Rutte hoopt op steun andere partijen

Premier Mark Rutte (VVD) hoopt dat ook andere partijen de maatregelen zullen steunen die zijn opgenomen in het vrijdag gesloten begrotingsakkoord. De wensen van de afgehaakte partijen CDA en GroenLinks worden weerspiegeld in het akkoord, stelde Rutte vrijdagavond bij de presentatie van het akkoord.

"Ik denk dat als zij de plannen lezen, zij zullen zien dat we oprecht een poging hebben gedaan aan hun wensen tegemoet te komen", zei Rutte. Hij wees erop dat het CDA, toen die partij afhaakte, klaagde dat er maar honderd miljoen euro lastenverlichting was. "Ik wijs erop dat dat in het akkoord zeshonderd miljoen euro is geworden."

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) verklaarde blij te zijn met het akkoord, omdat dat zorgt voor meer banen en voor duidelijkheid en zekerheid over de toekomst van de arbeidsmarkt. "Het economisch herstel is nog pril. Het is er voor ons pas echt als mensen weer zicht krijgen op een baan en vertrouwen krijgen in de toekomst."

Het sociaal akkoord wordt volgens Asscher 'met meer ambitie en sneller' uitgevoerd. Bovendien is er nu politieke steun voor gekomen, stelde de bewindsman.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) omschreef zichzelf als een 'tevreden minister van Financiën'. "De kans dat de begroting en het Belastingplan de eindstreep halen is aanmerkelijk toegenomen. We voldoen ook aan de begrotingsafspraken met Europa. Dat was al zo, maar nu met meer zekerheid."