Damrak maakt einde aan verliesreeks

De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten. De AEX won 0,4 procent op 392,23 punten, terwijl de AMX 0,8 procent bij kon schrijven. Ook andere Europese beurzen noteerden in het groen met als uitblinkers Parijs en Madrid met winsten van respectievelijk 1,0 en 1,2 procent.

De afgelopen handelsdagen stonden de mondiale aandelenmarkten onder forse druk na onder meer teleurstellende groeivooruitzichten voor China en onrust in opkomende markten. Onder meer de Dow Jones Index zette vorige week de slechtste prestatie op weekbasis neer sinds 2011.

Op de AEX noteerden tien van de 25 fondsen hogere koersen met als uitblinker een 3,5 procent hogere koers voor ArcelorMittal. De staalreus profiteerde van een positief analistenrapport van Nomura over de mijnbouwsector.

Indexzwaargewicht ING Groep volgde met een winst van 3,1 procent. Het ministerie van Financiën organiseert een derde veiling om het resterende deel van de Alt-A portefeuille ter waarde van ruim twee miljard dollar te verkopen.

DSM steeg twee procent ondanks een forse koersdoelverlaging door UBS van 58 naar 49 euro. De Zwitserse broker verlaagde het koersdoel vanwege de teleurstellende kwartaalcijfers van DSM vorige week.

Philips beleefde een volatiele dag na publicatie van de jaarcijfers. Het aandeel koerste zowel fors lager als hoger om uiteindelijk slechts 0,2 procent lager te sluiten. Indexzwaargewichten Unilever en ASML besloten de dag als grootste dalers met verliezen van 0,9 en 1,4 procent.

Op de AMX blonken de volatiele fondsen Aperam en USG People uit zonder directe aanleiding. De fondsen sloten fors hoger met winsten van respectievelijk 8,4 en 5,2 procent. Onder de smallcaps steeg Value8 met 0,3 procent nadat deelneming Snowworld aankondigde Snowplanet over te nemen.