Bowlingbond wil sport olympisch maken

De World Tenpin Bowling Association, de wereldbowlingbond, wil een nieuw en makkelijker scoringssysteem op gaan zetten. Dit moet als gevolg hebben dat de sport toegevoegd kan worden aan de Olympische Spelen. WTBA-president Kevin Dornberger heeft een werkgroep opgezet om de sport aantrekkelijker te maken voor het grote publiek.

De bedoeling is vooral dat een simpeler puntensysteem moet gaan helpen. "Ons huidige systeem is erg verwarrend voor mensen die niks van bowling weten. We moeten heel goed gaan kijken naar de mogelijkheid om een nieuwe manier van puntentelling in gebruik te nemen", aldus Dornberger. "Elk aspect de sport, van het format van competities tot en met de puntentelling, wordt onder de loep genomen."

Op het WK bowling wordt het 'traditionele' format gebruikt. De kwalificaties bestaan uit zes wedstrijden van elk tien frames, gevolgd door halve finales en finales die bestaan uit één 'game' - tien frames. "We hebben een systeem nodig dat het voor toeschouwers en TV-kijkers makkelijker maakt. Het moet de wedstrijden niet onnodig langer maken, moet makkelijk te begrijpen zijn en het liefst worden er vaker wedstrijden beslist dan eens per twintig minuten", aldus Dornberger over de plannen.

De door Dornberger samengestelde werkgroep bestaat onder meer uit Dr. Mohammed Alathel, voorzitter van de Saoedische bowlingbond, Veronica Rajii, vicepresident van het Chileens Olympisch Comité en Andrew Frawley, coach van het Australische bowlingteam. Ook atleten, vertegenwoordigers van de media en sponsoren zitten in de groep.

De hoop is dat de groep op 1 december met een eerste voorstel komt, wat vervolgens voorgelegd kan worden aan het uitvoerend comité van de WTBA. In november 2015 kunnen er voor het eerst daadwerkelijk veranderingen in de regels doorgevoerd worden. Dan vindt het eerstvolgende WTBA-congres plaats.

Sean Rash, huidig nummer één van de wereld op de WTBA World Bowling Tour (Foto: Getty)