'Transportbedrijven failliet door naheffingen'

Transportbedrijven die hun personeel bijscholingscursussen aanboden worden regelmatig geconfronteerd met hoge naheffingen die oplopen tot honderdduizend euro. De bedrijven zijn het slachtoffer van 'getouwtrek tussen het onderwijsveld en de Belastingdienst' en lopen kans failliet te gaan, meldt ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) zaterdag.

De transportbedrijven konden hun personeel bij enkele MBO-instellingen goedkoop laten bijscholen. Ze hadden daarmee recht op fiscale korting via de zogenoemde Wet Vermindering Afdracht Loonbelasting (WVA). De cursussen voldeden bij de start van de opleiding aan de kwaliteitseisen die de overheid aan een opleiding stelt.

Achteraf hielden enkele opleidingen zich niet aan de wetgeving. Als gevolg daarvan wordt van bedrijven die 'te goeder trouw' hun personeel bij die instellingen in de leer brachten de WVA teruggevorderd door de Belastingdienst, aldus TLN. Ook worden boetes uitgedeeld. De financiële schade kan volgens TLN oplopen tot tientallen miljoenen euro's.

De afgelopen maanden heeft TLN met betreffende organisaties om tafel gezeten om het probleem te bespreken. Zonder succes. "Iedereen kijkt naar elkaar voor een oplossing, maar de ondernemer krijgt de gevolgen voor de kiezen: enorme naheffingen. Naheffingen die door veel bedrijven niet opgebracht kunnen worden met wellicht faillissement als gevolg."

TLN roept de Tweede Kamer op snel actie te ondernemen. Als voor de ondernemers 'op korte termijn' geen oplossing komt, gaan meerdere bedrijven failliet, vreest de ondernemersorganisatie.