Industrie eurozone zet herstel door

De industrie van de eurozone heeft het bescheiden herstel van het derde kwartaal voortgezet in de eerste maand van het vierde kwartaal. De inkoopmanagersindex (PMI) steeg in oktober naar 51,3, ten opzichte van 51,1 in september. Dat maakte onderzoeksbureau Markit maandag bekend. Elke stand boven de vijftig duidt op groei.

Ierland was in oktober koploper met een PMI-stand van 54,9, gevolgd door Nederland met een stand van 54,4. Frankrijk en Griekenland zagen de omstandigheden voor hun industrie verslechteren. Griekenland was het enige land waar het aantal nieuwe orders daalde.

De productie en het aantal nieuwe orders in de zeventien landen van de muntunie stegen voor de vierde maand op een rij. Het volume van de geproduceerde goederen bereikte de een na hoogste groei in tweeënhalf jaar. Alleen in augustus werd meer geproduceerd, aldus Markit in een toelichting.

De industriële productie groeit dit jaar waarschijnlijk met twee tot drie procent, terwijl eerder een krimp van deze omvang werd verwacht. "Het herstel zet door, maar gaat tergend langzaam", zegt hoofdeconoom van Markit Chris Williamson. "Met name de langzame groei van het aantal nieuwe orders weerhoudt bedrijven ervan om meer mensen aan te nemen."

Het onderzoeksbureau maakte maandag tevens de PMI voor Duitsland en Frankrijk bekend. De Duitse bedrijvigheid is volgens Markit vorige maand toegenomen, aangezien de index toenam naar 51,7. In september was dat nog 51,1. In Frankrijk kromp de industriële sector juist sneller dan een maand eerder. Daar nam de index af van 49,8 in september naar 49,1 in oktober.