IOC wil duidelijkere scheiding kosten Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat steden die de Olympische Spelen willen organiseren nog scherper screenen. Dat heeft voorzitter Thomas Bach woensdagmiddag bekendgemaakt. Het IOC wil nog meer inzicht geven welke verschillende kosten organiserende steden zullen maken voor dit evenement.

"Het is ons duidelijk dat er een groot verschil zit tussen de publieke opinie en publicaties. Het bid- en organisatieproces zullen wij nog beter moeten presenteren", aldus Bach. Voor de Olympische Spelen van Beijing werd een nieuwe metrolein aangelegd en ook een nieuw vliegveld met een terminal van een paar kilometer werd uit de grond gestampt. Deze infrastructurele projecten waren al in de planning, maar werden nu versneld afgemaakt. Deze projecten met een totale waarde van dertigmiljard dollar stonden los van de organisatiekosten van de Olympische Spelen. 

Zo heeft dit kabinet bij het aantreden in oktober 2012 een bom onder het Olympisch Plan 2028 gelegd. Ze telden allerlei kosten bij elkaar op die niet direct met de Olympische Spelen te maken hebben. Bij de organisatie van dit mondiale sportevenement zijn er twee budgetten. Het ene buget is voor de 'kale' organisatiekosten van de Spelen (zo'n 2,5 miljard dollar) en het andere deel is voor infrastructuur van de stad. Bach wil niet langer dat er gewezen wordt naar het IOC als het over het infrastructuurbudget gaat.

"Je kan de infrastructuur vergelijken met een housewarming party. Als je zo’n feestje geeft, reken je de bouwkosten toch niet mee? Toen Leipzig kandidaat was, werd ik uitgenodigd. We vlogen met een helikopter over het vliegveld. De premier van de regio liet mij zien waar de volgende landingsbaan zou komen. Zonder het bid op de Spelen zou het hele project niet doorgaan. Daarom zullen de kandidaatsteden voortaan duidelijk moeten aangeven welke extra investeringen er in de gaststad en de regio gemaakt worden zodat achteraf de beschuldigende vinger niet richting de Olympische Beweging gaat. Het is makkelijk om het IOC na de Spelen aan te vallen als de rekening tegenvalt", aldus Bach.