Economie Grieken kromp 3,9% in '13

Dat het slecht gaat met de Griekse economie is geen geheim. Sinds de crisis ook daar toesloeg in 2008 zakt de economie als een plumpudding in elkaar. Zo was de krimp in 2012 7 procent, schrijft de Volkskrant. In 2013 ging het iets beter: 3,9 procent achteruitgang. 

Dat was alsnog een tegenslag voor de Grieken, die rekening gehouden hadden met 3,7 procent. Volgens het Griekse ministerie zal de economie echter eindelijk aan gaan trekken in 2014. Men gaat uit van een optimistische 0,6 procent groei.

De Grieken protesteerden en staakten vandaag opnieuw tegen de bezuinigingen van de overheid. Onder meer de onderwijssector en openbare ziekenhuizen werden platgelegd of door betogers bezocht. De bezuinigingen zouden duizenden ambtenaren hun baan gaan kosten.


Dat het al een tijdje niet zo goed meer met het land gaat, blijkt uit docu's als deze. Voor de (gesloten) universiteitsbibliotheek van Athene zaten bij de opnames ervan slechts nog junkies en lagen tientallen gebruikte naalden op en rondom het bordes. Naast drugsgebruik en de crisis speelt ook neonazisme de Grieken parten.