Buma/Stemra stopt met embedtaks
Buma/Stemra stopt met de omstreden embedtaks, volgend op een uitspraak van het Europese hof eerder deze maand. In dat arrest stelde het hof dat embedden van of linken naar vrij beschikbaar materiaal dat legaal wordt aangeboden nooit een nieuwe openbaarmaking of inbreuk kan zijn.
Buma/Stemra stuurde eerder al gepeperde rekeningen naar sites die radiostreams embedden, en weblogs en sites die filmpjes van YouTube gebruikten in hun berichtgeving en bedacht uiteindelijk dat het acceptabel was mensen die in hun blogs of op hun sites muziek of beeldmateriaal linkten waarvoor al rechten waren afgedragen nogmaals te belasten. Het hof zet door die belachelijke redenering dus een dikke streep
De heffing is per 1 januari 2014 van de baan. Sites die eerder noodgedwongen een overeenkomst met graaiclub Buma/Stemra sloten kunnen echter wel fluiten naar het geld dat ze inmiddels betaald hebben. Dat zal intussen in de zakken van de Buma/Stemrabazen zijn verdwenen.
Update
Op de site van de graaiclub staan nog steeds de absurde heffingen vermeld. Wanneer dit wordt aangepast is niet bekend.
FEEST!
op FOK!
op Facebook
op de website
Goed, dat mag Buma Stemra vinden, dat wordt nog wel wat voer voor juristen, omdat deze graaiclub wellicht in beginsel gelijk heeft en er inderdaad een rechtsgeldige overeenkomst is afgesloten met diverse partijen met Buma Stemra.
Waar Buma Stemra even aan voorbij gaat is dat deze 'overeenkomst' nu net is afgedwongen op basis van een gerechtelijke uitspraak die nu door het Europees hof wordt ontkracht, met andere woorden, het afdwingen van die 'overeenkomst' is zeer discutabel te noemen omdat er achteraf gezien geen basis voor was.
Ik zie nog wel wat mogelijkheden om reeds betaalde gelden terug te eisen op basis van bovenstaande. Alleen al uit principe is een (proef) proces het proberen waard, eventueel gefinancierd via crowd funding. Het is heel belangrijk dat tegen de belangengraaiclubs van de entertainmentindustrie een vuist wordt gemaakt om te voorkomen dat men dit blijft doen.
Zo niet? Dan toch!
Nawie, just Nawie!
TWENTE KAMPIOEN.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Nu de tetten nog terug en het is weer helemaal feest
De herinnering zal voornamelijk bestaan uit het feit dat jij met het paardenvleesschandaal genoodzaakt was je naam te veranderen en verder vooral stoned bent.
In het consumentenrecht zou je een kans hebben, maar bij bedrijven werkt dat niet. Daar is het aan het bedrijf om zelf uit te zoeken of wat geeist wordt ook echt betaald moet worden. Betaal je, dan ben je het er mee eens.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Hoe zit het eigenlijk met bedrijven die radio aanhebben op/in de werkplek/showroom/winkel? Want ook daar heeft de radio al betaald voor het uitzenden, maar moet de ondernemer nogmaals betalen voor het mogen afspelen van al afbetaalde content.
Het is zo krom dat het niet meer recht te lullen is:
- De radio betaalt voor de rechten aan buma.
- De website die linkt betaald voor de rechten aan buma.
- De zelfstandig ondernemer betaalt voor de rechten aan buma.
Er wordt dus drie keer betaalt voor het afspelen van één en dezelfde content. Gelukkig is die van de website er nu tussenuit, nu nog die van de zelfstandig ondernemer.
Wat mij betreft kun je dat gewoon crimineel gedrag noemen.
Nee jong dat is gewoon eigen verantwoordelijkheid. :W .
Wat ze moeten doen is een 10/15 euro boven op je internet-abo en dat je dan gemachtigd bent om te downen.
Gewoon films, software en ook muziek(dvds). Alles dus.
... oftewel, er is niet/nauwelijks sprake van 'benadeelden' in deze kwestie, sterker nog, je zou denken dat er alleen maar winnaars zijn...
... en internet is hier al meer dan duur genoeg.
Ik zie absoluut niet in waarom dit soort maffia-clubjes dan maar even van iedere Nederlander geld zouden moeten ontvangen, waarvan het nog altijd zeer discutabel is waar het heen gaat, of waar het uberhaupt op gebaseerd is.
Lijkt me beter als de bands/artiesten gewoon een donatie-kop op hun site zetten. Als jij dan die albums van Queen gratis hebt gedownload, en je hebt na een paar weken of maanden iets van: "Ik ben hier toch wel erg blij mee", dat je dan even wat geld overmaakt naar ze. Klaar.
Volgens mij heeft o.a. Radiohead ook ooit iets gedaan met dat je hun album gewoon kon downloaden en zelf de prijs mocht bepalen die je wilde betalen. Bij games gebeurt het ook wel eens (indie-bundle). Steeds weer blijkt dan dat mensen best bereid zijn om te betalen.
Ik denk dat de grootste dwarsliggers de grote procenten zijn, die door het internet eigenlijk (grotendeels) overbodig zijn geworden tussen artiest en consument/fan, en dus hun machtspositie zien afbreken, en er dus alles aan doen om dat weer terug te pakken...
Photoshop is groot omdat ze het in de jaren 90. Voor de thuisgebruiker gedoogden. Tevens gold dat ook voor Windows.
Edit: buma
Dat is juridisch gezien geen optie helaas. De reden dat er nu géén verbod is is juist omdat er compensatie plaatsvindt. Valt die compensatie weg dan heeft Nederland geen andere mogelijkheid dan downloaden strafbaar stellen. Daarmee is in één klap 90% van de bevolking crimineel trouwens. Doe mij maar een thuiskopieheffing, of een toeslag op m'n internetverbinding.
Hoewel, dan maken ze geen games meer en gaan de studio's failliet.
En zo met alle software, niet alleen games. Ik zie zoiets niet echt gebeuren dus.
Ik wil trouwens best een kopieheffing betalen op mijn opslagmedia, maar laat me dan tenminste even een formuliertje invullen ofzo waar ik aan kan geven wat ik grotendeels download en dus op die HDD zal zetten, dus als dat in mijn geval anime is, dat mijn afdrage dan grotendeels richting Japan gaat. Niet naar Nederlandse B-artiesten die ooit 1 of 2 CD's hebben gemaakt, die niemand wil hebben.
Gewoon een aantal categorien geven waar je als consument uit kunt kiezen, en aan kunt vinken , en dat koppelen aan de kassabon waar die heffing op staat.
Ik wil best die paar euro extra betalen voor een HDD, maar dan wel graag dat het geld terecht komt bij de juiste mensen. Niet zoals het nu is.
Dat denk ik niet. Nu kopen mensen software en games, maar als je 10 miljoen aansluitingen belast met 15 euro per maand extra dan levert dat alleen in Nederland al 10Mx15x12 = 1,8 miljard euro per jaar op. Ik durf te beweren dat we dat met z'n allen nu niet uitgeven aan games en software (en films en muziek)
Denk niet dat zoiets uberhaupt mogelijk is. En we zijn al zo privacygevoelig in deze tijden dat niemand dat bijgehouden wil zien worden.
Als mij dat ontnomen wordt weiger ik simpelweg te betalen voor die content en torrent ik alles.
Nou ben ik benieuwd naar hoe jij het aanpakt.
oordeel over.
Spotify heb ik mezelf nog niet in verdiept dus dat zou idd een uitkomst kunnen zijn.
Als ik die dvd toch niet zou kijken als ik twijfel kan ik het net zo goed torrenten en het wel kijken, eventueel zou ik dan nog een vervolg kunnen kopen. is ook niemand dood aan gegaan. En als ik zeker weet dat ik iets wel leuk vind (bijv lord of the rings / the hobbit oid) koop ik wel de dvd/blue ray.
Sinds er zo'n razzia aan de gang is tegen zelfs ondertitel websites download ik lekker alles ja. waar ik eerst nog bereid was content te kopen doe ik dat nu niet meer.
Het kan wel zo zijn dat media een luxe is. Maar ik ben al net wat te vaak al dan niet te veel geld kwijtgeraakt aan een spel oid waar ik achteraf niks aanvond dat ik dus lekker eerst torrent voordat ik het koop.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken