Buma/Stemra breidt Europese samenwerking uit

Buma/Stemra breidt de samenwerking met de Zweedse organisatie International Copyright Enterprise (ICE) uit. Dat heeft de auteursrechtenorganisatie donderdag bekendgemaakt in Den Haag. De Zweden gaan ook alle copyrightgegevens verwerken voor muziek die via internet wordt afgespeeld, zoals met Spotify.

"De consumentenbehoeften zijn door technologische veranderingen enorm veranderd", zegt een woordvoerder van de organisatie. "Hoewel nog bijna zestig procent van de omzet uit fysieke dragers komt, begint het downloaden en streamen van muziek langzamerhand de nieuwe standaard te worden."

Buma/Stemra zoekt de samenwerking met het Zweedse bedrijf omdat de verwerking van deze online gegevens om complexe computersystemen vraagt. De gegevens zijn nodig om het geld dat zij binnenhalen te kunnen verdelen over de componisten, tekstschrijvers en uitgevers.

Door alle systemen aan elkaar te koppelen wil Buma/Stemra kosten besparen. De organisatie hoopt verder de komende jaren overeenkomsten te sluiten met auteursrechtenorganisaties, zodat muzikanten zich niet meer in elk land afzonderlijk hoeven aan te melden.

Begin volgend jaar moet ICE de eerste online muziekgegevens gaan verwerken.