'Paddenstoelen creëren wind'

Paddenstoelen lijken saai. Het zijn een beetje twijfelachtige dingetjes die op muffe plaatsen groeien. Maar ze blijken een groot geheim te herbergen. Men dacht dat paddestoelen hun sporen verspreiden met behulp van de wind. De vraag bleef hoe ze hun sporen ook konden verspreiden als er geen wind staat.

Ook Emilie Dressaire van Trinity College in de VS werd gekweld door deze vraag. Gelukkig is zij als professor Experimentele Vloeistofmechanica in een mooie positie om het te onderzoeken. Ze liet de hogesnelheidscamera's, wiskundige modellen en een stel oesterzwammen en shii-take's aanrukken, en ging aan de slag.

Dressaire ontdekte dat de paddenstoelen vlak voordat ze de sporen loslieten, ook waterdamp loslieten. De waterdamp koelt de lucht in de buurt van de paddestoel. Daardoor ontstaat een miniscuul hogedrukgebied dat luchtstromen rond de paddenstoel veroorzaakt. Die luchtstromen zijn niet sterk, maar sterk genoeg om sporen te verplaatsen.

"Daardoor zijn paddenstoelen in staat om hun sporen zelfs in de meest onherbergzame omgevingen te verspreiden," zegt Dressaire. Zoals het een goede wetenschapper betaamt, is ze maar wat blij met de ontdekking dat paddenstoelen een stuk ingewikkelder zijn dan aangenomen: "Het is behoorlijk indrukwekkend, maar schimmels zijn vindingrijke ingenieurs."