaan.

Fiat Chrysler ontstond officieel begin augustus, nadat het Italiaanse Fiat in januari al had aangekondigd het Amerikaanse Chrysler over te nemen. Het bedrijf koos daarbij voor een Amerikaanse beursnotering, maar vestigde zijn juridische hoofdkantoor in Nederland. De fiscale standplaats van de autobouwer is in het Verenigd Koninkrijk.

Sabia Engizek blij voor verliefde Sylvie Meis

Sabia Engizek is naar eigen zeggen blij dat haar voormalige hartsvriendin Sylvie Meis een relatie heeft met de Amerikaanse zakenman Samuel Deutsch. "Ik hoop dat ze heel erg gelukkig met elkaar worden", zegt Engizek maandag in het Duitse tijdschrift OK! De voormalige beste vriendinnen kunnen sinds kort weer door een deur.

De vriendschap bekoelde toen Engizek begin vorig jaar een relatie kreeg met Rafael van der Vaart, kort nadat Meis en de voetballer uit elkaar waren gegaan. Later vertelde Engizek uitgebreid over alle affaires die de presentatrice tijdens haar huwelijk had gehad.

In de zomer liet de presentatrice weten dat de onenigheden waren bijgelegd vanwege Meis' en Van der Vaarts zoon Damián. Ze wilde er destijds echter niet te veel over zeggen. "Maar ik wil wel kwijt dat behalve dat dit het mooiste cadeau is dat wij Damián konden geven, ik zelf ook intens gelukkig ben met hoe alles is gelopen."

'Luchtaanvallen houden IS in Irak niet tegen'

De aanvallen die de coalitiemacht op extremistische organisatie Islamitische Staat in Irak uitvoert zijn niet genoeg om IS te verslaan. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken Phillip Hammond maandag gezegd. Hij sloot echter uit dat er grondtroepen naar Irak worden gestuurd.

Hammond, die maandag een bezoek bracht aan de Iraakse hoofdstad Bagdad, zei dat de luchtaanvallen de opmars van IS tot staan hebben weten te brengen. Het zware werk 'op de grond' moet volgens Hammond door de Iraakse regering worden uitgevoerd, daarbij geholpen door de soennitische gemeenschap waar IS tegen strijdt.

De Britse regering neemt deel aan de aanvallen van de coalitie in Irak, maar weigert om ook in Syrië aanvallen uit te voeren.

Vos rijdt in december pas veldritten

Wielrenster Marianne Vos zal pas vanaf december deel gaan nemen aan veldritten. De Nederlandse stond op de deelnemerslijst voor de eerste wereldbekerwedstrijd komende zondag in Valkenburg, maar heeft afgezegd. Vorig jaar won ze deze veldrit nog.

Bondscoach Johan Lammerts lichtte het besluit toe. "Ze heeft een lang wegseizoen achter de rug. Ze heeft net het WK gereden. Normaal gesproken is dit het moment om rust te nemen." Het programma dat Vos rijdt kan nog wijzigen. "Het is aan Marianne om het verder in te vullen. Waarschijnlijk is de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder op 26 december haar eerste veldrit. Ze focust zich op het WK in het Tsjechische Tabor." Deze wordt op 31 januari gehouden.

Ook Kramer valt geblesseerd weg bij Duitsland

De Duitse bondscoach Joachim Löw kan dinsdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland niet beschikken over Christoph Kramer. De middenvelder van Borussia Mönchengladbach kampt met een buikvirus en heeft het trainingskamp verlaten.

Door de blessure van Kramer heeft Löw weinig opties meer over op het middenveld. Ook Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil, Sami Khedira en Marco Reus zitten in de lappenmand.

Duitsland leed zaterdag een pijnlijke 2-0 nederlaag tegen Polen en staat derde in groep D. Ierland, dat dinsdag te gast is in Gelsenkirchen, heeft na twee wedstrijden nog geen punt ingeleverd.

Q-Music wederom in race Marconi Award

Q-Music maakt dit jaar, net als vorig jaar, kans op de Marconi Award voor beste zender. Dit jaar neemt Q-Music het op tegen Radio 5 Nostalgia en Radio 10. Dat maakte AvroTros, dat het Radiogala van het Jaar organiseert, maandag bekend.

Ook de genomineerden in de categorie aanstormend talent zijn maandag bekendgemaakt. Marieke Elsinga van Q-Music, Igmar Felicia van Slam!FM en Frank van der Lende, die voor Powned een programma op 3FM maakt, strijden om die prijs. Wie wint wordt 13 november duidelijk. Dan worden de Marconi Awards uitgereikt tijdens het Radiogala van het Jaar.

Dit jaar wordt een extra prijs uitgereikt. Aan de Marconi Awards is de Impact Award toegevoegd. Die gaat naar mensen of organisaties die door hun bijzondere werk voor of achter de schermen de kracht van radio in de belangstelling hebben gebracht. De genomineerden voor de Impact Award worden pas tijdens het Radiogala bekendgemaakt.

Geen deal over gebruik Turkse basis door VS

Er is geen nieuwe overeenkomst gesloten tussen Turkije en de Verenigde Staten voor het gebruik van een luchtmachtbasis in het zuiden van Turkije voor aanvallen op de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft een bron bij de Turkse overheid maandag gezegd. Zondag zei een bron bij het Amerikaanse ministerie van defensie nog dat er overeenstemming was bereikt.

Turkije en de Verenigde Staten voeren volgens de Turkse bron echter nog steeds overleg over het gebruik van de luchtmachtbasis Incirlik. Turkije eist bovendien dat er een no-flyzone wordt ingesteld en dat vluchtelingen een veilig onderkomen kunnen vinden. Ook daar wordt nog over gesproken.

Al meer dan twee weken voert een coalitie onder leiding van de VS aanvallen uit op IS. Die aanvallen concentreren zich op stellingen van IS rond de Syrische stad Kobani. De stad wordt belegerd door IS en wordt verdedigd door Koerdische strijders. De luchtaanvallen lijken de opmars van IS maar niet te kunnen stuiten.

Ook maandag werd er fel gevochten om de stad, die op een steenworp afstand van de Turks-Syrische grens ligt. Een zelfmoordterrorist van IS voerde een aanslag uit in Kobani, maar volgens activisten explodeerde zijn bomauto te vroeg. Elders in de stad kon het geluid van geweer- en artillerievuur worden gehoord. Een minaret van een moskee in het centrum van de stad werd getroffen door een raketgranaat. Volgens activisten probeert IS Kobani van meerdere kanten tegelijk aan te vallen.

Eerste verdachten rellen bekerfinale voor rechter

De eerste twaalf verdachten van de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle in april in de Rotterdamse Kuip moeten begin november voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam meldt maandag de eerste dagvaardingen te hebben verstuurd.

Tijdens de bekerfinale moest de wedstrijd langdurig worden stilgelegd omdat vuurwerk op het veld werd gegooid vanuit een vak met Ajax-supporters. Ook werden in het vak vernielingen aangericht.

Uiteindelijk werden ongeveer veertig verdachten aangehouden. Daarvan moeten er nu 36 zich voor de rechter verantwoorden. De rechtbank heeft in Rotterdam heeft hiervoor drie dagen uitgetrokken. De eerste twaalf moeten 7 november voor de rechter verschijnen. De zaak tegen de enige minderjarige verdachte die is opgepakt wordt door een jeugdrechter beoordeeld. Tegen drie anderen is er onvoldoende bewijs.

De verdachten komen vooral uit Noord-Holland en zijn tussen de 18 en 31 jaar. Zij hebben inmiddels al een stadionverbod gekregen.

Neil Diamond volgend jaar weer in Nederland

Neil Diamond komt weer naar Nederland. De 73-jarige singer-songwriter doet op donderdag 25 juni de Amsterdamse Ziggo Dome aan met zijn Europese tournee. Dat maakte concertorganisator Mojo maandag bekend.

Diamond staat volgend jaar in elf Europese steden op het podium. Hij trapt zijn Europese tournee op 17 juni af in Keulen, het laatste concert is op 14 juli in Londen. Diamond gaat toeren in het kader van zijn nieuwe plaat Melody Road, die deze week verschijnt.

Mojo belooft dat Diamond tijdens het concert niet alleen zijn meest recente materiaal, maar ook klassiekers als Sweet Caroline en Girl, You'll Be a Woman Soon ten gehore brengt. Kaarten voor het concert in Amsterdam zijn vanaf vrijdagochtend te koop.

Premier AustraliŰ eist medewerking van Poetin

De Australische premier Tony Abbott eist dat Rusland volledig meewerkt met het Nederlandse onderzoek naar de crash van vlucht MH17 in juli. Dat heeft de regeringsleider maandag gezegd. Abbott gaat de Russische president Vladimir Poetin stevig aan de tand voelen wanneer deze volgende maand een G20-top in Australië aandoet.

"Er zullen nog een hoop lastige gesprekken met Rusland volgen en ik denk dat het gesprek dat ik met de heer Poetin zal hebben het lastigste gesprek van allemaal wordt", zei Abbott. "Ik ga er frontaal in."

De top van 's werelds twintig grootste economieën vindt van 15 tot 16 november plaats in Brisbane. Abbott wil hier een bilateraal overleg met Poetin, waarin wordt gesproken of door Moskou gesteunde separatisten het toestel van Malaysia Airlines hebben neergehaald met een luchtdoelraket. Bij de crash kwamen alle inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders en 38 Australiërs.

Abbott zegt Poetin te gaan vertellen dat 'Australiërs zijn vermoord, vermoord door door Rusland gesteunde rebellen die door Rusland geleverd materieel gebruikten'. Canberra is hier woedend over. De premier zegt te begrijpen dat Poetin deze menselijke tragedie nooit gewild heeft, maar dat hij nu wel 'volledige samenwerking met het misdaadonderzoek eist' van het Russische staatshoofd.

De betrekkingen tussen Australië en Rusland zijn sinds het incident met de MH17 verslechterd. Beide landen hebben elkaar economische sancties opgelegd. Sinds de crash is Abott een van de voornaamste critici van Poetin. Australië verdenkt de separatisten in Oost-Oekraïne ervan het vliegtuig te hebben neergehaald, Moskou wijst met de beschuldigende vinger naar de Oekraïense regering.

Twee accountants PwC geschorst om onzorgvuldigheid

De Accountantskamer heeft twee accountants van PwC voor een maand geschorst. De twee hebben de jaarrekening van het failliete energiebedrijf Econcern in 2007 'onprofessioneel en met onvoldoende diepgang' doorgelicht', oordeelde de Accountantskamer maandag.

De curatoren van Econcern hadden eind vorig jaar een klacht tegen de accountants ingediend omdat ze vonden dat de accountants hun werk slecht hadden gedaan. Econcern ging in 2009 op de fles nadat het bedrijf niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen.

De tuchtinstantie gaf de curatoren nagenoeg volledig gelijk en stelde dat door toedoen van de twee 'een goedkeurende accountantsverklaring in het maatschappelijk verkeer is gebracht zonder dat daarvoor een deugdelijke grondslag bestond'. De twee accountants hebben de 'fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid en professioneel gedrag geschonden', luidt het oordeel.

[pic] PenÚlope Cruz uitgeroepen tot meest sexy vrouw

Penélope Cruz is door het Amerikaanse blad Esquire uitgeroepen tot meest sexy vrouw van dit jaar. Daarmee treedt de 40-jarige actrice in de voetsporen van vrouwen als Angelina Jolie, Halle Berry, Rihanna en Charlize Theron.

Cruz is de elfde dame die door Esquire wordt gebombardeerd tot 's werelds meest sexy vrouw. Vorig jaar bombardeerde het blad Scarlett Johansson tot mooiste vrouw ter wereld.

Cruz, die speelde in films als Vicky Cristina Barcelona en Vanilla Sky, is getrouwd met acteur Javier Bardem. Het acteurskoppel, dat twee kinderen heeft, laat nauwelijks iets los over zijn privéleven. Ook in het interview met Esquire vertelt Cruz niets over haar man en kinderen. "Dat is enkel voor ons."

Cycloon houdt huis aan oostkust India

Cycloon Hudhud is zondag met verwoestende kracht het binnenland van India binnengetrokken. De storm heeft minstens acht levens geëist.

Hudhud is inmiddels beduidend afgezwakt. Zondag ging de cycloon bij Visakhapatnam aan land met rukwinden van 195 kilometer per uur en grote hoeveelheden neerslag. In de kustprovincies Andhra Pradesh en Orissa lieten respectievelijk vijf en drie mensen het leven. De boosdoener was veelal een instortend gebouw of omvallende boom.

Zodra de ochtend gloorde trokken reddingswerkers erop uit om de schade op te nemen. Hulpverleners zetten helikopters, vliegtuigen en vaartuigen in om benarde burgers te helpen.

Ook Japan kampt met noodweer. Tyfoon Vongfong richtte zondag een ravage aan op het eiland Kyushu. Zeker 37 mensen raakten gewond. De autoriteiten hebben ongeveer 150 duizend mensen aangeraden elders een veilig heenkomen te zoeken. Op Kyushu en het buureiland Shikoku rijden geen treinen en vliegtuigen blijven aan de grond.

Weerkundigen verwachten dat Vongfong dinsdagochtend vroeg de hoofdstad Tokyo bereikt.

Katy Perry hint op optreden Super Bowl

Katy Perry lijkt te bevestigen dat ze volgend jaar op gaat treden tijdens de pauzeshow van de Super Bowl. "Ah zondag, niets anders doen dan op de bank zitten en naar mijn nieuwe favoriete sport kijken", twitterde de zangeres. Geruchten dat Perry een show verzorgt tijdens de ontknoping van het American footballseizoen gaan al langer.

De zangeres ontkende eerder deze maand nog dat ze was gevraagd het podium te beklimmen. "Ik ben niet het soort meisje dat zou betalen om tijdens de Super Bowl op te mogen treden." De National Football League zou namelijk overwegen artiesten te laten betalen om de pauzeshow te mogen verzorgen.

Voor artiesten is het geen straf om op te treden tijdens de Super Bowl. Jaarlijks kruipen tientallen miljoenen Amerikanen voor de buis om naar de sportwedstrijd te kijken. Ook zagen artiesten als Madonna, Beyoncé en Bruno Mars, die de afgelopen jaren optraden, de verkoop van concertkaartjes en muziek stijgen.

OM: mogelijk snel versoepeling voorwaarden Benno L.

Als de veroordeelde pedoseksuele zwemleraar Benno L. goed meewerkt, worden de voorwaarden waaraan hij moet voldoen om op vrije voeten te mogen zijn over niet al te lange tijd mogelijk versoepeld. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Het OM heeft nu al het gebied waarin L. niet mag komen ingeperkt, omdat de rechtbank in Den Haag vorige week besloot dat het OM geen gebiedsverbod mag opleggen voor gemeenten waarin geen slachtoffers wonen. Het OM laat maandag weten dat deze gemeenten nu zijn geschrapt uit het besluit.

Ook heeft het OM het besluit aangepast dat L. geen contact mag hebben met minderjarigen thuis en in Leiden, waar hij nu woont. De rechtbank oordeelde in het door L. tegen de staat aangespannen kort geding dat dit besluit te algemeen geformuleerd was. Het moest zodanig worden aangepast dat L. bijvoorbeeld in een winkel gewoon inkopen kan doen.

Via zijn enkelband werd verder in de gaten gehouden of L. in Leiden zoals afgesproken wordt begeleid door vrijwilligers en of hij niet in het park achter zijn woning en bij scholen en speelplaatsen in Leiden komt. De rechter vond dat hierop alleen via de enkelband mag worden gecontroleerd als het OM dit in zijn besluit over de voorwaarden voor L. had opgenomen. Dat was nog niet het geval, maar het OM heeft dit nu ook meegenomen.

Ex-collega's Peterzon schrikken van hersenbloeding

Selma van Dijk, Marlayne Sahupala, Cilly Dartell en Maureen du Toit schrokken toen ze hoorden dat hun ex-collega Milika Peterzon is getroffen door een hersenbloeding. "Natuurlijk zijn we ontzettend geschrokken en maken we ons zorgen om haar", reageert Du Toit maandag in De Telegraaf. De dames waren jarenlang het gezicht van Hart van Nederland.

"De gezondheidsproblemen van Milika hebben bij ons veel los gemaakt." Peterzon werd eind september getroffen door een zware hersenbloeding, bleek vorige week. Volgens haar dochter is de 52-jarige ex-presentatrice bij kennis, maar is nog niet duidelijk wat de uiteindelijke gevolgen van de hersenbloeding zullen zijn. "In haar belang zullen we inhoudelijk niets zeggen over het het nu met haar gaat", zegt Du Toit. "We wachten op het moment dat ze dat zelf zal kunnen doen."

Exploitatie Betuweroute wordt taak van ProRail

Exploitant van de Betuweroute Keyrail komt vanaf 1 januari volledig in handen van ProRail. De havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam, nu voor 35 en 15 procent eigenaar, willen dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de concessie voor volgend jaar aan ProRail uitgeeft. Dat meldt een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam maandag.

ProRail is nu al voor vijftig procent eigenaar van Keyrail. De zestig medewerkers van Keyrail gaan over naar ProRail. Zij zetten hun werkzaamheden daar voort, aldus de zegsman. De havenbedrijven willen het beheer liever bij een enkele instantie onderbrengen omdat Keyrail alleen over de exploitatie van de Betuweroute gaat. Dat levert praktische problemen op.

"Omdat veel goederentreinen over zowel het gemengde net als de Betuweroute rijden, is het de beste optie om een enkel aanspreekpunt te hebben", aldus de zegsman. Nu moeten vervoerders soms bij zowel ProRail als Keyrail een zogeheten tijdpad aanvragen dat precies aansluit. Als dat niet lukt, loop je de kans dat je halverwege moet wachten."

Omdat er de komende jaren een extra spoor in Duitsland wordt aangelegd, gaan er in de toekomst steeds meer treinen van het gemengde net gebruikmaken, aldus de zegsman. Over de Betuweroute rijden wekelijks 500 tot 550 goederentreinen tussen de Tweede Maasvlakte en de Duitse grens. Dat is ongeveer de helft van het treingoederenvervoer in Nederland.

Minister Schultz moet de plannen nog goedkeuren. NRC Q meldt dat ook de raad van commissarissen nog toestemming moet geven.

Scholier langer vast voor fatale steekpartij

De 16-jarige jongen uit Rijswijk die ervan wordt verdacht vrijdag een 15-jarige medescholier te hebben doodgestoken blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag heeft maandag besloten dat de jongen in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

De 15-jarige scholier uit de derde klas werd vrijdagmiddag neergestoken in de nabijheid van het Corbulo College aan de Van Tuyll van Serooskerkenstraat in Voorburg. Hij bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen.

De jongen uit Rijswijk belde na het fatale incident met een vriendin. De moeder van die vriendin heeft hen opgehaald en de verdachte teruggebracht naar school, liet de politie zondag weten. Agenten hielden de jongen uit Rijswijk daar aan.

In de zaak is nog een tweede arrestatie gedaan. Een eveneens 16-jarige jongen werd zondagochtend opgepakt. Hij wordt ervan verdacht het steekwapen te hebben geleverd aan de verdachte van de steekpartij.

'Ambulancebroeders Amsterdam komen om in het werk'

Ambulancebroeders in Amsterdam kunnen het werk niet meer aan. De kwaliteit van de ambulancezorg is ver onder de maat en de werkdruk is te hoog, zo meldt Abvakabo FNV maandag op basis van klachten die bij een speciaal meldpunt zijn binnengekomen. De vakbond heeft de misstanden aan de Inspectie SZW gemeld.

In de zomermaanden opende Abvakabo een meldpunt voor medewerkers van Ambulance Amsterdam, nadat in maart ook al was geklaagd over de werkomstandigheden. Zo'n tweehonderd werknemers eisten toen het ontslag van de directie.

Uit klachten die bij het meldpunt binnenkwamen blijkt volgens Abvakabo FNV dat werknemers geregeld wordt gevraagd over te werken. Herhaaldelijk wordt de norm van de Arbeidstijdenwet overschreden, vooral wat pauzes betreft.

Ook is veel mis met het materieel en de paraatheid en inzet van ambulances. Bijna negentig procent van mensen die problemen melden zegt dat de ambulances niet hun voorgeschreven aanrijtijden halen. De veertien jaar oude hartapparatuur verzendt bovendien geen cardiogrammen meer. Hierdoor wordt de hartslag van de patiënt niet meer geregistreerd waardoor de behandeling vertraging oploopt.

De vakbond roept de Inspectie op snel actie te ondernemen.

Bezopen bejaarde rijdt vijf voetgangers aan in Leeuwarden

Een alcomobilist heeft vanmiddag in Leeuwarden vijf voetgangers aangereden. Het ongeval gebeurde op het Beursplein in de Friese hoofdstad en werd veroorzaakt door een 73-jarige inwoner van Harlingen die te diep in het glaasje had gekeken. Vier voetgangers en de dronkelap moesten naar het ziekenhuis.

Het Beursplein en de omgeving werden afgezet om hulpdiensten de ruimte te geven en om onderzoek naar het gebeuren te doen. De bejaarde zuiplap is aangehouden door de politie op verdenking van rijden onder invloed.

Rock + Theater + Game + Symfonie = Karmaflow

Karmaflow: The Rock Opera Videogame heeft een lange indrukwekkende naam, maar stelt zich nog bescheiden op. Het is een multidisciplinair project met grote namen dat stoelt op een plaform-avontuur met gezongen dialogen, een hele sterke muziekcast en een theatershow. En dit grootse avontuur begon als een afstudeerproject.

Componist Ivo van Dijk zocht 12 medestudenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) bij elkaar om een interactief verhaal te vertellen met een game. En wat voor een game…

karmakeeper

Jij bent de Karmakeeper, de beheerder van karma. Je reist door vijf werelden waar het niet goed gaat. De Beschermers (Guardians) van de werelden komen naar je toe en zingen hun problemen. Jij trekt vervolgens door de wereld om uit te vinden wat er werkelijk aan de hand is en of het beeld dat de Beschermer schetst wel correspondeert met hoe jij de wereld ziet. Je luistert dus ook naar de tegenstanders van de Beschermer en jij beslist uiteindelijk wat er precies gebeurt.

Terwijl je reist door de wereld haal je hier en daar karma weg, wat lijkt op energie. Je kunt deze karma ook ergens inzetten. Een plant begint dan bijvoorbeeld te groeien. Op deze manier geef jij de wereld de vorm die jou het meest aanspreekt, of het handigst is op het moment. Als je de omgeving verandert, dan verandert de muziek ook.

wereld

Het spel is mooi, innemend en vertederend ondanks de af en toe wel stevige muziek. Dit is zo’n spel dat je samen met je geliefde op de bank speelt, al bakkeleiend hoe je die puzzel moet oplossen, welke kant je toch moet kiezen en samen de ontroerende momenten te delen. Uiteraard kun je Karmaflow ook in je eentje spelen als een Judge Dredd en de meest snoeiharde soundtrack creëren die je voor ogen staat, maar dan doe je jezelf tekort.

wereld

De muziek wordt verzorgd door een wereldcast:

  • Simone Simons (Epica)
  • Dani Filth (Cradle of Filth)
  • Marc Hudson (Dragonforce)
  • Tony Kakko (Sonata Arctica)
  • Alissa White-Gluz (Arch Enemy)

De muzikale begeleiding is van het Metropole Orkest en bandleden van Epica, Textures en Within Temptation.

Karmaflow komt ook op de planken als een interactieve Rock Opera. Het optreden wordt begeleid door het Metropole Orkest en 14 zangers in het "Theater aan de Parade" in ’s-Hertogenbosch op 18 en 19 januari 2015. De zangers in het theater wisselen tussen Mariangela Demurtas (Tristania), Daniel de Jongh (Textures), Mark Jansen (Epica), Alissa White-Gluz (Arch Enemy) en zoveel mogelijk originele muzikanten van het spel.

cast

Karmaflow ziet er prachtig uit, speelt soepel en is gewoon een veelzijdig spel. Het is wel een spel om goed voor te gaan zitten. De setting op FirstLook was te onrustig om te kunnen genieten van de mysterieuze sfeer die in het spel hangt.

Je kunt Karmaflow preorderen voor €9,99 en voor €15,- krijg je het spel en de soundtrack. Karmaflow komt deze maand uit voor Mac en pc.

Knieblessure Wijnaldum niet ernstig

De knieblessure die Georginio Wijnaldum dwong om het trainingskamp van het Nederlands elftal te verlaten blijkt mee te vallen. Er is weliswaar sprake van een irritatie rondom het gewricht, maar bij aanvullend onderzoek bij zijn club PSV kwam maandag geen extra schade naar voren. Het is niet duidelijk of Wijnaldum zaterdag tegen AZ alweer inzetbaar is.

Wijnaldum haakte zaterdag af bij Oranje nadat op de training zijn knieklachten waren verergerd en keerde voor onderzoek terug naar Eindhoven. De medische staf van PSV concludeert dat de blessure met rust en aangepaste training moet herstellen. Van dag tot dag zal de situatie van de middenvelder nader bekeken worden.

Kobayashi verbaasd over uitvalbeurt

Kamui Kobayashi moest afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Rusland zijn Caterham-bolide tijdens de 21ste ronde aan de kant zetten. De Japanner wist echter niet waarom op dat moment.

In een interview met BBC Radio 5 melde Kobayashi het volgende: "De reden voor mijn uitvalbeurt? Eigenlijk is die er niet." Hij dacht namelijk dat het team zijn auto wilde sparen. Inmiddels, een dag na de Grand Prix, weet de Japanner meer: "Het team heeft de telemetrie geanalyseerd en daarbij is duidelijk geworden dat mijn remmen te heet werden. Of ik in Austin mag racen? Ik verwacht van wel, maar we hebben nog geen bevestiging gekregen."

Marcus Ericsson, teamgenoot van Kobayashi, kwam als negentiende en dus als laatste over de streep.

Media verdeeld over omroepplannen Dekker

Binnen de televisieomroepen wordt verschillend gereageerd op de toekomstplannen voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) die staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) maandag presenteerde. Landelijke omroepen zijn boos of teleurgesteld, terwijl regionale organisaties de plannen toejuichen.

Volgens Jan Slagter, voorzitter van Omroep MAX, zijn de plannen 'onthutsend'. "De presentatie was een puur VVD-congres. De kijker wordt de dupe, want je gaat zien dat slechts een klein deel nog contact gaat maken met de NPO. Die mensen willen van alles wat, dus ook luchtige programma's."

Slagter legt de nadruk op de toenemende verantwoordelijkheid van de NPO, waarbij de raad van bestuur volgens hem gaat meebeslissen over de inhoud van de programma's. "Wie in de Raad komen is een politieke keuze. De politiek zit veel te dicht op de inhoud. Ik ga kijken of dat niet in strijd is met de Europese regelgeving."

Met het verdwijnen van amusementsprogramma's bestaat ook een kans dat het populaire Heel Holland Bakt van de zender verdwijnt. "Is dat amusement? Of is het infotainment? We leren mensen een taart te bakken. Dat is toch wel de educatie die Dekker wil", aldus Slager, die de komende dagen op bezoek gaat bij enkele politieke partijen.

Regionale omroepen reageren wel positief op de plannen. Volgens hen legt Dekker met zijn visie de vinger op de zere plek, aldus Jack de Vries. Hij is voorzitter van Stichting ROOS, die de regionale omroepen vertegenwoordigt. "De brief is een belangrijke erkenning van de bijzondere positie van de regionale omroep voor de regionale en lokale berichtgeving en ik onderschrijf zeer de noodzaak van het plan dat de staatssecretaris van ROOS verwacht."

Final Countdown voor Borderlands: The Pre-Sequel

2K Games heeft de launchtrailer van Borderlands: The Pre-Sequel de lucht in geschoten.

In de ruimteshooter zijn we dit keer op de maan, met alle zweverigheid die bij gebrek aan zwaartekracht ontstaat. Dit zorgt voor nieuwe vaardigheden, zoals flinke sprongen en buttslams, maar ook nieuwe vijanden en natuurlijk zijn er heel veel wapens. In dit deel zijn er laserwapens en vrieswapens bijgekomen, zodat je monsters op nog brutere wijze kunt doden. En er is natuurlijk de voor het eerste speelbare Claptrap, de bekende robot uit eerdere delen.

Borderlands: The Pre-Sequel komt uit op 17 oktober voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Acht jaar cel voor doden 11-jarige zoon

Een 48-jarige vrouw uit Amersfoort is maandag veroordeeld tot acht jaar cel voor de moord op haar 11-jarige zoon in januari. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Doordat de kans op herhaling klein wordt geacht, kwam het opleggen van tbs niet in beeld.

De vrouw bracht de jongen om het leven door hem een plastic zak over zijn hoofd te trekken. Het kind stikte hierdoor. De vrouw wilde hierna zelfmoord plegen, maar dat mislukte. De Amersfoortse had naar eigen zeggen relatieproblemen en maakte zich zorgen over haar zoon. Ze zou de situatie niet meer aan hebben gekund.

Onder meer omdat de vrouw een afscheidsbrief had achtergelaten, is volgens de rechtbank bewezen dat ze al langere tijd bezig was met het plan haar zoon en zichzelf te doden. De rechtbank acht daardoor bewezen dat sprake is van moord.

Kippen levend in brand gestoken in Leusden

Drie kippen zijn afgelopen week zo mishandeld bij een pannenkoekenboerderij in het Utrechtse Leusden dat ze zijn overleden. Twee kippen zijn in brand gestoken, de derde is mogelijk gestikt doordat tape om de kop van het dier was gewikkeld, meldt de politie.

De mishandelingen vonden op twee verschillende momenten plaats. Dinsdag werden twee kippen in brand gestoken. De derde kip werd tussen donderdagavond en zaterdagmiddag ingetapet. De politie is op zoek naar mensen die meer weten van de mishandelingen.

Ozzy Osbourne krijgt Global Icon Award

MTV heeft Ozzy Osbourne uitgeroepen tot Global Icon. De Black Sabbath-zanger en realityster neemt de oeuvreprijs op 9 november ontvangst tijdens de uitreiking van de MTV EMA in Schotland. Dat heeft de muziekzender maandag bekendgemaakt.

"Ozzy's bijdrage aan de muziek en popcultuur is enorm", liet Bruce Gillmer, uitvoerend producent van de Europese awardshow, weten in een verklaring aan Amerikaanse media. "Al meer dan veertig jaar vermaakt, beïnvloedt, inspireert en soms ook choqueert hij legioenen fans wereldwijd."

De MTV Global Icon Award ging vorig jaar naar Eminem, die het beeldje op kwam halen in Amsterdam. Eerder ging de prijs naar artiesten als Whitney Houston, Bon Jovi en Queen. De prijzenregen strijkt volgende maand voor de 21e keer neer.

'Kim Jong Un nog gewoon de baas in Noord-Korea'

Gezondheidsproblemen, huisarrest, een coup d'état of zelfs overlijden: de afgelopen weken is druk gespeculeerd over het wel en wee van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Het staatshoofd, dat normaal niet van de buis is weg te denken in het communistische land, is al ruim vijf weken niet in het openbaar verschenen. Dit leidde tot een golf van geruchten, maar volgens overheidsfunctionarissen uit de Verenigde Staten, China en zowel Noord- als Zuid-Korea is er niets aan de hand.

Het hoofd van de gezamenlijke stafchefs van Zuid-Korea liet maandag weten geen verandering in de machtsstructuur van Noord-Korea te hebben waargenomen, meldt Yonhap. "Voor zover ik weet heeft Kim Jong Un geen problemen bij het besturen van het land", sprak admiraal Choi Yun-hee. Hij zei door de inlichtingendiensten op de hoogte te worden gehouden van relevante ontwikkelingen in Noord-Korea. Op de vraag of Kim helemaal niets mankeert, wilde Choi niet antwoorden.

Ook de VS laten weten dat volgens hun bronnen Kim nog steeds de dienst uitmaakt in Noord-Korea. "We hebben geen indicaties van een machtswisseling opgevangen", zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice in een interview dat zondag door NBC werd uitgezonden. "Vanzelfsprekend houden we de ontwikkelingen in Noord-Korea nauwlettend in de gaten."

China zegt geen afwijkende signalen te hebben waargenomen, ondanks de lange afwezigheid van Kim, meldt Yonhap. "Geen van de speculaties over Kims gezondheid en machtspositie zijn geloofwaardig", zei een anonieme Zuid-Koreaanse bron, die regelmatig contact heeft met de Chinese regering.

Pyongyang bericht nog steeds over Kim als staatshoofd van Noord-Korea. Kim Yang Hon, secretaris van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij, zei eerder deze maand tijdens een bezoek aan aartsrivaal Zuid-Korea dat Kim helemaal geen gezondheidsproblemen heeft. Eerder meldden staatsmedia in het communistische land wel dat de leider aan 'ongemakken' leed.

De 31-jarige Kim was voor het laatst te zien op 3 september bij een concert. De weken ervoor was reeds zichtbaar hoe de leider moeite had met lopen en flink was aangekomen. Kort hierna verdween het politiek zwaargewicht helemaal uit beeld, hoewel de binnenlandse propaganda hem nog wel steeds aanprijst als de leider van de revolutie.

Kim nam het stokje in Noord-Korea in december 2011 over na het overlijden van zijn vader en politieke voorganger, Kim Jong Il. Veel gevluchte Noord-Koreaanse oud-hoogwaardigheidsbekleders menen dat niet Kim aan de touwtjes trekt, maar het Departement van Organisatie en Begeleiding (OGD), dat bestaat uit oude kameraden van Kim Jong Il. Kim Jong Un zou volgens hen niet meer dan een stroman zijn.

Nobelprijs economie naar Franse Jean Tirole

De Nobelprijs voor de economie is dit jaar toegekend aan de Fransman Jean Tirole voor zijn onderzoek naar de 'macht van de markt en regelgeving'. De 61-jarige Tirole is de 75e econoom die de prijs krijgt en pas de derde Franse winnaar. Dat maakte de Zweedse Academie voor Wetenschappen maandag bekend.

Tirole is volgens de academie 'een van de invloedrijkste economen van deze tijd'. Hoewel hij naar veel verschillende gebieden onderzoek heeft gedaan, krijgt hij de prijs vooral vanwege zijn inzichten over regelgeving in markten met slechts een of enkele grote bedrijven.

Dankzij de analyses van de Fransman is volgens de academie nu duidelijk dat regels die in sommige omstandigheden heel goed werken in markten met slechts enkele bedrijven juist 'meer kwaad dan goed doen'. Een prijsplafond kan een bedrijf namelijk dwingen de kosten te beperken, maar geeft ze in een monopolie ook de kans hun winst te maximaliseren.

Met zijn onderscheiding wordt Tirole de opvolger van drie Amerikanen - Eugene Fama, Lars Peter Hansen en Robert Shiller - die de prijs vorig jaar wonnen vanwege hun onderzoeken naar de prijsontwikkeling van aandelen en obligaties. Naast de prijs krijgt hij ook een bedrag van ongeveer acht miljoen Zweedse kroon (negenhonderdduizend euro).

De economieprijs - officieel de prijs voor Economische Wetenschappen van de Zweedse Rijksbank ter nagedachtenis aan Alfred Nobel - is de laatste Nobelprijs die dit jaar werd bekendgemaakt. Het is de enige prijs die niet door naamgever Alfred Nobel in het leven is geroepen. In plaats daarvan besloot de Zweedse centrale bank eind jaren zestig de prijs in te stellen. De Nobelprijzen worden uitgereikt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel.

Miljoenenjacht aangeklaagd na fout antwoord

Een 30-jarige deelnemer van Miljoenenjacht klaagt producent Endemol Nederland aan omdat hij onterecht zou zijn uitgeschakeld. Hij wil geld zien van de producent, meldt De Telegraaf maandag.

Deelnemer Semih had in de uitzending van 28 september kans om de finale van het spel Postcode Loterij Miljoenenjacht te halen. Hij stond op de tweede plaats toen de vraag werd gesteld 'welke Nederlandse diva afgelopen maand op Ibiza was getrouwd'. De derde deelnemer antwoordde 'Patty Brard'. Dit antwoord werd goedgekeurd, waardoor Semih van de tweede plaats werd verdreven en niet meer verder mocht spelen.

Volgens zijn advocaat Peter Plasman is Brard in Amstelveen getrouwd en niet op Ibiza. Zelfs als het feest op Ibiza als een huwelijk wordt gezien, klopt het antwoord niet, aldus de advocaat. De opnames voor de televisieshow vonden op 26 september plaats, enkele uren voordat het huwelijk van Brard zich op Ibiza zou voltrekken.

Semih is door de vraag minimaal 45.000 euro misgelopen. Endemol is daarvoor aansprakelijk, aldus Plasman. Endemol laat weten de beschuldigingen 'ongegrond' te vinden. "Omdat de vraag volstrekt helder was en omdat de spelregels zijn nageleefd", is te lezen in een verklaring. "Verder valt het op dat meneer Plasman ook in deze zaak weer eerst de publiciteit zoekt zonder een reactie van ons af te wachten."

Het is de tweede keer dat Plasman Miljoenenjacht aanklaagt. Hij staat ook banketbakker Arrold van den Hurk bij, die eerder dit jaar door de zenuwen per ongeluk op de stopknop drukte. Hij won toen 125.000 euro, terwijl hij in zijn koffertje vijf miljoen had zitten. Van den Hurk wilde doorspelen, maar dat mocht niet van de notaris. Plasman zag genoeg aanknopingspunten om die beslissing aan te vechten.

'Nederland door nieuw pensioenplan uit top 3'

De kans is groot dat Nederland door het maandag overeengekomen pensioenplan volgend jaar uit de top drie valt van de ranglijst van Mercer. Dat stelt pensioenadviseur van het bureau Tim Burggraaf maandag. Dit jaar zakte Nederland al van plek twee naar drie. In 2012 werd de eerste plaats nog ingenomen.

Binnen de nieuwe pensioenwet, waarover de coalitie een akkoord heeft bereikt met de 'geliefde' oppositie, moeten pensioenfondsen hogere buffers aanhouden voor als het slechter gaat. Burggraaf verwacht dat om dat te bereiken pensioenen langere tijd laag zullen blijven. Nederland zal hierdoor in de pensioenranglijst minder scoren op adequaatheid: of de pensioenen voldoende zijn om rond te komen.

De hogere buffers zullen er wel voor zorgen dat de houdbaarheid van het stelsel beter wordt. Waarschijnlijk zal dit niet voldoende compenseren voor het verlies in de adequaatheid, denkt Burggraaf. Dat komt doordat dat laatste punt zwaarder telt.

Burggraaf maakt zich echter voornamelijk zorgen over de aanbeveling die Mercer al jaren herhaalt: laat burgers meer zelf sparen voor hun oudedagsvoorziening. Dat moet ervoor zorgen dat men naast de AOW en de gezamenlijke gespaarde pensioenen extra geld heeft om op terug te vallen. De pensioenadviseur constateert dat in de nieuwe pensioenplannen hier niets over lijkt te zijn geregeld.

Vooral vijftigplussers worden de dupe van dat er minder pensioen wordt opgebouwd. Dat komt doordat de ouderen die bijna gepensioneerd zijn, nog grotendeels via de oude regeling hebben gespaard. Jongeren hebben genoeg tijd om hun eigen zaken op orde te krijgen. "De groep daartussen, van rond de vijftig, valt daar precies tussen. Zij hebben wel voor de hogere pensioenen van ouderen betaald, en hebben zelf te weinig tijd om een extra potje aan te leggen."

'Olympisch skikampioene Maze denkt aan stoppen'

Volgens Sloveense media zal skiester Tina Maze na het komende seizoen een pauze inlassen om na te denken over het einde van haar carrière. De 31-jarige Sloveense ontwikkelde zich in de laatste jaren tot een absolute wereldtopper die op elke discipline tot de top behoort.

Met name in het seizoen 2012-2013 domineerde Maze het alpineskiën bij de vrouwen. Ze won de algemene World Cup met meer dan twee keer zoveel punten als de nummer twee Maria Höfl-Riesch, terwijl ze daarnaast in alle vijf disciplines bij de beste twee in de eindstand eindigde. Ook is Maze een van slechts zes vrouwen die op elke discipline een World Cup-zege hebben geboekt, en een van drie vrouwen die dat in één seizoen deden.

Tijdens de Olympische Spelen van Sochi won Maze eerder dit jaar samen met de Zwitserse Dominique Gisin het goud op de afdaling. Ook op de reuzenslalom is ze de olympisch kampioene, terwijl ze vier jaar eerder in Vancouver al twee keer zilver pakte. 

Uitslag FOK! Film Top 100 - 2014

De afgelopen vijf weken kon iedereen een lijstje met films inleveren om tot de 100 beste films te komen volgens de leden van FOK!. Gisteren werd de uitslag bekend gemaakt van deze FOK! Film Top 100 2014. 

Uiteindelijk leverden 76 mensen hun lijstjes in en werden 1838 unieke films genoemd. The Matrix (40), Pulp Fiction (37) en The Shawshank Redemption (34) waren de films die het vaakst genoemd werden, Steven Spielberg (20), Martin Scorsese, Alfred Hitchcock en Tim Burton (12) waren de regisseurs die de meeste films leverden. 

Maar het belangrijkste is natuurlijk de nummer 1. Net als de twee voorgaande jaren trekt Quentin Tarantino’s Pulp Fiction aan het langste eind, waarmee het The Wachowski’s The Matrix met slechts 6 puntjes verschil achter zich wist te laten. Apocalypse Now, van Francis Ford Coppola, completeert het podium. 

Top 10

001 001 Pulp Fiction (Quentin Tarantino, 1994)
002 005 The Matrix (The Wachowski's, 1999)
003 003 Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979)
004 014 Fight Club (David Fincher, 1999)
005 021 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001)
006 002 The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972)
007 009 The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994)
008 006 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)
009 019 12 Angry Men (Sidney Lumet, 1957)
010 012 Se7en (David Fincher, 1995)

De volledige uitslag is hier, samen met nog meer statistieken en de Schaduwlijst, terug te vinden op het forum. 

De winnaar van het prijzenpakket met films is ruudbackus geworden.

Deense badmintonners benaderd voor omkoping

Twee Deense badmintonners hebben een voorstel gekregen om opzettelijk een wedstrijd te verliezen, zo meldt de internationale badmintonbond BWF vandaag. Het gebeurde in juni tijdens het Japans Open. In ruil voor hun daad zouden ze 197.000 euro krijgen.

De Deense televisie meldt dat het gaat om Hans-Kristian Vittinghus, de nummer negen van de wereld, en dubbelspecialist Kim Astrup. Het duo is niet op het aanbod ingegaan en heeft het incident bij de BWF gemeld. Voorzitter Poul-Eric Hoyer-Larsen is hier blij mee. Om het onderzoek niet te hinderen is het nu pas naar buiten gekomen. "De BWF is blij dat de spelers niet op het aanbod zijn ingegaan en dit aan ons hebben gerapporteerd."

Guns, Gore & Cannoli mikt op maffia-zombies

Het Belgische Crazy Monkey Studios is al een tijdje bezig met Guns, Gore & Cannoli en hebben het grafisch naar een hoger plan getild. Het spel is nu mooier dan de trailer. Gelukkig komt de demo binnenkort uit, dus dan kan iedereen laten zien wat zij in hun mars hebben. Je kunt je nu opgeven voor de bèta.

spel

Guns, Gore & Cannoli  is een maffia-zombie-shoot ‘em up-survival-horror. Het speelt zich af tijdens de drooglegging in de jaren 20 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Alcohol was toen verboden en mensen stookten dus hun eigen brouwsels. In deze tijd werd de maffia oppermachtig en deed Al Capone goede zaken in Chicago en omgeving. In Guns, Gore & Cannoli speel je als Vinnie Cannoli. De alcohol die de twee rivaliserende maffiafamilies verkopen in Thugtown maakt zombies van hun klanten. Vinnie zoekt een vriend van hem en knalt iedereen overhoop die hem in de weg loopt.

tactisch

Er zijn veel bijzondere wapens te krijgen. In het begin van het spel is de vlammenwerper erg handig. Ook tactisch gebruik van granaten is erg aan te raden.  Het blijkt niet uit de trailer, maar Guns, Gore & Cannoli is perfect voor co-op. Let wel op dat je elkaar kan verwonden met ‘friendly fire’. Mijn partner gooide tot tweemaal toe een granaat op mijn hoofd en dat is niet zo gezond.

co-p

Met lukraak knallen in de rondte ga je het niet redden, hoe leuk dat ook is. Je moet nadenken en tactisch samenwerken om verder te komen. Het spel is over-the-top, zit barstensvol humor en heeft verrassend genoeg een sterk verhaal ondanks alle zombies.

Guns, Gore & Cannoli komt vroeg in 2015 uit voor Xbox One, PlayStation 4, Wii U, Mac en pc.

boem

De aanhouder wint

Vorige week betrad ik het podium van Toomler. Ik keek door het licht van de schijnwerpers de zaal in en sprak voor een zestig koppen tellend publiek. Ik vertelde ze dat het 'Klokslag 13' was. "Een tijd dat solliciteren ook anders kan." Ik sprak over hoe het kwam dat ik ontslagen was. En over hoe mijn initiatief ontvangen werd. Hoe duizenden mensen mijn website bezochten, deelden en zelfs gebruikten in hun workshop. Na afloop ontving ik een groots applaus. Een dag later zat ik op het kantoor van Albelli koffie te drinken met de Country Manager.

Sigthˇrsson: druk ligt bij Oranje

Kolbeinn Sigthórsson dicht IJsland goede kansen toe in de EK-kwalificatiewedstrijd van maandag tegen het Nederlands elftal. "We spelen erg goed op dit moment en zijn vol vertrouwen", refereerde de spits van Ajax aan de ruime overwinningen van zijn land in de voorgaande duels tegen Turkije en Letland. "De druk ligt volledig bij Nederland."

De bondscoach van IJsland Lars Lagerbäck ziet Oranje weliswaar als favoriet, maar vindt niet dat zijn team zich te bescheiden op moet stellen. "We hebben een realistische kans om deze wedstrijd te winnen", zegt de Zweedse trainer. "We kennen het Nederlandse team erg goed, mede dankzij jongens als Kolbeinn die in Nederland spelen. Dus we zijn goed voorbereid."

IJsland is na 3-0 zeges op Turkije en Letland de trotse koploper in groep A. Nederland bezet met drie punten uit twee duels de derde plaats.

Plaatsje winst voor Haase op wereldranglijst

Robin Haase is op de wereldranglijst van de ATP een plaatsje opgeschoven. De Hagenaar steeg van de 73e naar de 72e plaats. Hij loopt daarmee verder uit op Igor Sijsling, die juist een plaatsje inleverde en nu 87e staat. Thiemo de Bakker (142) en Jesse Huta Galung (184) zijn de andere Nederlanders in de top tweehonderd.

Boven aan de wereldranglijst doet Roger Federer goede zaken. Hij klimt dankzij zijn overwinning zondag in Shanghai ten koste van Rafael Nadal van de derde naar de tweede plaats, achter lijstaanvoerder Novak Djokovic. Gilles Simon, verliezend finalist in Shanghai, maakt een sprong van 29 naar achttien.

Bij de vrouwen maakte Arantxa Rus een vrije val. Ze duikelde maar liefst 27 plaatsen van 182 naar 209. Kiki Bertens boekte een plaatsje winst van 74 naar 73 en blijft met afstand de beste Nederlandse. Richel Hogenkamp (153) en Indy de Vroome (200) staan ook nog boven Rus.

De eerste plaats blijft stevig in handen van Serena Williams, gevolgd door Maria Sharapova, Simona Halep, Petra Kvitova en Na Li. Agnieszka Radwanska steeg een plaatsje van zeven naar zes. Dat gaat ten koste van Eugenie Bouchard die nu zevende staat.

Alonso: "Vertrek bij Ferrari slechts gerucht"

Formule 1-coureur Fernando Alonso is dit jaar een van de hoofdpersonen in het silly season. De Spanjaard wordt gelinkt aan diverse topteams, maar heeft nog een doorlopend contract bij Ferrari. Hij ontkent dan ook zijn vertrek bij de Italiaanse renstal.

Alonso werd gelinkt aan met name McLaren, maar ook Mercedes, Lotus, Red Bull en zelfs Williams werden genoemd. In dit rijtje valt Red Bull af, omdat het team uit Milton Keynes na het aangekondigde vertrek van Sebastian Vettel voor Daniil Kvyat gekozen heeft.

Gisteren, na de Grand Prix van Rusland, heeft Alonso aan de journalisten laten weten dat hij in 2015 niet in een door een Mercedes aangedreven auto zal gaan rijden. Hierdoor vallen voor de 33-jarige coureur Mercedes, Lotus en Williams al af. McLaren blijft over, maar ook de mogelijkheid dat de Spanjaard Ferrari in ieder geval nog een seizoen trouw blijft.

Alonso: "Zowel Ferrari als ik hebben niet gezegd dat we ons contract beëindigd hebben. Tot nu toe is het slechts een gerucht. Ik blijf mijn best doen voor mijn eigen toekomst en de toekomst van Ferrari. Ferrari is een team dat in mijn hart zit, ik wil dit fantastische team helpen."

Toch blijft het vertrek van de Spanjaard bij Ferrari rondzwermen. Volgens het Finse Turun Sanomat zou de breuk spoedig aangekondigd moeten worden, alsmede dat Vettel hem op zal gaan volgen.

D. Martin wint in Peking, Gilbert blijft leider

Daniel Martin heeft de koninginnenrit in de Ronde van Peking gewonnen. De Ierse klimmer van Garmin-Sharp sprintte in de slotkilometer weg uit een kleine groep en kwam solo over de finish. Philippe Gilbert behield de leiding in het algemeen klassement.

De etappe werd gekleurd door een kopgroep van vier, waarvan de Belg Julien Vermote op de slotklim het langst stand kon houden. Een zege voor een vluchter zat er echter niet in, omdat Gilberts ploegmaat Samuel Sánchez het tempo hoog hield.

In de laatste kilometer greep Martin zijn kans. Hij wist uiteindelijk twee seconden te pakken op het groepje met Gilbert. Laatstgenoemde verdedigt in de slotetappe van morgen een voorsprong van drie tellen op de Ier.

NPO krijgt meer zeggenschap in nieuw omroepbestel

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet zich veel meer onderscheiden. De NPO krijgt daarom vanaf 2016 meer zeggenschap over de programma's van de acht losse omroepen. Amusementsprogramma's worden daarvan de dupe, zegt staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker (VVD) maandag bij de presentatie van de toekomstplannen van de NPO.

Volgens Dekker moet de publieke omroep slagvaardiger worden. "Partijen houden elkaar in wurggreep", aldus de staatssecretaris bij de presentatie op het oude Veronica-zendschip. "Met acht omroepen gebeurt vaak te weinig of te laat. Dat kunnen we ons niet meer veroorloven. We hebben meer slagkracht nodig. We geven de NPO daarom meer verantwoordelijkheden. Sterkere inhoudelijke sturing is het devies."

De publieke omroep moet zich gaan richten op nieuws, cultuur en educatie. Amusement moet geen doel worden, zegt Dekker. "Ik snap niet wat voor publieke waarde amusementsprogramma's als Animal Crackers of de Slechtste Chauffeur van Nederland hebben voor de publieke omroep."

Het bestel wordt opengesteld voor andere programma's. "Dit leidt tot meer vernieuwing. We hebben alle creatieve krachten in Nederland nodig. Het plan doorbreekt het monopolie van de acht omroepen."

In maart presenteerde de Raad voor Cultuur een advies waarin werd voorgesteld de publieke omroep open te stellen voor externe partijen. Dekker heeft dat advies in zijn toekomstvisie uitgewerkt. De helft van het beschikbare budget staat open voor de nieuwe, creatieve programma's.

Regionale omroepen moeten de waakhonden richting de gemeenteraden blijven, aldus Dekker. Hiervoor is een gezamenlijke organisatie van de omroepen van groot belang. Dekker denkt bijvoorbeeld aan gezamenlijke salarisadministraties of investeringen in techniek.

De wijzigingen van het publieke bestel zijn het vervolg op de fusies van omroepen begin dit jaar. Het aantal omroepen daalde van 21 naar acht. Ook de bezuinigingen van de afgelopen twee kabinetten, samen zo'n tweehonderd miljoen euro, zorgen ervoor dat het bestel moet veranderen.

De NPO zegt in een reactie blij te zijn met de toekomstvisie van Dekker. "De NPO is klaar om de belangrijke rol in de Nederlandse samenleving te spelen die het kabinet ambieert: als verbindende factor in de samenleving."

Albert Heijn schrijft brief aan Zwarte Piet

Albert Heijn heeft maandag via krantenadvertenties een brief aan Zwarte Piet gepubliceerd. In het schrijven in dichtvorm laat het supermarktconcern weten dat de metgezel van Sinterklaas nog volop in de schappen van de AH-winkels ligt en wordt ontkend dat hij verbannen zou zijn uit de winkels van het concern.

"Van dat bericht lieve Piet is helemaal niks waar. Je ligt volop in onze schappen, net als ieder jaar’’, staat in de brief gericht aan 'Lieve Piet'. Hierin staat ook dat Albert Heijn "houdt van pieten in alle kleuren", wat het excuus nogal lafjes maakt, omdat Zwarte Piet toch echt gewoon Zwart is en niet geel, groen, blank, paars of blauw.

Vorige week ontstond commotie op sociale media toen bleek dat Albert Heijn er voor kiest om Zwarte Piet in bepaalde reclame-uitingen niet te laten terugkomen. Veel mensen plaatsten uit onvrede hierover logischerwijze een oproep om de bukkende grootgrutter te boycotten.

Albert Heijn schrijft brief aan Zwarte Piet
Albert Heijn schrijft brief aan Zwarte Piet (Foto: ANP)

Bayonetta 2

Een paar maanden na de gebeurtenissen van de eerste game zijn Bayonetta en Jeanne een groep engelen aan het bevechten die tijdens een parade een stad aanvallen. Tijdens een aanval beschermt Jeanne Bayonetta van een plotselinge demoonaanroep die fout loopt. Jeannes ziel wordt in de hel gesleurd. Na een tip van haar informant Enzo gaat Bayonetta op zoek naar de heilige berg van Fimbulvinter. Er wordt gezegd dat er een ingang naar Inferno, de poorten van de hel, binnen de berg te vinden is en Bayonetta is van plan om het te gebruiken om haar vriend te redden.

Golfer Bae wint opening van seizoen

Bae Sang-moon heeft het eerste golftoernooi van het nieuwe PGA-seizoen gewonnen. De Zuid-Koreaanse golfer liep in het Amerikaanse Napa op de laatste dag een ronde van 73 (-1) en hield daarmee zijn voorsprong op de concurrentie ternauwernood vast. Voor de 28-jarige Bae is het na het Byron Nelson Championship zijn tweede zege op de PGA-tour.

Bae had aan het begin van de laatste dag een riante voorsprong, maar hield uiteindelijk maar twee slagen over op Steven Bowditch, die een slotronde liep van 67 in Napa Valley. "Ik voelde veel druk op mijn schouders, maar heb geprobeerd om gefocust te blijven en mijn eigen spel te blijven spelen", zei de winnaar, die het toernooi afsloot met 273 (-15).


Bae in actie op de zeventiende hole (Foto: Getty)

Wijnaldum moet MRI-scan ondergaan

Georginio Wijnaldum ondergaat maandag een MRI-scan aan zijn knie. Bij PSV is men bezorgd over de klachten die de middenvelder heeft.

Na de training van zaterdag moest Wijnaldum afhaken bij het Nederlands elftal. De international had al een aantal dagen last van zijn knie, en zaterdag werden de klachten serieuzer. Vorig seizoen stond Wijnaldum liefst zeven maanden buitenspel door een rugblessure.

Bij PSV maakt men zich daarom zorgen en maandag wordt een MRI-scan van de knie gemaakt, schrijft De Telegraaf. Een nieuwe blessure voor Wijnaldum zou een flinke tegenvaller zijn, aangezien de ziekenboeg van de Eindhovense club al redelijk vol zit.

Momenteel kan PSV al niet beschikken over Memphis Depay, Oscar Hiljemark, Abel Tamata en Stijn Schaars, die zich al geruime tijd in de ziekenboeg bevinden. Jeffrey Bruma, Joshua Brenet en trainer Phillip Cocu zijn de komende wedstrijd afwezig vanwege een schorsing.

Georginio Wijnaldum kwam vrijdag niet in actie in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (3-1). Tot nu toe speelde hij dertien interlands, waarvan tien dit kalenderjaar. Op het WK in Brazilië was de middenvelder iedere wedstrijd van de partij en hij scoorde zelfs in de troostfinale tegen het gastland.

Katie Holmes opnieuw in rol Jacky Kennedy

Katie Holmes zal opnieuw te zien zijn als Jacky Kennedy. De 35-jarige actrice heeft getekend voor de follow-up van de miniserie The Kennedys. Het vervolg, The Kennedys: after Camelot, gaat over de beroemde Amerikaanse familie in de periode na de moorden op John en Robert Kennedy.

Holmes kondigde vorige maand aan dat haar regiedebuut aanstaande is. Ze gaat de verfilming van het boek All We Had regisseren. De regiekriebels reiken verder dan dat project. Ze zal ook een aflevering van het nieuwe seizoen van The Kennedys voor haar rekening nemen.

De vier nieuwe afleveringen worden gemaakt door hetzelfde team. Jon Cassar neemt de regie van de overige drie afleveringen op zich, en Stephen Kronish keert terug als schrijver.

Shattered Worlds verleidt Within Temptation

Op Epicon was Shattered Worlds aanwezig met een zeer prille alfaversie die het publiek mocht uitproberen. Bij FirstLook waren ze er weer met een sterk verbeterde user interface, meer kaarten en meer kleur. Shattered Worlds is een strategisch kaart- en oorlogsspel met heel veel potentie. Het is een mix van Warhammer 40k (de tafel-variant) met Magic: The Gathering en rpg-invloeden.

spel

Je speelt op een veld vol zeshoeken in een SF-universum tegen de computer of iemand anders. Iedere speler heeft een Arcship en het doel is het andere Arcship te vernietigen. Elke ronde krijg je een stel kaarten die je schepen, krachten of bonussen kunnen geven. Je kan ook tactisch kaarten weggooien en beurten overslaan. Er zijn verschillende rassen van buitenaardse wezens, ieder met hun eigen technologie, magie en curiosa. Shattered Worlds heeft heel veel lore om je in te verdiepen.

lore

Muziek is heel bepalend voor de sfeer in een spel en Shattered Worlds heeft Martijn Spierenburg van Within Temptation in het team. Hij maakt meerdere arrangementen voor de verschillende scenario’s.

Spierenburg

Shattered Worlds wordt ontwikkeld als browsergame en als stand alone. De opzet is om altijd tegen iedereen te kunnen spelen met pc, Linux, Mac, Android en iOS. Binnenkort is er een gesloten bèta waar je je hier voor kunt opgeven.

Minder schade door woningbranden

Het aantal brandclaims is tussen 2009 en 2013 met elf procent afgenomen tot 315 per dag. Vorig jaar kampten 115 duizend huishoudens met een grote of kleine woningbrand, meldt het Verbond van Verzekeraars maandag. Inwoners van Vinex-wijken en het platteland hebben een veel grotere kans op woningbranden dan elders in stedelijke gebieden.

De daling is een gevolg van 'betere bewustwording', denken de verzekeraars. Ook zijn huishoudelijke apparaten steeds veiliger dan vroeger.

In Vinex-wijken is de kans op brand 37 procent hoger dan in omringende wijken. Een sluitende verklaring voor de verhoogde brandkans in Vinex-wijken kunnen de verzekeraars niet direct geven. Mogelijk komt dat doordat er veel tweeverdieners in Vinex-wijken wonen. Die zijn vaak van huis en merken brand dus minder snel op. Ook vandalisme van jongeren speelt mogelijk een rol.

Relatief gezien kwamen de meeste claims uit Overijssel, gevolgd door Limburg en Noord-Brabant. In Noord- en Zuid-Holland was het risico het laagst. In dunnerbevolkte gebieden worden branden minder snel opgemerkt, verklaart het verbond.

Defecte apparaten zijn de belangrijkste oorzaak van branden. Jaarlijks ontstaat in 1 op de 65 huizen brandschade. De meeste woningbranden vinden tijdens de jaarwisseling plaats. Het aantal claims rond Oud & Nieuw ligt vier keer hoger dan normaal.

'Beeld en Geluid schrapt 82 banen'

Bij Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum verdwijnen 82 van de 198 voltijdsbanen. Doordat er minder geld beschikbaar is moeten er 27 mensen gedwongen vertrekken. Dat bevestigt directeur Jan Müller maandag na vragen van de Gooi en Eemlander.

Het audiovisueel archief rondt een digitaliseringsproject af, waardoor mensen met een tijdelijk contract hun baan verliezen. Daarnaast krijgt het instituut vanaf volgend jaar 1,8 miljoen euro minder subsidie, aldus de regionale krant. Dit jaar kreeg Beeld en Geluid nog negentien miljoen euro subsidiegeld.

De ondernemingsraad heeft met het reorganisatieplan en het sociaal plan ingestemd. Vakbond FNV Kiem tekent het sociaal plan van het instituut niet.

Kabinet sluit deal over pensioenplannen

De regeringspartijen PvdA en VVD zijn het met D66, SGP en ChristenUnie eens geworden over de aanscherping van de pensioenregels. Door de steun van de drie gedoogpartijen heeft het kabinet nu ook een meerderheid in de Eerste Kamer. Dat meldt het AD maandag.

In de kabinetsplannen staat dat pensioenfondsen pensioenen sneller kunnen verhogen als het goed gaat met het fonds. Wel moeten fondsen hogere buffers aanleggen om in moeilijke economische tijden te overleven. De vierhonderd fondsen mogen hun pensioenen pas aanpassen aan de inflatie als voor iedere honderd euro aan verplichtingen 110 euro in kas is.

Als het fonds er slecht voorstaat, mag volgens de nieuwe plannen niet meteen worden gekort op de pensioenen. De hogere buffer moet dit opvangen. Door kortingen kwamen vooral ouderen in de problemen.

De ChristenUnie dreigde vrijdag het akkoord nog te blokkeren. Maandag overlegt de Tweede Kamer over de nieuwe regels.

De FNV, de CNV en diverse ouderenorganisaties houden maandag een demonstratie tegen de kabinetsplannen. In Den Haag wordt vanaf 11.45 uur geprotesteerd.

Werkgevers willen meer zekerheid voor zzp'er

Werkgevers willen in de toekomst een sociaal stelsel waarin ook zzp'ers zijn verzekerd tegen werkloosheid en ziekte. Alle werkenden moeten bovendien verplicht aanvullend pensioen opbouwen en geld krijgen voor scholing. Werkgeversvereniging AWVN biedt maandag premier Mark Rutte (VVD) een plan hiervoor aan, schrijft de Volkskrant.

Verandering in het sociale stelsel is volgens de werkgevers nodig omdat er steeds meer zelfstandigen bijkomen. Een derde van de werkenden werkt niet in loondienst. Er zijn ongeveer 1,2 miljoen zzp'ers. Door die groep meer zekerheid te bieden, geven zzp'ers op den duur meer geld uit. Dat is goed voor de werkgelegenheid en de economische groei, redeneert AWVN.

Scholing neemt een belangrijke plek in in de plannen. "Voor zzp'ers is daarvoor nu niets geregeld, terwijl werknemers zich vooral kunnen scholen voor hun eigen sector", zegt directeur van AWVN Harry van de Kraats. "Wij denken aan een nationaal scholingsfonds."

De plannen worden uitgewerkt met de vakbonden en de politiek. Bedragen worden nog niet genoemd. Wel zou de AWVN volgens de krant willen dat de uitkeringen omlaag gaan. Vakbonden hebben gematigd positief gereageerd op het plan.

Morales gaat op voor derde termijn in Bolivia

President Evo Morales van Bolivia lijkt zondag bij voorbaat al verzekerd van herverkiezing. Onder de socialistische president, de eerste die voortkwam uit een van de inheemse stammen in Bolivia, is de economie sterker geworden en hebben meer Bolivianen gedeeld in de natuurlijke rijkdommen van het land. In recente opiniepeilingen staat Morales veertig procentpunten voor op zijn belangrijkste tegenstrever.

Door de grote prijsstijging van onder meer aardgas en bodemschatten is de opbrengst van de Boliviaanse export sinds 2006 vernegenvoudigd. De Boliviaanse economie groeide jaarlijks gemiddeld met vijf procent. Morales heeft het geld onder meer gebruikt om subsidies voor schoolgaande kinderen en pensioenen voor de ouden van dagen in het leven te roepen. Een half miljoen Bolivianen leven door deze investeringen niet langer onder de armoedegrens.

Grote publieke projecten zijn ook niet uitgebleven: een eigen communicatiesatelliet, een kunstmestfabriek en een gloednieuwe kabeltramdienst in de hoofdstad La Paz. En Morales is nog niet klaar: hij belooft een kerncentrale te bouwen om heel La Paz van elektriciteit te voorzien. Bolivia heeft inmiddels stadions, markten, scholen en zelfs een dorp die Morales' naam dragen.

Maar niet iedereen is even enthousiast over de president. Hij heeft milieuactivisten en inheemse stammen tegen zich in het harnas gejaagd door de mijnbouw aan te moedigen. Daarnaast heeft hij plannen om een snelweg aan te leggen door te jungle, dwars door een reservaat van Boliviaanse indianen.

De bevolking kiest zondag niet alleen een president maar ook een nieuwe senaat en parlement. Volgens analisten hoopt Morales zijn tweederdemeerderheid in de volksvertegenwoordiging te behouden.

Dat zou Morales in staat stellen de grondwet te wijzigen. De grondwet kent een limiet van twee termijnen voor presidenten. Een rechter oordeelde vorig jaar dat Morales op mocht gaan voor een derde termijn omdat zijn eerste termijn begon voordat de limiet werd opgenomen in de grondwet.

Nicole Kidman is dankbaar voor steun man

Nicole Kidman vindt nog steeds dat ze het erg getroffen heeft met haar man Keith Urban. De zanger is haar rots in de branding sinds de actrice vorige maand haar vader verloor. "Ik ben enorm blij dat ik zo'n fantastische man heb gevonden", zegt de actrice zondag tegen de Australische website Mamamia.

"Hij is fantastisch voor me geweest, zo vol liefde en steun. Net als mijn kinderen, mijn zus en mijn moeder. We hebben heel veel meegemaakt", zegt de 47-jarige Kidman. "We hebben op elkaar moeten leunen, elkaar gesteund en we hebben elkaar flink vast moeten houden."

De actrice, die met behulp van een draagmoeder twee kinderen met Urban kreeg, vindt ook veel steun in het moederschap. "Ik ben zo blij dat ik ze mocht krijgen. Het heeft even geduurd, maar ik heb een 6-jarige en een 3-jarige en een geweldige vent. Ik ben dolgelukkig."

Urban, met wie Kidman in 2006 trouwde, doet de actrice denken aan haar vader. "Hoe onze kleine meiden op hem klimmen en hoe hij voor ze zorgt en ze vasthoudt. Hij is een verantwoordelijke en goede man in hun leven", jubelt ze. "Hopelijk kunnen zij daardoor dat zelf later ook vinden in relaties."

Silva steunt tegenstander Rousseff in Braziliaanse verkiezingen

Marina Silva steunt de centrumrechtse kandidaat Aecio Neves in de tweede en beslissende stemronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen tegen de zittende president Dilma Rousseff. Dat heeft Silva, die een week geleden in de eerste ronde als derde eindigde, zondag laten weten.

Silva, een populaire milieuactiviste, werd door de Socialistische Partij als kandidaat naar voren geschoven nadat de oorspronkelijke kandidaat in augustus was omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Zij leek een goede kans te maken, maar bleef uiteindelijk steken op 21 procent van de stemmen. Rousseff kreeg 42 procent en Neves 34 procent.

Het is lang niet zeker dat kiezers die in de eerste ronde op Silva hebben gestemd, in de tweede ronde op 26 oktober haar advies opvolgen om op Neves te stemmen. Volgens Neves is Brazilië wel aan verandering toe nadat het land twaalf jaar lang geregeerd is door een president van de Arbeiderspartij.

'Politie weer in de fout met aanbestedingen'

De politie heeft wederom fouten gemaakt bij de inkoop van nieuw materiaal. Een aanbesteding van veertigduizend portofoons zou in september oneerlijk zijn verlopen, meldt De Telegraaf maandag. De berichten komen kort na een omstreden aankoop van politieauto's.

Bij een startbijeenkomst van de aanbesteding van de portofoons bleek dat de politie alle portofoons bij één producent wilde afnemen. Verschillende verkopers zeggen tegen De Telegraaf dat deze deal al voor de aanbesteding was gesloten, waardoor zij buitenspel kwamen te staan. Een woordvoerder van de politie bevestigt de werkwijze in de krant. "Die is gebaseerd op interne doelstellingen en door het werkveld opgestelde eisen en wensen anderzijds."

De politie kwam in september ook al in opspraak, toen bij een aanbesteding van politieauto's integriteitsschendingen plaatsvonden. Ook bij de inkoop van de auto's was duidelijk dat de auto's bij een vooraf bepaalde verkoper zouden worden ingekocht. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gelastte daarop een onderzoek.

In een rapport van de commissie Schouten/Telgen, die het onderzoek uitvoerde, werd geadviseerd niet langer te focussen op één leverancier. De Telegraaf meldde eerder ook al dat sprake zou zijn van aanbestedingsfraude bij de aankoop van de portofoons, maar komt daar nu met meer bewijs voor.

'Drie miljoen per jaar voor hulp aan prostituees'

Prostituees die willen stoppen met het vak kunnen mogelijk een steuntje in de rug van het kabinet verwachten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de komende vier jaar drie miljoen euro per jaar vrijmaken om prostituees te helpen, meldt Trouw maandag.

Met het geld wil Opstelten een landelijk netwerk opzetten van instanties die prostituees helpen bij het vinden van een opleiding of een baan. Ook kan worden geholpen bij het zoeken naar een geschikte woning of bij het afkicken van een verslaving.

Sinds 2008 bestaan al dergelijke 'uitstapprogramma's', maar volgens Opstelten zijn die programma's voor sommige prostituees niet voldoende bereikbaar. Opstelten stuurt zijn plan maandag naar de Tweede Kamer, aldus Trouw.

Uitstapprogramma's hebben de laatste jaren ruim duizend vrouwen geholpen die uit de seksbranche wilden stappen, blijkt uit cijfers van Regioplan.

Politie schiet na snelkraak Harderwijk

De politie heeft maandagochtend vroeg in Harderwijk waarschuwingsschoten gelost bij een achtervolging na een snelkraak op een supermarkt. De onbekende daders hadden een ruit ingeslagen van de winkel aan de Selhorstweg en gingen er met sigaretten vandoor in een auto.

Bij een achtervolging door de politie botste de vluchtende wagen aan de Strokel tegen een paal. De daders vervolgden hun vlucht te voet. De politie loste waarschuwingsschoten. Er zijn speurhonden ingezet en het gebied, een campingterrein waar ook mensen permanent wonen, is afgezet. De daders zijn nog niet gepakt, aldus een politiewoordvoerster.

Politie schiet na snelkraak Harderwijk
Politie schiet na snelkraak Harderwijk (Foto: ANP)

VS laten ebolahond wel leven

De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben besloten de hond van een ebolapatiënt in Dallas in leven te laten. "De hond is erg belangrijk voor de patiënt en we willen dat hij veilig is", zei de burgemeester van de stad zondag (lokale tijd) tegen USA Today.

De hond zou zich nu nog bevinden in het appartement van de zieke verpleegkundige, maar moet verhuizen. Toch heeft de viervoeter waarschijnlijk geluk: de hond van een Spaanse verpleegkundige met ebola werd wel afgemaakt.

Er zijn geen gevallen bekend waarin mensen ebola opliepen door contact met honden. Toch kunnen de dieren volgens een studie mogelijk dragers zijn van de ziekte zonder symptomen te tonen.

Autoriteiten VS laten'ebolahond' wel leven
Autoriteiten VS laten'ebolahond' wel leven (Foto: ANP)

Geen babypijltjes meer bij oud en nieuw

Babypijltjes worden dit jaar niet meer verkocht. Het goedkope vuurwerk is te gevaarlijk en daarom heeft de vuurwerkbranche besloten de pijltjes tot de jaarwisseling niet meer te verkopen, meldt het AD maandag.

Een babypijltje is net als bijvoorbeeld een sterretje vuurwerk dat in de hand kan worden afgeschoten. Maar waar een sterretje uitbrandt, schiet een babypijltje een aantal meter de lucht in. Bovendien zijn de pijltjes 'spotgoedkoop'. Voor nog geen twee euro zijn 144 pijltjes te krijgen.

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, vindt de pijltjes veel te gevaarlijk en heeft besloten de pijltjes te boycotten. 'We willen een voorbeeld stellen voor de branche", zegt vuurwerkverkoper Frits Broks, een van de initiatiefnemers, in het AD. "Het is legaal vuurwerk maar er gebeuren te veel ongelukken mee. Je moet ze in de grond steken, maar veel jongelui schieten hele bossen vanuit hun hand waardoor ze alle kanten opvliegen."

De politie is blij met de maatregel."Het lijkt relatief onschuldig vuurwerk, maar de jeugd breekt vaak de stokjes om ze beter te laten vliegen en schiet ze dan uit de hand weg, waardoor veel oogletsel ontstaat", zegt vuurwerkcoördinator van de Rotterdamse politie Johan van der Lee.

Uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap blijkt dat ongeveer 250 mensen elk jaar oogletsel oplopen door vuurwerk.

Sint Maarten wacht op tropische storm Gonzalo

De eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius maken zich op voor de tropische storm Gonzalo. Die passeert de Bovenwindse eilanden in de Caribische Zee maandag aan het begin van de ochtend lokale tijd. Het is dan net middag in Nederland. Er wordt honderd tot tweehonderd milliliter regen verwacht, met plaatselijk uitschieters tot driehonderd milliliter.

De storm bevindt zich nu ruim driehonderd kilometer oostelijk van de eilanden en is via de Bovenwindse eilanden op weg naar Puerto Rico, waar de storm waarschijnlijk maandagnacht aankomt. Het US Hurricane Center in het Amerikaanse Atlanta verwacht dat Gonzalo zich dan tot een orkaan heeft ontwikkeld.

Op Sint Maarten heeft de lokale ochtendkrant The Daily Herald haar mensen zondagavond naar huis gestuurd en komt er geen maandagkrant. De regering heeft uit voorzorg alle scholen gesloten. De bevolking wordt opgeroepen om maatregelen te nemen tegen eventuele overstromingen en stormschade. Overheidsdepartementen zijn gewoon open.

Een andere storm met de naam Fay werd zondag een orkaan van de eerste categorie en raasde over Bermuda. Daar rukten winden tot 120 kilometer per uur stroompalen en bomen uit de grond. Fay is op weg naar de oostkust van de Verenigde Staten, maar de verwachting is dat de orkaan gaat liggen voordat de kust bereikt wordt.

Minister Schippers vreest niet voor boete EU

Het plan zorgverzekeraars selectiever te laten inkopen zal niet sneuvelen in Brussel. Dat zegt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in een maandag gepubliceerd interview met De Telegraaf.

Hoogleraren waarschuwden onlangs dat Nederland een boete riskeert als de vrije artsenkeuze aan banden wordt gelegd, omdat Europese regels dat verbieden. Het plan zou botsen met het vrije verkeer van goederen en diensten.

Schippers zegt echter niet te vrezen voor een boete. Volgen de minister kunnen mensen nog steeds kiezen voor een arts in een andere EU-lidstaat. "Die keuze heb je straks nog steeds", benadrukt de bewindsvrouw.

Politie verwijdert barricades in Hongkong

Agenten in Hongkong hebben maandag een aantal barricades verwijderd van actievoerders die meer democratie eisen. De maatregel moet een einde te maken aan de verkeerschaos die wordt veroorzaakt door het blokkeren van wegen, liet de politie weten.

De demonstrerende jongeren hoeven nog niet te vertrekken, bevestigen zowel politie als de actievoerders. "Ze willen vandaag niet iedereen verwijderen. Ze willen het protestgebied zo klein mogelijk maken, zodat wegen weer open kunnen voor het verkeer", zei een van de activisten.

De overwegend jonge activisten demonstreren al weken tegen de hoogste bestuurder van de stad, Leung Chun-ying. Hij waarschuwde zondag dat de blokkades in de stad niet voor onbepaalde tijd kunnen blijven staan.

Volleybalsters VS voor het eerst wereldkampioen

De Amerikaanse volleybalsters zijn zondag voor het eerst wereldkampioen geworden. In de WK-finale in Milaan werd China met 3-1 verslagen: 27-25, 25-20, 16-25 en 26-24. Eerder op de dag had Brazilië gastland Italië van het brons af gehouden. De Zuid-Amerikaanse vrouwen waren met 3-2 net te sterk: 25-15, 25-13, 22-25, 22-25 en 15-7.

Voor de Verenigde Staten is het de eerste keer dat het land wereldkampioen is geworden. Tot nu toe waren zilveren plakken in 1967 en 2002 het beste resultaat. China was wel al twee keer wereldkampioen, maar dat was in 1982 en 1986. Sindsdien stonden ze voor dit jaar alleen in 1990 en 1998 in de finale. Beide keren wonnen ze zilver.

'Muhammad Ali is er slecht aan toe'

De levende bokslegende Muhammad Ali is er slecht aan toe. Dat heeft zijn jongere broer Rahman tegen een verslaggever van de Britse krant The Sun gezegd. "Hij is momenteel zo ziek dat ik amper met hem kan praten", gaf Rahman te kennen. Verdere details wilde hij niet kwijt over de gezondheidstoestand van zijn beroemde broer.

Muhammad Ali (72) lijdt al decennia lang aan de ziekte van Parkinson. Hij ontbrak vanwege zijn slechte gesteldheid afgelopen week bij de filmpremière I Am Ali over zijn leven.

Ali, geboren als Cassius Clay, werd olympisch kampioen in 1960 in Rome. Daarna groeide hij uit tot één van de beste zwaargewichten ooit. Hij behaalde drie keer de wereldtitel. Ook buiten de ring maakte Ali grote indruk met zijn sterke en sociale persoonlijkheid, zijn gepeperde uitspraken en zijn gevoel voor show en entertainment.

Pistorius hoort straf voor doden vriendin

In Zuid-Afrika begint maandag de zitting tegen Oscar Pistorius waarin duidelijk wordt welke straf de gehandicapte atleet krijgt voor het doodschieten van zijn vriendin. Volgens media in het land wordt de strafmaat mogelijk donderdag pas bekend.

Pistorius schoot op Valentijnsdag vorig jaar thuis zijn 29-jarige vriendin Reeva Steenkamp dood. Hij heeft altijd verklaard dat hij dacht dat een inbreker en niet Steenkamp in zijn badkamer was. Op 12 september werd Pistorius schuldig bevonden aan dood door schuld. Rechter Thokozile Masipa oordeelde dat niet is bewezen dat hij de bedoeling had Steenkamp om het leven te brengen.

Pistorius kan 15 jaar cel krijgen, maar in Zuid-Afrikaanse media wordt druk gespeculeerd over een lagere straf. De rechter houdt mogelijk rekening met de grote financiële verliezen die Pistorius heeft geleden door het slepende proces en met zijn handicap. Pistorius mist beide onderbenen. Ook andere persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot strafverlichting.

Magere zeikwijven

Zo eens in de paar maanden ga ik de liedjes in de Top 40 na om op de hoogte te blijven van wat populair is. Deze week raakte ik op die manier verslingerd aan het aanstekelijke liedje “All About That Bass” van de 20-jarige Amerikaanse Meghan Trainor. Na het een paar keer geluisterd te hebben mikte ik het nummer met een positief bijschrift op Facebook. Meteen kwam er een storm aan kritiek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.