Veel Nederlandse jihadisten aangesloten bij ISIS

Veel Nederlandse jihadistische strijders hebben zich bij de rebellenbeweging ISIS aangesloten. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer over het geweld in Irak. Om hoeveel strijders het precies gaat, is niet bekend.

Timmermans benadrukte maandag op een persconferentie dat het vooral gaat om strijders die eerder naar Syrië zijn afgereisd. "Er gaan nu niet ineens heel veel Nederlanders naar ISIS. Nee. Van de jihadstrijders die naar de regio gaan, sluiten zich er veel aan bij ISIS." Over aantallen kon Timmermans geen mededelingen doen. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) meldde in april dat ruim honderd Nederlanders daar in 2013 naartoe gingen.

Volgens Timmermans neemt Nederland internationaal een leidende rol bij het ontwikkelen van maatregelen om jihadreizen te voorkomen. De AIVD heeft Turkije een lijst gegeven met ruim honderd namen van potentiële Syriëgangers, zo berichtte de Volkskrant maandag.

Ook binnen Nederland ontwikkelt de overheid dergelijke maatregelen, aldus de minister. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldde in februari dat van elf (potentiële) jihadisten het paspoort was komen te vervallen. Ook raken strijders hun studiefinanciering direct kwijt.

Niet alleen in Nederland zijn mensen bereid zich in te zetten als jihadstrijder. In Spanje werden maandag acht mensen gearresteerd die worden verdacht van het ronselen van strijders. Begin juni drong de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve aan op nauwere samenwerking om terugkerende jihadstrijders aan te pakken.