FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 augustus 2014

Rutten neemt talenten in bescherming

Feyenoord-trainer Fred Rutten maakt zich niet druk over de potentie van zijn pupillen. Feyenoord ging met 3-1 ten onder tegen Besiktas, mede door fouten van enkele jongelingen. Rutten wil echter niet dat zijn spelers een schuldgevoel krijgen. "We hebben als ploeg verloren", zegt de oefenmeester in gesprek met ANP.

"We hebben best goed gereageerd op die nederlaag van vorige week. 'Maar het was niet voldoende. We hadden veel balbezit maar kregen niet veel kansen. En we maakten fouten", geeft de coach toe. Feyenoord verloor vorige week met 1-2 van de Turkse club.

Rutten neemt Sven van Beek en Terence Kongolo niets kwalijk. De twee talenten stonden aan de basis van de nederlaag die Feyenoord in Turkije leed. Zowel Van Beek als Kongolo maakte een opzichtige fout waaruit een tegendoelpunt ontstond.

"We hebben met open vizier gespeeld", aldus Rutten. "Zo'n jongen als Van Beek heeft zeker potentie. Dit hoort ook bij zijn ontwikkeling. We moeten niet te lang stilstaan bij deze nederlaag. Over 2 dagen moet het hoofd leeg zijn. Komend weekeinde wacht ADO Den Haag alweer."

Demba Ba scoorde drie keer voor Besiktas. Feyenoord slaagde er via Elvis Manu maar één keer in om te scoren.

Familie Eva Green niet blij met blote borsten

De familie van Eva Green is niet altijd te spreken over de naaktscènes die ze speelt. "Mijn familie vindt dat soort scènes meestal vreselijk", zei de Franse actrice in de talkshow van Jimmy Kimmel. Green was de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws om een gewaagde poster en trailer van haar nieuwe film Sin City: A Dame to Kill For.

Op de poster is Green te zien in een doorschijnende witte blouse. Die moest in de Verenigde Staten worden gekuist, en nu is de actrice te zien in een iets minder doorschijnende, maar nog steeds weinig verhullende, witte blouse. Zender ABC wilde de filmtrailer niet laten zien vanwege de pikante naaktscènes.

"Mijn moeder is actrice, dus die begrijpt het wel", ging de 34-jarige Green verder. "Maar mijn vader en zus zijn diep geschokt."

Wat dat betreft heeft Green een reputatie hoog te houden. "Mijn eerste film was The Dreamers van Bernardo Bertolucci, en die bevatte nogal wat gewaagde scènes", zei ze over het drama uit 2003. "Mijn vader wist zich er geen raad mee. Dat begrijp ik ook wel."

Een groot deel van de familie Green heeft het nog steeds moeilijk met die film. "Het is echt alsof hij nooit heeft bestaan, een groot taboe."

Vader en exen Drentse moordverdachten niet verhoord

De adoptievader van moordverdachten Marcos en Admilson R. wordt niet als getuige gehoord in de strafzaak tegen de twee broers. Ook het verzoek van de verdediging om een aantal ex-vriendinnen te laten verhoren door de rechter-commissaris werd woensdag afgewezen door de rechtbank in Assen.

De advocaten van de broers van 28 en 29 jaar uit Hoogeveen, die worden verdacht van het doodschieten van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo, wilden de vader en de ex-vriendinnen als getuigen horen, omdat zij bij de politie hebben verklaard dat vooral ex-militair Admilson gedragsveranderingen vertoonde na zijn twee uitzendingen naar Afghanistan.

De advocaten wilden hun daarover ook vragen stellen, omdat de man tijdens de militaire missies ernstig getraumatiseerd zou zijn geraakt, zo bleek dinsdag tijdens een regiezitting. De rechtbank oordeelde woensdag dat het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht hier ook aandacht aan besteedt en dat dat afdoende is.

De broers verblijven vanaf woensdag een aantal weken in het PBC voor psychiatrisch onderzoek. Tijdens dat onderzoek worden ook mensen uit hun omgeving ondervraagd over het gedrag van de moordverdachten.

De andere onderzoekswensen van de verdediging, zoals het laten verhoren van oud-collega's van Admilson R. uit het leger, wees de eveneens rechtbank af. Het Openbaar Ministerie kreeg wel toestemming om een tabletcomputer van de broers te laten onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut.

De rapporten van het PBC zijn in november klaar. Naar verwachting volgt een maand later opnieuw een regiezitting in het Drentse moordproces.

Bodyguard 50 Cent gezocht wegens meppen fan

Een bodyguard van 50 Cent wordt door de politie van Los Angeles gezocht wegens het molesteren van een fan. De lijvige lijfwacht zou een man hebben aangevallen die ongevraagd een foto van de rapper wilde maken met zijn telefoon, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ woensdag.

Naar verluidt kwam de bodyguard van achteren en griste hij de telefoon uit de hand van de man. Na een korte woordenstrijd pakte de lijfwacht de man vast en sleepte hij hem weg van 'Fiddy', waarna een vechtpartij uitbrak.

Tegen de tijd dat de politie arriveerde, was de lijfwacht gevlucht. Hoewel 50 Cent niets wilde zeggen, konden enkele omstanders het verhaal van de afgeroste fan bevestigen. De politie laat weten dat de zaak verder wordt onderzocht en dat de rapper geen verdachte is.

Zijderveld Europees kampioen in Europees record

Vanochtend tijdens de vijfde sessie van het EK zwemmen voor gehandicapten in Eindhoven heeft de dertienjarige Chantalle Zijderveld de 100 meter schoolslag in de klasse SB9 (minimale beperking zoals het missen van een hand, of beide voeten of een beperking in het heupgewricht) weten te winnen. Haar tijd van 1.17,39 betekende ook nog een Europees record. 

Het zilver ging naar de voormalig recordhouder (1.17,89) en regerend Paralympisch kampioene Khrystyna Yurchenko in 1.19,32. Het brons was er voor Russin Nina Ryabova in 1.20,57. De andere Nederlandse in de finale, Marije Oosterhuis, zwom naar een PR van 1.26,81 en werd daarmee zesde.

Zijderveld kwam vol ongeloof uit het water. "Gewoonweg fantastisch. Ik had dat nooit verwacht. Ik ben zo blij!" Vorig jaar nam de Zwijndrechtse voor het eerst deel aan een mondiaal toernooi. Tijdens het WK in Montreal werd ze al zesde op de 100 meter schoolslag. 


De gouden race van Zijderveld (Bron: YouTube)


Een blije Zijderveld na de 100 meter schoolslag.

[CL] Uitslagen derde voorronde (06/08/2014)

Elf wedstrijden werden gespeeld in de derde voorronde van de Champions League. Feyenoord redde het niet. De ploeg ging in Istanbul opnieuw onderuit tegen Besiktas. De winnaars zitten vrijdag in de koker voor loting van de play-offs.

Zenit Sint-Petersburg heeft zich alsnog geplaatst voor de play-offs voor de Champions League. De Russische club verloor vorige week op Cyprus verrassend met 1-0 van AEL Limassol, maar stelde woensdag in eigen huis orde op zaken: 3-0. Nadat Jose Salomon Rondon in de 55e minuut de score had geopend, zorgden Danny (88e) en Aleksandr Kerzhakov (92e) vlak voor tijd voor de beslissing.

Malmö is door na een 2-0 zege thuis op Sparta Praha. Beide doelpunten werden gemaakt door ex-Ajacied Markus Rosenberg. Het Deense Aalborg ging thuis nog 0-1 onderuit, maar in Kroatië werd er met 0-2 gewonnen tegen Dinamo Zagreb.  

Uitslagen derde voorronde Champions League - returns

Thuis Uit Uitslag Agg.
FC Steaua Bucureşti (Roe) FC Aktobe (Kaz) 2-1  4-3 
FC Salzburg (Oos) Qarabağ FK (Aze) 2-0  3-2
APOEL FC (Cyp) HJK Helsinki (Fin) 2-0  4-2 
FC Zenit (Rus) AEL Limassol FC (Cyp) 3-0  3-1 
FC København (Den) FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) 2-0  2-0 
FK Partizan (Ser) PFC Ludogorets Razgrad (Bul) 2-2  2-2* 
Beşiktaş JK (Tur) Feyenoord (Ned) 3-1  5-2 
GNK Dinamo Zagreb (Kro) Aalborg BK (Den) 0-2  1-2 
Celtic FC (Sch) Legia Warszawa (Pol) 0-2  1-6 
Malmö FF (Zwe) AC Sparta Praha (Tsj) 2-0  4-4* 
FC Sheriff (Mol) ŠK Slovan Bratislava (Slw) 0-0  1-2 

* door op uitdoelpunten

Colin McRae Rally geeft geld terug

Op 31 juli kwam het spel Colin McRae Rally uit. Het zou een HD-remastered versie zijn van het bekende spel. De fans namen aan dat het ging om de PlayStation-versie van 1998. Helaas bleek het een port te zijn van een mobiel spelletje. Codemasters biedt haar excuses aan en geeft geld terug.

Fans klaagden over misleidende reclame. Op de Steampagina werden bijvoorbeeld screenshots getoond van Colin McRae 2.0, waardoor men op het verkeerde been werd gezet. De omschrijving van het spel op de Steampagina is nu enigszins aangepast.

Iedereen die het spel heeft gekocht kan tot 19 augustus zijn of haar geld terugvragen. Het spel kost €6,99 en is een prima game. Het is alleen niet de tijdloze klassieker waarop werd gehoopt.

Dit is de officiële verklaring van Codemasters: “Refunding Colin McRae Rally
At Codemas
ters, we care about our customers and pride ourselves on listening to our community.
We understand that some people who bought Colin McRae Rally on Steam are upset and feel that it isn’t the game they thought it would be. We have now updated the product description for clarification.
Furthermore, as an act of good faith, we have worked with Valve to enable anyone that bought the game to claim a refund. The ability to refund will be available until the 19th August.
To process a refund, please go to your account transactions page and you will see a “Refund” button for Colin McRae Rally. We hope this goes some way to restoring any lost faith and thank you as always, for your continued support.

Spits Benzema langer bij Real Madrid

Karim Benzema voetbalt ook de komende jaren voor Real Madrid. De Spaanse topclub meldt dat het contract van de Franse spits is opengebroken en verlengd tot de zomer van 2019. Het oude contract van de 26-jarige international liep aan het einde van het huidige seizoen af.

Benzema kwam in 2009 over van Olympique Lyon en scoorde in Spaanse dienst 111 doelpunten in 235 duels. Afgelopen seizoen won hij met Real Madrid de Champions League en de Spaanse beker.

Opnames Avengers 2 afgerond

De opnames voor Avengers: Age of Ultron zijn afgerond. Dat meldt schrijver en regisseur van de eerste twee Avengers-films, Joss Whedon, vandaag via Twitter.

De opnames voor het directe vervolg op het succesvolle The Avengers uit 2012 gingen in maart van start. In de studio's in Londen, maar ook op locatie in onder andere Italië en Zuid-Korea, schoten Whedons crew en cast de scènes voor de film die Marvels 'Phase 2' moet afsluiten. Eén van die scènes werd onlangs vertoond op San Diego Comic-Con; nu de film in post-productie gaat openen de mogelijkheden zich voor teasers en trailers, aangezien die afhankelijk zullen zijn van beelden met visual effects shots erin.

Whedon kondigde het afronden van de opnames aan met de kreet "wat nu?"

Joss Whedon is klaar met Avengers 2
Joss Whedon is klaar met Avengers 2 

De filmmaker kennende weet hij die vraag zelf prima te beantwoorden; naast de post-productie van Avengers 2 heeft hij ongetwijfeld een berg zijprojecten. Zo is hij inhoudelijk betrokken bij andere Marvel-producties, overziet hij de comics voor Buffy the Vampire Slayer en maakt hij tussendoor nog wel eens een andere film. Zo filmde hij de Shakespeare-verfilming Much Ado About Nothing tijdens een rustperiode in de postproductie van The Avengers, en onlangs verscheen de film Into Your Eyes, waarvoor hij het scenario schreef.

Avengers: Age of Ultron wordt eind april/begin mei verwacht.

'Israël akkoord met langere wapenstilstand'

Israël wil de huidige wapenstilstand van 72 uur met Hamas verlengen. Dat heeft een bron bij de Israëlische regering woensdag gezegd, meldt Reuters. Het huidige staakt-het-vuren loopt vrijdag af.

Het bestand, dat met bemiddeling van Egypte tot stand kwam, werd dinsdag van kracht. Sindsdien hebben Israël en Palestijnse strijdgroepen in Gaza niet meer op elkaar geschoten. Hamas heeft nog niet op de uitspraken gereageerd.

Kensington meet succes niet aan albumverkoop

Kensington verwacht geen enorme aantallen van zijn nieuwe plaat te verkopen. "Wij verdienen ons geld met heel veel spelen. Met albums verkopen zijn we helemaal niet bezig", vertelt frontman Eloi Youssef woensdag aan Metro.

"Wij rekenen nooit op grote verkoopaantallen", vult drummer Niles Vandenberg aan. "Er zijn veertienduizend kaartjes verkocht voor onze najaarstournee langs de clubs en daar komt volgend jaar ook no geen show in de HMH bij. Ik geloof echt niet dat al die mensen ook onze platen kopen."

Volgens Youssef is het doel van zijn band zo veel mogelijk mensen naar Kensington te laten luisteren. "Dat kan via platen, maar ook shows, via clips en via streams. Wij zijn van een nieuwe generatie bands, wij zijn niet anders meer gewend."

Kensington, dat vrijdag zijn derde album Rivals uitbrengt, kan inmiddels leven van zijn muziek. Dat was een paar jaar geleden, toen de tweede plaat Vultures verscheen, wel anders. "Daar hebben we zelf heel veel in moeten investeren, terwijl op dat moment nog totaal niet duidelijk was of we het eruit zouden halen", vertelt Youssef. "Als we toen twee weken naar Berlijn gingen om op te nemen, moesten we onze bijbaantjes afbellen. Net zo lang tot we geen bijbaantjes meer hadden."

D66 wil opheldering over diefstal inloggegevens

D66 is bezorgd over de diefstal van 1,2 miljard inloggegevens en een half miljoen e-mailadressen door Russische hackers. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wil weten of er ook Nederlandse bedrijven, organisaties of overheidsinstellingen zijn getroffen door de hack, blijkt woensdag uit schriftelijke vragen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Wat Verhoeven betreft wordt dit zo snel mogelijk uitgezocht door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), zodat de getroffen partijen de kwetsbaarheden op hun websites kunnen verhelpen en de gebruikers kunnen worden geïnformeerd. Verhoeven wil dat bedrijven open en transparant zijn over de veiligheidsrisico's voor consumenten.

De D66'er vindt dat Opstelten te weinig oog heeft voor de veiligheid van consumenten. "Natuurlijk kan er iets misgaan bij een bedrijf met de persoonlijke gegevens en wachtwoorden van mensen", zegt hij. "Maar dan moeten consumenten hiervan wel op de hoogte worden gebracht, zodat ze zichzelf kunnen beschermen tegen de diefstal van gevoelige informatie. Ik wil dat Opstelten dit risico onderkent en aanpakt."

De diefstal kwam naar voren uit onderzoek van Holden Security, schreef de New York Times woensdag. Dat is een bedrijf dat vaker grote onlineveiligheidslekken aan het licht heeft gebracht. Het NCSC laat woensdag weten dat nog onbekend is welke organisaties en individuen zijn geraakt en of hier Nederlandse partijen tussen zitten.

Het ontbreekt het NCSC namelijk aan feitelijke informatie, omdat het bedrijf 'slechts beperkte details' heeft bekendgemaakt. "Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft een analyse van de tot nu toe bekende informatie gedeeld met de rijksoverheid en organisaties in vitale sectoren", staat in een verklaring. Het NCSC volgt de situatie verder 'nauwgezet' en heeft contact gezocht met Holden Security om meer informatie te krijgen over de aard van de buitgemaakte gegevens.

Het NSCS raadt consumenten verder aan regelmatig hun wachtwoorden te wijzigen. "Voor gebruikers die het zekere voor het onzekere willen kiezen, is het wijzigen van wachtwoorden in dit geval een prima maatregel."

Schadeclaim bij leger om kanker door camouflageverf

Minstens dertien oud-militairen eisen schadevergoeding van Defensie omdat ze ziek zouden zijn geworden door een kankerverwekkende stof die in camouflageverf was verwerkt. De militairen werkten zonder beschermende kleding op een NAVO-depot in het Overijsselse Vriezenveen met de Chemical Agent Resistant Coating (CARC), zegt letselschadespecialist Yme Drost woensdag.

Tot 1991 werd het kankerverwekkende en giftige chroomtrioxide aan de verf toegevoegd. Op de basis, die tot 2003 door de Verenigde Staten werd gebruikt, werd legermateriaal uit oorlogsgebieden opgeknapt en overgespoten. "Vanuit Milieudefensie is destijds aangegeven dat op de basis verarmd uranium lag opgeslagen en dat er gevaarlijke stoffen werden gebruikt, maar dit werd toen door de Amerikanen en Defensie weggewuifd", zegt Drost.

Enkele maanden geleden schreef het Limburgs Dagblad al over gezondheidsklachten na gebruik van de verf. "Hierop meldden zich verschillende ex-militairen bij een meldpunt van het overheidspensioenfonds ABP", zegt een woordvoerder van Defensie. De SP heeft in juli Kamervragen over de zaak gesteld, maar die zijn nog niet beantwoord.

"We nemen de meldingen serieus en doen momenteel onderzoek", zegt de woordvoerder van Defensie. "Dat is een veelomvattend en complex onderzoek, maar tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat oud-defensiepersoneel structureel werd blootgesteld aan hoeveelheden boven de wettelijke waarden."

Onlangs deed een ex-werknemer zijn verhaal in De Twentsche Courant Tubantia. Sindsdien hebben dertien oud-militairen met soortgelijke klachten zich bij Drost gemeld.

De zaak roept herinneringen op aan het door Defensie veelvuldig gebruikte reinigingsmiddel PX-10. Dat bevatte tot in de jaren tachtig het kankerverwekkende benzeen en oplosmiddelen zoals tuoleen, dat op lange termijn geheugenproblemen kan veroorzaken.

Duizenden militairen hebben jaren met het middel gewerkt, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu concludeerde in 2011 dat het bijna uitgesloten is dat militairen hierdoor kanker hebben gekregen.

Wulpse Miley Cyrus komt NBC mogelijk duur te staan

Het uitzenden van een concert van Miley Cyrus heeft voor NBC mogelijk grote gevolgen. De Amerikaanse zender zond vorige maand een documentaire over de veelbesproken Bangerz-tournee van Cyrus uit. Naar aanleiding van de uitzending is een officieel onderzoek ingesteld, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Cyrus dartelt tijdens haar concerten in minuscule pakjes over het podium, maakt suggestieve bewegingen en twerkt er vrolijk op los. Beelden van degelijke optredens kwamen primetime voorbij op NBC, wat de zender veel kritiek opleverde. De Federal Communications Commission, een onafhankelijk Amerikaans overheidsorgaan, gaat nu na of de documentaire niet te veel seksuele content bevatte voor het uitzendtijdstip. Mogelijk wordt NBC een boete opgelegd.

Het is niet de eerste keer dat de Federal Communications Commission zich over Cyrus' opruiende gedrag moet buigen. Na het veelbesproken optreden van de 21-jarige zangeres tijdens de MTV Video Music Awards, waarbij ze in een huidkleurige bikini tegen Robin Thick schuurde, ontving de FCC ruim 150 klachten.

Ook tijdens haar bezoekjes aan Nederland deed Cyrus behoorlijk wat stof opwaaien. Zo stak ze in Amsterdam tijdens de uitreiking van de MTV EMA een joint op. De Ziggo Dome, waar de prijzenregen neerdaalde, werd vervolgens op de vingers getikt door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Toen Cyrus in juni voor een concert terugkeerde in de Amsterdamse concerthal werd ze nadrukkelijk gewezen op het daar geldende rookverbod. Desondanks kwam Cyrus weer met een joint op de proppen, al stak ze die dit keer echter niet op.

Rusland weert alle landbouwproducten uit VS

Rusland gaat de volledige import van landbouwproducten uit de Verenigde Staten blokkeren. Dat heeft een bron bij de Russische regering woensdag gezegd, meldt persbureau RIA Novosti. Rusland importeert jaarlijks voor ongeveer een miljard dollar (748 miljoen euro) aan agrarische producten uit de VS.

Eerder op de dag werd bekend dat Moskou de import van voedsel en landbouwproducten uit landen die sancties aan Rusland hebben opgelegd aan banden gaat leggen. Nederland exporteert veel agrarische producten naar Rusland.

De Europese Unie en Verenigde Staten hebben Rusland al meerdere sancties opgelegd voor het annexeren van de Krim en het bijdragen aan de onrust in Oekraïne. Vorige week kondigde de EU voor het eerst strafmaatregelen aan tegen hele sectoren van de Russische economie.

Nederlanders geven 180 euro uit aan cultuur

Nederlanders geven gemiddeld 180 euro per jaar uit aan culturele uitstapjes. Het liefst bezoeken cultuurliefhebbers musea, popconcerten en musicals. Dat blijkt uit onderzoek van Marketresponse in opdracht van de Bankgiro Loterij.

Nederlanders zijn bereid te reizen voor cultuurgenot. Voor museumbezoek zegt 49 procent in de auto te willen stappen. Voor concerten is dat 44 procent. Voor een avondje theater vormt afstand een groter probleem. Groningers maken de meeste kilometers voor cultuur.

Het Rijksmuseum in Amsterdam is het populairste museum in Nederland. De tweede plaats is voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, en het Science Center Nemo in Amsterdam komt op de derde plek.

De deelnemers van het onderzoek is ook gevraagd naar het belang van cultuureducatie. Driekwart van de ondervraagden vindt dat cultuur onderdeel van de opvoeding moet zijn. Vooral vrouwen, 65-plussers en hoogopgeleiden vinden dat belangrijk. Desondanks neemt slechts een kwart geregeld kinderen mee naar het museum.

Kabinetsleden pakken veel vaker regeringsvliegtuig

Het luxe regeringsvliegtuig werd in het eerste jaar van koning Willem-Alexander ruim twee keer zo vaak ingezet voor vluchten van ministers en staatssecretarissen. Ze hebben de plaats ingenomen van de leden van het Koninklijk Huis, die juist minder vaak het toestel hebben genomen, concludeert het AD woensdag.

Bewindslieden stapten het laatste jaar onder Beatrix nog vijftien keer in het toestel. Sinds Willem-Alexander koning is, gebeurde dat veertig keer. Vooral premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakten gebruik van het toestel.

Dijsselbloem deed dat vooral als voorzitter van de Eurogroep. Volgens zijn woordvoerder is reizen met het regeringsvliegtuig goedkoper dan steeds een commercieel vliegtuig inschakelen.

Alleen kabinetsleden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix mogen met de speciale Fokker 70 reizen. Andere leden van de koninklijke familie mogen er ook mee reizen als zij de koning vertegenwoordigen.

Toen prinses Beatrix nog koningin was besloot de Tweede Kamer dat de kosten moeten worden teruggedrongen en dat leden van het Koninklijk Huis maar wat minder vaak het vliegtuig moeten pakken. Dat is ook gebeurd. Onder Beatrix steeg het regeringstoestel nog 67 keer op met leden van het Koninklijk Huis aan boord voor werkbezoeken en vakantiereizen, onder Willem-Alexander gebeurde dat 47 keer.

Toch zijn de kosten gestegen. De stijging komt voornamelijk door een bezoek dat het koningspaar in november bracht aan de Caribische delen van het koninkrijk. Opvallend genoeg waren Willem-Alexander en Máxima toen niet aan boord. Omdat het toestel de oversteek niet in één keer kan maken, namen zij een gewone lijnvlucht, schrijft de krant.

Koeriersdienst verdacht van uitkeringsfraude

Een koeriersdienst in het oosten van het land wordt ervan verdacht fraude te plegen door goedkoop personeel met een uitkering of dat helemaal niet mag werken in te zetten. De Inspectie SZW heeft woensdag panden van het bedrijf doorzocht en administratie in beslag genomen.

De inspectie nam ook administratie in beslag van een opdrachtgever van het bedrijf. De koeriersdienst en de opdrachtgever zouden gefingeerde dienstverbanden gebruiken voor het aanvragen van uitkeringen.

In het onderzoek zijn nog geen verdachten aangehouden. Over de omvang van de fraude wil de inspectie nog niets kwijt.

Opnieuw piek in vraag naar babymelkpoeder

De vraag naar babymelkpoeder is de afgelopen weken sterk toegenomen. Oorzaak lijkt opnieuw de grote vraag uit China. Dat heeft een woordvoerder Nutricia, producent van babypoeder Nutrilon, woensdag laten weten. Vorig jaar raakten Nederlandse fabrikanten van babyvoeding nog door hun voorraden heen door de enorme vraag uit China.

"We zien op dit moment een piek in de vraag", zegt een woordvoerder van Nutricia, die benadrukt dat van een tekort geen sprake is. "We vinden het heel vervelend dat moeders in Nederland het product dat ze zoeken niet meer kunnen vinden in de schappen van veel winkels. Maar we hebben nog altijd voldoende poeder achter de hand."

Hoewel een tekort niet aan de orde is, is het melkpoeder van Nutrilon in de regio Utrecht nauwelijks meer verkrijgbaar, zo meldde RTV Utrecht woensdag. In de regio zijn mogelijk bendes actief die het poeder in georganiseerd verband stelen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel laat weten dat er 'geen signalen' zijn voor een run op melkpoeder in andere regio's. Een woordvoerder zegt wel op de hoogte te zijn van de schommelingen in de vraag.

Vorig jaar ontstond enorme schaarste op de Nederlandse markt door de grote vraag uit China. De pakken werden massaal opgekocht door Chinezen omdat ze hun eigen producten niet meer vertrouwden na een schandaal met het poeder in eigen land. Honderdduizenden baby's kampten met nierproblemen. Een klein aantal baby's stierf zelfs.

Nieuwe overstromingen op Balkan door stortregens

Hevige regenval heeft in Bosnië en Servië tot ernstige overstromingen geleid. De Bosnische autoriteiten kondigden woensdag de noodtoestand af. Het gaat om de ergste overstromingen in 120 jaar. Het noodweer heeft tot nu toe één leven geëist.

Huizen en wegen staan onder water en de regen heeft aardverschuivingen veroorzaakt. Een 65-jarige man uit het West-Servische Banja Koviljaca verdronk dinsdag toen zijn huis overstroomde. Een Bosnische man wordt vermist nadat hij in zijn auto door het water werd meegesleurd.

Vooral het midden en het noorden van het land zijn zwaar getroffen. Naar verwachting houdt het noodweer tot en met donderdag aan. Het is al de tweede keer dit jaar dat reddingswerkers in Bosnië massaal worden ingezet om mensen te redden van het wassende water.

In mei werden naast Bosnië ook Servië en Kroatië getroffen door stortregens. Wegen, bruggen en huizen werden verwoest en 51 mensen kwamen om. De schade van die overstromingen loopt in de miljarden. Bijna een kwart van de Bosnische bevolking sloeg op de vlucht voor het water.

[CL] Uitslag Besiktas - Feyenoord

Feyenoord is er niet in geslaagd om de vierde voorronde in de UEFA Champions League te behalen. De Rotterdammers kwamen maar tot één doelpunt via Elvis Manu, waar er twee nodig waren. Demba Ba scoorde drie keer voor de thuisploeg, voornamelijk na persoonlijke fouten van de verdediging.

Feyenoord begon dreigend aan de wedstrijd en wist een aantal degeljke voorzetten te produceren. De spits van dienst, Mitchell te Vrede, kon er echter weinig mee. Besiktas kwam weinig in het spel voor, maar na een fout van Sven van Beek konden Ba en Mustafa Pektemek in de kluts de eerste goal van de wedstrijd maken. Er zat wel een flink buitenspelluchtje aan dit doelpunt. Feyenoord probeerde wel door te komen maar kwam toch nauwelijks tot grote kansen, maar fouten achterin zorgden voor veel kwetsbaarheid. Miguel Nelom ontsnapte vlak voor rust ook nog aan een tweede gele kaart.

Ook in de tweede helft leek Feyenoord meer intentie te hebben iets van de wedstrijd te maken. Foutjes van de doelman van de Turken en Atiba Hutchinson zorgden voor wat paniek achterin, maar de thuisploeg wam er zonder grote problemen vanaf. Een keer werden de Turken echt gevaarlijk met een voorzet van links, maar Ba schoot ditmaal net naast. Een kwartier voor tijd was er echter een lange bal op Manu, en de ingevallen spits wist knap de bal over de verdediger heen te wippen en de bal achter de Turkse doelman te plaatsen, om zo nog voor een spannend laatste kwartier te zorgen.

Lex Immers kreeg de eerste grote kans voor de Rotterdammers, maar kon nit genoeg kracht achter de bal krijgen en produceerde een rollertje. Bijna direct erna maakte de thuisploeg aan alle illusies een eind. Waar de vorige aanval over links nog net werd gemist door de Senegalese spits van Besiktas wist Ba nu een bijna niet te missen kans binnen te schieten, en zo mocht hij aantekenen voor zijn tweede. Even later stond de spits alleen voor doelman Erwin Mulder en zo werd het zelfs 3-1.

Besiktas

3 - 1

Feyenoord

 28' Ba
 80' Ba
 86' Ba
   74' Manu 
 
 Gele kaart: Uysal, Eksan (Besiktas), Nelom, Boetius, Schaken (Feyenoord)
 
Stadion: Atatürk Olympisch Stadion, Istanbul
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Zwayer
 
Opstelling:   Opstelling:
Zengin
Uysal
Franco
Gülüm
Ramon
Frei (74' Köybasi)
Hutchinson
Kavlak
Sahan
Ba (87' Tosun)
Pektemek (85' Özyakup)
  Mulder
Van Beek
Mathijsen
Kongolo
Nelom (58' Vormer)
Clasie (67' Karsdorp)
Immers
Vilhena
Schaken
Te Vrede (57' Manu)
Boetius

Sleeping Dogs 'alweer' naar PS4 en Xbox One

Amazon heeft waarschijnlijk iets te vroeg een product online gezet. Zonder een officiële aankondiging van de developer heeft Amazon Sleeping Dogs: Definitive Edition online gezet. Het spel komt uit voor de PlayStation 4 en Xbox One. Als pre-order krijg je een limited edition artbook erbij. Het spel komt volgens Amazon uit op 10 oktober.

Dit is niet de eerste keer dat een winkel dit product online zet. Een tijd geleden was dit ook het geval bij de Engelse webwinkel ShopTo.net. Het gerucht was toen dat het spel onder de naam van Sleeping Dogs HD door het leven zou gaan. Officieel is er nog niks bekendgemaakt door Square Enix. Het is dus even afwachten tot oktober om te zien of Amazon zat te bluffen, of dat ze het spel er gewoon te vroeg hebben opgezet.

sleeping dogs next-gen

Terminator 5 heet... Genisys?

Arnold Schwarzenegger plaatste vandaag een foto vanaf de set van de nieuwe Terminator-film. Al maanden gaat de werktitel Terminator: Genesis rond. Maar de stoel waarop Schwarzenegger zit laat iets nieuws zien.

De film blijkt de titel Genisys te dragen. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat dit geen spelfout van een productie assistent is. In dat geval moet het een woordspeling zijn op een gebeurtenis in de film. Op internet gaat al de nodige speculatie rond. 'Genesis' staat vaak voor de oorsprong van iets. 'Sys' is een veelgebruikte afkorting voor systeem. Zou de oorsprong van Cyberdyne Systems worden behandeld? Maar weten we daar al niet te veel van af? Of zal het woordje 'gen' voor de genen van de oorspronkelijke Terminators staan? Immers, Schwarzenegger doet weer mee. Zouden ze een oudere medemens het eeuwige leven hebben beloofd via een jongere robot van hemzelf? Enfin, speculatie genoeg.

De film verschijnt 16 juli 2015 in de Nederlande bioscopen, met in de hoofdrollen naast Schwarzenegger Jason Clarke als John Connor (Dawn of the Planet of the Apes), Emilia Clarke als Sarah Connor(Game of Thrones) en Doctor Who's Matt Smith. 

Terminator: Genisys
Of toch een slordige spelfout...?

Mogelijk mannen op WK synchroonzwemmen

Wereldzwembond FINA is aan het kijken naar de mogelijkheden om mannen mee te laten doen aan grote wedstrijden in het synchroonzwemmen. Dat zegt de Russische Olga Brusnikina, drievoudig olympisch kampioene in de sport en nu een belangrijke official binnen de synchroonzwemwereld. 

De bedoeling is dat de mannen in duetten met vrouwen mee zouden gaan doen aan toernooien. "In oktober wordt er door FINA een bijzonder congres gehouden, waarbij bepaald moet worden of het programma van het WK moet veranderen. Voor het synchroonzwemmen gaat het dan over de invoering van gemengde duetten, één man en één vrouw."

Het aantal medailles op het WK zou ook verminderd kunnen worden. Nu worden er voor solo's, duetten en teams medailles uitgereikt op zowel de vrije als de technische routine, totaal zes titels dus - daarnaast is er nog één ander zevende onderdeel. Daar zouden drie titels van gemaakt kunnen worden, waardoor het gemengde duet een kans heeft. 

Synchroonzwemmen wordt al jaren door Rusland gedomineerd. Sinds het WK van 2007 vallen er zeven gouden medailles te verdienen. In 2007 en 2009 wonnen respectievelijk Frankrijk en Spanje één keer goud, naast zes titels voor Rusland. In 2011 en 2013 gingen alle wereldtitels naar de Russische vrouwen.

Lichaam Saddam Hussein uit voorzorg verplaatst

Het lijk van de Iraakse oud-president Saddam Hussein is acht maanden geleden op een geheime plek herbegraven. Dat heeft een soennitische leider van Husseins stam woensdag gezegd, meldt Reuters. Het lichaam werd verplaatst uit angst dat sjiitische milities ermee aan de haal zouden gaan.

Volgens het anonieme stamhoofd hebben sjiitische militieleden ingebroken bij het graf, foto's van de muur gerukt en de begraafplaats in brand gestoken. De strijders zijn in het gebied gestationeerd om eventueel op te treden tegen rebellen van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat. Een sjiitische militieleider bevestigt dat strijdgroepen het graf in de fik hebben gezet.

"We hadden het lichaam acht maanden geleden naar een veiliger plek verplaatst", aldus de soennitische leider. "We waren bang dat er iets met hem zou gebeuren. Onze vrees bleek terecht."

De naastgelegen graven van Saddams zoons zijn niet verplaatst. "We zijn bang dat iemand die graven gaat schenden", zegt het stamhoofd.

Saddam Hussein was van 1979 tot 2003 president van Irak. Hij werd in 2006 opgehangen nadat hij schuldig was bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid.

Russische prijsvechter koopt zestien Boeings

De Russische prijsvechter Dobroljot heeft een contract getekend met de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing voor de levering van zestien toestellen. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf woensdag na berichtgeving van het Russische persbureau Interfax. De dochter van Aeroflot staat momenteel aan de grond vanwege de Europese sancties.

De zestien exemplaren van het type 737-800 moeten in 2017 en 2018 geleverd worden. Maandag heeft het concern de eerste betaling gedaan.

Dobroljot heeft door de Europese sancties problemen om toestellen te leasen, onderhouden en verzekeren. De sancties werden opgelegd omdat de in juni pas gestarte prijsvechter vluchten uitvoerde naar de Krim. Dobroljot staat niet op de Amerikaanse lijst met geblokkeerde bedrijven.

De Aeroflot-dochter wil de vluchten binnenkort weer hervatten.

[vid] Deleted scenes uit Captain America: The Winter Soldier

Terwijl Guardians of the Galaxy de Amerikaanse bioscopen verovert, en naar verwachting volgende hetzelfde gaat doen in Nederland, verschijnt Marvels vorige film, de spionagethriller Captain America: The Winter Soldier, alweer bijna op home video.

In september is de film te verkrijgen op DVD en blu-ray en voor het eerst sinds de vorige Captain America-film zal de blu-ray-uitgave geen Marvel One-Shot krijgen. Tot nu toe kregen vijf van de negen Marvel blu-rays een extra korte film, maar daar is om onbekende redenen nu geen ruimte voor. 

Ter promotie van de uitgave heeft Marvel alvast twee verwijderde scènes uit The Winter Soldier online vrijgegeven. De eerste scène is een moment tussen S.H.I.E.L.D.-agenten Maria Hill en Jasper Sitwell, die wat laat zien van enige spanning tussen de twee.

 

De tweede scène laat zien hoe Steve Rogers het strike-team van S.H.I.E.L.D. van zich af wist te schudden. Het overbrugt een tweetal scènes die nog wel in de film zitten.

 

Een Nederlandse uitgavedatum voor de film is nog niet bekend.

Manchester United wil zich versterken met N. de Jong

Manchester United is geïnteresseerd in Nigel de Jong en heeft tien miljoen euro over voor de middenvelder van AC Milan. United heeft een eerste stap gezet om Nigel de Jong voor tien miljoen euro naar Old Trafford te halen, weet Goal.

Vice-voorzitter Ed Woodward had dinsdag een ontmoeting met de vertegenwoordigers van De Jong in Londen. De verdedigende middenvelder staat open voor een transfer naar The Red Devils. De Jong speelde onder Louis van Gaal een sterk WK in Brazilië en kan nu herenigd worden met de kersverse manager van The Mancunians.

De middenvelder van AC Milan raakte tijdens de achtste finales van het WK tegen Mexico geblesseerd aan zijn lies. Zijn WK leek voorbij, maar hij herstelde bijzonder snel en was er in de halve finale tegen Argentinië weer bij. De Jong speelde een belangrijke rol namens Oranje op het mondiale eindtoernooi en werd na de wedstrijd tegen Australië geprezen door de bondscoach. "Ik zeg er normaal niks over, maar Robben werd uitgeroepen tot beste speler. Daar was ik het niet mee eens. Ik vond dat dat Nigel de Jong was."

Van Gaal wil nog altijd Kevin Strootman naar Manchester United halen. De manager heeft dat bij de clubleiding aangegeven en benadrukt dat hij wil wachten op het moment dat de Nederlandse middenvelder van AS Roma volledig is hersteld van zijn knieblessure. Woodward heeft op zijn beurt Van Gaal gezegd dat het mogelijk is om De Jong aan te trekken. Dat ziet Van Gaal wel zitten en hij heeft dan ook groen licht gegeven voor de komst van de voormalige speler van Manchester City.

'Wembley krijgt finale EK2020 na afhaken München'

De finale van het Europees kampioenschap voetbal in 2020 lijkt op Wembley in Londen gespeeld te gaan worden. Het bid voor de finale in München lijkt te worden teruggetrokken om zo Duitsland meer kans te geven op het EK in 2024. Het EK in 2020 zal in dertien steden door heel Europa worden gespeeld het zestigjarig bestaan van het Europees kampioenschap te vieren. 

Duitsland wil het EK van 2024 hebben en om de kansen voor dat toernooi te vergroten zal de Duitse voetbalbond (DFB) voor het EK in 2020 alleen een gooi doen naar de groepwedstrijden in plaats van een bod op de halve finales en finale. Ook Amsterdam is in de race voor drie groepswedstrijden en een wedstrijd uit de achtste of kwartfinale. 

In juni zouden er al gesprekken gevoerd zijn tussen de DFB en de FA over de mogelijke terugtrekking van het Duitse bid. Volgens de president van de DFB Wolfgang Niersbach liggen alle opties op tafel. "We staan er open in", aldus Niersbach. "Ik ben er van overtuigd dat zowel München als Londen op de kaart staan voor het EK in 2020. Discussies over de finale zijn nog in volle gang, maar we staan er ontspannen in." 

Voor het EK in 2024 zal Duitsland sowieso concurrentie krijgen van Turkije. Andere landen hebben nog geen echte interesse getoond. Duitsland organiseerde het WK in 2006. Turkije wilde al in 2012 en 2016 het EK organiseren, maar viel iedere keer buiten de boot. 

VN-chef diep geschokt door geweld in Gaza

Het hoge aantal doden en de massale verwoestingen in Gaza hebben de wereld geschokt en in verlegenheid gebracht. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon woensdag tegen de Algemene Vergadering gezegd. Hij eiste een einde aan 'de zinloze spiraal van lijden' in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

"We zullen werken aan wederopbouw, maar dit moet de laatste keer zijn dat dit nodig is", aldus Ban. "Dit moet nu ophouden. We moeten terugkeren naar de onderhandelingstafel." Hij riep de internationale gemeenschap op noodhulp aan Gaza te verstrekken.

Ban zei te begrijpen dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen raketbeschietingen van Hamas. Hij zei echter dat 'de verschrikkingen die werden losgelaten op de bevolking van Gaza serieuze vragen oproepen. De VN-chef vraagt zich af of Israël het internationaal recht wel respecteert, dat eist dat geweld proportioneel wordt ingezet en dat er onderscheid wordt gemaakt tussen strijders en burgers.

Na Bans toespraak zei Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Navi Pillay dat 'aanvallen die deze principes schenden als oorlogsmisdaden kunnen worden aangemerkt'. Pillay heeft eerder gezegd dat de Israëlische handelswijze mogelijk het internationaal recht schendt.

Bij het offensief dat op 8 juli van start ging zijn tot nu toe meer dan 1900 Palestijnen om het leven gekomen. Volgens de VN bestaat driekwart hiervan uit burgerslachtoffers. Aan Israëlische zijde sneuvelden 67 mensen, onder wie drie burgers.

Woods oefent vóór beslissing over US PGA

Tiger Woods speelt een oefenronde op de baan van Valhalla voor hij beslist over zijn deelname aan het US PGA Championship. Dat heeft de organisatie van het toernooi, dat dit jaar in Louisville wordt gespeeld, woensdag bekendgemaakt. Woods arriveerde pas woensdagochtend lokale tijd. Hij viel zondag met een rugblessure uit tijdens de Bridgestone Invitational.

Woods' blessure maakte zijn deelname aan het laatste majortoernooi van het jaar onzeker. De veertienvoudig majorwinnaar heeft nog altijd niet bevestigd dat hij donderdag op de eerste tee verschijnt. Van de organisatie kreeg hij wel al uitstel om die beslissing te nemen tot het moment waarop hij af moet slaan. Eigenlijk lag de deadline op woensdag 23.00 uur Nederlandse tijd.

Woods' caddie was al enige dagen in Louisville. Hij bekeek de baan voor zijn baas en maakte aantekeningen.

Deen Cort Nielsen wint eerste rit in eigen land

Magnus Cort Nielsen heeft de eerste etappe in de Ronde van Denemarken gewonnen. Voor eigen publiek toonde de renner van Cult Energy Vital Water zich de snelste in de sprint. De Belg Jasper de Buyst en de Italiaan Valerio Agnoli finishten als tweede en derde.

De Ronde van Denemarken werd vorig jaar gewonnen door Wilco Kelderman. De renner van Belkin rijdt deze week echter de Ronde van Utah en verdedigt daarom zijn titel niet. Martijn Verschoor moet nu in zijn eentje de Nederlandse eer verdedigen. Ook de geboren Drent Marc de Maar doet mee, maar hij komt sinds een aantal jaar uit voor Curaçao.

Verdachte dossierlek Schumacher hangt zich op

De man die ervan wordt verdacht het medisch dossier van Michael Schumacher te hebben gestolen, heeft in zijn cel zelfmoord gepleegd. Zwitserse aanklagers hebben dat woensdag gezegd. De dinsdag aangehouden man werd woensdagochtend dood gevonden in een cel in een politiebureau in Zürich.

De verdachte werkt bij het bedrijf dat Schumacher in juni van een ziekenhuis in Grenoble naar een ziekenhuis in Zwitserland vervoerde. Kort daarna maakte de manager van de Duitse oud-F1-coureur bekend dat iemand medische documenten over hem te koop had aangeboden aan de media.

Zowel Schumachers familie als het bedrijf diende een klacht in. De politie in Zwitserland begon daarop een onderzoek waarna dinsdag een verdachte werd gearresteerd.

Michael Schumacher kwam eind vorig jaar bij het skiën ten val en raakte in coma. Pas na maanden kwam hij bij en in juni was hij stabiel genoeg om naar Zwitserland te worden vervoerd. Daar kan hij dichter bij huis verder revalideren. Het is onduidelijk hoe hij eraan toe is.

Belg Van Genechten wint langste rit in Polen

De Belgische wielrenner Jonas Van Genechten heeft woensdag de vierde etappe van de Ronde van Polen gewonnen. Na 236 kilometer was de Lotto-Belisol-rijder in Katowice de sterkste in de eindsprint. Jacopo Guarnieri (Astana) werd tweede, Giant-Shimano-Sloveen Luka Mezgec kwam als derde over de meet. Theo Bos kwam met zijn sprinttrein te vroeg op kop en viel net buiten de top tien.

In het algemeen klassement blijft Petr Vakoc de leider. De Tsjech van Omega Pharma-Quick-Step heeft 26 seconden voorsprong op Matthias Krizek van Cannondale. Bos, die dinsdag de derde rit won, staat achter Jauheni Hoetarovitsj vierde.

Donderdag gaat het klassement vermoedelijk op de schop. Dan is er namelijk voor het eerst een aankomst bergop. Na klimmetjes van de tweede en de derde categorie wordt in de slotfase de Strbske Pelso van de eerste categorie drie keer beklommen.

PEC Zwolle gehuldigd na openingsduel Eredivisie

PEC Zwolle wordt vrijdag gehuldigd voor het winnen van de Johan Cruijff Schaal. De selectie van de ploeg, die vorig seizoen al de beker won, wordt na afloop van de wedstrijd tegen FC Utrecht in het zonnetje gezet in het eigen stadion, meldt PEC woensdag. PEC - Utrecht is de eerste wedstrijd in de Eredivisie van dit seizoen.

PEC won de Johan Cruijff Schaal afgelopen zondag. De bekerwinnaar versloeg landskampioen Ajax toen in de Arena met 1-0. In de bekerfinale stonden de twee ploegen in april ook al tegenover elkaar. Toen was PEC met 5-1 de sterkste.

HSV neemt Nikolai Müller over van Mainz

Hamburger SV heeft vleugelspeler Nikolai Müller aan de selectie toegevoegd. De 26-jarige wordt overgenomen van FSV Mainz en tekent een vierjarig contract in Hamburg. Daar wordt hij een collega van Rafael van der Vaart. Müller is tweevoudig Duits international. Hij begon zijn loopbaan bij SpVgg Greuther Fürth.

VfB Stuttgart heeft aanvaller Vedad Ibisevic langer aan zich gebonden. De woensdag 30-jaar geworden Bosniër tekende een contract tot het einde van het seizoen 2016-2017. Dat is een jaar langer dan het contract dat hij al had. In 72 Bundesligawedstrijden voor VfB scoorde hij 33 keer. In Duitsland speelde hij eerder bij Alemannia Aachen en 1899 Hoffenheim.

Bus verwoest na dood meisje

Een groep demonstranten heeft in een arm district in São Paulo een bus in brand gestoken. Dat heeft de politie woensdag gemeld. De meute protesteerde nadat een 7-jarig meisje was verongelukt; de chauffeur die haar schepte reed na de aanrijding door.

Volgens een anonieme politieagent in het district Sapopemba brak het protest uit nadat het meisje werd geraakt door een auto die meedeed aan een dragrace. Een van de politiemensen die zich naar de plaats van het ongeluk had begeven raakte lichtgewond doen hij tijdens de demonstratie door een motorfiets werd aangereden.

De bus die dinsdag in brand werd gestoken was leeg. Niemand raakte gewond.

Tiener opgepakt voor schietpartij Leeuwarden

De politie heeft dinsdag een 19-jarige man aangehouden die vermoedelijk betrokken is bij het neerschieten van een 39-jarige man, zaterdagavond in Leeuwarden. Onderzoek en tips leidden naar de man uit Burgum, die is meegenomen voor verhoor. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter, meldt de politie.

De politie kreeg om 22.45 uur een melding van een ruzie op de Weaze, waarbij werd geschoten. De ruziemakers waren al verdwenen toen de politie aankwam, maar korte tijd later werd een neergeschoten man uit de gemeente Súdwest-Fryslân een ziekenhuis binnengebracht. Hij werd diezelfde nacht geopereerd en ligt nog steeds in het ziekenhuis.

Spaans marineschip vervoert meer dan 100 kilo coke

De Spaanse politie heeft 127 kilo cocaïne gevonden op een trainingsschip van de Spaanse marine. Dat heeft de politie woensdag gemeld. De drugs zouden afkomstig zijn uit Colombia, een deel was afgeleverd in New York.

Volgens de Guardia Civil werden op 12 juli drie matrozen opgepakt toen het schip terugkeerde naar Spanje. De drugs werden echter pas zaterdag gevonden. Ze waren verborgen in de reservezeilen.

Het onderzoek werd in mei gestart, nadat de Amerikaanse autoriteiten twee Colombianen hadden opgepakt die in New York twintig kilo coke van de matrozen zouden hebben afgenomen. De Juan Sebastián Elcano maakte daar een tussenstop. De Guardia Civil zegt dat drugssmokkelaars contact met de matrozen opnamen tijdens een stop in de Colombiaanse stad Cartegena de Indias.

Daniel Radcliffe vond seksscène What If leukst

Daniel Radcliffe vond de sesksscène met Zoe Kazan voor What If zijn leukste tot nu toe. "En ik heb al een behoorlijk lange lijst met zulke scènes", zegt de 25-jarige Brit, die eerder onder meer naakt ging in het toneelstuk Equus, tegen entertainmentzender E! "We hebben er allebei al behoorlijk wat ervaring mee."

"Dit was gewoon een leuke scène waarin we gingen naaktzwemmen", aldus Radcliffe, die bekend werd als vertolker van Harry Potter. Zowel Radcliffe als Kazan droeg huidkleurige bedekking over de edele delen. "Ik had 'hoi Dan' erop geschreven", lacht de 30-jarige Kazan.

What If draait vanaf 4 september in Nederland. De film gaat over een jongen die bevriend is met een meisje, maar uiteindelijk meer voor haar blijkt te voelen.

NVWA vindt in tien jaar één wijn met te veel gif

Bij controles op landbouwgifresten in wijn is het de afgelopen tien jaar één keer voorgekomen dat een wijn een te hoog gehalte gifresidu had. Het gaat om een Nederlandse wijn die ergens in de afgelopen vijf jaar werd gecontroleerd, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag.

Tussen 2004 en 2013 nam de NVWA bijna zevenhonderd monsters van wijnen en wijndruiven. In 59 procent van de gevallen werden wel gifresten gevonden, maar de concentratie was op één uitzondering na altijd onder de grens die binnen de Europese Unie geldt.

In Europese wijnen vond de NVWA in 61 procent van de gevallen gifresidu. Wijnen van buiten de EU bevatten in 51 procent van de gevallen nog gifresten.

Tafeldruiven, die niet voor wijn worden gebruikt maar worden gegeten, scoren een stuk slechter. In die druiven werd in 91 procent van de gevallen gifresidu gevonden. Het is voor wijnproducenten gemakkelijker om onder de limiet voor gifresten te blijven dan voor telers van tafeldruiven.

Als er op een enkele tros wijndruiven te veel gif is beland, wordt dit vaak vanzelf al opgelost doordat de druiven met tal van andere druiven worden gemengd. Bij het gisten en de soms lange opslag van de wijn worden veel bestrijdingsmiddelen ook nog afgebroken.

Dodental ebola passeert de negenhonderd

Het aantal mensen dat in West-Afrika is overleden aan ebola is opgelopen tot 932. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie woensdag bekendgemaakt. Sinds de epidemie in maart in Guinee uitbrak zijn 1711 mensen besmet geraakt met het virus.

Nigeria maakte dezelfde dag bekend dat een tweede persoon in het land aan ebola is bezweken. Vijf andere Nigerianen zijn met ebola besmet. In Saudi-Arabië is woensdag een man overleden die symptomen van het virus vertoonde, hoewel nog onduidelijk is of hij daadwerkelijk aan ebola leed.

Ebola gaat gepaard met hevige koorts, diarree en bloedingen. Het virus wordt overgedragen via lichaamssappen. Er bestaat geen vaccin of medicijn tegen de ziekte.

Eén tip over autolijk Sint-Michielsgestel

De politie heeft woensdag één tip binnengekregen over de moord op Yvon Pfaff na een uitzending van Opsporing Verzocht. De tip gaat over de achtergrond van het slachtoffer dat eind juni dood werd aangetroffen in zijn uitgebrande auto in Sint-Michielsgestel. De tip wordt meegenomen in het onderzoek, laat een woordvoerder weten.

In de uitzending van dinsdagavond werden beelden uitgezonden van een bewakingscamera van een tankstation, waarop de auto van Pfaff kort te zien is. Justitie heeft vijftienduizend euro over voor de gouden tip.

Het lichaam van de 49-jarige Pfaff uit het Gelderse Ochten werd 22 juni gevonden in zijn uitgebrande auto. De politie liet eerder weten dat verbranding niet de doodsoorzaak is, maar dat de man al daarvoor met geweld om het leven was gebracht.

Viaductklus Roermond wordt schilder fataal

In Roermond is woensdagochtend een schilder om het leven gekomen nadat hij klem kwam te zitten tussen de hoogwerker waarin hij werkte en de onderkant van een viaduct. Toen de hulpdiensten arriveerden was het slachtoffer al overleden, laat de politie weten.

Het ongeluk gebeurde rond 10.30 uur bij het viaduct op de N280 ter hoogte van Broekhin Zuid. De inspectie is in kennis gesteld en stelt een onderzoek in. De identiteit van het slachtoffer wordt later woensdag bekendgemaakt.

Saymak: "Hoop op Inter of Spurs"

PEC Zwolle mag zich dit seizoen bewijzen in de Europa League. Middenvelder Mustafa Saymak hoopt op een mooi affiche in de playoffs voor het Europese bekertoernooi. PEC Zwolle is als bekerwinnaar geplaatst voor de playoffs van de Europa League.

De club uit Overijssel weet vrijdag na de loting wie de tegenstander is op weg naar de groepsfase. De ploeg van coach Ron Jans, die zondag de Johan Cruijff Schaal won ten koste van Ajax, komt op 21 en 28 augustus in actie.

Tussen de mogelijke tegenstanders bevinden zich grote clubs. "Ik hoop op een topclub. Het lijkt me geweldig om tegen Internazionale of Tottenham Hotspur te spelen. Hoe vaak krijg je als speler van PEC Zwolle de kans het tegen zulke tegenstanders op te nemen?", zei Saymak tegenover Voetbal International.

De Zwollenaren stromen net als FC Twente in tijdens de playoffronde. Mocht PSV donderdag afrekenen met het Oostenrijkse Sankt Pölten, dan voegen de Eindhovenaren zich bij PEC Zwolle en FC Twente. De Brabanders wonnen de thuiswedstrijd vorige week donderdag dankzij een doelpunt van Luuk de Jong (1-0).

Feyenoord speelt woensdagavond in de derde voorronde van de Champions League tegen Besiktas. De Rotterdammers moeten een 1-2 thuisnederlaag goed maken in de return in Istanbul. Mocht dat niet lukken, dan stroomt het team van Fred Rutten door naar de playoffs voor de minder lucratieve Europa League.

De Boer ving bot bij Van der Vaart

Frank de Boer heeft tevergeefs geprobeerd Rafael van der Vaart over te halen naar Ajax terug te keren. De middenvelder gaf aan zijn contract bij Hamburger SV te respecteren. Ajax-trainer De Boer zag in routinier Van der Vaart (31) een gewenste ervaren versterking voor de regerend landskampioen.

De 109-voudig international speelde tussen 2001 en 2005 156 wedstrijden in de hoofdmacht van de Amsterdamse club. Van der Vaart doorliep in het verleden de jeugdopleiding van Ajax. Robert Geerlings, zaakwaarnemer van Van der Vaart, bevestigt tegenover Voetbal International dat De Boer de middenvelder telefonisch heeft benaderd. Van der Vaart liet in het gesprek weten dat hij bij HSV wil blijven. De aanvoerder van Die Rothosen heeft nog een contract tot volgend jaar zomer.

HSV hoopt met de hulp van suikeroom Klaus-Michael Kühne komend seizoen uit een diep dal te klimmen. Van der Vaart ontsnapte vorig seizoen met de club uit Hamburg aan de eerste degradatie in de historie van de club. HSV wist zich via de playoffs te handhaven. Kühne besloot zeventien miljoen euro te reserveren voor transfers.

Niklas Moisander staat op de nominatie om naar de Bundesliga-club te vertrekken. De aanvoerder van Ajax gaf eerder deze zomer al aan open te staan voor een transfer naar het buitenland. Ajax start het nieuwe Eredivisie-seizoen komende zondag met een thuiswedstrijd tegen Vitesse.

Jiskefet-ster is 'belazerd en blut'

Michiel Romeyn, die samen met Kees Prins en Herman Koch het succesvolle trio Jiskefet vormde, zit op zwart zaad. De komedianten zijn volgens hem belazerd door foute types met wie ze zich inlieten voor de reunie-musical in de Heineken Music Hall.

Dat was Goeiesmorgens, de Musical uit 2011, waarmee een omzet van meer dan drie miljoen euro werd gedraaid en de heren vervolgens met een schamele veertigduizend de man werden afgescheept. "Drie jaar lang hebben we geprocedeerd", zegt Romeyn in de Nieuwe Revu. "Daar zijn we enorm mee het schip ingegaan. Ach, man."

De louche zaakbehartigers zouden in de bewuste rechtszaak weliswaar op de meeste punten zijn veroordeeld, maar 'van een kale kip kun je niet plukken', aldus de voormalige Jiskefetter. Des te zuurder is het volgens hem dat het vooral Herman Koch voor de wind gaat. "Godverdomme, sta ik zonder benzine", moppert Romeyn dan wel eens.

Romeyn verwierf na de Jiskefet-jaren opnieuw bekendheid als de knorrige Sinterklaas in de film Alles is Liefde. Nu verhuurt hij de bovenverdieping van zijn huis om rond te komen en klust hij her en der wat bij. Ook heeft hij zijn oude vak van beeldende kunst weer opgepakt. "Maar zwervers in speelfilms spelen, daar heb ik geen zin meer in."

CDA wil opheldering over ebola-risico

Het CDA in het Europees Parlement wil opheldering over de risico's van ebola. Europees parlementariër Annie Schreijer-Pierik vraagt de Europese Commissie in Brussel of voorzorgsmaatregelen nodig zijn in EU-landen, zoals controles of voorlichting op vliegvelden of havens.

"Bij epidemieën van andere ernstige ziektes kregen reizigers informatie over de symptomen. Wellicht kan dat nu helpen voorkomen dat meer slachtoffers vallen", stelt Schreijer woensdag in een verklaring.

Het besmettelijke virus eiste al meer dan 930 mensenlevens in Afrika. Het is de ergste ebola-uitbraak tot dusver. "Een drama voor de slachtoffers en nabestaanden. Het virus breidt zich alsmaar uit naar andere landen. We moeten goed voorbereid zijn in Europa", aldus Schreijer.

'Onderzoeksteam MH17 terug naar basis om gevechten'

De Nederlandse, Australische en Maleisische experts hebben de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp woensdag voortijdig moeten afbreken. Dat meldt de Oekraïense regering. In het gebied zou opnieuw worden geschoten.

Een woordvoerder van de repatriëringsmissie in Kiev kon alleen bevestigen dat het onderzoeksteam woensdagmiddag terugkeerde naar de basis in het plaatsje Soledar. Het crisisteam van de rijksoverheid kon eveneens nog niet zeggen om welke reden de zoekmissie woensdag is afgebroken.

Het internationale onderzoeksteam kamde het gebied woensdag voor de zesde dag op rij uit. In de plaats Rozsypne deelden de onderzoekers flyers uit aan de inwoners. In de tekst daarvan worden ze om hulp gevraagd bij het vinden van menselijke resten en persoonlijke bezittingen.

De afgelopen dagen vond het team geen stoffelijke overschotten. Het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, sprak woensdagmiddag opnieuw het vermoeden uit dat veel stoffelijke resten en bezittingen al door de lokale bevolking zijn geborgen.

In het gebied waar vlucht MH17 neerstortte strijden Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten om de macht. Het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines ligt midden in een voor beide kampen strategisch belangrijk gebied. Volgens de Oekraïense regering heeft het regeringsleger zich woensdag gehouden aan internationale afspraken om in het rampgebied zelf niet te vechten.

Brabanders betrapt in Belgisch drugslab

Vier Brabanders zijn dinsdag aangehouden in een drugslaboratorium in België. De Belgische politie viel het lab in Tongeren binnen na een tip van de Nederlandse politie.

Het lab aan de Romeinse Kassei in de Belgische plaats was gevestigd in twee zeecontainers. Op het terrein stond ook een caravan, waar de verdachten vermoedelijk verbleven.

De Brabanders maakten synthetische drugs en dumpten het afval gewoon bij de containers. Opvallend, noemt de politie dat. Er zijn vermoedelijk ook chemische stoffen in de bodem terechtgekomen.

De Nederlanders, een 38-jarige man uit Goirle, een 47-jarige Tilburger en twee Bredanaren van 32 en 34, zitten vast in België. Het Openbaar Ministerie heeft om hun overlevering gevraagd, meldt de Nederlandse politie woensdag.

60 doden bij luchtaanval Iraakse stad Mosul

Een luchtaanval op de Noord-Iraakse stad Mosul heeft aan zestig strijders van Islamitische Staat (voorheen ISIS) het leven gekost. Dat meldt de Iraakse staatstelevisie woensdag. Mosul werd in juni veroverd door de extremistische soennitische opstandelingen van IS.

Doelwit van de aanval was een gevangenis in Mosul, die door IS werd gebruikt als religieuze rechtbank en detentiefaciliteit. Zo'n driehonderd mensen die door IS werden vastgehouden zouden na de aanval zijn ontsnapt.

De staatstelevisie baseerde zich op bronnen bij de inlichtingendiensten, maar gaf verder geen details.

Utrecht eist duidelijkheid van Swansea

FC Utrecht wil dat Swansea City duidelijkheid verschaft over de transfer van Michel Vorm naar Tottenham Hotspur. De club uit de Domstad laakt de handelswijze van de Welshmen.

FC Utrecht heeft een doorverkooppercentage van ruim dertig procent bedongen bij de transfer van Vorm (30) naar Swansea City. De doelman verhuisde in 2011 naar Swansea. De 15-voudig international tekende onlangs een 4-jarig contract bij Tottenham Hotspur. Over de transfersom bestaat geen duidelijkheid.

FC Utrecht heeft daarom de Federatie van Betaaldvoetbal Organisaties (FBO) en een Engels advocatenkantoor ingeschakeld, meldt Voetbal International. Algemeen directeur Wilco van Schaik van FC Utrecht nam deze week contact op met Swansea City-voorzitter Huw Jenkins, die stelde dat Vorm bij een ruil met Spurs betrokken was.

Ook verdediger Ben Davies verruilde Swansea City voor Tottenham en Gylfi Sigurdsson bewandelde de omgekeerde weg. Door de ruildeals is niet duidelijk hoeveel Spurs heeft betaald voor Vorm. De doelman had in Wales nog een contract voor twee jaar. Op de clubsite meldde Swansea City eerder dat de keeper was verkocht 'voor een niet nader te noemen transferbedrag'.

De transferwaarde van de Oranje-international bedraagt naar verluidt zeven miljoen euro. FC Utrecht hoopt met hulp van de FBO en de Engelse advocaten openheid van zaken te krijgen. Swansea City heeft nog niet gereageerd. FC Utrecht overweegt deze week contact op te nemen met de UEFA en de FIFA.

Onenigheid over voorarrest speedbootbestuurder

De bestuurder van de boot waarmee zaterdag op de Vinkeveense Plassen twee mannen werden doodgevaren hoeft niet langer in de cel te blijven als het aan de rechter-commissaris in Utrecht ligt. Die ziet tot onvrede van het OM onvoldoende bewijs om de 49-jarige man uit Oosterbeek langer vast te houden. De raadkamer bepaalt donderdag of de man ook echt op vrije voeten komt.

Het Openbaar Ministerie had de hechtenis van de man al verlengd willen zien op basis van een verdenking van doodslag en vecht de beslissing van de rechter-commissaris aan, laat een woordvoerder woensdag weten.

De bestuurder werd zondag samen met een 53-jarige vrouw en een 23-jarige man uit Nieuwkoop aangehouden voor betrokkenheid bij het fatale bootongeluk. Zij zitten niet meer vast, maar zijn nog wel verdachten. Later zondag werden nog een 26-jarige vrouw en een 30-jarige man uit Amstelveen aangehouden.

Britse toppers missen EK atletiek

Liefst drie Britse topatleten hebben zich woensdag af moeten melden voor het Europees kampioenschap, volgende week in Zürich. Shara Proctor en Katarina Johnson-Thompson zouden meedoen bij het verspringen, terwijl Phillips Idowu was ingeschreven voor het hinkstapspringen.

Proctor liep kortgeleden een spierblessure op bij de aanloop voor haar eerste sprong op de Commonwealth Games in Glasgow. Johnson-Thompson is een zeer groot talent op zowel de zevenkamp als het verspringen. Op de zevenkamp werd ze al eens wereldkampioene bij de jeugd, in 2012 pakte ze de wereldjuniorentitel bij het verspringen. Daarop werd ze dit jaar ook tweede tijdens het WK indoor. Met 6,92 meter staat KJT dit jaar tweede op de Europese ranglijst.

Idowu gold jarenlang als een van de beste hinkstapspringers ter wereld, maar wordt al tijden geteisterd door blessureleed. Hij werd wereldkampioen in 2008 - indoor - en 2009 - outdoor - en pakte op de Spelen van 2008 en het WK van 2011 zilver. Door blessures moest hij de Spelen in eigen land in 2012 echter al aan zich voorbij laten gaan. Dit jaar leek hij langzaam weer in vorm te komen, maar de Britse atletiekbond heeft besloten hem toch niet te laten starten.

NAVO bezorgd over invasie Oekraïne door Rusland

Rusland heeft zo'n twintigduizend gevechtsklare militairen gestationeerd aan de grens met Oekraïne. Dat stelt de NAVO, meldt persbureau Reuters. De verdragsorganisatie is bang dat Rusland onder het mom van een humanitaire of vredesmissie Oekraïne gaat binnenvallen.

De NAVO vindt dat Rusland het conflict in Oost-Oekraïne erger heeft gemaakt en dat door de troepenopbouw een 'gevaarlijke situatie' verder is geëscaleerd. "We gaan niet speculeren over wat Rusland denkt, maar we kunnen zien wat Rusland daar doet. En dat baart ons zorgen", aldus een woordvoerster van de NAVO. "Rusland heeft zo'n twintigduizend gevechtsklare militairen verzameld bij de oostgrens van Oekraïne."

De Poolse premier Donald Tusk deelt de zorgen van Rasmussen. "We hebben de afgelopen uren informatie ontvangen die erop wijst dat de kans op een directe interventie (door het Russische leger in Oekraïne) groter is dan enkele dagen geleden", aldus Tusk.

Weer zwemmer verdronken in zee

Bij Callantsoog is woensdagochtend een Duitse man verdronken. De man kwam vermoedelijk in de problemen door de sterke stroming in zee, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Het is het negende fatale zwemongeval deze maand.

Wat er precies is gebeurd, kan de woordvoerder niet zeggen. Ook is zijn identiteit nog niet bekend. Volgens RTV Noord-Holland was de Duitser aan het zwemmen met zijn kleindochter.

Reddingsbrigade Nederland pleitte vorige week voor een betere registratie van zwemongelukken vanwege het zorgelijke aantal verdronken mensen. De organisatie denkt dat ongelukken in open water zo beter voorkomen kunnen worden.

Koeien gewond bij luchtballonlanding

Zeker vier koeien hebben dinsdagavond verwondingen opgelopen toen een luchtballon plotseling in hun weiland in Waalwijk landde. De dieren raakten in paniek en liepen daardoor in het prikkeldraad. Dat meldt de politie woensdag.

De boer was niet erg blij met het onverwachte bezoek, waarna een discussie ontstond met de ballonvaarder. De emoties liepen zo hoog op dat de politie werd gewaarschuwd. Agenten wisten de ruzie uiteindelijk te sussen. De ballonvaarder gaat de schade vergoeden.

In het weiland stonden zeker twintig koeien waarvan er enkele drachtig zijn. De gewonde runderen hadden snijwonden opgelopen en een dier liep mank.

De 31-jarige ballonvaarder had twintig passagiers aan boord. Hij had ergens anders willen landen maar er was zo weinig wind dat hij geen andere keuze had dan het dichtstbijzijnde weiland.

Nederlands bedrijf bevrijdt gegijzelde bestanden

Slachtoffers van een berucht computervirus dat bestanden 'gijzelt' kunnen die nu weer gratis terugkrijgen. Het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT en het Amerikaanse FireEye hebben hiervoor woensdag een speciale website online gezet.

De bedrijven zeggen een kopie te hebben van een database van de criminelen achter het bekende cryptolockervirus. Cryptolocker is zogeheten ransomware, dat bestanden op pc's van slachtoffers versleutelt, zodat ze niet meer geopend kunnen worden.

Vervolgens eisen de criminelen achter cryptolocker dat slachtoffers losgeld overmaken om weer toegang tot hun bestanden te krijgen. Meestal werd circa vierhonderd euro geëist, binnen 72 uur te betalen met de virtuele valuta Bitcoin of via prepaid-betaalkaarten.

Fox-IT en FireEye hebben 'bij toeval' de database met privésleutels van de versleutelde bestanden in handen gekregen. Daardoor zijn de bestanden weer te ontsleutelen. Slachtoffers van cryptolocker kunnen dat gratis doen via de site decryptcryptolocker.com.

De database werd ontdekt toen de Russische bende achter cryptolocker een backup wilde verplaatsen van de ene naar de andere server. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse inlichtingendienst FBI bezig was met een operatie tegen de cybercriminelen, waarbij een netwerk van gekaapte computers werd uitgeschakeld.

CryptoLocker zou wereldwijd vijfhonderdduizend computers hebben besmet. De bende achter Cryptolocker heeft volgens de securitybedrijven meer dan 2,2 miljoen euro verdiend. Slechts 1,3 procent van de slachtoffers zou het losgeld hebben betaald. De FBI heeft onlangs de Rus Jevgeni Bogatsjov aangeklaagd als de leider van de bende achter onder meer cryptolocker.

Politie schiet bij arrestatie jongen in Almere

Een agent heeft dinsdagavond in Almere geschoten toen een jongen zich verzette tegen zijn aanhouding. De jongen werd geholpen door familieleden en omstanders waarna een worsteling met de agent die hem wilde aanhouden ontstond. Hierop loste een andere agent een waarschuwingsschot.

De verdachte slaagde er in de chaos in te vluchten. Twee anderen zijn aangehouden, meldt de politie woensdag. De gevluchte jongen werd om 19.30 uur aangehouden in François Valentijnstraat in de Oostvaardersbuurt voor belediging van de twee agenten. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Een 21-jarige man en een 42-jarige man zijn meegenomen voor verhoor.

Martina wil door tot Spelen 2020

Blessures houden Churandy Martina niet tegen. De sprinter van Curaçao is van plan nog lang door te gaan. "Ik wil nog twee Olympische Spelen meedoen, in 2016 in Rio en in 2020 in Tokio. Dan ben ik 36, dat is in mijn beleving niet oud", zegt de snelste man van Nederland woensdag in Papendal, waar de grote atletiekploeg voor de komende Europese kampioenschappen in Zürich samenkwam.

Martina worstelde deze zomer met een liesblessure die hem tot nog toe heeft weerhouden toptijden te lopen. Met 10,13 op de 100 meter en 20,62 op de 200 is hij ver verwijderd van zijn nationale records van 9,91 en 19,85. "Maar de pijn is nu weg. Ik heb dit seizoen nog geen wedstrijd voluit kunnen lopen, dat gaat in Zürich gebeuren. Ik wil mijn titel prolongeren, dus ik ga voor goud."

Liverpool huurt Atlético-verdediger Manquillo

Liverpool heeft zich voor komend seizoen versterkt met rechterverdediger Javier Manquillo. De 20-jarige Spanjaard wordt gehuurd van Atlético Madrid en de Engelse club heeft ook een optie tot koop afgedwongen. Manquillo is al de zevende aanwinst van de Reds. Eerder werden Adam Lallana, Rickie Lambert, Dejan Lovren, Emre Can, Lazar Markovic en Divock Origi aangetrokken.

Manquillo begon in de jeugd bij Real Madrid, maar stapte over naar stadgenoot Atlético. Bij de Spaans kampioen van afgelopen seizoen had hij nog geen basisplaat afgedwongen. Afgelopen jaargang speelde hij slechts drie competitiewedstrijden. Manquillo vertegenwoordigde Spanje in diverse jeugdelftallen.

Wereldrecordhouder Kipsang loopt marathon New York

Wilson Kipsang, wereldrecordhouder op de marathon, zal op 2 november aan de start verschijnen van de marathon van New York. Hij houdt daarmee vast aan zijn schema om één marathon in het voorjaar en één marathon in het najaar te lopen. Eerder dit jaar won hij al in Londen, in wat beschouwd werd als een van de meest sterk bezette marathons ooit.

Met een tijd van 2:03.23 uur liep de Keniaan Kipsang vorig jaar september naar de winst en het wereldrecord in Berlijn. "Ik wil me richten op de World Majors, waardoor New York mijn volgende marathon zal zijn dit jaar", aldus Kipsang.

De World Majors zijn de grootste marathons ter wereld. In het voorjaar bestaat de serie uit de marathons van Tokyo, Boston en Londen, in het najaar wordt er gelopen in Berlijn, Chicago en New York. Daarnaast maken ook de marathons op het WK atletiek en de Olympische Spelen deel uit van de World Majors.

"Ik wil aan het eind van het jaar heel goed presteren en zal voor New York eerst een halve marathon in Australië lopen", legt Kipsang zijn plan uit. Met 2:05.06 uur, gelopen door Geoffrey Mutai in 2011, is New York verre van de snelste marathon ter wereld: In acht steden werd al eens sneller gelopen. Sinds de start van de New York Marathon is er op het lastige parcours slechts vijf keer onder de 2:08 uur gelopen, iets wat Kipsang zelf al acht keer heeft gedaan in zijn loopbaan. 

Ecclestone blij dat proces is afgelopen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is blij dat het in Duitsland tegen hem lopende proces ten einde is. De 83-jarige Brit werd verdacht van het omkopen van een voormalig bankier, maar trof eerder deze week een schikking van 75 miljoen euro. Dit bedrag blijft hij echter te hoog vinden.

Ecclestone gaf tegenover The Daily Express aan dat werk uiteindelijk de doorslag heeft gegeven in het treffen van de schikking. "Ik kan nu weer vijf dagen per week aan mijn werk besteden in plaats van drie. Mijn portemonnee is een stuk lichter geworden, maar iedereen om me heen vond dat ik dit moest doen. Ik heb altijd gezegd dat ik onschuldig ben en ik zou mezelf veel geld bespaard hebben als ik tot de uitspraak van de rechter in oktober had gewacht, maar het is niet gemakkelijk om een bedrijf te leiden terwijl je steeds met advocaten in de weer bent."

"Het is misschien een beetje idioot van me dat ik een schikking heb getroffen. De openbaar aanklager had niet echt een zaak en de rechter heeft min of meer gezegd dat ik nu ben vrijgesproken. Maar het is goed dat het nu allemaal is afgelopen. Ik ben tevreden, het is prima zo. Ik kan me nu weer volledig storten op waar ik goed in ben: het runnen van de Formule 1. Het zou niet goed zijn geweest als dit nog eens drie maanden had geduurd. Ik heb tijdens de weekenden het werk moeten inhalen waar ik door de week niet meer aan toe kwam."

Scheidsrechter Webb bergt fluit op

Scheidsrechter Howard Webb stopt na 25 jaar fluiten en wordt technisch directeur bij de Professional Game Match Officials Limited (PGMOL). De 43-jarige voormalig politieagent floot in 2010 de finales van het wereldkampioenschap en de Champions League. 

Webb zal in zijn nieuwe functie de eindverantwoordlijke worden voor de training, coaching en opleiding van de Engelse scheidsrechters in het betaalde voetbal. "Ik ben blij dat ik een nieuwe stap in mijn carrière kan maken na 25 jaar actief geweest te zijn op het veld", aldus Webb. "Ik heb het geluk gehad om het laatste decenium vele mooie wedstrijden in de Premier League mogen fluiten. Ben op negen toernooien van de UEFA en FIFA actief geweest en heb WK-finale en Champions League-finale mogen leiden."

"Scheidsrechteren heeft me veel gegeven en nu is het tijd om deze kennis over te dragen op de volgende generatie. Ik ben blij met deze nieuwe stap. Bij de PGMOL heerst een goede werkomgeving en iedereen werkt aan het gezamelijke doel om de optredens van scheidsrechters te verbeteren", besluit Webb. 

Nijland: "Ik vind Chery Oranje-waardig"

Hans Nijland verwacht dat Tjaronn Chery komend seizoen bij FC Groningen blijft. De algemeen directeur van FC Groningen ziet ook Filip Kostic niet snel meer vertrekken.

Chery (26) leek na vorig seizoen op weg naar een buitenlands avontuur. "Na biedingen uit China en Saudi-Arabië is het ook weer rustig geworden rondom Tjaronn Chery. Iets wat ik eigenlijk niet begrijp", zegt Nijland tegen Voetbal International. "Die jongen kan in elke Eredivisie-ploeg moeiteloos mee."

"Sterker nog, ik vind Chery op dit moment Nederlands elftal-waardig. Maar wie ben ik? Ik ga hier over de reclameborden... Toch denk ik dat Tjaronn niet zal misstaan in de Nederlandse top. We kunnen niet uitsluiten dat de interesse opnieuw op gang komt", aldus de algemeen directeur van FC Groningen.

VfB Stuttgart deed een poging om Kostic (21) weg te halen uit De Euroborg. "Wij hebben nee gezegd, omdat we Filip meer dan goed kunnen gebruiken en omdat de financiële noodzaak er niet is. Stuttgart had begrip voor onze situatie, maar het management van Kostic kennelijk niet. Het loopt hoog op."

"Ik begrijp dat het nogal wat is, de Bundesliga. Een prachtige competitie, een mooi salaris, maar wij willen niet dat Filip vertrekt. Mocht dat onverhoopt alsnog gebeuren, dan tegen de juiste prijs. Intussen wordt het ventje gek gemaakt. In onze richting zijn ze drammerig, tot aan het agressieve toe. Filip zelf stelt zich overigens keurig op", besluit Nijland.

Alonso wil 35 miljoen euro per jaar verdienen

Het Formule 1-team Ferrari wil het contract van coureur Fernando Alonso graag verlengen tot en met 2019. De tweevoudig wereldkampioen speelt het spelletje hard en wil maar liefst 35 miljoen euro per jaar op gaan strijken.

Alonso is dit jaar bezig aan zijn vijfde seizoen bij Ferrari, maar in die tijd heeft hij tot zijn eigen frustratie nog geen wereldtitel kunnen behalen. De Spanjaard heeft een contract tot en met 2016 en Ferrari wil dat graag met drie jaar verlengen, zo meldt La Gazetta dello Sport. Autosprint weet daar voor die periode een bedrag van 35 miljoen euro per jaar aan toe te voegen. Met deze eis zou de coureur meer kunnen gaan verdienen dan Michael Schumacher in zijn gloriedagen bij het Italiaanse team.

Neymar traint weer na gebroken ruggenwervel

Neymar heeft de training bij FC Barcelona hervat. De Braziliaanse aanvaller doorstond zijn jaarlijkse medische keuring, maakte de club woensdag bekend. Dinsdag trainde Neymar nog alleen. Hij is nog altijd herstellende van de gebroken ruggenwervel die hij tijdens het WK opliep.

Niet alleen Neymar keerde deze week terug bij Barcelona. Ook Lionel Messi, de Barça-speler die bij het WK het langst actief was, meldde zich. Zijn medische keuring, ruim drie weken na de WK-finale, bracht geen problemen aan het licht. Het seizoen begint voor Barcelona pas op 24 augustus. Dan ontvangt het Elche in de eerste wedstrijd van de Primera División.

Kapitein Costa geeft college paniekbeheersing

Wie kan beter studenten laten zien hoe je met paniek moet omgaan? Dat was volgens kapitein Francesco Schettino van het verongelukte cruiseschip de Costa Concordia de reden waarom hem was gevraagd een college te geven over paniekbeheersing aan de renommeerde universiteit La Sapienza in Rome. "Ik ben uitgenodigd als deskundige en ik heb de studenten laten zien wat je moet doen als er paniek uitbreekt", zei hij na afloop volgens het Italiaanse persbureau ANSA.

Schettino gaf zijn college aan masterstudenten criminologie. De afdeling forensische psychologie van de geneeskundige faculteit had hem uitgenodigd.

De Costa Concordia kapseisde op 13 januari 2012 bij het eilandje Isola del Giglio voor de kust van Toscane. 32 mensen kwamen om. Een dag erna werd Schettino wegens dood door schuld aangehouden. Hij zou zich roekeloos hebben gedragen en zou honderden passagiers aan hun lot hebben overgelaten. Destijds beweerde Schettino dat hij vanuit een reddingsboot de reddingsactie wilde coördineren.

Kapitein Costa geeft college paniekbeheersing
Kapitein Costa geeft college paniekbeheersing (Foto: ANP)

Baarden mogen Chinese bus niet in

Mannen met lange baarden of vrouwen die een niqab of boerka dragen, zijn niet meer welkom in de bussen in de West-Chinese stad Karamay. Ook moslims in kleren met de islamitische halve maan moeten voortaan lopen of een taxi nemen, zo heeft het gemeentebestuur van de stad in de provincie Xinjiang bepaald, meldt de krant South China Morning Post.

In Xinjiang in het uiterste westen van China woont de islamitische minderheid van de Oeigoeren, die zich onderdrukt voelt door de Han-Chinezen. De regering in Peking houdt Oeigoeren verantwoordelijk voor een reeks aanslagen in de provincie. Lokale besturen namen al eerder maatregelen die tegen de Oeigoeren waren gericht, zoals een verbod om met de ramadan, de islamitische vastenmaand, te vasten.

Jongens mishandelen vrouw (63) met ijzeren staaf

Twee onbekende jongens hebben een 63-jarige vrouw uit de Limburgse plaats Beek met een ijzeren staaf op haar hoofd geslagen. De vrouw liep een gapende wond op, maar is niet in levensgevaar, liet de politie weten.

Het incident gebeurde dinsdagmiddag op een parkeerplaats aan de Nieuw-Eykholt in Heerlen. De vrouw laadde spullen in haar auto toen zij door de jongens werd aangesproken. Even later kreeg zij een klap op haar hoofd met een ijzeren staaf. Waarom dat gebeurde, is onduidelijk. De jongens zijn ervandoor gegaan en worden door de politie gezocht.

Vraag naar vliegreizen groeit minder rap

De behoefte aan vliegreizen is in juni opnieuw gestegen, maar het tempo van de stijging vlakt steeds verder af. Passagiers reisden slechts 4,7 procent meer dan in juni vorig jaar, zo blijkt woensdag uit cijfers van de internationale branchevereniging voor vliegtuigmaatschappijen IATA. In mei steeg de vraag nog met 6,2 procent.

Ook dat was echter al minder dan de toename van 7,5 procent in april van dit jaar. Vooral binnenlandse vluchten vinden steeds minder gretig aftrek, hoewel de vraag naar internationale vluchten eveneens minder snel groeide dan in mei. De vraag naar vliegreizen groeide in elke hoek van de wereld, behalve in Afrika.

'Voorganger Star Citizen gratis op Origin'

Wing Commander 3: Heart of the Tiger met Mark Hamill, Luke Skywalker, in de hoofdrol. Is misschien wel één van de beste pc-games uit de jaren 90. Deze spirtuele voorganger van de aankomende game Star Citizen is vanaf vandaag gratis te downloaden via Origin.

Wing Commander 3: Heart of the Tiger verscheen in 1994 en wordt samen met zijn opvolger Wings Commander IV: The Price of Freedom (1996) en Wing Commander: Prophecy (1997) nog steeds gezien als de beste space-dogfight games allertijden. Mede door de reputatie van de Wing Commander-games wist Star Citizen zoveel donateurs bij elkaar te krijgen.

Omwonenden klagen om hiphopfestival Appelsap

Actiegroep Omsingeling Oosterpark wil hiphopfestival Appelsap, dat zaterdag plaatsvindt in het Amsterdamse Oosterpark, laten verbieden. De groep stapt naar de rechter, zo werd woensdag aangekondigd op Facebook. Wanneer de rechtszaak dient, is niet duidelijk.

"Appelsap is aan het opbouwen ondanks onze waarschuwingen", schrijft de actiegroep. "Het park is nu een hele week voor meer dan de helft afgesloten voor iedereen. Bizar, die afsluiting in de schoolvakantie voor een eendaags commercieel mega-evenement."

De actiegroep zegt tevergeefs naar een oplossing te hebben gezocht met de organisatie van Appelsap. "Men traineert de communicatie." De groep, die ook contact opneemt met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, stelt niets tegen Appelsap an sich te hebben, maar wil dat het festival op een andere locatie plaatsvindt. "Causaal verband is wederom een aanslag op het park, een aanslag op de bodem, slechte staat van gras, land en de wortels van de bomen."

Het is niet de eerste keer dat de groep buurtbewoners protesteert tegen Appelsap. De deelraad van stadsdeel Oost bemoeide zich in 2012 nog met de zaak en besloot toen dat Appelsap tot 2013 in het Oosterpark mocht blijven. In januari werd bekend dat het hiphopfestival ook dit jaar in het park wordt gehouden.

Appelsap laat in een reactie weten altijd open staan voor overleg met omwonenden. Verder zegt de organisatie geen bericht van het stadsdeel of de rechtbank te hebben ontvangen over een procedure. "Mocht dat onverhoopt gebeuren dan zien we de uitkomst daarvan met vertrouwen tegemoet. Wij concentreren ons er nu op een prachtig feest voor Amsterdam en de buurt neer te zetten."

Experts weer op de rampplek

De Nederlandse, Australische en Maleisische experts zijn weer op de rampplek van Malaysia Airlines, voor de zesde achtereenvolgende dag. Dat meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag. Ze gaan er zoeken naar menselijke resten en naar persoonlijke bezittingen van slachtoffers.

Het team vertrok woensdagochtend vroeg zoals gebruikelijk van de basis in Soledar.

De afgelopen dagen vonden de experts wel persoonlijke bezittingen van slachtoffers, maar geen menselijke resten. Dat zou komen doordat de lokale bevolking kort na de crash al veel spullen en lichamen zou hebben geborgen.

Experts weer op de rampplek
Experts weer op de rampplek (Foto: ANP)

Extra Shell-veld voor Nigeriaanse kust operationeel

Shell is er dinsdag in geslaagd om haar eerste gas op te pompen uit het noordwestelijke deel van het Bonga-veld voor de kust van Nigeria. Dat heeft het Brits-Nederlandse olieconcern woensdag bekendgemaakt.

Het deel dat nu operationeel is levert per dag het equivalent van veertigduizend olievaten op. Het Bonga-veld, dat op duizend meter diepte ligt, levert al sinds 2005 gas en olie op. Gemiddeld worden er per dag 150 miljoen kubieke voet gas naar boven gehaald en tweehonderdduizend olievaten.

Het Bonga-gasveld wordt uitgebaat door Shell, dat 55 procent in handen heeft. Esso is ook partner (twintig procent), net als een aantal Nigeriaanse bedrijven.

Kirsten Dunst wil zich voortplanten

Kirsten Dunst voelt er wel wat voor volgend jaar haar eerste kind op de wereld te zetten. "Mijn eierstokken rammelen omdat twee goede vriendinnen van mij zwanger zijn", doet de 32-jarige Dunst volgens diverse entertainmentmedia uit de doeken in een interview met de Britse editie van Red. "Ik denk dat 33 een mooie leeftijd is om je eerste kind te krijgen."

Niet alleen Dunst, die een relatie heeft met acteur Garrett Hedlund, maar ook haar moeder vindt het wel tijd voor een kind. "Omdat ik dertiger ben, wordt mij vaak gevraagd of ik al trouwplannen heb en of er al een kind op komst is. Maar dat hoeft niemand me te vragen, dat doet m'n moeder al vaak genoeg."

Zo lang Dunst zelf nog niet in verwachting is, geniet ze van de zwangerschappen van haar vriendinnen. "De een is heel rustig, terwijl de ander niet kan wachten om weer een glas wijn te kunnen drinken. Ik vind het geweldig. We hebben al meisjesnamen gekozen, dus dat is allemaal al geregeld."

Nog geen Uber-chauffeurs beboet

Er zijn nog geen boetes uitgedeeld aan automobilisten die in Amsterdam via de nieuwe dienst van Uber ritjes aanbieden. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwde vorige week dat deze chauffeurs worden gezien als snorders en dat ze op flinke boetes kunnen rekenen, maar er is nog niemand beboet.

Hoewel de aankondiging deed vermoeden dat de eerste boetes snel zouden volgen blijkt de praktijk weerbarstiger. "Het is een redelijk nieuw fenomeen en we onderzoeken nog met het Openbaar Ministerie hoe we dit het best kunnen aanpakken", zegt een ILT-woordvoerder woensdag.

"Je reinste flauwekul", reageert taxisecretaris Hubert Andela van branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer op die uitleg. "Het zijn gewoon snorders en dus kun je ze beboeten." De inspectie ziet de Uber-chauffeurs ook als snorders, maar wil volgens de woordvoerder eerst alles goed afgestemd hebben voor verdere stappen worden genomen.

Zo wordt ook nog altijd bekeken of proces-verbaal tegen Uber kan worden opgemaakt. Ook een proces behoort volgens de woordvoerder tot de mogelijkheden die worden overwogen.

De taxiritten van Uber worden sinds vorige week woensdag in Amsterdam aangeboden. Iedereen met een auto kan zich aanmelden om chauffeur te worden en wordt eerst door het bedrijf gekeurd. Wie door de keuring komt, kan via een app besteld worden als chauffeur.

Andela zegt niet verbaasd te zijn dat nog geen boetes zijn uitgedeeld. "Uber komt zelf met gigantische klantenaantallen, maar onze leden merken er nauwelijks wat van. Wij vermoeden dat Uber in werkelijkheid überklein is. De kans dat je bij een controle op snorders een Uber-chauffeur tegenkomt is waarschijnlijk heel klein."

Het is volgens Andela dan ook niet zo dat de Nederlandse taxiwereld geschokt heeft gereageerd op de komst van Uber. "Wij zijn al sinds 2002 aan concurrentie gewend. Om taxichauffeur te worden hoef je alleen een diplomaatje te halen en dan kun je aan de slag."

Wel is vanuit de branche geklaagd dat Uber-chauffeurs geen erkend diploma hebben en dat hun passagiers niet verzekerd zijn. Daarmee zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie, wat voor de inspectie aanleiding was onderzoek in te stellen.

In het buitenland leidde de komst van Uber eerder dit jaar tot felle protesten van gediplomeerde taxichauffeurs, maar in Nederland is het daar niet van gekomen. In Brussel is de dienst inmiddels verboden. Dat verbod leidde tot een felle reactie van eurocommissaris Neelie Kroes (VVD), die Uber ziet als een welkome aanvulling. Het verbod zou juist prijsafspraken in de hand werken.

Ook wijst de secretaris op het mislukken van eerdere initiatieven die gelijkenissen tonen met Uber. "Ik wil niet zeggen dat het een keizer zonder kleren is, want op het gebied van pr kunnen wij nog wel wat van ze leren. Daarom noem ik het liever een keizer in ondergoed."

Roy Donders bevestigt nieuwe relatie

Roy Donders heeft inderdaad een nieuwe man aan de haak geslagen. "Dit is m'n ventje", schrijft de stylist op Facebook bij een foto van hem en Marvin Ophof. "We hebben het superleuk samen en we gaan ervoor." Ophof zei maandag al in RTL Boulevard dat hij Donders goed kent 'en misschien wel meer dan dat'.

Eerder deze week werd bekend dat de relatie van de 23-jarige Donders, bekend van zijn realityprogramma's op RTL 5, met Bas Wagtmans op de klippen was gelopen. De twee waren sinds het voorjaar bij elkaar. "Ze zijn in goed overleg uit elkaar gegaan", zei een woordvoerder van de stylist.

Kanye West zweert dat hij de slimste is

Kanye West heeft onder ede gezworen dat hij de allerslimste is. "Ik ben de slimste ster waar jij ooit mee te maken hebt gehad. Ik ben geen Britney Spears", citeert entertainmentwebsite TMZ uit een verhoor. De 37-jarige rapper werd onder ede aan de tand gevoeld nadat hij een paparazzo rake klappen gaf.

"Het is mijn werk om vette shit te maken voor deze wereld. Jouw werk bestaat uit het vertegenwoordigen van het uitschot dat zo veel mogelijk geld wil verdienen aan wat nog net binnen de wet valt", legt West uit aan de advocaat van de paparazzo.

De rapper onderbrak de advocaat toen die teksten uit Wests nummer Flashing Lights, dat over de paparazzi gaat, citeerde. "Jij moet toestemming vragen", interrumpeerde West toen de advocaat het woord nigger in zijn mond nam. "Je mag niet zo maar het n-woord gebruiken in mijn bijzijn. Het kwetst me omdat jij een blanke bent die nigga zegt."

Volgens West is de strijd die sterren aangaan met de paparazzi te vergelijken met de burgerrechtenbeweging van zwarte Amerikanen. "Ik vind het vergelijkbaar met discriminatie, met ongelijkheid."

West heeft meermaals laten blijken niet gediend te zijn van de vele fotografen die hem en zijn gezin volgen. De rapper zegt een plan te hebben bedacht zodat de sterren zelf ook geld verdienen aan de vele foto's die van hen worden gemaakt. "Wij sterren moeten, als minderheid in Los Angeles, de handen ineenslaan. We moeten de krachten bundelen tegen dit soort gasten die met een foto grof geld willen verdienen."

Volgens TMZ is West behoorlijk sarcastisch tijdens het verhoor. Zo beantwoordt hij de vraag waar hij woont met: op aarde.

Tweede eboladode in Nigeria

Een tweede persoon is in Nigeria bezweken aan het ebolavirus. Dat heeft de minister van Volksgezondheid van het dichtstbevolkte land in Afrika woensdag gezegd.

Wie het slachtoffer is, is nog niet bekend. Eerder deze week werd bekend dat een arts besmet was geraakt die een patiënt behandelde die vorige maand aan de ziekte bezweek.

Het virus heeft in West-Afrika aan bijna negenhonderd mensen het leven gekost. Daarnaast zijn er twee Amerikaanse ziektegevallen bekend. Mogelijk heeft ook een persoon in Saudi-Arabië het ebolavirus onder de leden.

Robson komt met nieuwe details misbruik Jackson

Wade Robson, de man die beweert dat hij in de jaren negentig werd misbruikt door Michael Jackson, heeft nieuwe details bekendgemaakt over het vermeende vergrijp. Robson wil dat de nalatenschap van de King of Pop toegeeft dat hij onder meer anaal werd verkracht door Jackson. Hij eist naar verluidt 1,6 miljard dollar, schrijven diverse media.

Die 31-jarige Robson, die tussen de 7 en 14 jaar oud was in de periode dat hij naar eigen zeggen werd misbruikt, stelt in rechtbankdocumenten dat hij onder meer moest tongzoenen en douchen met Jackson, dat de zanger hem porno toonde en hem vertelde dat hij van hem hield. Robson kwam vorig jaar naar buiten met zijn verhaal, nadat hij in 2005 voor de rechter nog had ontkend dat hij was misbruikt door Jackson. De King of Pop stond toen terecht wegens kindermisbruik, maar werd vrijgesproken.

Ondertussen heeft zich ook nog een nieuwe man gemeld die zegt te zijn misbruikt door Jackson. De 36-jarige James Safechuck diende maandag een verzoek in voor een aanklacht tegen de nalatenschap van de King of Pop. Safechuck zegt te zijn misbruikt tijdens opnamen van een Pepsi-commercial in de jaren tachtig, toen hij 10 jaar oud was.

"Dit verzoek van meneer Safechuck om een aanklacht in te dienen zodat hij geld kan lospeuteren van de nalatenschap van Michael Jackson wordt hopelijk geweerd", zegt advocaat Howard Weitzman van Jacksons nabestaanden tegen entertainmentzender E!. Een hoorzitting in de zaak staat gepland voor 4 september.

Vliegenplaag teistert Lelystad

Een vliegenplaag teistert de inwoners van enkele straten in Lelystad. Duizenden vliegjes houden zich op aan de Ganzendiep en IJssellaan, nabij het Markermeer, waardoor inwoners nauwelijks over straat kunnen. Buurtbewoners eisen maatregelen, maar de gemeente zegt niets te kunnen doen.

Bewoners worden gek van de vliegjes, die zich al sinds begin vorige maand ophouden in de straten, zo was te horen bij Omroep Flevoland. Ze kunnen bijna niet normaal over straat gaan of in de tuin zitten. Met name dat laatste is een probleem: de vliegjes worden actief rond borreltijd.

De gemeente Lelystad zegt niets te kunnen doen. "Deze vliegjes kunnen volgens biologen heel plots ontstaan door warmtewisselingen. Ze kunnen dus ook snel weer verdwijnen. Een regenbui of wat koelere lucht en het is voorbij", aldus een zegsman woensdag, die benadrukt dat het echt geen zin heeft met een spuitbus achter de beestjes aan te hollen.

Motoragent omgekomen bij achtervolging

Een 25-jarige politieagent is woensdagochtend om het leven gekomen toen hij tijdens een achtervolging in Den Haag onderuitging. Hij verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur toen hij achter een scooterdief aan zat.

Het incident gebeurde op de Bezuidenhoutseweg ter hoogte van de kruising met de Reigersbergenweg. Hulpdiensten probeerden de man nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten. De politie onderzoekt wat er is misgegaan.

De verdachte van de scooterdiefstal kon kort na het ongeluk alsnog worden aangehouden.

Yoshi heet T. Yoshisaur Munchakoopas

Onze vrolijke groene vriend Yoshi heet geen Yoshi, maar T. Yoshisaur Munchakoopas. Dat is bekend geworden door een opgedoken character guide uit 1993.

De schrijver van Console Wars, Blake J Harris vond een Nintendo character guide uit 1993 waarin de echte naam van onze groene vriend staat. In het document staat verder dat Mario een homo nintendonus is. Nintendo heeft nog niet gereageerd op dit alles.

Yoshi

Italië weer terug in recessie

De Italiaanse economie bevindt zich na een korte opleving weer in recessie. Het bruto binnenlands product kromp vorig kwartaal met 0,2 procent op kwartaalbasis. In het eerste kwartaal van het jaar was al sprake een min van 0,1 procent. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde eerste raming van statistiekbureau Istat over de derde economie van de eurozone.

Van een recessie is sprake als twee of meer kwartalen achter elkaar sprake is van krimp op kwartaalbasis. Tussen het derde kwartaal van 2011 en het derde kwartaal van 2013 kampte Italië ook al met aanhoudende krimp. Alleen in de laatste drie maanden van 2013 groei de Italiaanse economie, met 0,1 procent.

Ten opzichte van een jaar eerder daalde het bbp van Italië in het tweede kwartaal met 0,3 procent.

Poepon van ADO naar Valenciennes

Rydell Poepon verruilt ADO Den Haag voor het Franse Valenciennes. De twee clubs zijn het eens geworden over een overgang van de aanvaller, meldt ADO woensdag. De 26-jarige Poepon tekent een contract voor twee seizoenen.

De Amsterdammer werd door Ajax opgeleid, maar speelde voor Willem II, Sparta Rotterdam, De Graafschap, ADO en NAC Breda. Aan die laatste club werd hij vorig seizoen door ADO verhuurd.

Vleugelspits Malcolm Esajas verlaat ADO ook. Hij wordt komend seizoen verhuurd aan RKC Waalwijk. Middenvelder Ricky van Haaren blijft wel in de Eredivisie. Hij wordt voor één seizoen verhuurd aan promovendus FC Dordrecht.

Arbiters Gözübüyük en Van Sichem halen conditietest niet

De scheidsrechters Serdar Gözübüyük en Tom van Sichem zijn van hun wedstrijden in de eerste speelronde van de Eredivisie afgehaald. Beide arbiters hebben de conditietest niet gehaald. De twee arbiters krijgen over drie weken een nieuwe kans om de test te halen. Halen ze de test niet, dan volgen er meer maatregelen.

Volgens scheidsrechterbaas Dick Van Egmond wil niet zeggen dat beide arbiters te weinig hebben gedaan deze zomer. "Gözübüyük heeft zelfs al gefloten in de Europa League (Torino-Brommapojkarna), en goed ook. Serdar had als excuus dat hij zich ’s middags voor de test niet lekker voelde en dat bleek uit zijn resultaten in de test. Normaal heeft hij geen enkele moeite met de test. Daarom blijft Gözübüyük beschikbaar voor de tweede competitieronde. Van Sichem was niet helemaal fit. Als ze over drie weken de conditietest niet halen volgen er wel maatregelen", waarschuwt Van Egmond het duo.

Björn Kuipers, de scheidsrechter die op het WK in actie kwam, heeft de conditietest nog niet gedaan vanwege vakantie. De supermarkteigenaar zal zondag wel in actie komen. Hij fluit de wedstrijd Go Ahead Eagles-FC Groningen.

VN: humanitaire situatie Oost-Oekraïne verslechtert

De humanitaire situatie in het oosten van Oekraïne verslechtert. Energie en water zijn schaars, veel woningen zijn vernietigd en hulpverleners zijn op de vlucht geslagen. Dat is de sombere boodschap van de directeur van de VN-organisatie voor humanitaire operaties, John Ging, die dinsdag de VN-Veiligheidsraad informeerde.

Het geweld, met name in stedelijke omgevingen, brengt steeds meer mensen in het nauw, aldus Ging. Het aantal doden zal volgens hem stijgen als geen politieke uitweg uit de crisis wordt gevonden. Volgens hem worden bijna vier miljoen mensen in het gebied getroffen door het geweld en is drinkwater maar sporadisch beschikbaar. Daarnaast is er een tekort aan medicamenten.

De vergadering was belegd op verzoek van Rusland. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin sprak van een 'rampzalige' situatie, met name in Loehansk en Donetsk. Het Oekraïense leger bedient zich van willekeur als het woningen onder vuur neemt, zei Tsjoerkin. In kleine stadjes is volgens hem tachtig procent van de woningen tot puin gereduceerd.

De ambassadeur zei dat Rusland een humanitair konvooi naar Loehansk en Donetsk wil sturen, onder toezicht van het Rode Kruis.

De Oekraïense plaatsvervangend ambassadeur bij de VN Oleksandr Pavlitsjenko zei dat er geen sprake is van een humanitaire crisis in Oekraïne, maar benadrukte dat de humanitaire situatie in Donetsk en Loehansk nog altijd ernstig is. "De regering van Oekraïne kan de situatie aan en staat open voor samenwerking met internationale partners", zei hij.

Volgens Oekraïne en het Westen houdt Rusland het vuur van de opstand gaande door wapens en soldaten naar Oost-Oekraïne te sturen. Moskou ontkent dat.

Hiroshima staat stil bij atoombom WOII

In Japan is woensdag herdacht dat de Amerikanen 69 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog twee atoombommen boven het land afwierpen. Burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima riep tijdens de herdenking wereldleiders op naar zijn stad te komen om de littekens die de atoombom in zijn stad achterliet met eigen ogen te aanschouwen.

Het Japanse kabinet besloot in april al wereldleiders uit te nodigen in Hiroshima en Nagasaki. "President Obama en alle leiders van landen met kernwapens, reageer alstublieft op die oproep door de steden (...) te bezoeken en met uw eigen ogen te aanschouwen wat er is gebeurd", zei Matsui woensdag. "Als u dat doet zal u overtuigd zijn dat kernwapens het absolute kwaad zijn en niet langer mogen bestaan."

Zo'n 45 duizend mensen kwamen af op de herdenking in Hiroshima, waar in 1945 140 duizend mensen omkwamen toen de atoombom ontplofte. Nagasaki werd drie dagen later getroffen, met zeventigduizend doden tot gevolg. Japan capituleerde nog geen week later, wat het einde betekende van de Tweede Wereldoorlog.

Abonnees World of Warcraft naar 6.8 miljoen

Activision Blizzard heeft de kwartaalcijfers bekendgemaakt en daarin kwam naar voren dat het aantal abonnees van World of Warcraft is gedaald naar 6.8 miljoen.

De laatste jaren is een daling van abonnees al een tijdje een trend, maar met de komst van Warlords of Draenor zal er een stijging in komen. In de hoogtijdagen had het spel meer dan 12 miljoen abonnees. Ondanks de daling blijft 6.8 miljoen wel een indrukwekkend aantal.

Activision Blizzard
Activision Blizzard

Bowlingbond wil sport olympisch maken

De World Tenpin Bowling Association, de wereldbowlingbond, wil een nieuw en makkelijker scoringssysteem op gaan zetten. Dit moet als gevolg hebben dat de sport toegevoegd kan worden aan de Olympische Spelen. WTBA-president Kevin Dornberger heeft een werkgroep opgezet om de sport aantrekkelijker te maken voor het grote publiek.

De bedoeling is vooral dat een simpeler puntensysteem moet gaan helpen. "Ons huidige systeem is erg verwarrend voor mensen die niks van bowling weten. We moeten heel goed gaan kijken naar de mogelijkheid om een nieuwe manier van puntentelling in gebruik te nemen", aldus Dornberger. "Elk aspect de sport, van het format van competities tot en met de puntentelling, wordt onder de loep genomen."

Op het WK bowling wordt het 'traditionele' format gebruikt. De kwalificaties bestaan uit zes wedstrijden van elk tien frames, gevolgd door halve finales en finales die bestaan uit één 'game' - tien frames. "We hebben een systeem nodig dat het voor toeschouwers en TV-kijkers makkelijker maakt. Het moet de wedstrijden niet onnodig langer maken, moet makkelijk te begrijpen zijn en het liefst worden er vaker wedstrijden beslist dan eens per twintig minuten", aldus Dornberger over de plannen.

De door Dornberger samengestelde werkgroep bestaat onder meer uit Dr. Mohammed Alathel, voorzitter van de Saoedische bowlingbond, Veronica Rajii, vicepresident van het Chileens Olympisch Comité en Andrew Frawley, coach van het Australische bowlingteam. Ook atleten, vertegenwoordigers van de media en sponsoren zitten in de groep.

De hoop is dat de groep op 1 december met een eerste voorstel komt, wat vervolgens voorgelegd kan worden aan het uitvoerend comité van de WTBA. In november 2015 kunnen er voor het eerst daadwerkelijk veranderingen in de regels doorgevoerd worden. Dan vindt het eerstvolgende WTBA-congres plaats.

Sean Rash, huidig nummer één van de wereld op de WTBA World Bowling Tour (Foto: Getty)

Woods krijgt uitstel voor US PGA Championship

Golfer Tiger Woods hoeft pas donderdag aan te geven of hij meedoet aan het US PGA Championship. De Amerikaan, die met rugklachten kampt, mag tot zijn afslagtijd aangeven of hij meedoet. Dat is om 14.35 uur Nederlandse tijd. Normaal gesproken had Woods al op woensdag om 23.00 uur Nederlandse tijd zijn deelname moeten bevestigen. Hij vroeg en kreeg echter uitstel.

David Toms trok zich terug. De Amerikaanse oud-winnaar, hij won het vierde majortoernooi van het golfjaar in 2001, heeft ook last van zijn rug. Hij wordt vervangen door zijn landgenoot Shawn Stefani.

Het US PGA Championship begint donderdag op de Valhalla Golf Club in het Amerikaanse Louisville. Joost Luiten is de enige Nederlandse deelnemer. Hij begint donderdag om 13.40 uur Nederlandse tijd aan zijn eerste ronde.

Testevenementen Rio 2016 deze week van start

De organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro heeft de testkalender bekendgemaakt voor de evenementen die in 2016 gehouden zullen worden. Het eerste zogenaamde testevent vindt deze week plaats op de nog altijd wat vervuilde wateren van de Baía de Guanabara. Daar zullen zo'n 300 zeilers, waaronder Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe, het water betreden.

De testevents zijn altijd een belangrijk onderdeel van de Spelen, omdat hier nog fouten uit de organisatie en het programma gehaald kunnen worden. De verwachting is dat er in totaal zo'n 8400 atleten, waaronder 1200 paralympiërs, mee zullen doen aan de testevents.

De serie evenementen, Aquece Rio gedoopt, wordt in drie clusters verdeeld, waarin de meeste evenementen plaats zullen vinden. Het eerste cluster loopt van juli tot en met oktober 2015. In deze periode worden veel outdoorevenementen gehouden, zodat er getest kan worden in ongeveer dezelfde omstandigehden als tijdens de Spelen, die in augustus 2016 plaatsvinden.

Het gaat hierbij onder meer om de marathon, roeien, paardensport, wegwielrennen, zeilen en het openwaterzwemmen. Ook de locaties voor het kanovaren, triatlon, boogschieten, BMX, volleybal en mountainbiken zullen in deze periode getest worden. 

Het tweede cluster loopt van november 2015 tot en met februari 2016 en is vooral gericht op indoorsporten. Denk daarbij met name aan het tafeltennis, boksen en rolstoelrugby. Tussen maart en mei 2016 worden de grootste sporten getest, met name het atletiek en zwemmen. 

Op 16 mei 2016, de laatste dag van de testserie, worden de testwedstrijden voor het atletiek afgesloten in het Estádio Olímpico João Havelange, het stadion van voetbalclub Botafogo waar tijdens de Spelen ook om atletiekmedailles gevochten zal worden. In het olympische zwemstadion zal op die dag het zwemprogramma afgesloten worden. 

"De kalender vaststellen is een belangrijke stap voor iedereen. Deze testevenementen stellen ons in staat om alle aspecten van de wedstrijden te testen en om ervoor te zorgen dat, als de Spelen er eenmaal zijn, elke atleet zijn of haar beste prestaties neer kan zetten", aldus Agberto Guimarães, een van de belangrijkste officials rond de Spelen. 

De volledige kalender zoals deze nu gepland staat is hier te bekijken.

Wawrinka overleeft matchpoint in Toronto

Stan Wawrinka heeft dinsdag (plaatselijke tijd) maar ternauwernood de derde ronde van het ATP-tennistoernooi van Toronto bereikt. De Zwitserse nummer 3 van de plaatsingslijst had zijn handen vol aan Benoît Paire en moest op 5-4 in de derde set zelfs een matchpoint wegwerken. Uiteindelijk won Wawrinka wel van de Fransman: 4-6, 6-3 en 7-6 (2).

De partij tegen Paire was voor Wawrinka pas de eerste op het toernooi in Canada. De winnaar van de Australian Open had in de eerste ronde een bye. Hij maakte in Toronto zijn rentree na zijn uitschakeling in de kwartfinales op Wimbledon, eind juni.

Wawrinka's landgenoot Roger Federer, als tweede geplaatst, bereikte dindsdag de derde ronde wel eenvoudig. Hij versloeg de Canadees Peter Polansky met 6-2 en 6-0.

'Velsertunnel niet veilig'

De Velsertunnel onder het Noordzeekanaal voldoet niet aan alle veiligheidseisen. Door een enorme hoeveelheid aan achterstallig onderhoud is het risico op ongelukken groot. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad op basis van een geheim inspectierapport.

Volgens de krant toont het rapport een 'schokkend' beeld van jarenlange verwaarlozing en onachtzaamheid. Zo hadden tientallen systemen in het tunnelcomplex al jaren geleden vervangen moeten zijn. Ze werken niet meer of zijn zeer onbetrouwbaar doordat hun maximale levensduur al ver is overschreden.

De inspecteurs troffen verder nooddeuren in de tunnelbuizen aan die alleen met geweld te openen zijn. Van de ventilatoren is het maar de vraag of ze het ook echt doen als er rook uit een tunnelbuis moet worden afgezogen.

Rijkswaterstaat stelt in een reactie in de krant dat de tunnel bij Velsen wel voldoet aan de eisen en gewoon veilig is. "Dat controleren we continu aan de hand van faaldefinities. Als het nodig is, sluit ik hem", zegt een tunnelmanager. Volgens hem is het rapport een momentopname en is een groot deel van de mankementen al lang gerepareerd.

GroenLinks: wijzig beleid Israël-Palestijnen

Nederland moet zich anders gaan opstellen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Het kabinet moet erkennen dat het Israëlische geweld de afgelopen weken buitensporig was en daar in de betrekkingen met de strijdende partijen meer van uitgaan. Ook moet het wapenembargo weer op de agenda.

Dat stelt GroenLinks-partijleider Bram van Ojik woensdag in een reactie op het opiniestuk van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag in NRC. Van Ojik vindt de evenwichtige benadering die Nederland kiest niet meer houdbaar, want in de praktijk van het conflict is volgens hem ook geen sprake van evenwicht.

GroenLinks: wijzig beleid Israël-Palestijnen
GroenLinks: wijzig beleid Israël-Palestijnen (Foto: ANP)

[Update] Mercedes in Mario Kart 8

Iedere uitgever doet er al aan en ook Nintendo gaat overstag: DLC met bekende merken als onderwerp. Zo kunnen we straks ook in een Mercedes rijden in Mario Kart 8.

De uitbreiding staat op de Japanse Nintendo-site en is aangekondigd voor 27 augustus.

Update
In Nederland komt deze update dan ook uit, dat heeft Nintendo zojuist bevestigd in een persbericht. De nieuwe gratis content arriveert op de 22e verjaardag van Super Mario Kart. Dit eerste spel in de Mario Kart-serie verscheen voor de Super Nintendo en werd in Japan gelanceerd op 27 augustus 1992. Tussen 27 augustus en 23 september organiseren Nintendo en Mercedes-Benz online een wereldwijd Mercedes Cup-toernooi. Alles wat deelnemers nodig hebben is een Wii U-systeem, Mario Kart 8, een breedbandverbinding met internet en de Mercedes-Benz-karts. Toegang tot de Mercedes Cup is te vinden in de sectie voor online-toernooien in het spel.

De software-update voor Mario Kart 8 levert diverse toevoegingen die zijn bedoeld om de race-ervaring voor iedereen te verbeteren. Dit zijn onder andere:

  • Coureurs kunnen er nu voor kiezen om de baanplattegrond tijdens races op tv te laten verschijnen.
  • Gebruikers kunnen statistieken bekijken, zoals het totaal aantal verzamelde munten, het aantal keren winst en verlies bij online-wedstrijden, en het meest gekozen personage.
  • Gebruikers kunnen de opties veranderen van de hoogtepuntenfilmpjes die andere spelers hebben toegevoegd aan Mario Kart TV, zoals het verleggen van de focus naar andere personages of gebeurtenissen.
  • De volgorde van het menu dat na elke race verschijnt wordt gewijzigd, zodat “Volgende race” nu bovenaan staat, en daaronder “Hoogtepunten bekijken”.
  • Het spel herinnert de meest recente keuzes voor samengestelde karts, ook als het Wii U-systeem tussentijds is uitgeschakeld.
  • Verbetering van de verbindingsstabiliteit tijdens online-races, om de gebruikerservaring te verbeteren.

Experts weer op weg naar rampgebied MH17

Het team van Nederlandse, Australische en Maleisische experts is woensdagochtend weer op weg naar de plek waar vlucht MH17 is neergestort. Het team is vertrokken van de basis in Soledar. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het is de zesde dag op rij dat Nederlandse, Australische en Maleisische onderzoekers het gebied doorzoeken. Dinsdag werden net als maandag geen stoffelijke resten van slachtoffers aangetroffen. Wel werd een kleine hoeveelheid persoonlijke bezittingen geborgen. Die zijn meegenomen naar de uitvalsbasis in Soledar.

Hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg sprak dinsdag het vermoeden uit dat de lokale bevolking en autoriteiten na het neerstorten van MH17 al veel stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen hebben geborgen. Aalbersberg bedankte hen voor hun steun. De zoekwerkzaamheden rond de plaats Rozsypne werden dinsdag afgerond.

VS: veel Syrisch gifgas vernietigd

De Verenigde Staten hebben tot dusver zo'n zestig procent van de gevaarlijkste chemicaliën uit het Syrische gifgasarsenaal vernietigd. Dat hebben de VS dinsdag laten weten aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De gevaarlijkste chemicaliën werden toen ze eenmaal uit Syrië waren naar een speciaal Amerikaans schip gebracht. De USS Cape Ray is uitgerust met speciale apparatuur om het gifgas op zee te vernietigen. Als het eenmaal onschadelijk is gemaakt gaan de resten van het gifgas naar Duitsland en Finland om definitief opgeruimd te worden.

De Nederlandse Sigrid Kaag, die de VN-missie om het Syrische gifgasarsenaal te vernietigen leidt, bracht dinsdag ook verslag uit. Ze liet de Veiligheidsraad weten dat er in het Libanese Beiroet is gesproken over het vernietigen van de faciliteiten in Syrië waar gifgas kan worden gemaakt. Syrië heeft twaalf van zulke locaties gemeld bij de VN. Volgens Kaag gaat het zes maanden duren om ze allemaal te vernietigen.

Europese ruimtesonde schrijft ruimtegeschiedenis

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) staat op het punt ruimtegeschiedenis te schrijven. Na een reis van tien jaar en zes miljard kilometer bereikt ruimtesonde Rosetta woensdag zijn bestemming: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De informatie die dat oplevert moet wetenschappers meer leren over de oorsprong van het zonnestelsel en het ontstaan van de aarde.

Rosetta arriveert op zo'n honderd kilometer afstand van de komeet, die relatief dichtbij in een baan om de zon draait. De Europese sonde gaat de komende maanden metingen verrichten en het oppervlak in kaart brengen om te bepalen waar de sonde in november een onbemande verkenner kan laten landen. In de ruimtevaartgeschiedenis is dat nog niet eerder op deze manier gedaan.

Het in diameter vier kilometer grote rotsblok is ontstaan uit dezelfde wolk van stof en gas als de aarde. "Dat maakt de komeet voor ons zo waardevol", zegt missiemanager en astrofysicus van ESA Fred Jansen. "Kometen als deze zijn ooit ingeslagen op aarde. Ze leren ons meer over het ontstaan van ons zonnestelsel en de aarde."

Metingen moeten duidelijk maken wat voor soort water de komeet bij zich draagt. "Water komt in twee varianten: gewoon water en zwaar water. De verhouding daartussen leert ons of het water op aarde afkomstig is van kometen als deze. Het is voor het eerst in de ruimtegeschiedenis dat een ruimtesonde meereist met een komeet, daardoor zijn we in staat heel veel gegevens te verzamelen."

Doordat de komeet relatief jong en onaangetast is, leent hij zich volgens Jansen ook uitstekend voor andere wetenschappelijke doeleinden. "Ter plekke gaan we op zoek naar complexe organische moleculen. Die kunnen ons meer leren over het ontstaan van leven op aarde."

In november volgt het tweede hoogtepunt van de missie, de landing van een onbemande verkenner Philae op de komeet. "De landing is voor ons de kers op de taart", zegt Jansen, die de risico's dat er nu nog iets fout gaat laag inschat. "Tachtig procent van de informatie die wij nodig hebben komt van Rosetta zelf."

Sinds de lancering in 2004 trok de sonde meerdere malen langs de aarde, vervolgens reisde de sonde langs Mars en Jupiter om daarna een bijna drie jaar lange winterslaap te houden. Begin dit jaar ontwaakte Rosetta weer om het laatste en belangrijkste deel van haar tocht te voltooien. Rosetta reist tot eind 2015 mee met de komeet, daarna is de brandstof op.

De sonde is vernoemd naar de Egyptische stad Rosetta, waar eind achttiende eeuw de Steen van Rosetta werd gevonden. Door de steen konden de Egyptische hiërogliefen worden ontcijferd. Het Europese Rosetta-project begon in 1993. Het heeft ruim een miljard euro gekost.

Fugro mag zoektocht MH370 uitbreiden

Het Nederlandse bedrijf Fugro gaat vanaf september uitgebreider op de bodem van de Indische Oceaan naar de vermiste vlucht MH370 zoeken. Dat heeft de Australische vicepremier Warren Truss woensdag gezegd. Het is de tweede opdracht die Fugro binnensleept als het gaat om het zoeken naar de vlucht.

Fugro heeft een aanbestedingsprocedure gewonnen. Het is nog niet bekend wat de operatie gaat kosten. Truss wees erop dat het vliegtuig in theorie een dag na het opzetten van de uitgebreide zoekactie al kan worden gevonden, maar het duurt naar verwachting een jaar voor het hele gebied van zo'n zestigduizend vierkante kilometer is doorzocht. In dat geval zou de operatie zo'n 36 miljoen euro kosten. "Ik ben voorzichtig optimistisch dat het vliegtuig in dit gebied wordt gevonden", zei Truss.

Fugro gaat het gebied met twee schepen doorzoeken. De schepen slepen ieder een onderwatervoertuig. Bij de zoekactie wordt onder meer sonar ingezet. Ook kan vanuit het schip worden gekeken naar videobeelden die vanuit de de gesleepte voertuigen worden gemaakt.

Fugro maakte in juni al bekend opdracht te hebben gehad met een speciaal schip naar het vermiste toestel te zoeken en begon nog die maand met zoeken. Hoe de huidige opdracht in verhouding staat tot de vorige is niet bekend. Het bedrijf uit Leidschendam doet al jaren onderzoek naar de zeebodem en geeft voornamelijk adviezen aan de olie- en gasindustrie.

De MH370 verdween begin maart spoorloos met 239 mensen aan boord. De recente crash van de MH17 in Oekraïne, ook een vlucht van Malaysia Airlines, heeft volgens Truss geen invloed gehad op de zoekacties naar de MH370. Er is bijvoorbeeld geen personeel weggehaald en op de andere zaak gezet.

NY Times: Russische hackers stelen 1,2 mrd wachtwoorden

Russische hackers hebben 1,2 miljard gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden geroofd bij aanvallen op 420 duizend websites. Dat blijkt volgens de New York Times uit onderzoek van Hold Security, een bedrijf dat vaker grote online veiligheidslekken aan het licht heeft gebracht. Het gaat volgens de krant om de grootste hack die tot nu toe aan het licht is gekomen.

Welke websites door de Russische hackers zijn getroffen is niet bekendgemaakt. Hold Security heeft volgens de krant afspraken gemaakt over het vertrouwelijk houden van gevoelige informatie. De hackers hebben zich niet alleen op Amerikaanse sites gericht. Volgens het bedrijf richtten ze zich op alle sites die kwetsbaar waren.

Hold Security heeft volgens de krant contact gehad met de hackers. De oprichter van het bedrijf, Alex Holden, zegt in de krant dat de meeste websites nog altijd kwetsbaar zijn voor nieuwe aanvallen. Naast de wachtwoorden zouden de hackers een half miljard e-mailadressen hebben geroofd.

Het lijkt er volgens de krant nog niet op dat de gestolen informatie is doorverkocht. Tot nu toe worden de gestolen inlogcodes vooral gebruikt om bijvoorbeeld met Twitteraccounts van anderen reclame te maken voor het een of ander.

Assassin's Creed: Rogue speel je alleen

De gisteren aangekondigde game Assassin's Creed: Rogue wordt een singleplayer-only game. Dat blijkt uit een artikel over het spel in het magazine Game Informer. Volgens het blad stapt de serie hiermee af van een concept dat een belangrijk onderdeel is in de meeste games in de Assassin's Creed-serie.

Het nieuws volgt op de recente bekendmaking dat de current-genversie van Assassin's Creed, Assassin's Creed: Unity, ook geen competitieve multiplayer krijgt. Unity krijgt daarentegen wel als eerste in de serie een co-opmultiplayer. Waarom Ubisoft af lijkt te stappen van de cometitieve multiplayers in de serie is niet bekendgemaakt.

Assassin's Creed: Rogue komt 11 november uit op PlayStation 3 en Xbox 360. In de game speel je als Shay Patrick Cormac, een Assassijn die is overgestapt naar de Tempeliers. Het verhaal zou een brug moeten gaan vormen tussen de verhaallijnen uit Assassin's Creed 3 en Assassin's Creed IV: Black Flag.

Radwanska solide verder in Montreal

Agnieszka Radwanska is doorgedrongen tot de derde ronde van het tennistoernooi in Montreal. De Poolse (3) was dinsdag met tweemaal 6-4 te sterk voor de Tsjechische Barbora Zahlavova Strycova en bracht daarmee de stand in onderlinge ontmoetingen op 4-0. De wedstrijd nam een uur en veertig minuten in beslag.

Ook andere geplaatste Europese spelers als Ana Ivanovic uit Servië en Caroline Wozniacki uit Denemarken maakten geen fout. Ivanovic (9) klopte qualifier Timea Bacsinszky uit Zwitserland met 6-1 en 6-2, terwijl Wozniacki (11) Daniela Hantuchova uit Slowakije slechts twee games gunde: 6-1 en 6-1.

Sampaoli tot 2018 door als bondscoach Chili

Jorge Sampaoli blijft ook de komende jaren bondscoach van Chili. De 54-jarige Argentijnse trainer heeft zijn contract met vier jaar verlengd en ligt nu tot na het WK voetbal 2018 in Rusland vast. Dat heeft de Chileense bond dinsdag gemeld.

Sampaoli verloor op het recente WK in de groepsfase van Nederland en moest een wedstrijd later in de achtste finale in gastland Brazilië zijn meerdere erkennen. Desondanks kreeg Chili lovende kritieken over het aanvallende en verzorgde spel.

Sampaoli staat inmiddels anderhalf jaar aan het roer. Eerder was hij in Chili coach van Universidad de Chili en O'Higgins. Ook diende hij Emelec uit Ecuador.

Advocaat familie Kremers: OM Panama niet capabel

De Panamese justitie ontbreekt het aan middelen om 'snel en deugdelijk' onderzoek te doen in de zaak van de omgekomen Nederlanders Kris Kremers en Lisanne Froon. Dat stelt Enrique Arrocha, de advocaat van de familie Kremers in Panama. Desalniettemin hebben hij en de familie vertrouwen in de welwillendheid van het openbaar ministerie.

De raadsman stelt vast dat het OM in het Centraal-Amerikaanse land in het algemeen kampt met problemen bij justitieel onderzoek. Dit is volgens hem helaas ook van invloed op de zaak van de Nederlanders. Vorige maand werd duidelijk dat Kremers en Froon zijn omgekomen, maar de doodsoorzaak is nog onduidelijk.

De twee werden op 1 april voor het laatst gezien zijn bij het plaatsje Boquete. De ouders van Kremers reisden onlangs af naar Panama om duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden van de dood van hun dochter. Zij geloven niet dat de vrouwen verdwaald zijn, maar dat er mogelijk opzet in het spel is.

Het OM liet dinsdagmiddag (lokale tijd) in een persverklaring weten dat hoofdaanklager Betzaida Pittí de ouder van Kremers heeft gesproken over de voortgang van de zaak. Zaterdag werden er nieuwe sporen gevonden in het afgelegen gebied waar ook de eerste resten van de vrouwen zijn aangetroffen.

Onderzoeker Diomedes Trejos verwacht dat het DNA-onderzoek naar de nieuwe resten op z'n vroegst vrijdag van start kan gaan, omdat eerst de forensisch antropoloog zijn werk moet doen. Raadsman Arrocha verwacht dan dat er volgende week duidelijkheid kan zijn over een mogelijke DNA-match.

De ouders van Kris Kremers keren volgens hun advocaat woensdag 'tevreden over het bezoek' terug naar Nederland. Arrocha blijft zich naar eigen zeggen ook na het vertrek hard maken voor de zaak.

Schär wint in Utah, Hofland verliest leiderstrui

Michael Schär heeft de tweede etappe van de Tour of Utah gewonnen. De Zwitser van BMC bleef dinsdag na een etappe van 210 kilometer in de straten van Torrey het aansnellende peloton net voor. De Sloveen Jure Kocjan werd op twee seconden tweede, maar nam wel de leiding in het algemeen klassement over van Belkin-renner Moreno Hofland, de winnaar van de eerste etappe.

Schärs zege mocht imposant worden genoemd. Hij hield als enige van een kopgroep stand en bleef de razende meute net voor. Schär staat nu in het algemeen klassement tweede, twee tellen achter Kocjan. Wilco Kelderman is op de twaalfde plek de beste Nederlander.

Marsrover na twee jaar bijna op bestemming

Twee jaar na zijn landing op Mars komt eindelijk een belangrijke bestemming van de rover Curiosity in het vizier, Mount Sharp. NASA hoopt in de verschillende geologische aardlagen van Mount Sharp aanwijzingen te vinden over de klimatologische ontwikkeling van Mars en eventuele sporen van microbieel leven.

De berg ligt zo'n drie kilometer ten zuidwesten van Curiosity's huidige standplaats, maar een uitloper ligt veel dichterbij, op ongeveer vijfhonderd meter. De rover kan inmiddels bijna een eerste blik werpen op grondgesteente dat onderdeel uitmaakt van de lagere hellingen van de berg, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Rotsboringen en analyse van de bodem op de berghelling moeten uitwijzen of het gebied ooit over de geschikte omstandigheden beschikte voor de ontwikkeling van leven.

Curiosity landde op 5 augustus 2012 op unieke wijze op Mars. Met behulp van remraketten, een hitteschild en een parachute werd zijn ruimtevaartuig in zeven minuten tijd afgeremd van 21 duizend kilometer per uur tot praktisch nul. Een speciale landingsmodule plaatste de verkenner vervolgens met kabels op het Marsoppervlak, terwijl camera's de landing vastlegden.

In eerste instantie zou de Marsrover eind vorig jaar al koers richting Mount Sharp zetten, maar de rover werd omgeleid voor een bezoek aan een plek nabij de landingsplaats. Daar vond Curiosity ronde kiezels, een aanwijzing dat op deze plek ooit een rivierbedding of de oever van een meer lag, klimatologische omstandigheden die het ontstaan van microbieel leven mogelijk maken.

De rover is uitgerust met geavanceerde apparatuur om zich van zijn taken te kwijten. Met zijn laser heeft hij bijvoorbeeld al 150 duizend maal op meer dan zeshonderd stenen en bodemmonsters gevuurd. De vrijgekomen stoffen worden in zijn inwendige chemische laboratorium geanalyseerd.

De Curiosity heeft nu twee aardjaren op Mars doorgebracht. Op zijn tweede Marsjaar moet hij nog even wachten. Een Marsjaar telt 687 aarddagen, dus als de rover aan dit jubileum toekomt moet hij Mount Sharp inmiddels wel hebben bereikt.

Doelman Reina van Liverpool naar Bayern

Doelman Pepe Reina gaat aan de slag bij Bayern München. De Duitse landskampioen heeft met de 31-jarige Spanjaard zelf en diens werkgever Liverpool een akkoord bereikt. Reina hoeft alleen nog medisch gekeurd te worden, meldt Bayern dinsdagavond.

Reina verruilde in 2005 Villarreal voor Liverpool. Na acht seizoenen als eerste keeper bij de Reds werd hij afgelopen jaar uitgeleend aan Napoli. Reina wordt in München ploeggenoot van Arjen Robben en moet de concurrentie onder de lat aangaan met Manuel Neuer.

Sony teaset een sneeuwvlok voor gamescom

Nietszeggende teasers zijn nog steeds hip, dus Sony doet graag mee met deze trend. De uitgever teaset dan ook een trailer van een sneeuwvlok, wat brekend ijs en een druppel bloed van waarschijnlijk iemand met een bloedneus, zodat we eigenlijk nog niets weten.

Is het Kratos te vinden in Noorwegen, gaat Sackboy de ijstijd in of krijgt Driveclub een rijden-op-ijsmodus? Er staat naast een hashtag '#PlayStationGC' niets, dus het blijft gissen. We gaan het op gamescom zien wat het allemaal te betekenen had.

Evolve evolueert later

Uitgever Take-Two heeft slecht nieuws voor gamers die als monster zijn of haar vier vrienden totaal willen ownen: Evolve wordt uitgesteld naar 10 februari 2015, in plaats dat het 21 oktober dit jaar uitkomt.

Baas Strauss Zelnick zei dit voor ons vannacht tijdens een aandeelhoudersvergadering. Evolve verdient volgens hem meer tijd om de puntjes op de i te zetten, en februari is een betere releaseperiode. Met de hoeveelheid games die in oktober uit gaan komen is dat misschien wel een goede keuze. Volgens hem zal februari minder concurrentie opleveren en zal er ook meer aandacht komen nu ze meer tijd hebben om de game bekend te krijgen bij het grote publiek.

Evolve komt dus 10 februari uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Evolve

Amerika vreest voor nieuwe klokkenluider

De Amerikaanse regering houdt er rekening mee dat een nieuwe klokkenluider actief is. Dat meldt CNN op basis van regeringsfunctionarissen. De vrees is ontstaan doordat berichten over documenten van het Amerikaanse Antiterrorisme Centrum opdoken op een website van klokkenluiders.

Het gaat om documenten over de groei van opgeslagen informatie over terrorismeverdachten. De documenten daarover dateren van augustus 2013. Dat is na de vlucht van klokkenluider Edward Snowden naar Rusland.

De website The Intercept, waar de de artikelen over de documenten verschenen, is opgezet door voormalig The Guardian-journalist Glenn Greenwald die ook informatie van Snowden wereldkundig maakte.

Amerika vreest voor nieuwe klokkenluider
Amerika vreest voor nieuwe klokkenluider (Foto: ANP)

Opgepakte demonstranten weer op vrije voeten

De 39 demonstranten die dinsdagmiddag werden gearresteerd bij een pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag zijn weer vrij. De politie heeft ze dinsdagavond met een boete op zak laten gaan.

De groep hield een sit-in op de rijbaan tussen het Buiten- en het Binnenhof. De politie had de demonstranten gesommeerd weg te gaan, maar omdat ze dat weigerden werden ze aangehouden. Twee van hen beledigden agenten daarbij.

De demonstranten wilden eigenlijk de ingang van de Israëlische ambassade aan het Buitenhof blokkeren, maar dat lukte niet omdat de politie het gebouw had afgezet. Op het plein voor de ambassade waren bovendien veel agenten en ME'ers op de been die ervoor zorgden dat betogers het plein niet in groepen op gingen.

Het protest was aangekondigd op Facebook. Bijna vierhonderd mensen hadden op Facebook aangegeven deel te nemen aan de actie, die was bedoeld om aandacht te vragen voor de 'etnische zuivering' van Palestijnen.

Vakantiepret - het kraantje

Grofweg kun je columnisten indelen in twee soorten. De eerste haakt continue in op de actualiteit en neemt doorgaans politici op de hak. Het tweede soort is het type dat kleine verhaaltjes schrijft over zichzelf en de dingen die ze meemaken. Hoewel Ivo Opstelten en Fred Teeven me het soms te makkelijk maken, ben ik van het laatste soort. Al enkele jaren schrijf ik trouw iedere week een column. Ondanks een drukke baan en een levendig familieleven dwing ik mijzelf om iedere week een lapje tekst te produceren. Voor mijn vakantie heb ik mijn inspiratie volledig uitgewrongen en een drietal columns vooruitgeschreven. Op heenweg naar Italië heb ik me tijdens de lange rit diverse malen afgevraagd of ik met mijn uitgeputte inspiratie ooit nog wel een column zou kunnen leveren. Gelukkig had ik drie weken tijd om daarover na te denken. En vooral om er niet over na te denken.

Ipega PG-9025 Bluetooth Controller

Het is al gigantisch groot en het blijft maar groeien, mobiel gamen. Overigens heb ik het dan niet over gamen op de verschillende handheldconsoles die er zijn, maar over gamen op de telefoon of tablet. Waar je in het prille begin vooral saaie en stomme spelletjes had, beginnen nu ook gerenommeerde studio’s serieuze spellen voor deze markt te ontwikkelen. Toch is er één groot nadeel aan mobiel gamen, namelijk het gebrek aan goeie controls. Gelukkig zijn daar inmiddels ook oplossingen voor verzonnen. Wij testten de Ipega PG-9025 draadloze bluetooth controller.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.