Hof India bekrachtigt doodstraf voor verkrachters

Een hof in India heeft donderdag de doodstraf bekrachtigd voor vier mannen die in 2012 een vrouw in een bus verkrachtten. De vrouw werd dusdanig ernstig mishandeld dat ze later overleed. De gruweldaad leidde tot internationale verontwaardiging en strengere straffen voor verkrachting, stalking en voyeurisme in India.

Het 23-jarige slachtoffer en een vriend van haar stapten in december 2012 in een bus waar de vier veroordeelden en twee andere mannen in zaten. De vriend werd afgetuigd en de vrouw werd door de mannen verkracht. Ook brachten ze een metalen staaf bij haar in, waardoor de vrouw ernstige interne verwondingen opliep. Ze overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

De zes mannen werden al snel na de gruweldaad opgepakt. Een van hen hing zich op in zijn cel. Een ander die ten tijde van de verkrachting minderjarig was werd veroordeeld tot drie jaar in een jeugdinternaat.

De advocaat van de vier veroordeelden houdt nog altijd vol dat zijn cliënten onschuldig zijn. Hij zei donderdag in beroep te gaan bij het Indiase hooggerechtshof.