Stevig verlies op onrustig Wall Street

De kapitaalvlucht uit opkomende markten en de afkoelende Chinese economie maakten vrijdag ook de beleggers op Wall Street ongerust. Evenals de Europese markten boekten de Amerikaanse graadmeters forse verliezen die tegen het einde van de handelsdag nog flink opliepen.

De Dow-Jonesindex sloot 2 procent lager op 15.879,11 punten. De brede S&P 500 zakte 2,1 procent tot 1790,29 punten, de laagste stand in ruim een maand. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,2 procent in tot 4128,17 punten. Daarmee is de afgelopen handelsweek vol verliezen de zwakste in meer dan een jaar. De Dow-Jonesindex verloor 3,5 procent.

Wall Street volgde de bewegingen op de Europese en Aziatische beurzen, die eerder ook geschrokken hadden gereageerd op tegenvallende cijfers over de Chinese economie. De handel werd ook onrustig door de sterke waardedaling van onder meer de Argentijnse peso en de Turkse lira. Investeerders leken opkomende markten de rug toe te keren en veiligere havens te zoeken, zoals Amerikaanse of Duitse staatsobligaties.

Ondanks de matige stemming won Microsoft 2,1 procent. Het softwareconcern maakte donderdag nabeurs bekend dat de omzet in het afgelopen kwartaal met 24,5 miljard dollar een nieuw record heeft bereikt. Koffieketen Starbucks kwam donderdag na het slot van de handel met meevallende winstcijfers en kreeg er 2,2 procent bij. Ook wasmiddelenfabrikant Procter& Gamble kreeg er 1,2 procent bij, eveneens na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers.

Daartegenover stond onder meer Xerox, dat ruim 4 procent inleverde nadat het een gedaalde winst en omzet naar buiten had gebracht. Ook andere grote bedrijven als Caterpillar en General Electric leverden zonder aanwijsbare reden flink in.

De euro noteerde op 1,3677 dollar, tegen 1,3680 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 96,85 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 107,90 dollar per vat.

Stevige verliezen op onrustig Wall Street
Stevig verlies op onrustig Wall Street (Foto: ANP)