Generale repetitie Ilse en Waylon is goed ontvangen

Ilse DeLange en Waylon kunnen tevreden terugkijken op de eerste generale repetitie van het Eurovisie Songfestival. De zangeres en zanger, die Nederland vertegenwoordigen als het gelegenheidsduo The Comon Linnets, oefenden maandag in Kopenhagen hun nummer Calm after the Storm. Buitenlandse journalisten zien het duo wel in de finale.

Het duo heeft weinig veranderingen in de act doorgevoerd. Gedurende het nummer bespeelden DeLange en Waylon foutloos hun gitaar en verloren ze elkaar niet uit het oog. De zangeres is gekleed in een witte jurk van Claes Iversen. De zanger draagt een leren broek en een velours jasje, ontworpen door Jan Boelo.

Door een videoprojectie op de vloer lijken beiden op een snelweg te staan. Halverwege het optreden maakt de snelwegprojectie plaats voor artistieke afbeeldingen, voornamelijk in zwart-wit. DeLange lijkt optimaal te genieten van het moment en na afloop pakt Waylon buiten beeld haar hand even vast.

"Je kunt echt zien dat ze elkaar al lang kennen," zegt een Zweedse dagbladjournaliste tegen Novum Nieuws. "Veel acts voelen nep aan, met veel drama en zijn niet om aan te horen. Naar het Nederlandse liedje wil ik in de auto luisteren. Dit is oprecht. Daarnaast is er geen ander countrynummer dit jaar, dus zodoende is er geen specifieke concurrent. Het is een harde competitie, maar een finaleplek moet lukken."

"Ik vind de Nederlandse repetities steeds beter worden," zegt de Belgische journalist André Vermeulen. "Dit is geen typisch songfestivalliedje, maar daar zitten mensen ook niet meer op te wachten." Hij vindt het niet erg dat Calm After the Storm geen grote climax heeft. "De climax zit juist in de stilte halverwege het liedje."

Het zou volgens hem goed zijn voor het Eurovisie Songfestival als dit soort nummers echt gewaardeerd wordt. "Met grote namen als Waylon en Ilse DeLange, die al bewezen hebben dat ze kunnen zingen, speel je op veilig. Dat zelfvertrouwen is zichtbaar tijdens het optreden."

Een journalist van de Azerbeidzjaanse staatsomroep AzTV vraagt zich af of The Common Linnets goed zal presteren onder de echte druk van de halve finale. "Het duo oogt nu nog erg relaxed. Ze houden zich een beetje in om tijdens de televisie-uitzending alles te geven."

Maandagavond moeten DeLange en Waylon de jury overtuigen. Tijdens deze tweede generale repetitie beoordelen juryleden uit alle deelnemende landen het optreden. De stemmen die zij uitbrengen, bepalen voor de helft de einduitslag van dinsdagavond, wanneer de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Armenië, Zweden en Oekraïne worden door de bookmakers die avond als grootste concurrenten gezien van Nederland.