'Griekenland blijft kwetsbaar ondanks hervormingen'

Griekenland werkt hard aan structurele fiscale en economische herstructurering, maar de kredietwaardigheid van Griekenland blijft op B- staan. Dat zegt Standard & Poor's vrijdag. Griekenland krijgt daarnaast opnieuw het predicaat stabiel van de kredietbeoordelaar.

S&P ziet verbeteringen in Griekenland, dat financieel gezonder werd. De institutionele slagkracht is enigszins toegenomen en concurrentie licht vergroot. De schulden worden teruggedrongen, aldus S&P, maar de schuldenlast van de overheid is nog steeds erg hoog. Een B-beoordeling wil zeggen dat een land zijn verplichtingen weliswaar kan nakomen, maar financieel en economisch nog erg kwetsbaar is.

De hervormingingen, gekoppeld aan de financiële steun van de Europese Unie, het IMF en de ECB, doen S&P voorspellen dat de Griekse economie tussen 2014 en 2017 langzaam zal groeien door betere exportcijfers en een toename van investeringen. Dat laatste is een gevolg van het herstel van de bankensector.

De hoge werkloosheid, 27 procent van de beroepsbevolking, werpt zijn schaduw op de cijfers, doordat de consumentenbestedingen laag blijven. De binnenlandse sociale spanningen door de soms draconische maatregelen van de overheid zijn voor het grootste gedeelte achter de rug, denkt S&P.