Verliezen in pessimistische uitgeversbranche

Uitgeverijen hadden het ook in de laatste drie maanden van 2013 onverminderd zwaar. Uitgevers van boeken, kranten en tijdschriften zagen hun omzet gemiddeld dalen met negen procent, terwijl het aantal faillissementen bijna verdubbelde. De branche was nog nooit zo negatief over de toekomst. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Over heel 2013 was de omzetdaling met zes procent wel iets lager voor de geplaagde uitgevers. Sinds 2008 kent de uitgeversbranche magere jaren. In vijf jaar tijd daalde de omzet met twintig procent. De uitgevers hebben last van de crisis en de opkomst van e-books als concurrent voor boeken. Ook de teruglopende inkomsten uit kranten en tijdschriften speelt de uitgevers parten.

In heel 2013 gingen 71 uitgevers failliet. Toch groeide het totale aantal uitgevers met zes procent. De nieuwe spelers op de markt zijn vaak kleine bedrijven die zich bezighouden met het publiceren van e-books.

Ondernemers in de branche verwachten weinig van het eerste kwartaal van 2014. Zestig procent verwacht daarbij dit jaar te moeten korten op personeel. Nog nooit waren zo veel uitgevers negatief.