'Interessante personages moeten irritant zijn'

De Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet vindt dat personages op zijn minst één irritante eigenschap moeten hebben. "Pas dan worden ze werkelijk interessant", zegt de maker van Amélie uit 2001 tegen Novum Nieuws. Ook in zijn nieuwste film, The Young and Prodigious T.S. Spivet, zijn de personages stuk voor stuk opmerkelijk of zelfs volkomen onaangepast te noemen.

De 10-jarige T.S. Spivet is een genie en woont met zijn familie op een ranch in Montana. Hij wordt uitgenodigd op het prestigieuze Smithsonian Institute in Washington om een prijs voor uitvinders in ontvangst te nemen en reist onverschrokken in zijn eentje per trein door de Verenigde Staten. Niemand weet echter dat hij nog een kind is.

T.S. is slim, maar bij vlagen betweterig. Zijn vader is een man die gelooft dat hij een cowboy is en graag op zijn paard slaapt. Zijn moeder, een rol van Helena Bonham Carter, bestudeert liever insecten dan dat ze haar kinderen te eten geeft en zijn oudere zus vindt zichzelf geweldig en zou het liefst Miss America worden.

"Maar zo staan ze ook omschreven in het boek van Reif Larsen", zegt Jeunet. "Daar moest ik het wel even met de scenarist over hebben. Het is belangrijk voor het verhaal, maar ik was bang dat vooral die kleine T.S. misschien te irritant wou worden. Volgens mij heeft het echter wel gewerkt, want ik lees er geen kritiek op."

De kleine T.S. Spivet wordt gespeeld door Kyle Catlett, tijdens de opnames zelf nog een broekie van 10. En ook Catlett kan af en toe behoorlijk excentriek zijn, weet Jeunet.

"Kyle is ook in het echt ontzettend slim en spreekt naast Engels ook vloeiend Russisch en Mandarijn. Daar moeten volwassenen wel eens aan wennen", lacht de 60-jarige Jeunet.

"Kyle heeft besloten dat hij voorlopig nog even klein wil blijven, want hij weet wat er met veel kindsterren gebeurt als ze in de puberteit raken", gaat Jeunet verder. "En hij heeft al grootse plannen om te gaan regisseren. Volgens mij heeft hij al een scenario voor een korte film klaarliggen."

The Young and Prodigious T.S. Spivet gaat donderdag in première.


'Interessante personages moeten irritant zijn' (Foto: Novum)