Europa steunt Palestijnse eenheidsregering

De Europese Unie steunt de nieuwe Palestijnse eenheidsregering, die maandag werd beëdigd door de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

In een verklaring noemt de EU de nieuwe regering 'een belangrijke stap richting Palestijnse verzoening'. De eenheidsregering wordt gesteund door zowel Fatah als Hamas. De twee organisaties waren de afgelopen jaren bittere rivalen. Fatah maakte de dienst uit op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaaide in Gaza.

De EU heeft eerder al gezegd Palestijnse regeringen te willen steunen zolang ze geweld afzweren en het bestaansrecht van Israël erkennen. De nieuwe regering bestaat uit technocraten en volgens Abbas onderschrijven ze de door de EU geëiste uitgangspunten. "We verwelkomen de benoeming van een regering van onafhankelijke personen", aldus de verklaring van de EU. "We verwelkomen de verklaring van president Abbas dat deze nieuwe regering een tweestatenoplossing nastreeft gebaseerd op de grenzen van 1967, en het bestaansrecht van Israël erkent. De betrekkingen tussen de EU en de nieuwe Palestijnse regering zullen gebaseerd zijn op deze principes." De VS lieten maandag al weten de nieuwe eenheidsregering te steunen. Israël was hier niet over te spreken, aangezien de regering gesteund wordt door Hamas. Premier Benjamin Netanyahu liet weten zich 'ernstige zorgen' te maken.