ISIS rukt op in Oost-Syrië en nadert stellingen leger

Strijders van de soennitische terreurbeweging ISIS hebben opnieuw rivaliserende rebellen verdreven uit delen van de Oost-Syrische stad Deir el-Zour. De provinciehoofdstad is nu bijna volledig in hun handen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Strijders van het met Al-Qaida verbonden Jabhat al-Nusra hebben volgens het Observatorium meerdere van hun stellingen in de stad opgegeven en hebben zich teruggetrokken. De Islamitische Staat, voorheen van Irak en de Levant, boekt opnieuw wat terreinwinst. Grote delen van het noorden en westen van Irak en van het aangrenzende noorden en oosten van Syrië zijn nu in handen van IS, dat er onlangs het kalifaat heeft uitgeroepen.

IS is heer en meester in bijna heel Deir el-Zour en de olierijke provincie met dezelfde naam. Maar een deel van de provinciehoofdstad is nog stevig in handen van het regeringsleger. Nu de IS-strijders langzaam maar zeker de concurrerende rebellen hebben verjaagd komt een botsing met het leger steeds dichterbij. Voorlopig lijken zij elkaar echter te mijden.